interviuri rock

Interviu Paul "Slayer" Grigoriu (Rising Shadow)

Interviu Paul
TRUPE : Rising Shadow


Rising Shadow - primul album de death metal din underground-ul romanesc, sase ani de pauza si o revenire in forta in 2005. Despre toate acestea dar si despre crestinism, potop, Noe si modul in care asemenea teme au influentat existenta trupei am stat de vorba cu "purtatorul de cuvant" al grupului, Paul "Slayer" Grigoriu.

Dragos: Cum site-ul vostru contine o gramada de informatii utile, atat din prima perioada de existenta a trupei cat si din istoria sa recenta nu o sa facem o trecere in revista a biografiei voastre ci am sa te intreb direct cum de v-a venit ideea reformarii trupei?
Sake: Cum de si, mai ales, de ce?
Paul: Mie imi venise de vreo doi ani, dar... nu aveam cu cine. In 2004, in planurile mele pe anul urmator figura convingerea lui Alberto. Nu l-am convins singur, un rol important l-a avut concertul Megadeth de la Bucuresti. Si uite asa, ince-incet, am pornit-o din nou. Am facut-o pentru ca ne era dor de cantat (de cantat rock in cazul lui Alberto) si pentru ca ne-am gandit ca poate avem ceva de spus, si muzical si ca mesaj.


Sake: Cum se simt cei zece ani de pauza? Chimia functioneaza, comunicarea la fel?
Paul: Sunt doar sase. A fost o perioada in care ne-am maturizat, amandoi ne-am ocupat cu muzica, deci nu a fost o pauza totala. Iar comeback-ul este ca o revenire in forta, din punctul de vedere al entuziasmului. "Chimia" functioneaza mai bine decat inainte, iar comunicarea nu a fost niciodata o problema pentru ca, desi ne-am despartit ca trupa, am ramas prieteni foarte buni.

 

Rising Shadow 1996


Dragos: Chiar, de ce s-a destramat grupul in 1999?
Paul: Pe de o parte din cauza ca eu vroiam sa cant in continuare dur, ceilalti membri in schimb tindeau spre ceva mai comercial. Apoi eram cu totii foarte incapatanati, si oarecum limitati.


Dragos: Care sunt in opinia ta principalele diferente intre Rising Shadow de la mijlocul anilor ’90 si Rising Shadow 2006, exceptand faptul ca sunteti mai batrani cu 10 ani…
Paul: Suntem mai copti muzical, mai apropiati ca traire, pentru ca Alberto s-a apropiat din nou de Ortodoxie in acesti ani si... avem trei membri noi. Si poate suntem ceva mai calmi, mai relaxati, nu mai tindem sa ne dam de ceasul mortii pentru orice maruntis.

 

Rising Shadow 2006


Dragos: Primul vostru album (si pana in prezent singurul), Tears of the Sunset (totodata cred si unul din primele realizari discografice de death metal romanesti) a fost un disc ce s-a bucurat de un feedback extrem de favorabil pentru acele vremuri. Cum vezi astazi, dupa 10 ani, acest album?
Paul: Pe de o parte diferitele aspecte usor copilaresti ma fac sa zambesc. Albumul are un sunet foarte prost si o multime de stangacii interpretative. Pe de alta parte e o realizare pentru care sunt foarte recunoscator si care, daca stii sa le cauti, are cateva momente de muzica buna.


Sake: As vrea  sa te intreb de ce ai ales sa canti o muzica dura si foarte frecvent asociata cu satanismul? Stiut fiind ca esti o pesoana - imi permit sa te numesc - religioasa.
Paul: M-a "atins" mereu latura profunda, de mare expresivitate a metal-ului. Ma reprezinta si temperamental. Vorbim despre lucruri "dure", deci muzica dura e un mijloc potrivit. Imi place varietatea din metal. Cat despre faptul ca e asociat cu satanismul si ca anumite trupe -nu putine - chiar sunt legate de acest aspect, e treaba lor, asta nu poate sa se rasfranga asupra intregului gen.


Dragos: Cum se impaca insa aceasta contradictie, intre agresivitatea metalului (fie ca este vorba de concept sau doar de muzica) si ideile propovaduite de Sfanta Scriptura?
Paul: Crestinismul, spre deosebire de ce practica tot felul de cercuri neoprotestante, nu e o chestie dulceaga, ci un lucru serios si foarte profund, care implica suferinta pana la sfasaiere. Hristos a strigat si El cand i-a alungat pe vanzatorii din templu. Hristos a suferit si a murit pe Cruce, aceasta a fost calea spre Inviere.


Dragos: Ca o coincindenta, pe forumul nostru exista o disputa relativ interesanta daca doua trupe care au conceptii radical diferite ar trebui sa cante pe aceeasi scena in cadrul aceluiasi eveniment? Tu ce parere ai?
Paul: Mi-am exprimat parerea si pe forum, unde am spus ca e foarte dificil de emis o sentinta clara. Nu ma simt in masura sa dau sfaturi, insa in cazul respectiv - si subliniez, in acel caz si nu in oricare altul - eu nu as canta.


Dragos: Mai are oare astazi titulatura Rising Shadow o incarcatura simbolica? Daca nu ma insel conceptul vroia sa sugereze umbra crucii?
Paul: Da, asa este. Iar astazi Rising Shadow se refera la acelasi lucru.


Dragos: Am vazut ca printre cartile tale preferate se numara si Jurnalul Fericirii, al lui Steinhardt. Ce stii despre urmarirea lui Nicu de catre Securitate si ce parere ai despre convertirea sa de la iudaism la crestinism?
Paul: Nicu Steinhardt a fost arestat abuziv, ca mai toti cei din acele vremuri, in dosarul Noica, daca nu ma insel. In inchisoare a descoperit crestinismul, si a ajuns sa se boteze in Ortodoxie, de catre parintele Mina Dobzeu. Convertirea lui este un exemplu pentru mine, ca si activitatea ulterioara, un exemplu care ne poate trezi la ce inseamna adevarata viata in Hristos pe noi, cei uneori prea "adormiti" in credinta noastra.


Dragos: Colegii tai de trupa impartasesc si ei aceleasi viziuni ca si tine?
Paul: Alberto in orice caz, cum ai putut de altfel sa vezi tot pe site-ul nostru. Iar cei trei noi membri sunt si ei crestini, nu as putea spune insa in ce masura au aprofundat credinta. Insa Alberto si cu mine avem o viziune comuna, care se rasfrange asupra trupei, pentru ca noi compunem, eu scriu versurile si dezvoltam impreuna conceptul.

 

Alberto Bolocan si Paul "Slayer" Grigoriu


Dragos: Sa ne intoarcem putin si la muzica. Aveti de gand sa reeditati “Tears of the Sunset”, eventual remasterizat si in format CD?
Paul: Momentan prioritatile sunt noul album si o serie de concerte. Nu ne-am pus niciodata problema reeditarii lui "Tears of the Sunset", dar nici nu excludem posibilitatea. Oricum, nu e ceva care sa figureze in agenda noastra.


Dragos: Asadar lucreaza Rising Shadow la un nou album, care este directia in care vor evolua noile compozitii?
Paul: Dupa cum au putut observa deja cei care ne-au vazut live, nu mai avem ingradiri stilistice. In mare, va fi un album de metal, cu elemente de heavy-metal, death si progresiv, insa avem pasaje de swing, o bossa nova, o piesa corala mai degraba clasica, balade... Deci astazi Rising Shadow canta... Rising Shadow.


Dragos: De la reformarea voastra ati sustinut pana acum cateva concerte, pe care din pacate le-am ratat. Spune-mi cum a fost, cum te-ai simtit din nou pe scena si cum ai simtit publicul?
Paul: Dintre cele trei concerte primul a fost cel mai bun. Publicul a reactionat de fiecare data excelent, peste asteptarile pe care le aveam cand ne-am decis sa ne reformam. A fi din nou pe scena a fost un sentiment coplesitor. In momentul de fata nu avem un public foarte numeros, insa cei care vin la concerte sunt foarte fideli.


Dragos: Comparativ cu ceea ce se intampla acum 10 ani, cum vezi actuala "scena de metal" romaneasca. Crezi ca este guvernata de principii ca orgoliu, frustrari, invidie, etc?
Paul: Din pacate da. Din acest punct de vedere nu s-au schimbat prea multe. Dar am gasit, ca si atunci, trupe prietene.


Sake: Ati avut pana acum ocazia sa trimiteti material noi vreunei case de discuri autohtone sau straine? Daca da, ati avut vreun raspuns pozitiv?
Paul: Nu, nu vrem sa trimitem materialul pentru album nimanui inainte de a-l finisa si a-l lucra in amanunt, de la interpretarea propriu-zise pana la detaliile care tin de sunet.


Dragos: Dar ce isi propune Rising Shadow sa infaptuiasca in viitorul apropiat? Ce contine "agenda" voastra?
Paul: Concerte si inregistrari.


Sake: Care consideri ca este cea mai importanta realizare a ta ca muzician?Si nu ma refer neaparat la un album sau o compozitie...
Paul: Asta e o intrebare grea, intr-adevar. Faptul ca pot canta si in corul bisericii si in Rising Shadow si faptul ca pot sa "vad" muzica altfel, dintr-o perspectiva mai evoluata.

 

Paul "Slayer"Grigoriu

 


Dragos: Urmeaza acum cateva intrebari pe care as dori sa nu le consideri ofensatoare in nici un fel, pentru ca nu asta este intentia noastra. Recomandarea mea ar fi sa le iei cu un iz de snoava, asta in cazul in care accepti provocarea.
Paul: Sigur, se zice ca am un simt al umorului chiar exagerat.


Dragos: Cum s-a repopulat planeta dupa Potop, stiut fiind ca singurii oameni ramasi in viata erau Noe cu nevasta si copiii si ca incestul este un pacat? Si cum a afectat chestia asta muzica trupei Rising Shadow?
Paul: La fel ca si la inceput, in vremea lui Adam si Eva, incestul a fost o realitate. Faptul ca au cazut din Eden i-a adus pe oameni la necesitatea de a se inmulti astfel. In cazul lui Noe relatiile de rudenie erau totusi ceva mai indepartate. Rising Shadow n-ar fi existat fara un om drept ca Noe.


Dragos: De ce pestii au fost iertati, tot cu ocazia Potopului? Ei fiind in apa, nu au avut de suferit nicidecum. Cum a influentat scena rock chestia asta?
Paul: Nu doar pestii, ci si celelalte animale au fost salvate, ce-i drept, prin reprezentanti. Iar animalele nu au fost "pedepsite", neavand constiinta morala. Scena rock, din pacate, are adesea parte de alt tip de "pesti" care isi coordoneaza prostituatele muzicale.


Dragos: Crezi ca Dumnezeu apreciaza muzica Rising Shadow? Daca la Judecata de Apoi te va intreba, Paule de ce ai ales sa canti metal, ce i-ai raspunde?
Paul: Sper din tot sufletul ca apreciaza ce facem. De aceea ma si rog sa mearga doar daca e placut in ochii Lui. Iar la Judecata as spune: "pentru ca asta stiu cel mai bine".


Sake: Te consideri o persoana buna? Stiu ca suna banal si prozaic, dar as vrea sa imi raspunzi.
Paul: Nu (adica nu ma consider o persoana buna).


Sake: Ai sanse sa devii una pana vei deveni una cu orizontul?
Paul: Sanse da, avem cu totii nenumarate. Sper sa am si intelepciunea sa le folosesc.


Sake: Te temi de moarte? Ai vreodata momente de indoiala in care iti spui ca este o sansa infima ca tot ce speri si crezi sa fie foarte foarte eronat?
Paul: Mai mult de a altora decat de a mea. Pe de o parte ma tem, pentru ca nu sunt ce ar trebui sa fiu. Pe de alta, prin credinta in Hristos, sentimentul dominant nu e de frica. Cu anii am dobandit certitudinea celor in care cred. Din pacate, nu fac totdeauna ce imi spune credinta, insa din punct de vedere intelectual nu am nici o indoiala.


Sake: Am un unchi la tara, are vreo 86 de ani. La un moment dat mi-a spus o chestie: Nu ma tem de moarte, ci doar de vesnicia ei...
Paul: Eu nu cred in vesnicia mortii, ci o vad doar ca pe o trecere.


Sake: Asta vroiam sa intreb: Ce i-ai fi raspuns unui om fara scoala, simplu ca el?
Paul: Intrebarea vine perfect in zilele astea. Nu cred ca i-as fi spus nimic, l-as fi luat cu mine la biserica azi, maine, si in noaptea de sambata. Ca sa-i arat ca moartea a murit... a treia zi.


Sake: Cum ai vrea sa isi aduca lumea aminte de tine atunci cand fizic deja vei fi disparut? Cand spun lume ma refer, evident, la cei care conteaza.
Paul: Nu sunt sigur ca as vrea sa-si aduca aminte. Ca de cineva care a incercat. Cu mila.


Dragos:  Paul, multumim pentru raspunsuri. In loc de incheiere o sa te rog sa transmiti un mesaj celor care au avut rabdarea de a citi acest interviu.
Sake: Si o intrebare offtopic: Cum il cheama pe catelul pe care te-am vazut plimbandu-l in fata teatrului Nottara si ce rasa este?
Paul: Daca au avut rabdare sa citeasca interviul, poate vor avea rabdare sa vina si la concerte si sa asculte materialul. Si sa citeasca "Rising Shadow Magazine", de pe site-ul nostru. In fond, pentru noi cel mai important lucru nu e sa ne asculte pe noi, ci sa asculte, macar de curiozitate, cuvantul lui Hristos. off-topic: soricarul se numeste Jacques.

 

Autor: Sake, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Rising Shadow

   April 25, 2006  | 0 Comentarii  | 11768 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Paul "Slayer" Grigoriu (Rising Shadow)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri