interviuri rock

Ion 'Nuțu' Olteanu (IRIS): emoția este cel mai important lucru când vine vorba de muzică

Ion 'Nuțu' Olteanu (IRIS): emoția este cel mai important lucru când vine vorba de muzică
TRUPE : IRIS

Ion ‘Nuțu’ Olteanu (chitară) s-a întors în grupul pe care l-a fondat împreună cu Ion ‘Nelu’ Dumitrescu (tobe) și Emil Lechințeanu (bas) la final de an 1975 – început de an 1976 – IRIS. Nuțu a avut amabilitatea de a ne oferi mai multe detalii despre anii de început ai grupului, dar ne-a vorbit și despre prezentul și viitorul formației. În data de 27 octombrie 2017 IRIS va susține un concert la Berăria H din București, eveniment prin care serbează aniversarea a 40 de ani de existență.


George Costinescu (bas), Ion ‘Nuțu’ Olteanu (chitară), Ion ‘Nelu’ Dumitrescu (tobe), 
Costi Sandu (voce), Alin Moise (chitară), Relu Marin (clape), Cristi Dumitrescu (tobe) - IRIS 2017

Metalfan: Salut, Nuțu! Bun venit în paginile Metalfan.ro! Cum s-a întâmplat revenirea ta în grupul IRIS? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?

Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Salut și bun găsit tuturor! Cu toate că sunt plecat din țară de mai bine de 27 de ani, am rămas în relații bune cu foștii mei colegi, atît de la IRIS cît și cei de la Holograf. După cum știți eu am revenit în țară și am colaborat cu IRIS și Holograf de cîte ori am fost solicitat. Ultimul concert a fost cel de la Arenele Romane din vară unde am cîntat cu Holograf și tot atunci am aflat de la Nelu Dumitrescu că Minculescu părăsește din nou IRISUL și de data asta ia cu el și pe Valter și pe Doru. Restul este simplu: Nelu avea nevoie de chitarist și, mai mult decît atît, eu sînt membru fondator al Irisului împreună cu Nelu și Emil Lechințeanu.

Metalfan: Când te gândești la copilărie, care sunt primele imagini care-ți vin în minte? Cum a fost copilăria lui Nuțu Olteanu?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Am avut o copilărie frumoasă, lipsită de griji și de greutăți și pe vremea comunismului, chiar dacă erau multe lipsuri. Lucrurile de bază în acel sistem funcționau mult mai bine decît astăzi.
 
Metalfan: Îți amintești care au fost primele discuri rock pe care le-ai ascultat? Dacă nu este un exercițiu de memorie foarte greu, ar fi interesant de aflat și cum ai intrat în posesia lor. 
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Discuri nu prea vedeai, dar benzi de magnetofon sau casete audio cu muzică rock găseai dacă erai interesat. Eu aveam vreo 14 ani cînd mi-am luat inima-n dinți și am bătut la ușa unui vecin mult mai mare decît mine, student la electronică: Gheorghiță Belciug. Avea obiceiul să dea muzica la maximum cînd învăța, iar pe mine acea muzică m-a atras ca un magnet. Cum spuneam, am bătut la ușa lui și l-am rugat să-mi imprime și mie ce asculta pe cele două casete pe care le aveam. El s-a uitat de sus la mine și mi-a spus că-mi imprima dacă-i spun cine este Jimi Hendrix. Firește că habar nu aveam, (gîndiți-va că Hendrix trăia), dar am răspuns că vreau să știu, lucru care pe Gheorgiță trebuie să-l fi impresionat suficient de mult cît să-mi imprime cele două casete ce aveau să-mi schimbe cursul vieții. Casetele conțineau rar discuri întregi, erau un amalgam de piese ale trupelor din acel timp: Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Santana...

Metalfan: Înainte de chitară a fost pianul. Cum a început povestea cu chitara?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Da, pianul a fost o poveste scurtă, nu pentru că nu îmi plăcea, ci pentru că nu aveam pian acasă și trebuia să exersez pe o claviatură de carton... Cât despre chitară... Nevoia de a cîntă la acest instrument a apărut odată cu Hendrix. Contactul cu muzica lui a generat în mine necesitatea de a o transpune pe chitară, pe propria chitară, așa ca am achiziționat una.
 
Metalfan: Ce anume te-a atras la muzica rock și te-a făcut să-ți spui că acesta este drumul tău?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Am fost și sunt atras de energia muzicii rock, de simplitatea și sinceritatea ei, de emoția care o degajă. Nu merge să păcălești. Dacă pe scenă nu ești prezent 100/100, n-are cum să fie un concert bun, oricît de corect ai cînta.

Metalfan: Primul concert IRIS știu că a avut locul cu ajutorul domnului Aurel ‘Relu’ Gherghel. Îți amintești ce v-a spus și care a fost contextul în care v-a propus să concertați?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Primul concert IRIS a fost la Clubul de la ora 7 și, dacă nu mă înșel, a fost în deschidere la Curtea Veche 43. Am cîntat nu mai mult de trei piese proprii. Țin minte că aveam perucă cu păr lung pentru că eu tocmai terminasem armata și eram tuns scurt. [N.red.: râde]
 
Metalfan: La un moment dat știu că ai luat o pauză din IRIS și te-ai alăturat grupului Roșu și Negru al lui Liviu Tudan. Când te gândești la perioada Roșu și Negru, simți că ai învățat ceva ce nu ai fi putut învăța dacă nu ai fi făcut acest pas? Cum a fost acea perioadă pentru tine?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Perioada Roșu și Negru a fost foarte importantă în dezvoltarea mea. În timp ce la IRIS toți trei eram autodidacți, la Roșu și Negru erau doi absolvenți de consevator, Liviu Tudan și Dan Bădulescu. Cu ei am fost nevoit să ies din tiparele mele și să învăț lucruri noi. A fost o școală folositoare și pasul meu către profesionism. Cu ei am făcut primele turnee mari. Gîndiți-vă ca eu, un boboc în meserie la momentul acela, îi aveam la concerte în deschidere pe Mircea Baniciu sau Valeriu Sterian, Mircea Vintilă ori Nicu Alifantis etc.

Metalfan: Cum era Liviu Tudan atât că artist dar și ca om în general?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Liviu Tudan era un om simpatic și fără fumuri, cu toate că jucase chiar și-un rol principal într-un film de lung metraj, Ultima noapte a copilariei (1969), și mai mult decît atît cintase cu Țăndărică și Nanci Brandes. Era un prieten de încredere și, cu toate că era cu 10 ani mai mare, nu au fost greutăți de comunicare. Un basist bun cu o voce specială, unică.
 
Metalfan: După Roșu și Negru a urmat întoarcerea în IRIS și apoi pasul spre Holograf. Spre deosebire de IRIS, Holograf propunea o muzica puțin mai așezată, cumva, dacă-mi permiți, mai ușor de digerat de către publicul larg. Mă înșel? Te rog, ne poți spune mai multe despre perioada Holograf?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: După Roșu și Negru m-am întors la IRIS și cu contactele pe care le făcusem cu mai toți impresarii acelor vremuri am reușit să facem turnee în toată țara, iar numele de IRIS să fie cunoscut nu numai în București ci în toată țara. A urmat formula cu Florin Ochescu și discul 1. În tot acest timp, Cristi ba pleca, ba se întorcea în trupă, lăsînd loc altor soliști să se perinde pe la Iris, printre care Sanda Lăcătuș (care avea doar 14,15 ani pe atunci). Un alt solist în trecere pe la lris a fost și cel care avea să devină unul dintre cei mai mari soliști români, Dan Bittman.

Obosit de instabilitatea grupului, am luat hotarirea într-un final să cînt cu Holograf. De la bun început am fost pe aceeași lungime de undă cu noua trupă. Atît pe scenă cît și în restul timpului am fost un colectiv sudat, în care toți am tras în aceeași direcție.

Muzica pe care o cîntam a fost și ea un rezultat al unei noi constelații. Era mai melodioasă pentru ca-l aveam pe Tino la clape care-n felul ăsta o făcea să fie și accesibilă unui public mai larg. Dar n-a fost niciodată o muzică premeditată, cum poate unii cred. Noi încercam să fim cît mai cinstiți cu noi și facem lucruri cît mai autentice, fără să forțăm ceva și fără să ne păcălim nici pe noi și nici publicul. A fost în orice caz o muncă uriașă. Imaginați-vă că am dat peste 500 de spectacole într-un an. Noroc că avem un Edy Petroșel care are jurnale din acea vreme, că eu nu mi-aș mai fi adus aminte de asemenea detalii. 
 
 

Metalfan: În toți acești ani de la plecarea ta din IRIS, te-ai gândit vreodată că la un moment dat te vei întoarce? Poți, te rog, detalia?

Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Eu nu am scos din calcul niciodată vreo posibilitate. După cum știți sau, dacă nu știți vă mai spun o dată, eu sînt plecat în Suedia de 27 de ani și am și cetățenie suedeză de vreo 21 de ani. Cu toate astea, eu nu voi fi niciodată altceva decît ce sînt, adică român, și nu am pierdut niciodată contactul cu rădăcinile mele. Iar cînd știi care-ți sînt rădăcinile, știi cine ești și poți trăi oriunde pe această planetă. Eu trăiesc prin urmare mai departe în Suedia și mă simt acasă la fel de mult acolo cît și aici.
 
Metalfan: Noua formulă a grupului arată foarte bine, pot spune. Cum va simțiți în sala de repretiții? Cum ai descrie acest sentiment, această stare?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Mă simt foarte bine, este o atmosferă creativă și degajată.În același timp, mulțumită lui Nelu, lucrurile se desfășoară cu o seriozitate rar de întîlnit la alte grupuri, seriozitate care mie îmi dă o stare de bine și de siguranță.
 
Metalfan: Odată cu noua formulă a grupului, putem lua în calcul și un nou disc de studio? Ținând cont de actuala formulă a grupului, ne putem gândi la un disc orientat spre hard rock și mai puțin spre pop rock?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Da cu siguranță, este primul lucru pe care l-am discutat cu Nelu și am căzut de acord că vom face un disc.
 
 

Metalfan: Cum ai descrie emoția pe care muzica o poate oferi ascultătorului? Prin emoția transmisă putem cataloga un disc sau o piesă ca fiind reușite sau nereușite?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Da, cu siguranță emoția este cel mai important lucru cînd vine vorba de muzică ori alte arte. Sigur că sînt mulți alți factori importanți: tehnica fiecăruia, calitatea sunetului, aspectul fizic etc. Totul este însă subordonat primului element, emoția. Eu știu lucrul ăsta foarte bine, fără ca asta să facă lucrurile mai simple. Cine poate să pună emoție într-o imprimare are toate șansele să facă un album bun. Cine reușește să creeze emoție cu muzica sa, are toate șansele să cucerească lumea.

Metalfan: Dacă tot am vorbit mai devreme despre perioada Holograf, trebuie să-ți mărturisesc că am avut tot timpul sentimentul că vocea lui Dan Bittman ar fi potrivită pentru hard rock; că s-ar înțelege foarte bine cu o partitură mai grea, mai alertă. În viitor vezi ca fiind fezabilă o colaborare cu el pentru o piesă IRIS? Ce crezi că ar zice dacă ar primi o astfel de propunere?

Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Dan este fără discuție unul dintre cei mai mari soliști de rock din România și poate să cînte orice. Dan seamănă cu mine și știu că e deschis la colaborări. Sînt convins că ar spune da dacă piesa este bună. 

Metalfan: În data de 27 octombrie 2017 va avea loc la Berăria H din București concertul aniversar IRIS - 40 de ani. Dacă nu mă înșel, ultima data când ai fost prezent la un concert aniversar IRIS a fost cel de 20 de ani. Ce amintiri ai de la acel eveniment?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: A fost un spectacol de neuitat. Formula inițială Nelu, Emil și cu mine. Apoi formula cu Sorin. [N.red.: Sorin Chifiriuc] Păcat că Ochilă nu a venit. [N.red.: Florin Ochescu]

Metalfan: Există anumite piese IRIS ce nu au mai fost cântate de mulți ani pe care doriți să le prezentați cu ocazia concertului aniversar de 40 de ani? Poți, te rog, să ne spui mai multe?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Instrumentul unui solist este corpul lui, mai ales cînd cînți rock. Cristi a fost bolnav foarte mulți ani, lucru care l-a făcut să renunțe la lucrul care l-a consacrat, să cînte rock. Eu am încercat pe perioada colaborării mele cu el să-l readuc la stilul pe care în România el l-a creat, dar era înainte de transplantul de rinichi și era într-o stare fizică foarte proastă. Așa că toți ne mulțumeam cu orice fel de prestație, pentru că era de admirat că se urcă pe scenă și susține concerte în condițiile de sănătate în care se află. 
 


Metalfan: Înainte de a încheia, îți propun un exercițiu pe care sper că-l vei găsi și tu plăcut. Ai putea, te rog, alege câteva  piese de la trupe ai căror chitariști te-au influențat? Ce nume ar avea această compliație?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu:

01. Jimi Hendrix - Voodoo Child
02. CreamWhite Room
03. Ten Years After - I’m Going Home
04. Johnny Winter  - Rock and Roll, Hoochie Koo
05. Deep PurpleLazy
06. Gary Moore - Ready for Love
07. Rory GallagherLaundromat
08. Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond
09. Joe Satriani - Satch Boogie
10. John Petrucci - Glasgow Kiss
11. Robben FordRevelation
 
Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Ion ‘Nuțu’ Olteanu: Un salut tuturor cititorilor Metalfan de aici din Suedia. Vă aștept cu drag la toate spectacolele IRIS, iar dacă Minculescu o să continue să scrie pe afișele lui Iris 4 Ever, am să-l conving pe Nelu ca noi să ne numim Cristi Minculescu Never. [N.red.: râde]
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: IRIS

   October 12, 2017  | 0 Comentarii  | 3612 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ion 'Nuțu' Olteanu (IRIS): emoția este cel mai important lucru când vine vorba de muzică

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri