interviuri rock

Kamijo: Suntem fericiti ca lumea isi mai aminteste trupa si dovedeste interes pentru muzica noastra.

Kamijo: Suntem fericiti ca lumea isi mai aminteste trupa si dovedeste interes pentru muzica noastra.
TRUPE : Algaion

Dupa o pauza de aproximativ 13 ani, cand nimeni nu se mai astepta, suedezii de la Algaion au lovit de nicaieri cu un nou disc de studio si par gata sa reia lucrurile de unde le-au lasat atunci cand s-au separate. Metalfan a fost pe faza si l-a provocat pe chitaristul Mahias Kamijo la o discutie pe care suntem siguri ca o veti gasi interesanta.








Metalfan: Salut si bine ai venit pe metalfan.ro. Pentru inceput, avand in vedere ca este prima noastra intalnire, am sa te rog sa le prezinti cititorilor nostri momentele importante ale carierei Algaion.
Mathias Kamijo: Salut si multumesc. Ei bine, e o intrebare careia i se poate raspunde usor si rapid. Este vorba despre editarea primului nostrum album, Oimai Algeiou, in 1994, prezenta, in 2008, la Festivalul Infernal Damnation din Londra si, bineinteles, aparitia discului Exthros. Un eveniment pe care il credeam imposibil acum 4 sau 5 ani.

Metalfan: Conform informatiilor oficiale, Algaion exista din 1993. Daca privim discografia trupei, observam ca ati editat doar 3 albume de studio. Care a fost motivul?
Mathias Kamijo: A fost un soi de combinatie intre faptul ca noi am tot schimbat casele de discuri si modul foarte lent de a compune al trupei. Avand in vedere ca noi nu repetam niciodata ca trupa si eu sunt singurul care compune muzica in Algaion, nu ne intalnim niciodata sa scriem piese. Nu compun decat cand am ceva de spus sau cand sunt oblogat sa o fac.

Metalfan: In anul 1994 ati editat albumul Oimai Algeiou, care a avut un impact destul de important asupra fanilor black metal si asupra undergroundului European. Ce iti mai amintesti din perioada aceea?
Mathias Kamijo: Vremuri bune. Scena black metal era la debut, inca in underground. Lumea se temea de tine doar pentru ca aratai intr-un anume fel si puteai sa scapi nepedepsit indiferent ce faceai pe atunci hehe. In afara de chestiile astea nu mai am si alte amintiri speciale din perioada aceea. Locuiam intr-un orasel si singura noastra ocupatie era sa cantam si sa ascultam muzica.

Metalfan: Din ce am putut afla de pe interne, pentru albumul urmator, General Enmity, ati lucrat cu un producator care nu avea niciun fel de legatura cu stilul de muzica interpretat de Algaion. E corecta informatia? Povesteste-ne mai multe despre asta.
Mathias Kamijo: Da, este corecta. Nici nu imi mai amintesc cum am intrat in legatura cu el, cert este ca era inginer de sunet la televiziune sic anta intr-o formatie de genul AC/DC, astfel ca nu avea nici cea mai mica idee despre cum ar fi trebuit sa sune muzica noastra. Rezultatul a fost departe de a fi multumitor. In ceea ce priveste perioada aceea din viata noastra, cred ca cel mai potrivit ar fi sa trecem peste si sa o ingropam definitiv.
 
Metalfan: Intre General Enmity si ultimul vostru album de studio, pe langa o pauza de 13 ani, exista si doua alte produse de studio, editate de 2 case de discuri obscure (EP-ul The Herostratic Legacy si demo-ul On the Reach of Zaphonia). Ce ne poti spune despre ele? Exista vreo sansa ca fanii obsedati de black metal sa le obtina in format digital?
Mathias Kamijo: The Herostratic Legacy a fost inregistrat in acelasi studio si cu acelasi producator cu care am tras si albumul General Enmity. Unele piese de pe disc sunt bune, altele mai putin reusite. On The Reach of Zaphonia a fost editat in forma unui EP de 7 inch si intr-o cantitate destul de mica de casa de discuri germana Miriquidi, care apartine unui prieten al solistului vocal Marten. Nu cred ca vreunul dintre aceste 2 produse va fi editat vreodata in format digital. Asta si pentru ca inregistrarea produsului On the Reach of Zaphonia are calitatea unei benzi demo, trasa pe un magnetofon cu 4 benzi in 1993, astfel incat calitatea nu e cu nimic superioara inregistrarilor existente pe Youtube. Cat despre The Herostratic Legacy, consider ca nu este deloc reprezentativa petru trupa, astfel incat editarea ei nu are niciun sens.

Metalfan: Stiu ca Loud N’ Proud Records a dat faliment chiar inainte de a edita EP-ul The Herostratic Legacy. E corecta informatia si, daca da, a avut vreo legatura cu desfiintarea ulterioara a trupei Algaion?
Mathias Kamijo: Informatia este corecta si a constituit unicul motiv care a condus la despartirea trupei Algaion. Cred ca intregul context ne-a determinat cumva sa ne pierdem interesul in Algaion ca trupa. Pentru ca nicuunul dintre noi nu mai era preocupat sa caute o casa de discuri pentru trupa, am decis sa luam o pauza.
 
Metalfan: Cu ce v-ati ocupat, din punct de vedere muzical, intre albumele General Enmity si Exthros? Ati mai fost implicate in vreo trupa sau proiect, sau pur si simplu ati parasit scena muzicala?
 Mathias Kamijo: Eu am participat ca si chitarist de turneu pentru Hypocrisy si Pain intre 1996 si 2003. De asemenea, in 1999 am participat ca basist in cadrul turneului intreprins de trupa finlandeza Sinergy in Japonia. Am editat si un album alaturi de trupa Nephrenzy Chaos Order, Pure Black Disease, iar in 2006 m-am alaturat trupei suedeze de power metal Morifade, care e inactiva din 2008. Deci am fost ocupat cu chestii care tin de muzica in toata perioada asta. In ceea ce il priveste pe Marten, el a fost implicat in trupa Arditi, despre care stiu ca se pregatesc sa editeze in curand un nou album de studio.
 
Metalfan: Hai sa vorbim despre noul vostru album de studio, Exthros. Inainte sa discutam mai in detaliu despre acesta, as vrea sa te intreb ceva: De ce ai decis sa reformezi Algaion? De ce revin trupele? Voi de ce ati revenit?
Mathias Kamijo: Robert, bateristul nostru, impreuna cu chitaristul nostrum de turneu, Viktor, au dorit sa interpreteze niste piese vechi Algaion ca sa se distreze. M-am gandit ca ar fi, poate, mai bine sa facem niste piese noi. Am facut chestia asta si mi-am dat seama, cu aceasta ocazie, ca as fi dispus sa mai incerc o data cu Algaion. Asta si pentru ca niciunul dintre noi nu era, in realitate, multumit de felul in care lasasem lucrurile in anii ’90. Acum suntem fericiti ca lumea isi mai aminteste trupa si dovedeste interes pentru muzica noastra. Nu am nicio idée de ce revin alte trupe. Noi am revenit din simplul motiv ca am simtit ca putem oferi din nou muzica de calitate.








Metalfan: Care sunt, dupa parerea ta, punctele forte ale albumului Exthros? Esti dispus sa ne oferi cate o scurta descriere a fiecarei piese existente pe acesta?
Mathias Kamijo: Cred ca varietatea muzicii. Mi-e destul de greu sa spun care sunt punctele forte ale muzicii noastre. Cred ca asta ar trebui sa fie, mai degraba, treaba ascultatorilor.

That Time is Nigh – Piesa cea mai “scandinava” pe care am compus-o vreodata.
Theos Tou Aimatos – O compozitie clasica Algaion, dar cu abilitatile musicale din anul 2010.
We are the Enemy – Prima piesa pe care am compus-o dupa reunirea trupei. O compozitie directa si cu un usor iz “grecesc”.
The Last of Cursed Days – O piesa ceva mai lenta si, totodata, cea mai orientate catre rock compozitie de pe disc.
Nature our Slave – Probabil compozitia cu cel mai melodic refren. De asemenea, are si ceva parti de pian si clape.
Ruach Adversi – Compozitia mea favorite de pe album.
This is our Temple – Inca o piesa tipic “greceasca”.
Sign of Evil/Era of Satan – 2 cover version-uri – tribute adus trupelor care ne-au inspirat.
House of War – O alta piesa cu iz “scandinav” si, totodata, un sfarsit potrivit pentru album.

Metalfan: Ascultand Exthros, am remarcat o oarecare tendinta de a alterna piesele agresive cu cele catchy si melodice. Chestia asta a venit natural sau ati incercat sa faceti un album care sa contina cate ceva pentru oricine?
Mathias Kamijo: Nu neaparat. Asa au iesit piesele, probabil si pentru ca e genul de album pe care imi face si mie placere sa il ascult. Nu compun muzica gandindu-ma la gusturile muzicale ale altor persoane.

Metalfan: Daca e un aspect care iese in evident ape Exthros, este partitura de chitara, fie ca e vorba de riffuri sau solo-uri. Uneori am impresia ca sunt mai mult heavy/power/thrash metal decat black metal, cel putin pe piesele mai catchy. Cum de au iesit asa? Va mai considerati trupa de black metal?
Mathias Kamijo: Cred ca Algaion a fost mereu o trupa melodica, insa piesele de pe ultimul disc sunt cele mai melodioase chestii compuse vreodata de mine. Asta si pentru ca ascult foarte rar black metal, ma axez mai mult pe metal melodios. Genul black metal si-a pierdut mult din atractivitate, daca ma intrebi pe mine. Foarte putine trupe noi reusesc sa imi atraga atentia si, cand ascult black metal, am tendinta sa ascult aceleasi trupe pe care le ascultam si acum 10 ani. Bineinteles ca au aparut si cateva trupe noi excelente, dar nici pe departe la fel de multe precum cele nasoale, care par sa apara in fiecare zi. In ceea ce ma priveste, nu cred ca Algaion e o trupa de black metal, cel putin din punct de vedere ideologic. Cred, insa, ca muzica poate fi descrisa cel mai bine ca fiind black metal melodios.

Metalfan: Ce poti sa imi spui despre conceptual liric al ultimului vostru album? Ce inseamna Exthros?
Mathias Kamijo: Cand vine vorba de texte, Marten nu e prea incantat sa vorbeasca despre ele, astfel incat nu iti pot spune multe lucruri despre conceptual liric al lui Exthros, care, in alta ordine de idei, inseamna inamic in limba greaca.


Metalfan: Pulverised Records este, mai degraba, o casa de discuri mica. Isi fac treaba cum trebuie fata de Algaion, in ceea ce priveste promotia si distributia?
Mathias Kamijo: Mica dar excelenta. Cred ca au facut o treaba minunata pana acum. Foarte profesionisti, atat in ce priveste promotia, cat si in ceea ce priveste distributia. Cea mai buna casa de discuri cu care am lucrat pana acum.

Metalfan: Uitandu-ma la denumiri precum Oimai Algeiou, Kratos sau Exthros, imi vine in minte o intrebare: Ai avut pana acum sansa sa vizitezi Grecia, si daca da, cu ce impresii ai revenit de acolo?
Mathias Kamijo: Din pacate, nu. Ma simt, pe undeva, precum Karl de la Nile, care scrie despre mitologia egipteana, dar care nu a fost niciodata in Egipt. Intentionez sa merg in Grecia intr-o buna zi. Cel mai aproape am fost in Cipru. Cald si uscat.

Metalfan: Care este parerea ta despre scena metal actuala? Asculti metal acasa si, daca da, care au fost albumele care ti-au atras atentia?
Mathias Kamijo: Asa cum ti-am spus si mai devreme, nu ma mai intereseaza asa mult in perioada asta. Nu ascult deloc muzica acasa, in schimb ascult foarte muzica la serviciu. In ultima perioada am ascultat foarte mult albumul live al celor de la Behemoth. Am avut, de asemenea, si o perioada “franceza”, cand am ascultat intensiv Arkhon Infaustus si Hell Militia. In mod normal, insa, ascult mult metal melodios. In ultima luna am ascultat foarte mult Journey.







Metalfan: Care a fost ultima carte citita si care a fost ultimul film vizionat?
Mathias Kamijo: Ultima carte citita cred ca a fost Shutter Island. Citesc mai mult cand sunt pe marginea piscinei, in vacanta. Ultimul film vizionat a fost Resident Evil: Afterlife. Frumos si filmul, frumos si jocul video.

Metalfan: Te simti implinit ca muzician si ca persoana?
Mathias Kamijo: Nu sunt nici cel mai bun si nici cel mai rau. Cred ca sunt destul de ok, atat ca muzician, cat si ca persoana.

Metalfan: Care sunt sursele tale de inspiratie?
Mathias Kamijo: Rotting Christ si Thou Art Lord-ul vechi. Simplu.

Metalfan: Crezi in bine sir au, in dumnezeu si diavol? Ce parere ai despre religie?Do you believe in good or evil, god or the devil?
Mathias Kamijo: In bine si in rau, da. In dumnezeu si in diavol, nu. Cred ca toate formele de religie organizata sunt sursa principala de indobitocire a umanitatii. E cel mai usor sa nu trebuiasca sa gandesti pentru tine.

Metalfan: Plecati in turneu sa promovati albumul Exthros? Va simtiti bine in turneu sau ati prefera, mai degraba, sa fiti trupa de studio? Exista vreo sansa sa va vedem in concert in Romania?
Mathias Kamijo: Imi place sa plec in turneu dar consider ca sunt un tip rasfatat, pentru ca am fost foarte mult plecat cu trupe importante, pentru care confortul era esential. Un turneu cu Algaion ar consta in foarte multa munca si conditii de cazare improprii. Cred ca suntem prea lenesi si adoram prea mult confortul. Daca as pleca in turneu, mi-ar placea foarte mult sa avem un autocar decent si paturi in care sa dormim. Bineinteles ca daca avem ocazia sa cantam undeva, de exemplu in Romania, nu vom refuza.

Metalfan: Reusiti sa traiti din muzica sau sunteti obligati sa mergeti in mod regulat la serviciu?
Mathias Kamijo: As vrea eu haha. Marten si cu mine lucram in acealsi birou si castigam destul de bine din asta. Cred ca trebuie sa vinzi albume cum vand Dimmu Borgir sau In Flames sis a pleci foarte frecvent in turneu ca sa poti trai exclusiv din muzica. Noi suntem foarte departe de chestia asta.
 
Metalfan: la final, inainte sa ne luam ramas bun, as vrea sa iti propun un mic joc. Poti sa definesti in cate un cuvant urmatoarele trupe (de black metal)? Iata:
 
Immortal - Haiosi
Cradle of Filth – Buni… acum multi ani
Emperor - Clasici
Dimmu Borgir - Excelenti
Mayhem – Plicticosi… acum
Arcturus – Ciudati dar buni
Watain - Supraestimati
Enslaved - Pescari
Keep of Kalessin - Eurovision
Marduk - Ok
Algaion - Lenesi

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul acordat si pentru ca ai acceptat sa facem acest interviu. O vorba de final pentru fanii metal din Romania?
Mathias Kamijo: Multumesc pentru interesul acordat Algaion dupa toti anii astia si poate reusim sa ne si vedem intr-o buna zi. Horns up!

Autor: Sake
   October 26, 2010  | 1 Comentarii  | 8261 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Kamijo: Suntem fericiti ca lumea isi mai aminteste trupa si dovedeste interes pentru muzica noastra.

  • Imi place mult definirea trupelor.

    1. Posted by kw256 | 26 Octombrie 2010 15:44
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri