interviuri rock

KREPUSKUL: metal experimental à la Cluj, acum in toata tara!

KREPUSKUL: metal experimental à la Cluj, acum in toata tara!
TRUPE : Krepuskul

Krepuskul e o trupa din Cluj, care se remarca prin urmatoarele: cinta metal experimental; si-au autoprodus pina acum doua albume, Game Over fiind lansat la final de martie; au cintat de trei ori pina acum in Italia si se pregatesc sa plece iar; si-au organizat singuri un turneu national; cinta despre hamsteri. Andu (bas, voce) si Andi (chitara, voce) si-au facut timp pentru intrebarile noastre, intre doua concerte, si, cu laptopul pe genunchi, ne-au impartasit cele ce urmeaza:





Metalfan: Conform biografiei trupei, Krepuskul s-a infiintat in 2005 si a trecut prin multe schimbari de stil si componenta pina sa ajunga unde este astazi. Componenta s-a stabilizat, in formula de 3 membri, dar nu si incadrarea stilului trupei: aveti death, black, gothic, experimental in descriere, e destul de derutant. Care va este publicul? Pentru cine cintati, ce categorii de ascultatori credeti ar putea fi interesati de muzica voastra?
Krepuskul: Salutare tuturor. Ai perfecta dreptate. Sunt multe stiluri de muzica amestecate in piesele noastre, insa nu am prea stat sa ne gandim ca ar fi sau nu derutant. La o prima auditie asa pare, insa piesele  nu sunt facute pentru o singura ascultare. Oricine poate fi ascultator Krepuskul. Oricine e deschis lucrurilor noi si are putina cultura muzicala poate gasi suprize placute in muzica noastra. Este adevarat ca nu este usor, insa cei curiosi pot fi placuti impresionati.

Metalfan: La un moment dat ati avut si clape. Ati renuntat la instrument pentru ca muzica a evoluat intr-o zona in care nu mai era nevoie de el sau n-ati mai gasit instrumentist pe masura? Fara un clapar in grup, crezi ca muzica voastra a pierdut din complexitate?
Krepuskul: Am avut la inceputuri clape. Nu a functionat la acel moment din multe motive. Nu am renuntat la idee si cei care vor asculta piesele de pe albumul Game Over vor auzi si clape. Pentru partea de live inca incercam sa gasim solutii pentru clapa intrucat noi vrem sa ramanem in forumula de 3 oameni. Vom vedea in viitor ce se poate rezolva. Clapa pentru noi este pe fundal, creeaza atmosfera insa nu sunt instrument principal.

Metalfan: Cum compuneti piesele, ce limite va fixati si ce scopuri?
Krepuskul: Nu avem reguli in compus piese. Nici limite. Scopul este sa ne placa cum suna si sa ne simtim bine cand le cantam.





Metalfan: Ati lansat pina acum doua albume, Umbre de vise in 2007 si Game Over, in martie 2010. Cum a evoluat muzica trupei de la unul la altul? Prin ce se aseamana si prin ce se deosebesc?
Krepuskul: Cele doua albume se aseamana ca stil, sunt compuse in aceeasi maniera, iar singura diferenta esentiala ar putea fi probabil calitatea interpretarii. Asta vom vedea din reactia ascultatorilor.Si ar mai fi versurile. Pe primul album cantam despre trairi interioare iar pe Game Over avem mesaj ecologic, despre problemele mediului inconjurator.

Metalfan: Ce fel de reactii ati primit de la ascultatori la cele doua albume lansate?
Krepuskul: Pana acum am primit reactii pozitive. Oamenii sunt intrigati de combinatia de stiluri. E ceva diferit. Le oferim pe un singur cd muzica, video poze, informatii despre noi. Noi credem ca ne-am atins scopul.

Metalfan: Cit a durat compunerea si inregistrarea albumului Game Over? Nu-i usor pentru o trupa din underground sa inregistreze un album, voi cum v-ati descurcat si cit de multumiti sunteti de rezultatul final?
Krepuskul: Compunerea pieselor a durat doi ani. Inregistrarile au durat cam o luna si jumatate. Treaba asta cu nu-i usor este relativa. Cand faci ceva ce-ti place nu mai tii cont de probleme. Ele sunt, le stie toata lumea. Important e sa faci ce-ti pui in cap. Noi suntem multumiti de rezultatul final  si speram ca si ascultatorii sa fie.
 
Metalfan: Ce semnificatie are titlul albumului, banuiesc ca Game Over nu inseamna ca desfiintati trupa? La ce se refera versurile pieselor? De exemplu sunt curios despre ce puteti vorbi intr-o piesa cu un titlu atit de inofensiv precum Hamsters?
Krepuskul: Nu. Trupa nu se desfiinteaza. In tot albumul vorbim despre capacitatea extraordinara a oamenilor de a distruge tot ce ating. Ne distrugem planeta si cu ea ne distrugem si pe noi. La asta se refera titlul albumului. In piesa Hamsters vorbim despre anumiti oameni carora le place sa fie in functii de conducere si abuzeaza de noi, restul. Noi suntem niste cobai, pe care ei fac tot felul de experimente, desi stim acest lucru. Este foarte ciudat.





Metalfan: Game Over a fost lansat cu ajutorul casei de discuri Pest Records, cum ati inceput si cum a decurs colaborarea cu ei?
Krepuskul: Albumul Game Over este, la fel ca si primul album, Umbre de Vise, autoprodus in totalitate. Nu avem absolut nicio legatura cu Pest Records la acest album. La primul album a fost la un moment dat vorba de o colaborare, insa nu a functionat.

Metalfan: Sunteti in mijlocul turneului de promovare a noului disc. Cum a iesit ultimul concert si cu ce ginduri va indreptati spre urmatorul?
Krepuskul: In momentul in care scriu, ultimul concert a fost la Sibiu. Ne-am simtit minunat. A fost atmosfera superba. Trupele cu care am cantat ne-au sustinut. Noi am incercat sa facem sunteul cat mai bun si, din cate ni s-a spus, am reusit. Au fost, bineinteles si berile  de dupa... tot tacamul. Cat despre urmatorul, pregatim un show dinamic, cum ne am obisnuit de ceva vreme si vom da tot ce putem pentru ca publicul sa se simta bine.

Metalfan: A fost dificil sa puneti la punct un turneu national?
Krepuskul: A fost greu, a durat mult, implicand foarte multa bataie de cap, deoarece una din caracteristicile principale ale organizatorilor sau patronilor de cluburi de la noi este... nehotararea si impredictibilitatea. Ne-a luat luni bune sa stabilim ceva cu responsabilii in diverse orase si apoi a durat si mai mult sa tot modificam pentru ca de fiecare data cineva era indecis sau avea cate ceva de modifcat. Cred ca suntem un popor mai special, hahaha, stabilim ceva cu 2-3 luni inainte si pe ultima suta de metri modificam totul cu 180 de grade.

Metalfan: Cum ati ales locurile in care sa cintati? Sunt curios cum ati ajuns sa cintati in niste locuri ca Moinesti, Leghia, Saturn...?
Krepuskul: Moinesti... o amintire deosebit de placuta... o sa revenim cu siguranta! Ramaseseram cu o duminica libera (tot din cauza schimbarilor de ultim moment), iar Emi de la Metalsupport ne-a propus sa facem o cantare acolo ca sa umplem ziua (el este din Comanesti, la cativa km). Am spus ca decat sa stam degeaba, sa cheltuim bani, mai bine mergem sa cantam... a meritat din plin! Leghia este un sat la cativa kilometri de Cluj, la munte, unde s-a tinut 1 Mai Rocks, un moto-festival... a fost primul Open-air de anul asta pentru noi. Iar la Saturn va fi un concert cu 2 din super-trupele din metalul autohton, Interitus Dei si Gothic. Din cate am inteles, barul este aproape de Mangalia, deci speram sa vina ceva lume si speram sa ne simtim la fel de bine ca pana acum in turneu.

Metalfan: In afara de concertele din Romania, turneul include si citeva date in Italia. Nu e prima data cind cintati acolo, care e legatura voastra cu Italia? Banuiesc ca sunteti primiti bine de italieni, din moment ce va intoarceti?
Krepuskul: E pentru a patra oara cand mergem in Italia, cea mai placuta deplasare fiind in vara lui 2009, cand am fost headlineri la un festival in Vicenza, iar a doua zi am deschis pentru Rotting Christ in Brescia. Prima data cand am mers, am vorbit cu o trupa din Treviso, am propus un schimb si au fost de acord! Intre timp a venit in trupa si Alex, care e pe jumatate italian, asa ca deplasarea a fost putin mai usoara. In anul urmator, Alex a fost acasa, la Verona de Pasti, i-a cunoscut pe cei de la Riul Doamnei, carora le-am propus de asemenea un schimb, ei s-au aratat foarte entuziasmati sa cante in Romania, mai ales ca au nume romanesc si muzica lor are legatura cu mitologia romaneasca... asa a inceput o prietenie stransa intre noi si o colaborare ce dureaza deja de aproape 3 ani. Am fost, intr-adevar, foarte bine primiti de catre public, fapt care ne-a bucurat foarte mult si ne permite sa revenim de cateva ori in fiecare an.






Metalfan: Ati sesizat diferente intre publicul roman si cel italian, sau intre cel bucurestean si cel din Ardeal, de exemplu?
Krepuskul: Hehe, eterna problema a publicului... in Italia lumea e destul de indopata cu muzica de tot felul, au o cultura muzicala mult mai bine pusa la punct, publicul e mult mai pretentios, pe cand la noi lumea ia de-a gata tot ce li se da... Un alt aspect e si faptul ca la noi publicul e inca indoctrinat cu genurile "clasice". Daca nu esti thrash sau old school death etc nu te baga in seama... O alta problema (si cea mai mare) a publicului din Romania e ca este putin... in Italia am cantat in baruri in zona rurala si am avut mai mult public decat in unele din orasele mari de la noi... In legatura cu diferentele dintre publicul ardelean si cel bucurestean (as mai adauga si cel din Moldova, din ce in ce mai numeros in ultima vreme)... In Ardeal, fiind 70% din trupele din Romania si mult mai multe concerte, publicul e ceva mai "linistit". Exceptie - Petrosani, un oras in care orice trupa romaneasca trebuie sa cante. In Bucuresti, fiind putine trupe la mult mai multi oameni pe un teritoriu asa mic, e normal ca publicul sa fie mult mai activ si mai cooperant, dar pentru asta merita toate felicitarile. Iar in Moldova... Moldova se ridica puternic in ultima vreme, e de ajuns sa ai 50-60 de oameni la un concert ca te simti ca si cand ar fi clubul plin!

Metalfan: Este muzica o pasiune costisitoare in Romania? Ma refer la metal, bineinteles. Sunt satisfactiile pe masura efortului investit?
Krepuskul: Orice pasiune este costitsitoare. Depinde in ce gaseste lumea satisfactii. Nu am stat prea mult sa analizam acest subiect, insa daca suntem la al doilea album si mergem inainte, eu cred ca merita.

Metalfan: Care este urmatorul obiectiv pentru Krepuskul?
Krepuskul: Ca scop imediat urmator ne-am propus sa facem clipuri pentru toate piesele albumului Game Over si, in toamna sau iarna, sa relansam albumul cu toate materialele.

Metalfan: Multumim pentru interviu. Ce-ar mai fi de spus?
Krepuskul: Multumim si noi. Sa veniti la concertele noastre, sa ascultati albumul, sa ne trimitieti parerile voastre si sa ne intalnim la un pahar de vorba despre hamsteri si alte lucruri mai putin normale. La revedere!
Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Krepuskul

   May 11, 2010  | 0 Comentarii  | 5760 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: KREPUSKUL: metal experimental à la Cluj, acum in toata tara!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri