interviuri rock

LEPROUS: Aduceti-vă toți prietenii!

LEPROUS: Aduceti-vă toți prietenii!
TRUPE : Leprous

Norvegienii de la Leprous se vor întoarce în Bucureşti pe 21 octombrie şi aşteaptă de la noi un public foarte numeros. Avem aici câteva informații din sânul trupei aflată în turneu european încă din septembrie. Astfel ni se dezvăluie cât timp se investeşte în această trupă şi ce va fi diferit față de aparițiile lor precedente la The Silver Church Club, un loc pe gustul norvegienilor. 
 

Metalfan: Salut şi mulțumim că ne-ați dat şansa să facem acest interviu. În primul rând, cum reuşiți să fiți atât de... ştiți voi... perfecți? Nu-mi place cuvântul “perfect” pentru că adesea creează oamenilor păreri greşite şi cred că acest cuvânt nu are sens cu adevărat; dar, oricum, aveți o manieră de-a dreptul extraterestră de a crea şi interpreta muzica. 
Leprous: Ei bine, mulțumim mult, hahaha! Dar nu e în niciun caz ceva perfect. Întotdeauna am avut ambiții mari şi ne-am propus să ne îmbunătățim continuu şi să nu fim “mulţumiți” cu ceea ce facem la momentul respectiv.Cred ca asta ne face să fim din ce în ce mai buni de-a lungul anilor. Multe trupe par să ajungă la un anumit nivel, după care se multumesc cu ce au făcut până în momentul respectiv. Asta e bine, normal, dacă ți-ai dorit acest lucru, însă noi incercăm mereu să creăm muzica în stiluri diferite şi din ce în ce mai interesante şi să facem tot ce e omeneşte posibil ca spectacolele noastre să fie tari! E foarte greu să fii în industria muzicală în vremurile astea, deci trebuie să munceşti foarte mult ca să te observe cineva. Ironic, într-un fel, e că e destul de uşor să te lansezi ca artist acum. Echipamentul de studio devine foarte ieftin şi e mai uşor să obții sunet de calitate în studio decât înainte. Se dizolvă granițele între formațiile “profesioniste” ale caselor de discuri şi artişti care stau acasă, produc muzică şi o lansează ulterior pe canalele de comunicare cu audiență mare: Facebook, Twitter, Soundcloud şi Spotify. Noi am înregistrat mare parte din materialele noastre pe interfețe audio ieftine, de amatori. Deci am avut nevoie de o exprimare personală pe care oamenii s-o țină minte! Facem tot ce ne sta în putință să avem chestia asta :) 
 
Metalfan: Cât timp stați la repetiții? 
Leprous: Depinde de context, dar în mod normal repetăm 8 ore pe săptămână. Dacă pregătim un concert sau un turneu, cum e cazul acum, stăm mult mai mult. Înainte să plecăm la drum am repetat multe ore în fiecare zi, timp de două săptămâni. Nu ştiu cum fac alte trupe, dar pentru noi asta funcționează si ne ține mereu în alertă. Uneori repetăm mult şi când compunem. Coal a fost scris, înregistrat şi produs într-un timp mult mai scurt decât albumele precedente şi îmi amintesc că am muncit foarte mult atunci. Dar facem asta pentru că ne place să cântăm, deci e genul de munca ce iți aduce satisfacții, haha.
 
Metalfan: Care sunt cele mai bune sfaturi şi trucuri ca să poți crea muzica asta minunată?
Leprous: Nu cred că vom putea vreodată să sunăm exact ca alta trupă, după cum cred că nici altă trupa nu va putea suna exact ca noi. Cât timp eşti un artist onest şi faci ceea ce simți că-ți vine natural, individualitea fiecărui muzician se evidențiază şi creează exprimarea personală. Dacă oamenii cred sau nu că e ceva frumos, nu contează; desigur, atunci când cred e un bonus drăguț, haha! Ne bucură foarte mult că oamenilor le place muzica noastră, dar noi nu compunem pentru alții. Facem ce credem că ni se potriveşte şi ăsta e cel mai bun sfat pe care-l pot da oricui!
 
Metalfan: Care sunt trupele voastre preferate din zona non-metal? 
Leprous: Depinde pe care membru al trupei îl intrebi; mie personal îmi plac Michael Jackson, Tommy Emmanuel şi, în ultimul timp, James Blake
 
Metalfan: Cum vă simțiți când lucrați cu Ihsahn? E un tip dur la repetiții? Sau nu e cazul să devină dur când iți ies lucruri tari din prima, sau cum? 
Leprous: Ne stim deja de mult timp şi întotdeauna a fost o placere să lucrăm cu el. După ce am cântat împreună era normal să ajungem să colaborăm şi în studio; şi ne înțelegem foarte bine pe partea artistică. Vegard e un om extraordinar şi un muzician extrem de creativ. E un tip care s-a concentrat întotdeauna pe muzică şi cred că măcar parțial acest lucru i-a adus succesul. N-a fost probabil uşor mereu, dar a muncit din greu şi cred că merită tot succesul pe care l-a avut. 
 
 
Metalfan: Acum, după ce ați lansat un album şi oamenii şi-au spus deja părerea despre calitatea lui, ce credeți despre el? Cum ați denumi acest experiment recent al vostru? 
Leprous: Coal e, cred incă asta, un nume foarte bun pentru această muzică, hahaha. Spre deosebire de albumele precedente, unde au început să ne displacă anumite lucruri la scurt timp după lansare, Coal pare mai robust din punctul nostru de vedere. Suntem foarte mulțumiți de rezultat! Personal, cred că e un album mult mai onest şi mult mai orientat către detalii. Coal solicită mai mult ascultătorul şi unii oameni trebuie să facă mai multe audiții. Emoția din muzică a devenit mult mai importantă pe acest material, în timp ce la precedentele ne concentram foarte mult să obținem ritmurile exacte, etc. Acum nu ne-a mai pasat atât de mult de lucrurile astea, ci am încercat să creăm o anumită dispoziție sau un anumit sentiment. Piesele sunt construite pe motive şi teme simple, cum ar fi, de exemplu, melodia de deschidere: Foe. Ritmul particular stă la baza întregului cântec. 
 
Metalfan: Ce lucru, gând sau fenomen v-a inspirat să creați piesa The Valley?
Leprous: The Valley e o piesă foarte interesantă pentru că am folosit un mod de lucru complet diferit. În mod normal aruncăm la gunoi piesele care ne dau prea multă bătaie de cap; pentru că, dacă pare că nu vor merge niciodată, probabil aşa va fi. Dar am avut în melodia asta câteva chestii pe care am vrut să le folosim, cum ar fi refrenul şi secțiunea din mijloc. Cred că am înregistrat piesa la a patra sau a cincea încercare, iar între timp făcusem schimbări cu adevărat drastice. Am cântat chiar o versiune anterioară în timpul unui turneu european, probabil găsiți asta pe Youtube dacă o să căutați cu perseverență, haha. Am simțit că melodia nu era încă destul de bună, deci ne-am apucat să o îmbunătățim. E o chestie pe care am mai făcut-o de câteva ori de-a lungul anilor. Am terminat o piesă şi apoi am cântat-o live să vedem cum iese. Când o cânți în concert ai un feed-back unic şi foarte, foarte util. 
Dar părțile piesei au fost scrise de oameni diferiți, deci e foarte greu să găsim exact sursa inspirației, haha. Întreaga experiență a fost destul de ciudată, pentru că până la urmă a ieşit una dintre cele mai tari melodii de pe album. 
 
Metalfan: Ați făcut planuri speciale pentru turneul care urmează? Care dintre locurile în care veți concerta vă entuziasmează cel mai mult? 
Leprous: În afară de faptul evident că adăugăm material nou în setlist, am depus mult efort în ceea ce priveăte producția. Nu vreau să stric surpriza acum, înainte de a doua parte a turneului, dar, de exemplu, ne-am îmbunătățit mult partea vizuală! După cum am spus, am şi repetat mult, deci clar veți vedea Leprous în cea mai bună formă!
Personal, de-abia aştept concertele din Franța, în special din Paris, pentru că fiecare show pe care l-am făcut acolo a fost extraordinar. Publicul e foarte, foarte prietenos şi am cântat în nişte săli foarte tari!
 
Metalfan: În cadrul turneului veți cânta la Bucureşti pentru a treia oară. Cum v-ați simțit când ați fost aici? A fost totul în regulă? 
Leprous: Da, aşa e! Va fi a treia oară când cântăm la Bucureşti şi a treia oară când cântăm în Silver Church, haha. E o sală bună. Scena e tare şi îmi place toată organizarea sălii. Din câte îmi amintesc, şi acolo am avut un public bun de fiecare dată! Ne-au tratat foarte bine. Sper că vor şi mai mulți oameni de data asta, iar noi ne vom asigura că le oferim un show pe care n-o să-l uite!
 
 
Metalfan: Ați avut timp să simțiți vibe-ul României? Ce credeți despre această țară? 
Leprous: Nu avem foarte mult timp să vizităm locuri când suntem în turneu, mai ales când suntem headlineri, dar din ce am văzut, România pare o țară extraordinară! Am făcut o plimbare când am fost acolo, iar oraşul e tare! Oamenii din România sunt de treabă si sunt convins că ne vom distra bine şi de data asta. Sper să vedem cât mai mult din ce e acolo! Poate vom avea mai mult timp atunci şi vom examina oraşul mai în detaliu. 
 
Metalfan: E ceva pe lumea asta care ar trebui să dispară? Care ar fi acel lucru? Întreb asta de dragul individualității.  
Leprous: Aroganța şi indiferența. Sunt probabil lucrurile care-mi displac cel mai mult pe lume!
 
Metalfan: Ce ați vrea să transmiteți lumii prin muzica voastră? Bineînțeles că toți avem puncte de vedere diferite şi simțim muzica altfel, de aceea e important să auzim câte ceva despre asta de la voi, artiştii. 
Leprous: Personal, prin muzică vreau să redau sentimentul pe care l-am avut când am compus-o şi să transmit o parte din viziunea pe care am avut-o despre cum ar trebui să sune piesa în final. Una dintre cele mai frumoase senzații pe care le am când lucrez la materiale pentru Leprous este când creăm ceva complet nou şi vine momentul acela când simți că piesa pur şi simplu funcționează. Asta aş vrea să experimenteze şi ascultătorul, senzația unui lucru nou care te loveşte pur şi simplu. 
 
Metalfan: Ce aspect crezi că e cel mai important în muzica contemporană?
Leprous: Asta e o întrebare cam deschisă, dar cred că în zilele noastre distribuția muzicii e foarte interesantă şi sunt foarte curios să văd cum va evolua în viitor. Cred că actualul model de business nu e deloc durabil şi cred că vom vedea multe schimbări în viitor, deşi modelul a fost “revoluționat” deja. Artiştii se zbat din greu, iar casele de discuri se prăbuşesc şi ele. Cred ca aceste case vor avea un rol mult mai mic şi diferit în viitor. Distribuția nu mai e ce era, iar acum te poți auto-promova (acestea fiind două dintre rolurile cele mai importante ale caselor de discuri). Vom vedea ce se intamplă!
 
Metalfan: În ultimele luni au fost o mulțime de proteste în toată lumea – în Grecia, Brazilia, Siria, Bulgaria, România etc. Crezi că lumea se va schimba în viitorul apropiat? 
Leprous: Lumea deja s-a schimbat mult, n-am nicio îndoială că va continua să se schimbe, haha. Dar intrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: încotro mergem? Din perspectivă istorică protestele şi revoluțiile nu sunt ceva nou, partea mai interesantă e sa vezi ce se întampla după aceea. 
 
Metalfan: Mulțumim mult pentru timpul acordat. Bucurați-vă în continuare de turneu şi, la final, transmiteți, vă rugăm, un mesaj pentru fanii din România. Toate cele bune!
Leprous: Dupa cum unii dintre voi poate ştiu, venim să cântăm la Bucureşti, pe 21 octombrie, la Silver Church, şi sperăm să vedem sala plină! Aduceti-vă toți prietenii si fiți siguri că veți vedea un show de neuitat!
Autor: Gina S.
Vezi galeriile trupelor: Leprous

   October 16, 2013  | 0 Comentarii  | 6525 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: LEPROUS: Aduceti-vă toți prietenii!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri