interviuri rock

Islander (NO CLEAN SINGING): nu facem treaba asta ca pe un business

Islander (NO CLEAN SINGING): nu facem treaba asta ca pe un business
No Clean Singing este unul dintre cele mai interesante webzine-uri din zona underground. Redactorul șef al publicației, Islander, a avut amabilitatea de a răspunde cȃtorva ȋntrebari pentru a ȋnțelege care sunt ingredientele care fac No Clean Singing atȃt de special.


 
Metalfan: Salut, Islander și bine ai venit la Metalfan! Cȃnd ai descoperit muzica rock și metal?
Islander: Salutări și mulțumesc pentru acest interviu! Am descoperit muzica rock și metal cȃnd eram adolescent. Asta era acum mult timp, cȃnd ȋncă se făceau picturi ȋn peșteri si smilodonii (o specie de felină cu colți de tip pumnal care a trait in Pleistocen) erau ȋncă o amenințare pentru siguranța oamenilor. Dar m-am ȋndepărtat de metal pentru un timp mai lung de un deceniu și doar acum 10 ani ce m-am ȋntors la muzica asta. Ȋncă explorez ceea ce am pierdut ȋntre anii ’90 și ȋnceputul anilor 2000 și, pe lȃngă asta ȋncerc să țin pasul cu ceea ce se ȋntȃmplă ȋn prezent.

Metalfan: Cine e Islander și de ce crezi că părerea ta e importantă și relevantă pentru comunitatea metal?
Islander: Sunt doar un tip care e un fan obsedat al metal-ului extrem și care se bucură să dea de veste despre muzica ce ȋi place. Nu mă consider un „critic” și nu cred că părerea mea e mai importantă decȃt a altora. Eu și prietenii mei, cei care ținem site-ul, pur și simplu recomandăm ceea ce ne place, iar oamenii fie vor găsi muzică prin noi care să ȋi atragă, fie nu. Sper că ceea ce facem este relevant pentru comunitatea metal, prin faptul că ajutăm la expunerea ascultătorilor la trupe bune din underground, pe care ei le-ar putea cerceta. Ȋncercăm să nu scriem (sau cel puțin nu prea mult) despre trupe de care cei mai mulți oameni știu deja.

Metalfan: No Clean Singing este una dintre cele mai importante și respectate reviste online. Cum a ȋnceput totul?
Islander: Mulțumesc! Am ȋnceput ȋn 2009 ȋmpreună cu cȃțiva oameni ceva ca un hobby, avȃnd ideea de a scrie numai despre muzica ce ne place și pe care vrem să o recomandăm și fără să consumăm timpul prin a ȋncerca să spunem oamenilor ce n-ar trebui să asculte. Nu m-am așteptat să citească mulți oameni ceea ce făceam; era doar un mod plăcut de a-mi petrece timpul. Au tot fost schimbări ȋn ceea ce privește unii redactori ai site-ului de-a lungul vremii, dar misiunea nu s-a schimbat.
Nici acum nu facem treaba asta ca pe o afacere. Nu facem niciun ban și nici nu ȋncercăm. Jobul meu „de zi”, care nu are de-a face cu metal-ul, ȋmi permite să plătesc toate costurile site-ului și sunt foarte norocos că pot să fac asta. Sunt foarte plăcut surprins că site-ul a rezistat atȃt cȃt a rezistat și că a crescut atȃt de mult de cȃnd am ȋnceput.

Metalfan: Ce ai avut ȋn minte să faci și să dobȃndești cȃnd ai ȋnceput treaba la No Clean Singing?
Islander: Cred că am răspuns deja la ȋntrebarea asta mai sus. La ȋnceput, ideea a fost doar de a face ceva plăcut, ca un hobby. Iar un lucru care era diferit față de alte site-uri dedicate metal-ului care existau ȋn 2009 era că eu am vrut să scriu doar despre ce ȋmi place și să susțin trupele imi plac - și să nu pierd timpul criticȃnd muzica ce nu-mi place, sau luȃnd ȋn bășcălie trupele care nu erau așa bune. Treaba asta nu s-a schimbat.

Metalfan: Ȋn ce fel crezi că se deosebește jurnalismul dedicat muzicii metal de cel dedicat obișnuitei muzici pop?
Islander: Nu sunt sigur că știu dacă e o diferență pentru ca nu mă interesează muzica pop și nu pierd vremea citind presa muzicii pop. Bănuiala mea complet needucată e că sunt mai mulți oameni implicați ȋn jurnalismul metal care sunt ca mine – oameni care sunt implicați pur și simplu datorită devotamentului față de muzică și nu pentru a face o carieră și, de aceea nu sunt afectați de interese comerciale, doar pentru că metal-ul (și, ȋn special, metal-ul extrem) nu e nici pe-aproape de popular precum „muzica pop”. Și, așa cum toată lumea știe, nu prea sunt cine știe ce bani de făcut din acest gen, oricum.  

Metalfan: Robert Christgau este cel care s-a autoproclamat ca „decanul criticilor de rock american.” Cȃt este de important pentru convingerile tale impactul său asupra jurnalismul muzical și asupra jurnaliștilor muzicali din generațiile mai tinere?
Islander: Nu simt că sunt calificat să răspund la ȋntrebarea asta. Nu mă consider un jurnalist muzical și nu am mai petrecut timp citind din critica rockului mainstream de multă vreme.

Metalfan: Care este tipul tău preferat de scriere? Ȋți place să scrii recenzii de albume, reportaje de la concerte sau să faci interviuri? De ce?
Islander: Ȋmi place să scriu recenzii și materiale despre muzica nouă mai mult decȃt orice altceva, doar pentru a ȋncerca să exprim ce simt cȃnd ascult. Nu prea scriu cronici de concert - cȃnd merg la showuri, de obicei ȋncerc să mă scufund ȋn priveliști și sunete și să mă bucur de experiență, fără să petrec vremea prin a face notițe sau a ȋncerca să ma gȃndesc la ceea ce aș putea să scriu.

Și nici nu prea fac interviuri. Ele ȋmi iau prea mult timp pentru că ȋncerc să fac o documentare despre cel căruia ȋi iau interviu și mă chinui să vin cu ȋntrebări care să fie interesante și diferite de tipul standard de ȋntrebări pe care le vezi ȋn mod normal. Nu sunt sigur că sunt prea bun la asta, dar ȋmi ia atȃt de mult timp ȋn detrimentul lucrurilor tipice pe care le fac ȋn fiecare zi ȋncȃt tind să nu mai fac asta prea des.

Metalfan: Apropo de recenzii de albume, reportaje de la concerte și interviuri, care sunt sfaturile tale pentru cineva care vrea să facă un astfel de material? Care e cel mai important lucru pe care acea persoană ar trebui să-l aibă ȋn minte cȃnd ȋncepe să scrie o recenzie, un reportaj sau un interviu?
Islander: Cu siguranță nu mă prezint ca un expert sau un model de urmat. Dar pot vorbi despre ceea ce ȋmi place să citesc. Ȋmi plac recenziile care arată niște gȃnduri serioase și că o anumită muncă a fost investită ȋn ele și care au un stil de scriere viu – nu chestii scrise la iuțeală după o ascultare și care nu acordă prea multă atenție unor lucruri precum gramatica și stilul. De asemenea, ȋmi plac recenziile care furnizează o bună cunoaștere a muzicii, care exprimă viziuni legate de felul ȋn care muzica l-a făcut pe scriitor să se simtă și ce o face să fie puternică (sau slabă), ceva mai mult decȃt simple descrieri ale sunetului ȋn termenii genurilor. Din aceste motive, tind să consider recenziile care iau la rȃnd piesă cu piesă ca fiind obositoare și, de cele mai multe ori, nu foarte interesante de citit.

Cred că cele mai bune interviuri sunt acelea care arată că cel care intervievează știe muzică foarte bine și că a petrecut ceva vreme ȋn a cerceta ȋnainte să pună ȋntrebările, iar ȋntrebările sunt incitante și diferite de ceea ce vezi ȋn mod normal. Ȋntrebările de duzină produc, de obicei răspunsuri de duzină și totul devine destul de obtuz. Dacă persoana care e intervievată este plictisită de ȋntrebări, o să dea răspunsuri plictisitoare. Ar trebui să fie „personalitate” ȋn ȋntrebări și, prin urmare să se contribuie la prezentarea individualității persoanei intervievate, sau la angrenarea ei ȋn așa fel ȋncȃt să dezvăluie lucruri pe care ȋn mod normal nu ar fi vrut să le dezvăluie.

Pentru cronici de concert, eu vreau descrieri despre priveliști și sunete care să aducă la viață experiența, cu anecdote interesante care sunt amuzante de citit.

Cred că obiectivul principal al acestor tipuri de articole e ceva ce este greu de dobȃndit pentru majoritatea amatorilor (incluzȃndu-mă pe mine) și foarte greu de ȋnvățat e: să scrii bine, să faci scrierea ȋn sine să fie vie, antrenantă și pătrunzătoare.

Cred că celălalt sfat al meu pentru oricine e interesat să facă acest tip de scriere e să citească pe cȃt de mult scrie – să citească multe interviuri și recenzii făcute de scriitori buni și să identifice ceea ce le place, ceea ce admiră și socotesc a fi valoros și, apoi să ȋncerce de-a lungul timpului să construiască din aceste calități propriul produs.

Metalfan: Te vezi ȋncercȃnd să scrii ceva ȋn stilul jurnalismului de tip gonzo? Ceva de genul Fear and Loathing in Las Vegas de Hunter S. Thompson…
Islander: Mi-ar plăcea, ȋntr-adevăr să fac așa ceva, dar mă ȋndoiesc că am talentul creativ suficient pentru asta… [N. red.: zȃmbește]


Metalfan: Mari jurnaliști ai rockului, precum Malcolm Dome (Metal Hammer, Classic Rock), Albert Mudrian (Decibel) sau Jon „Metalion” Kristiansen au scos de-a lungul anilor cȃteva dintre cele mai interesante cărți despre muzica rock și metal. Ai ȋn plan ȋn momentul ăsta sau te vezi ȋn oricare moment din viitor lansȃnd o carte despre astfel de muzică? Ai putea să ne spui de ce da, sau de ce nu?
Islander: Mă flatezi cu ȋntrebarea asta, dar mă ȋndoiesc că sunt capabil să scriu orice suficient de bun cȃt să fie demn de o carte pe care oamenii chiar să o cumpere (spre deosebire de autorii pe care i-ai menționat). Și chiar dacă m-aș gȃndi că aș putea realiza cu greu așa ceva, nu am timp să ȋncerc. Ȋntre familie, „jobul de zi” și timpul semnificativ pe care ȋl acord pentru NCS, de-abia am timp să mănȃnc și să dorm.

Metalfan: Ai citit vreuna din cărțile celor trei menționați mai sus? Ai vreo recomandare?
Islander: Dețin și am citit aproape ȋntreaga ediție revizuită și actualizată a lui Albert, Choosing Death (el și artistul Dan Seagrave au fost suficient de binevoitori ȋncȃt să-mi semneze copia cȃnd i-am văzut la Maryland Deathfest acum ceva ani) și pe-asta o recomand (ȋntr-un final am să o termin – citesc cărțile ȋntr-un mod lent). Am și un exemplar din Metalion, care e de asemenea fascinant. Nu am citit nici una din cele multe cărți ale lui Malcolm Dome.

Metalfan: Care crezi că e motivul principal pentru care cele mai multe dintre webzine-uri și chiar reviste care au de-a face cu muzica rock și metal nu trec testul timpului? Ai putea să ne spui mai multe?
Islander: Asta e o ȋntrebare bună și nu am cunoștințe excepționale legate de motivul pentru care atȃt de multe au ajuns ȋn groapă de-a lungul vremii. Aș bănui că revistele tipărite de rock și metal au dat de aceleași probleme pe care toate revistele tipărite și chiar ziarele le-au ȋnfruntat din pricina ascensiunii internetului. Oamenii s-au obișnuit să aibă informațiile pe care le vor fără să plătească pentru ceva ce pot ține ȋn mȃinile lor.

Aș bănui, de asemenea că, atȃt revistele tipărite și publicațiile online au dispărut de-a lungul timpului pentru că acum e foarte ușor ca oamenii să asculte muzica de care sunt interesați ȋnainte să o cumpere și, de aceea, ei cred că e mai puțin important sau util să citească opinia altcuiva ȋnainte de a face o decizie. Pentru mulți fani, scrierile bune vor fi mereu demne de citit, doar de dragul lor, dar nu sunt prea mulți oameni din aceștia. Așa că, pentru revistele online care au nevoie să facă bani pentru a rămȃne ȋn viață, probabil că e mai dificil decȃt a fost vreodată.

Cȃt despre reviste online și blog-uri ca al nostru, care nu sunt dependente de bani, viețile oamenilor se schimbă, ei merg mai departe, ȋși pierd interesul sau nu mai au timp și lasă blog-urile să expire. Cȃteodată cred că NCS a crescut doar pentru că a fost activ timp de șase ani și jumătate.

Metalfan: Nu știu ce crezi despre compilații, dar noi, cei de la metalfan.ro suntem fani ai acestora. Ai vrea să alegi 12 piese de la 12 trupe diferite pentru un „mix-tape virtual”? Care ar fi titlul acestei compilații?
Islander: Din nou, mă simt flatat la această invitație și, ȋmi plac mix-tape-urile ca mod de a descoperi muzică nouă. Nu sunt minunat ȋn a face liste pentru că petrec prea mult timp preocupȃndu-mă de ele și, deja am ȋntȃrziat ȋn a-ți răspunde la ȋntrebări și nu vreau să mai ȋntȃrzii ca să-ți dau lista – dar am să revin!

Metalfan: Apropo de compilații, crezi că ai putea să scoți o compilație pe an sub numele No Clean Singing?

Islander: Am visat să fac asta. Avem o pagină de Bandcamp pe care am folosit-o ca să facem disponibile pentru descărcare gratuită două compilații cu piese grind și powerviolence, care au fost asamblate de Alex de la blog-ul Grind to Death (și de la Kydoimos Records). Dar pentru mine, ca să creez o compilație aș avea nevoie de mult timp, mai ȋntȃi să mă decid ce să includ și apoi să iau legătura cu trupele, casele de discuri ȋn vederea participării și permisiunii - și pur și simplu nu am timp pentru asta. Sunt destul de sigur că nici alți scriitori obișnuiți ai site-ului nostru n-au timp să facă asta.
 
Metalfan: Ȋnainte de a ȋncheia acest interviu, care este cel mai important lucru pe care un artist ce vrea să apară ȋn paginile No Clean Singing ar trebui să-l aibă ȋn minte?
Islander: E greu să răspund la ȋntrebarea asta, pentru că fiecare dintre noi, cei care scriem pe site-ul ăsta facem propriile decizii cu privire la ce scriem și scriem doar despre ce ne place, așa că ține doar de propriile gusturi muzicale.
Apoi, lucrurile se rezumă la ȋntȃmplarea prin care ne facem timp să ascultăm ceva. Primim o grămadă de e-mail-uri și mesaje pe Facebook ȋn fiecare zi, de la trupe, case de discuri, oameni de PR care ne invită să ascultăm muzică, iar noi suntem capabili să ascultăm doar o mică parte din ceea ce primim – din nou, pentru fiecare dintre noi, acesta este un part-time, un hobby neplătit. Ȋn cazul meu, ȋncerc de obicei să-mi fac timp să ascult muzică nouă de la trupe a căror muzică din trecut mi-a plăcut, dar ca să mă decid ce să ascult de la trupe care sunt noi pentru mine apelez la un proces destul de aleatoriu.

Un lucru care ajută foarte mult este un mesaj interesant și bine gȃndit, care include de asemenea un link către un music stream, ca să ascult imediat. Primele fraze ar trebui să spună ceva despre muzică ȋn sine, ideal ar fi ȋntr-un mod interesant, cu mai multe informații detaliate, cum ar fi biografia trupei care să vină mai apoi. Pentru că ating ȋn treacăt e-mail-urile și de obicei sunt ȋn mare grabă, de cele mai multe ori nu trec de primele cȃteva fraze, decȃt dacă e ceva interesant și ȋmi spune ceva despre muzică astfel ȋncȃt să mă decid dacă sună ca metal-ul care ar fi atrăgător pentru gusturile mele.

Metalfan: Mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile tale! Ȋn final, ai vrea să adaugi ceva sau să transmiți ceva cititorilor noștri?

Islander: Mulțumesc foarte mult pentru acest interviu! Sper ca oamenilor să le pară interesante răspunsurile. Și mulțumesc de asemenea pentru ceea ce tu și Metalfan faceți pentru a susține și promova muzica metal!
Autor: H.
   July 27, 2016  | 0 Comentarii  | 4749 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Islander (NO CLEAN SINGING): nu facem treaba asta ca pe un business

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri