interviuri rock

Interviu cu Cronos (Venom): prima parte

Interviu cu Cronos (Venom): prima parte
TRUPE : Venom

30 de minute nu sunt suficiente pentru a putea epuiza 30 de ani devotati metalului.  Cu toate acestea, am avut sansa de a purta o conversatie cu Cronos, omul care, conform spuselor sale, a contribuit la nasterea tuturor subgenurilor metal – de la power la black metal. Amuzant, spumos, direct, Cronos nu se teme sa provoace miturile din industrie si regulile industriei deopotriva.
Puteti citi astazi prima parte a interviului cu Cronos, dar mai avem cateva raspunsuri interesante pe care le-am pastrat pentru maine.



 



Metalfan: Salut si bine ai venit pe Metalfan. Pe 12 noiembrie Venom va canta pentru prima oara in Romania. Ce imi poti spune despre acest concert?
Cronos: Asteapta si vei vedea, hahaha... Nu vreau sa dezvalui nimic, doar ca va fi un show foarte special.

Metalfan: Deci sa ne asteptam la o gramada de surprize, nu?
Cronos: Suntem foarte entuziasmati de faptul ca vom putea sa venim si sa cantam in Bucuresti. Asteptam de foarte multa vreme sa ajungem la voi.

Metalfan:  Si noi suntem nerabdatori, toti prietenii nostri, dar si oamenii implicati in industria muzicala vorbesc despre acest concert, asa ca asteptati-va la un public foarte entuziast.
Cronos: Excelent!

Metalfan: Lasand modestia la o parte, stim cu totii ca Venom este o legenda (in special in zona black metal). Voi ati creat acest gen si ati ajutat la dezvoltarea lui in 30 de ani de cand cantati cu Venom. Consideri ca de-a lungul timpului ati avut parte de recunoasterea pe care o meritati pentru tot ce ati reusit sa faceti?
Cronos:  Cu siguranta, da! Stii, de fapt acesta este si lucrul pentru care continuam inca sa o facem, dupa trei decenii...Black metal-ul a continuat sa creasca in tot acest timp. Unii au spus ca muzica rock a murit cu mult timp in urma, dar iata ca s-au inselat.

Metalfan: Asadar, crezi ca black metal-ul inca se dezvolta si evolueaza...
Cronos: Da, fara indoiala

Metalfan: Stim ca tu consideri black metal-ul ca fiind o forma de distractie, la fel ca rock’n’roll-ul. Dar unele trupe, care sustin ca au fost influentate de Venom, au dus lucrurile la un alt nivel. Au adaugat noi dimensiuni genului: ocultism, satanism, vrajitorie. Ce crezi despre acest lucru?
Cronos:  Este foarte bine ca muzica se afla in permanenta schimbare si evolutie, ca fiecare incearca sa vina cu ceva nou si diferit.

Metalfan:  Nu aveti nici un fel de, sa spunem, diferende de ordin creativ cu aceste trupe?
Cronos: Nu, deloc, totul este in regula, stii, toti iubim metalul.

Metalfan: Bun. Acum o sa facem o scurta calatorie in trecut – iti mai amintesti o trupa, numita Coven, care a lansat in 1969 albumul Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls?
Cronos: Da, Coven, a trecut atata vreme de atunci....
 

Metalfan: Ai avut ocazia sa asculti acel disc? Ce parere ai despre el?
Cronos: Da, ni se parea ca suna ca Black Sabbath (n.red.– probabil ca acesta nu este raspunsul la care se astepta colegul nostru Hellhammer, hahaha). Stii, o gramada de trupe care activau la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80 pur si simplu incercau sa sune ca trupele dinaintea lor. Toti isi doreau sa fie ca Black Sabbath sau Deep Purple. Dar noi am vrut sa facem ceva diferit, sa cream un nou stil muzical. Coven, Clovenhoof, toate acele grupuri incercau sa copieze alte trupe. De aceea nici nu au putut supravietui.

Metalfan: Acum o sa enumar cateva personalitati, care sunt importante in zonele lor de expertiza si as vrea sa imi spui, pe scurt, opinia ta despre fiecare in parte.

Cronos: In regula.

Metalfan: Ce crezi despre Arthur Brown?
Cronos: Nu am auzit in viata mea de el.

Metalfan : Anton LaVey.
Cronos : Anton LayVey ? Hehe, nu are nicio legatura cu muzica. A fost ca un fel de tigan care are un balci cu tot felul de standuri, de genul celor in care trebui sa arunci cu o bila si sa darami nucile de cocos sau sa intepi baloane cu acul. A fost ca un carnaval, a fost o gluma. Nu a avut nimic de-a face cu black metal-ul.  De la Anton LeVey a venit un fel de muzica de genul « tu-dum-tu-turrum-tu-turrum » (fredoneaza o linie melodica specifica circului – n. red). Asta nu e black metal, asta e muzica de balci pentru tigani.

Metalfan: Hahaha, am priceput ce vrei sa zici. Desi nici aceasta persoana nu a fost un muzician, probabil ca el a influentat cariera unor muzicieni. Ma refer la Timothy Leary, cel care este considerat inventatorul  LSD-ului.

Cronos: Ei bine, de fapt nu l-a inventat el, a fost inventat cu multi, multi ani in urma...Mda, oamenii care se drogheaza...trebuie sa fii foarte atent cu lucrurile astea, in anii ‘ 60 foarte multi foloseau LSD, dar acum nu cred ca mai este atat de popular. Si sincer, nu cred ca merge atat de bine cu black metal-ul. Modul in care functioneaza cultura black metal este complet diferit de cum se comportau trupele in anii ’60, cand nu era vorba decat de a fi ametit. Acum toata lumea vrea sa lanseze albume bune, sa sustina concerte reusite. Am fost la o gramada de concerte unde am vazut trupe in care muzicienii erau ori drogati, ori foarte beti, si nu cred ca acele concerte au fost deloc reusite.  Cred ca ceea ce ingerasera tipii respectivi ii facea sa creada ca fac un show foarte bun, dar pentru public pur si simplu era foarte plictisitor. Asa ca in ziua de azi, trupele nu prea mai fac acest lucru.

Metalfan: Preferi, asadar, abordarea profesionista vis-a-vis de muzica, in defavoarea stilului boem si influentat de droguri al trecutului
Cronos: Consider ca unul dintre lucrurile minuntate legate de muzica este ca e suficient loc pentru atat de multe idei frumoase. Nimeni nu stie care idee va functiona si care nu, dar iata ce explozie a avut loc de la Venom incoace.  Iar Venom a fost rock si punk, apoi ai alte trupe, precum Red Hot Chilli Peppers, care combina rock-ul cu muzica folk neagra sau The Prodigy care sunt rock, dar in acelasi timp sunt si dance, hip-hop. Chiar si in scena metal, daca te uiti la trupe ca Slipknot sau chiar Pantera, sunt oameni care incerca sa experimenteze cu idei noi. Si nu ma refer aici la faptul ca Slipknot poarta costume care ii fac sa arate ca niste clowni. Ma refer la muzica pe care o compun. Iar ceea ce canta Pantera difera radical de Venom, iar Venom difera de Slipknot, in timp ce Slipknot sunt cu totul altceva decat Dimmu Borgir.  Dar toate sunt trupe metal si ne incadram in aceeasi categorie- putem sa cantam toti la acelasi festival si avem aceiasi fani.  Asta cred eu ca e fantastic la muzica rock si metal. Fie ca e speed, thrash sau death metal.  Daca vrei, poti fi una din acele trupe gotice, care sunt foarte boeme sau daca vrei, poti fi una din acele- cum le spune? -  trupe dickensiene sau shakespiriane, cred ca e excelent ca putem veni cu idei foarte diferite. Ar fi de rahat sa fim toti la fel, nu crezi?

Metalfan: Sunt perfect de acord. De fapt, ceea ce mi-ai spus imi aminteste de un interviu pe care l-am avut cu Paradise Lost acum ceva ani, in care ei au mentionat cateva dintre trupele la care ai facut si tu referire. Si, discutand despre schimbari majore si lucrurile noi care pot fi aduse in metal, Nick Holmes mi-a spus ca probabil ultima trupa care a venit cu ceva nou a fost (atunci) System of a Down. Ce crezi despre ei? Care  crezi ca a fost ultima trupa care a produs o schimbare semnificativa in genul metal?
Cronos:  Dupa parerea mea, Pantera este acest grup. Sincer sa fiu, nu cred ca cei de la SOAD sunt prea metal. I-am vazut live la Download Festival si mi s-a parut a fi o comedie.

Metalfan: Hahaha...

Cronos: Chitaristul sarea ca un iepure cu picioarele apropiate si se stramba la public ca un copil mic. Mi s-a parut amuzant, chiar hilar. Iar vocalistul imi aminteste de Frank Zappa, stii. mi-am spus, asta e o gluma, nu poate fi cu adevarat hardcore metal. Nu este ceva care sa conteze, poata face diferenta. Si nici nu este o muzica originala, am mai auzit genul asta de muzica in trecut, ba chiar mult mai bine cantata. System of A Down au fost cap de afis la acel festival si de atunci nu au mai facut nimic. Si asta pentru ca sunt de rahat.

 



Metalfan : Am inteles ce zici, ai argumente solide, hahaha...
Cronos : Pentru mine Pantera a avut o contributie importanta in metal, pentru ca erau foarte talentati. As spune ca, in ceea ce priveste trupele black/death metal, Dimmu Borgir a avut o contributie foarte importanta, au facut diferenta. Chiar si Slipknot a facut diferenta, la un moment dat. Dar toate formatiile gen Metallica si Slayer, in afara faptului ca au supravietuit o lunga perioada de timp, nu cred ca au facut ceva foarte original. Pentru ca ei de fapt doar au copiat Venom. Venom, dintre toate trupele, au cantat si thrash metal, si power metal, si speed metal, si death metal, si black metal... Metallica au devenit doar o trupa de thrash metal, iar Slayer au devenit doar o trupa de death metal. Dar niciunii n-au schimbat nu adevarat nimic, n-au facut nimic nou. Au copiat ceea ce vazusera deja.

Metalfan : Totusi, cum iti explici succesul lor ? Numai daca ne uitam la reteta The Big Four, cu Anthrax, Megadeth, Slayer si Metallica pe aceeasi scena si asa mai departe...

Cronos : E doar o chestie comerciala si e foarte « safe », stii... Cred ca in cazul unor trupe gfen Venom lucrurile sunt diferite, pentru ca ele sunt periculoase si nu stii niciodata la ce sa te astepti. Pe cand cu trupe din astea [gen Big Four – n.r.] esti in perfecta siguranta, stii... Bunicii pot merge cu copiii la concerte... Asta nu se va intampla niciodata la un concert Venom. La Venom o sa ai hoarde salbatice care innebunesc si se imbata si se distreaza. Cand mergi la Metallica, pot veni si bunicii de 80 de ani cu nepoteii lor de 8 ani [...] si pot fredona toti melodia cu Sandman, pentru ca e un cantesc ucigator de vesel « tra-la-la-la-la » - e un sentiment ucigator de siguranta si pliciteala. De-aia si spun ca totul e comercial, e exact ca Britney Spears, e de rahat.

Metalfan : Daca ai putea organiza un Big Four (Venom fiind una dintre trupe) pe cine ai mai alege ?
Cronos : Dintre aia patru ?

Metalfan : Nu, nu. Sa zicem ca e un Big Four organizat de Cronos si Cronos alege trupele. Venom e doar una din patru.
Cronos : Sunt formatii inca active, nu e vorba de trupe care nu mai exista, nu ?

Metalfan : De dragul exercitiului, sa spunem ca ar putea fi orice trupa din orice era – indiferent daca mai exista sau nu.
Cronos : Ei bine... Daca ar putea fi orice formatie din orice era, atunci am avea Venom si f***ing Pantera si f***ing Motorhead si ar mai fi... ia sa vedem... Black Sabbath !!! Formula originala ! Iar daca ar fi trupe care inca mai exista, ar fi Venom, ar fi Immortal, poate Dimmu Borgir si poate Slipknot.

Metalfan : Niste alegeri excelente, hahaha...
Cronos : Hahaha, ne putem distra mult cu jocul asta... Pentru ca mi-ar placea sa vad si un festival mare cu Venom, Judas Priest, AC/DC si Status Quo. Putem sa ne intimdem cu discutia la nesfarsit, hahaha. Pur si simplu imi place muzica asta, stii...

Continuare
 
Autor: Tzugu, H.
Vezi galeriile trupelor: Venom

   November 08, 2011  | 5 Comentarii  | 14196 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Cronos (Venom): prima parte

  • Deci Cronos nu a trecut testul lui Hellhammer cand a fost intrebat despre Coven :)))) Oricum, amuzant tipu, atat in poze cat si in acest interviu. Abia astept sambata la concert m/

    1. Posted by Fantotzii | 08 Noiembrie 2011 13:55
  • Distractiv interviul :D

    2. Posted by tzunoi | 08 Noiembrie 2011 19:44
  • Pe scurt, individu' crede ca nimica nu mai este nou de la Pantera incoa', si ca el a contribuit la nasterea a tot ce este metal. Ok, cand afirmi ceva repetat, lumea incepe sa te creada, de exemplu caterinca cu Venom care au inventat black metalu. Deja ma uit la zioa de sanbata cu inima stransa, lol.

    3. Posted by Negura | 08 Noiembrie 2011 23:41
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri