interviuri rock

Interviu cu Dan Swano (Nightingale)

Interviu cu Dan Swano (Nightingale)
TRUPE : Nightingale

Nu poti sa spui ca asculti Metal si ca nu ai auzit de Dan Swano! Inseamna ca ori esti prea plin de tine ori prea ignorant! Muzicianul in discutie este un geniu incontestabil in d’alea muzicii iar singurul cuvant care-mi vine in minte cand ma gandesc la el este: respect! Multi dintre cei ce in urma cu 15-20 de ani ascultau sonoritati extreme si-ar fi dorit sa il vada pe Dan Swano live! Ei bine, DonisArt a reusit acest lucru, mai ales ca el este un inginer de sunet suprasolicitat de o imensitate de trupe de pe tot globul. Haideti sa aflam daca el si echipa lui din NIGHTINGALE este pregatita pentru un concert unicat pentru Europa.

Nimeni nu se astepta ca Dan Swanö sa dea vreun concert live in viitorul apropiat, cu atat mai putin in Romania. Pentru multi dintre fanii europeni, Romania ramane inca un loc necunoscut. Prin urmare, cum s-a ajuns la organizarea acestui show aici? Ce te-a facut sa vii cu Nightingale?
Salut. Pai nu ar fi prima oara cand concertez in locuri cel putin ciudate. Nightingale a avut odata un concert in Cipru!!! Am fost prima trupa internationala venita de pe continent in ultimii 12 ani! Au venit aproape 1000 de oameni, asa ca pot spune sincer ca acel concert este poate cel mai important din cariera mea. Au venit echipe de televiziune, asa ca show-ul nostru de 45 de minute a fost difuzat de televiziunea nationala a Ciprului!!! A fost nemaipomenit! Nightingale este singurul proiect care concerteaza live, deci n-am avut cu cine altcineva sa vin. Am fost abordati de un promoter foarte ok, care a si organizat festivalul, asa ca ne-am gandit ca ar fi fain sa mai cantam si in alte locatii noi si sa reunim trupa dupa aceasta pauza.







In momentul de fata lucrati la un nou album Nightingale, numit “Bravado”, sau cel putin asta se stia la sfarsitul anului 2009. Poti sa ne impartasesti cateva detalii in plus despre acest album? Cum l-ati inregistrat, care este line-up-ul, cum sunt piesele?
Am facut public titlul noului album pentru ca nu vroiam sa ni-l fure altcineva. De fapt eu insumi l-am furat ca sa spun asa, ha-ha, dar nu spune nimanui J. Am o groaza de riffuri interesante in cap, insa nu am avut niciodata timpul necesar sa le transform in piese in adevaratul sens al cuvantului. Deocamdata, materialul pe care il am la dispozitie este destul de interesant si sunt aproape sigur ca se va transforma in unul dintre cele mai bune albume Nightingale, odata ce voi avea timp sa ma ocup cum se cuvine. 

Ce ne poti spune despre Unicorn?
Unicorn a fost partial resuscitat pentru coverul “After Me”, piesa care a fost incorporata in tributul Marillion scos pe piata de Mellow Records. Imediat dupa asta, proiectul a fost “adormit” din nou. Ne-am despartit oficial in 2000.

Mai ai un proiect numit Ragnar Winderberg, ce abordeaza un gen de muzica situat undeva intre Edge of Sanity si Bloodbath. Exista vreo noutate despre el? Dar despre Second Sky? 
Witherscape se afla inca in faza de plan. Avem deja cateva idei foarte bune, dar mai avem timp pentru a ne apuca sa inregistram ceva serios. Sunt convins ca o sa iasa ceva grandios in momentul in care o sa reusim sa ne sincronizam programul. Cat despre Second Sky, inca ne chinuim cu mixajul. Problema este ca am prea multe joburi de mixaj care imi solicita atentia in momentul de fata. O sa fie gata cand o sa fie gata. Lumea nu are nevoie de acest material pana cand eu nu voi fi pe deplin multumit de el.

Esti foarte open-minded cand e vorba de muzica. Esti capabil sa creezi Metal de buna calitate, dar in acelasi timp sa arati si o alta fateta a muzicii – una plina de sentiment si melancolie. Chiar si asa, exista unele persoane care nu sunt prea multumite cand vine vorba de schimbarile de valenta in muzica. De ce crezi ca se intampla asta? De ce unii oameni nu ajung niciodata sa considere ca muzica buna poate fi regasita in aproape orice gen muzical?
Muzica este viata mea, prin urmare ii iubesc orice aspect. Un om poate fi brutal, prietenos, romantic, uracios sau bizar…. vad aceste sentimente transpuse si in muzica. Modul meu de a scapa de angoasa adolescentina a fost prin Death sau Thrash Metal. Fara aceasta muzica, as fi putut deveni un tanar extrem de furios. Insa am reusit sa-mi exteriorizez aceasta agresivitate prin muzica si acest fapt m-a tinut departe de probleme. 

Mai ai cumva, synth-urile de acum 20 de ani?
Nu. Tocmai ce mi-am cumparat un Nord Stage 88EX. Cel mai tare posibil!

Cu ce se ocupa Unisound in 2010? Am vazut ca aveti anuntate tot felul de proiecte interesante de la Hail of Bullets la Stonewall Noise Orchestra.
Da. Sunt extrem de ocupat. Hail of Bullets sunt deopotriva o placere si un cosmar in acelasi timp. Ed Warby stie ce vrea si nu cedeaza usor. Oricum, merita la final! Noul album va fi incredibil! Deocamdata ma ocup de mixajul celor de la Battlelore. Cam complicat de realizat corect, din cauza partii orchestrate. Dar nu ma dau niciodata batut, sunt sigur ca va suna excelent in momentul in care voi pune toate detaliile la punct.






Ai lucrat de asemenea cu o trupa din Romania, Indian Fall. Ce ne poti spune despre asta?
Da, sunau foarte bine. Mi-ar placea sa lucrez macar cu o trupa din fiecare tara, pana mor!

Dar Bucovina?
Da, am lucrat ceva cu Bucovina. Nu stiu exact unde ne aflam in momentul acesta. Probabil ca ei sunt in faza de recording, iar eu voi interveni odata ce ei termina. (tocmai m-a informat Crivat, chitaristul din Bucovina, ca prima piesa este gata mixata de Dan si ca suna fantastic-ed)

Ai pastrat mereu o legatura stransa cu familia. In viziunea ta, cat de important este acest lucru pentru un individ, mai ales pentru un muzician care se afla in mod constant sub presiune?
Este important sa ai famila langa tine mereu. Unor muzicieni care s-au scufundat 100% in industrie si au rupt toate legaturile cu familia si prietenii vechi, le-a fost imposibil sa se intoarca la viata lor dinainte, odata ce au depasit momentele de glorie. Mama mea este extem de importanta pentru mine si tin enorm la prietena si la fiul meu.

In timpul liber, la ce activitati interesante iei parte? Te consideri un om normal care vrea sa traiasca in cel mai normal fel cu putinta?
Ce-ai spus? Timp liber? Ce-i aia? N-am auzit niciodata de asa ceva. Una din obsesiile mele este sa realizez ceva in fiecare zi, asa ca trebuie sa fac ceva mereu. Poate ca asta ma va duce la o moarte prematura, stiu, dar prefer sa mor tanar lasand in urma o mostenire importanta, decat sa ma ofilesc la un azil gandindu-ma la toate lucrurile pe care nu le-am facut in viata.

Cu cine ti-a fost cel mai greu sa lucrezi? 

Cu Dan Swanö. E un tip atat de atent la detalii, incat devine enervant. E ceva de speriat. Sper ca nici un alt inginer nu o sa se aventureze vreodata sa lucreze cu el.

Ce crezi despre trendurile de productie muzicala din 2010? Multe se indrepata spre aria digitala, distorsionata, facand muzica mult mai neclara.
Imi place sa fac mixajele pline de energie. Imi pare rau ca nivelul de output trebuie sa fie atat de ridicat. As vrea sa ne intoarcem la casetele acelea cu mai putini dB-uri si sa lasam mixajul sa-si urmeze propriul curs.

Daca tot vorbim de tendinte, ce crezi despre chestia asta cu Guitar Heros? Este o binecuvantare peste muzicieni, bineinteles. Am vazut ca pana si Ihsahn a fost de acord sa puna in baza lor de date cateva piese Emperor, ca sa invete copiii sa le cante.
Ha, ha. Fiul meu este foarte priceput la asta. Consider ca este o metoda buna, pentru a capta interesul copiilor fata de muzica, in loc de sport.

Vom vedea vreodata un catalog complet a lui Dan Swanö (cel putin digital) de vanzare? Poate cu niste materiale unreleased?
Ar fi frumos, daca va angajati sa-l faceti voi!

Va veni si Dag cu tine in Romania? De fapt, ce line-up vom vedea in cadrul show-ului din octombrie?
Dag este un membru de baza in Nightingale la fel ca si mine. Bineinteles ca va veni. La fel si Tom Björn si Erik Oskarsson. O sa fie fenomenal!






Stii ca fanii vor sa vada si cateva secvente Edge of Sanity in play-list. Ti-am si spus ca altfel ramai in aeroport..:-)
Stiu ca oamenii vor sa auda piese Edge of Sanity, asa ca m-am organizat si am pus cap la cap un colaj facut din segmente din materiale ca Unorthodox, The Spectral Sorrows, Until Eternity Ends, Crimson II si Purgatory Afterglow. Unele bucati n-au fost cantate nici macar intr-un rehearsal room. O sa fie tare!

Multumim pentru timpul acordat, si ne vedem in Octombrie!
Cu placere! Ne vedem in curand!

Dupa ce citesti declaratia sincera “muzica este viata mea”, nu poti sa mai scrii nimic. Inclin sa cred ca atat generatia tanara cat si cea “trecuta de ale tineretii valuri” nu va rata oportunitatea de a-l vedea pe scena dar si sa vorbeasca cu Dan Swano, in cadrul evenimentului din 16 octombrie, Labyrinthic Metal Evening.

Doru Atomei (Kogaionon)

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Nightingale

   October 11, 2010  | 1 Comentarii  | 4059 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Dan Swano (Nightingale)

  • We're so there, dude!!!

    1. Posted by Sake | 11 Octombrie 2010 22:33
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri