interviuri rock

Jan Frederickx (AGATHOCLES): schimbarea trebuie sa vina de jos

Jan Frederickx (AGATHOCLES): schimbarea trebuie sa vina de jos
TRUPE : Agathocles

Cu ocazia concertului pe care Agathocles il va sustine in data de 20 iulie 2013 am stat de vorba cu Jan Frederickx, liderul grupului. Pe langa subiectele de natura muzicala, am abordat si alte teme interesante despre care Jan ne-a spus parerile lui. Mai multe detalii, in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut, Jan si biner ai revenit in paginile Metalfan.ro! Cum merg treburile in Belgia in ultimul timp?

Jan Frederickx: Noroc, prietene! Aici totul e bine. Multa ploaie si prea frig pentru perioada asta a anului. Cred ca in Romania e mult mai cald acum. A, si am mai avut si un accident mare de tren in Belgia acum cateva saptamani, cu deversarea mulor substante toxice. Asta e cam de speriat.

Metalfan: Esti cu Agathocles din 1985. Cum reusiti sa fiti inca in activitate si sa lansati numarul asta imens de albume?
Jan Frederickx: Cred ca nu exista nicio reteta speciala. Am avut si inca avem multe oportunitati datorita retelei uriase de prieteni si oameni care gandesc la fel pe care o avem in toata lumea. Pentru noi e o multi oameni de pe tot globul respecta si se bucura de lucrurile pe care le facem side modul in care lucram. Fara aceasta retea sunt sigur ca n-am fi avut la fel de multe oportunitati. Asta e inca o dovada ca sistemul do-it-yourself functioneaza.

Metalfan: Cat spatiu iti ocupa in casa intreaga discografie Agathocles? Ai un loc special pentru ea? Care e materialul tau preferat din toata discografia trupei? De ce?
Jan Frederickx: Nu am un album preferat. Stii, fiecare dintre ele e ca un copil. Nu poti alege. Fiecare album iti evoca amintiri din perioada cand a fost inregistrat, astfel fiecare devine cumva special. N-am un loc special pentru discografia noastra, sta alaturi de celelalte discuri pe care le am.

Metalfan: Pe 23 iulie 2013 Agathocles va canta din nou in Romania. Ce-ti aduci aminte de cand ati venit aici data trecuta?
Jan Frederickx: Multa distractie, organizare buna, oameni foarte tari la concert. Primul nostru spectacol in Romania a fost o experienta extraordinara. Ne-a placut foarte mult! Imi amintesc si ca a fost foarte frig atunci. Ma rog, era decembrie, sigur ca era frig. A fost extraordinar sa cunosc oameni din diferite tari care venisera la concert. Nu ne asteptam la asta. Ah, da, si imi mai amintesc ca tobarul nostru, Nils, era foarte bolnav la concert... un virus la stomac sau cam asta ceva.


 
Metalfan: Imi aduc aminte ca la precedentul vostru concert in Romania erau un tip din Ucraina care filma concertul. Erau si niste camere in public ale unor romani. Jan Frederickx: A circulat atunci zvonul ca show-ul va fi lansat ca DVD sau ca album live. Ce s-a intamplat de fapt?
Cred ca inregistrarile vor fi lansate in format audio. Dar nu stiu de nicun plan pentru DVD. N-avem contactul persoanei din Ucraina... A, imi amintesc, avea o camera mare. Am facut si un interviu pentru un post TV pe net, dar nu l-am vazut nici pe acela inca.

Metalfan: In 2012 ati lansat un nou album intitulat Kanpai!!. Ne poti spune mai multe despre acest titlu? Ce exprima el?
Jan Frederickx: Kanpai!! a fost inregistrat in studioul celor de la Unholy Grave in Nagoya, in mai 2011, cand eram in turneu in Japonia. Am avut o zi libera si am facut inregistrarile. Takaho, vocalul Unholy Grave, ne-a aranjat chestia asta. Multumim mult, Takaho, pentru treaba excelenta pe care ai facut-o. Acest album e un suvenir pentru noi, ne evoca amintiri extraordinare din turneul in Japonia. Titlul Kanpai!! Inseamna “Noroc!!” in japoneza.

Metalfan: Cum difera Kanpai!! de albumul din 2010 - This Is Not a Threat, It's a Promise sau de altele lansate de Agathocles?
Jan Frederickx: Kanpai!! nu contine piese noi. Melodiile de pe Kanpai!! sunt cele de pe setlist-ul din turneul japonez. E un amestect de piese noi si vechi. Modul de inregistrare si mixare al lui Takaho e elementul special al materialului. Are un aer de Unholy Grave, asta il face special.

Metalfan: NASA a descopeit doua planete care ar putea fi populate: Kepler-62 e si Kepler-62 f. Ce crezi despre acest subiect? Crezi ca suntem singuri in Univers?
Jan Frederickx: Da, cred ca exista o mare probabilitate sa NU fim singuri in Univers. Dar cred ca e complet gresit sa dai atat de multi bani pe programe spatiale in timp ce pe Pamant sunt oameni care mor de foame. Citeste versurile acestei piese pe care am compus-o in 2008 (de pe albumul Obey Their Rules)

SHOOTING METAL UP THE SKY
shooting metal up the sky
another way to prove their might
spending money on sci-fi flights
while a mass of earthlings fucking die

space travelling programs
fucking capitalist arrogance

space funds for fucking what?
spend it first on our earth’s crap
intelligent life in fucking space?
no doubt, compared to our stupid race

space travelling programs
fucking capitalist arrogance


Metalfan: Ti-ar placea sa scoti un album tematic despre alte civilizatii? Ce crezi despre termenul si conceptul de civilizatie?
Jan Frederickx: Planeta noastra e bazata pe diversitate, deci ca sa supravietuim si sa protejam Pamantul trebuie sa gasim un mod de a conserva diversitatea. N-am nicio intentie sa fac un album conceptual despre alte civilizatii. Dar, apropo de diversitate, eu si Agathocles am scris versuri sau titluri de piese in alte limbi, cum ar fi japoneza, finlandeza, germana, spaniola... si pote in curand o melodie cu versuri in indoneziana.

Metalfan: Care sunt parerile tale despre capitalism, comunism and nazism? Crezi ca aceste doctrine au puncte comune?

Jan Frederickx: Punctul comun al tutror acestor trei ideologii e ca toate au guverne. Diferenta majora este ca nazismul si capitalismul urmaresc sa-i faca mai puternici pe cei puternici, iar pe cei slabi sa-i faca mai slabi sau chiar sa-i extermine. Ideologia comunista initiala era despre re-impartirea bunurilor/uneltelor/acesului la invatamant/recreerii in mod echitabil pentru toata lumea, nu doar pentru cei bogati (ca in capitalism), sporind astfel calitatea vietii pentru toti. Dar s-a f**tut din cauza guvernelor corupte si lacome. Politicienii sunt problema, nu ideologia. Si asta e valabil pentru toate ideologiile.


 
Metalfan: Ce ai schimba in lume sau macar in Blegia, daca ai avea puterea?
Jan Frederickx: As implementa cateva valori comuniste importante. As taia salariile politicienilor, presedintilor de companii, managerilor de banci... As face un sistem sanitar si de asistenta sociala puternic, as face un sistem de transport public mai puternic si accesibil persoanelor cu handicap/in varsta, as minimiza puterea bancilor si multinationalelor – care au acum mai multa putere decat guvernele locale...
Multe lucruri, dupa cum vezi. Poate i-am ofensat pe unii cititori romani folosind cuvantul “comunism” in loc de “socialism”. Dar, in Belgia, “socialismul” e un club elistist unde politicienii beau vin scump in turnul lor de fildes discutand despre cum sa ajute “sarmanul proletariat”. Schimbarea trebuie sa vina de jos, nu din turnul lor. Oricum, sper ca n-am ofensat pe nimeni.

Metalfan: Ai ascultat noul Napalm Death - Utilitarian? Ce crezi despre Napalm Death in general? Ti-ar placea sa faci pe viitor un turneu alaturi de ei?
Jan Frederickx: Am crescut cu Napalm Death in ’80, iar albumul lor, Scum, e un adevarat clasic.  In 1987 am organizat un concert al lor in orasul meu natal. A fost unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am vazut. Nu le-am ascultat inca noul album. Cred ca ar trebui...

Metalfan: Black Sabbath vor lansa si ei un album in vara asta - 13. Ce crezi despre Black Sabbath si ce asteptari ai de la acest material? Care sunt albumele tale favorite din discografia lor?
Jan Frederickx: Cand aveam 8 ani, unchiul meu (a murit din pacate acum cativa ani), care era colectionar de albume rock, mi-a dat LP-ul dublu de la Black Sabbath - We Sold Our Soul To Rock’n’Roll. Acesta continea inregistrari Black Sabbath din 1969-1975.
Toate cu Ozzy, cele mai tari si cele mai infricosatoare melodii ale lor. Era un dublu LP frumos cu un poster infricosator in mijloc, reprezentand o femeie moarta, aflata intr-un cosciug, care tinea in mana o cruce de sticla. Asta m-a innebunit, la fel ca si muzica infioratoare. Asa a inceput totul, cred, imi placea sunetul ala. Cand inregistreaza albumul acum, in mod sigur nu pot avea sunetul ala din perioada timpurie, din cauza tehnologiei. Dar, da, o sa-l ascult. Piesele mele preferate de la Black Sabbath sunt N.I.B., Iron Man, Sweet Leaf

Metalfan: Multumesc, Jan! A fost o placere sa discutam din nou! In final, ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti un mesaj cititorilor nostri?
Jan Frederickx: Mult noroc cu webzine-ul si multumesc ca ne-ati acordat spatiu in el. Va fi extraordinar sa cantam din nou in Romania, si sa intalnim astfel prieteni noi sau vechi. In acest moment avem multe materiale care zac pe echipamentul de inregistrare si pe care trebuie sa le finisam. Trebuie sa le mai punem ceva chitari si vocea. Nu stim cand le vom termina. In curand,
AG Bastard Breed 7“EP, AG Razor sharp daggers LP dublu, AG/GALE split CD, AG/FUCK split CD si inca niste chestii vor fi lansate. Tocati in continuare!!!!!!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Agathocles

   May 23, 2013  | 0 Comentarii  | 5992 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Jan Frederickx (AGATHOCLES): schimbarea trebuie sa vina de jos

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri