interviuri rock

Interviu cu Stephan Lill (VANDEN PLAS)

Interviu cu Stephan Lill (VANDEN PLAS)
TRUPE : Vanden Plas

Daca nu va e prea clar ce invirt Vanden Plas astia, iata ce la fix a picat acest interviu. Nu reusesc sa inteleg de ce trupa asta nu beneficiaza de promovarea pe care sunt mai mult decit convins ca o merita, asa ca am zis ca barem Metalfan sa faca ceva ca sa indrepte un pic situatia. Si asa am ajuns sa rasfoim fugitiv biografia Vanden Plas impreuna cu chitaristul Stephan Lill. Cum baietii au intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru lansarea noului lor album Christ 0, am profitat de ocazie si am cerut citeva informatii si despre acest subiect. Stephan s-a dovedint un pic mai neamt decit ne-am fi dorit in raspunsuri, dar o sa incercam sa il mai provocam la vorba dupa aparitia albumului si poate atunci va fi mai relaxat.

Metalfan: Prima intrebare se refera la numele trupei. De unde si pina unde Vanden Plas?

Stephan Lill: Vocalul nostru [Andi Kuntz, n red] a vazut odata numele asta scris pe spatele unui Jaguar si i s-a parut ca ar fi un nume numai bun pentru o trupa, pentru ca suna asa, deosebit.

Metalfan: Ati editat primul album in 1995. Colour Temple arata o trupa promitatoare, dar este el un album de progressive metal? Ce incerca Vanden Plas sa realizeze in acel moment ?

Stephan Lill: La inceputul anilor 90, muzica noastra era ceva mai comerciala. Dupa ce am fost implicati in realizarea unui musical, e vorba de Jesus Christ Superstar, stilul nostru de a scrie muzica s-a schimbat, pentru ca am inceput sa includem in felul nostru de a compune procedee si aranjamente de genul celor din musical-uri. Cind am inregistrat Colour Temple, muzica noastra era o combinatie intre muzica mai comerciala si progressive metal, dar stiam deja din acel moment ca pe viitor o sa ne concentram atentia mai mult spre progressive.

Metalfan: Dupa numai doi ani de la debut, al doilea disc, The God Thing, a avut parte de reactii excelente, in urma carora ati intreprins si un turneu european. Care e secretul acestui succes?

Stephan Lill: Am trecut la o alta casa de discuri chiar inainte de a edita The God Thing. Ei cunosteau oamenii potriviti, astfel ca ne-au oferit sansa de a fi trupa de deschidere pentru turneul Dream Theater si asta a fost cel mai bun lucru care ni se putea intimpla in acel moment [1997, n red]. Pe de alta parte, pe plan muzical, incepusem sa ne cream un stil propriu odata cu The God Thing si asta a fost un atu important pentru a ne face un nume.

Metalfan: Cum a fost turneul cu Dream Theater?

Stephan Lill: A fost excelent, au fost niste tipi foarte de treaba, daca as sta la povesti am umple tot interviul numai cu asta. A fost o aventura extraordinara si o mare realizare pentru trupa.

Metalfan: Al treilea album, Far Off Grace, mi se pare un album mai dificil de digerat. Ati incercat cumva sa faceti o muzica mai complexa, pentru a ca ridica la nivelul inalt de asteptari pe care il generase succesul vostru anterior? 

Stephan Lill: Nu. Pur si simplu am pus pe el piesele pe care le-am compus in acea perioada. Chestiile de genul asta nu pot fi planificate. Oricit de complicate ar parea piesele de pe Far Off Grace, noi cintam o multime dintre ele live si suna nemaipomenit in concert. Pe de alta parte, imi dau seama ca nu sunt o auditie lejera pentru toata lumea, si asta nu e neaparat un semn rau, pentru ca inseamna ca exista diferente intre albumele noastre si sunt receptate diferit.

Metalfan: Beyond Daylight, al patrulea disc al trupei, mi se pare cel mai complet, cel mai matur album al vostru. Sunteti multumiti de cum a fost el primit si de locul pe care il ocupa azi trupa Vanden Plas?

Stephan Lill: Sunt de acord, Beyond Daylight este un album care dezvaluie trupa in deplinatatea ei, cu toate elementele specifice muzicii noastre. Daca suntem multumiti cu  pozitia actuala? Nu, pentru ca vrem sa mergem si mai departe si sper ca noul nostru album, Christ 0, ne va ajuta sa facem pasul inainte. In acelasi timp, suntem mindri de ceea ce am realizat pina acum si suntem norocosi ca putem face muzica ce ne place.

Metalfan: Hai sa discutam despre acest nou album, Christ 0. Cum v-a venit ideea de a alege un roman de aventuri ca subiect si de ce anume Contele de Monte Cristo de Al. Dumas?

Stephan Lill: Ideea ne-a venit in timp ce lucram la un musical care are la baza romanul lui Alexandre Dumas. Ne-am hotarit sa facem un album in care sa prezentam versiunea noastra a acestei povesti. Andy [Kuntz, vocalul] a repovestit romanul dintr-o noua perspectiva si suntem foarte entuziasmati de posibilitatea de a prezenta tot acest concept in concert pe o scena de teatru.

Metalfan: Versurile urmaresc firul narativ al romanului sau e vorba de o interpretate mai libera, mai personala?

Stephan Lill: Asa cum am mai spus, povestea este baza, dar facem mai mult decit un rezumat al ei, va puteti astepta la o interpretare destul de personala a povestii.

Metalfan: Titlul albumului, Christ 0, face referire la numele personajului principal, dar felul in care este ortografiat trimite la o conotatie religioasa. Care este mesajul?

Stephan Lill: Titlul vrea sa exprime ca actiunile personajului principal sunt, de fapt, ne-crestine, adica rele. Veti intelege mai clar atunci cind veti citi versurile.

Metalfan: Si ce ne poti spune despre muzica? Cite piese sunt pe album si cam cum suna ele? Vreo schimbare majora de stil de care vrei sa ne avertizezi?

Stephan Lill: Albumul va contine noua piese si veti recunoaste pe ele toate elementele specifice stilului nostru, dar sunt si citeva lucruri noi pe care nu le-am mai avut pina acum in muzica noastra cum ar fi chitarile acordate jos, aranjamentele orchestrale ample sau corurile clasice de treizeci de persoane… dar nu, nu se pune problema sa va avertizez in legatura cu nimic, hehehe…

Metalfan: Care a fost problema cu mixajul? Ati fost nevoiti sa aminati data de aparitie a albumului.

Stephan Lill: Problema nu a fost cu mixajul propriu-zis, a fost mai degraba o problema de orar, planificarea este foarte aglomerata in perioada asta si nu ne-am incadrat cu citeva zile, asa ca nu a mai fost posibil sa scoatem albumul la sfirsitul lui februarie. Acum s-a fixat data pentru sfirsitul lui martie, e la fel de bine, nu e nici o problema.

Metalfan: Veti filma vreun videoclip la vreo piesa de pe acest album? Nu am vazut nici un videoclip de-al vostru, ati facut vreunul? Sau poate aveti in plan sa editati un DVD?

Stephan Lill: Da, ne gindim de multa vreme sa inregistram un DVD live, poate acum vom avea ocazia sa filmam un concert pe scena teatrului din orasul nostru. Videoclip nu cred ca vom face. La felul in care vad eu situatia astazi, nu prea are rost sa facem, pentru ca ar costa o gramada de bani si nu putem avea garantia ca va fi dat la televizor.

Metalfan: Aveti foarte multi fani in Franta, ati inregistrat chiar si un disc live la Paris, The Spirit of Live. Care este explicatia succesului vostru la metalistii francezi?

Stephan Lill: Da, inca de la aparitia primului album, Colour Temple si de la primele noastre concerte in Franta, avem o relatie deosebita cu fanii nostri francezi. Dar nu as putea sa explic de ce… Pur si simplu ne-au indragit, nu stiu de ce…

Metalfan: Toti membrii trupei sunt implicati in unul sau mai multe spectacole musical. De ce nu inregistrati un astfel de spectacol sub numele Vanden Plas?

Stephan Lill: Pentru ca proiectele astea au fost initiate de alte persoane, cum a fost, de exemplu cazul cu Consortium Project, Section A, Missa Mercuria. Si implicarea noastra in acest proiecte este de cele mai multe ori in calitate de compozitor sau uneori doar ca muzician de studio. Si, oricum, aceste proiecte nu suna deloc ca Vanden Plas.

Metalfan: Ce reprezinta sculpturile de pe copertile primelor voastra albume si acel simbol in forma de cruce?

Stephan Lill: Sculpturile reprezinta un om care sparge un zid si daca intorci coperta si te uiti din alte unghiuri se vad si alte creaturi acolo. Simbolul in forma de cruce este logo-ul nostru, cumva reprezinta Vanden Plas.

Metalfan: Se pare ca sunteti suporteri infocati ai echipei de fotbal a orasului vostru, FC Kaiserslautern, ati inregistrat chiar si un cintec pentru ei. Va duceti des la meciuri?

Stephan Lill: In ultima vreme nu prea ne-am mai dus, in primul rind, pentru ca nu prea mai avem timp. Si apoi, de la un timp au inceput sa joace atit de prost, incit nu mai este deloc placut sa ii vezi...

Quick quiz Stephan Lill

Albastru sau portocaliu – albastru


Bere sau vin – amindoua


Nisip sau zapada – combinatia intre ele


Scorpions sau Accept – Accept cu siguranta


Stapinul inelelor sau Matrix – Stapinul Inelelor


George Bush Jr sau Jacques Chirac – nici unul


Yngwie Malmsteen sau Axel Rudy Pell – Yngwie Malmsteen


Pretzel sau bagheta – bagheta


A vorbi sau a asculta – a vorbi SI a asculta

 


 

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Vanden Plas

   February 07, 2006  | 0 Comentarii  | 7492 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Stephan Lill (VANDEN PLAS)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri