interviuri rock

Marius Costache (Discordless): Supunere, Niciodata!

Marius Costache (Discordless): Supunere, Niciodata!
TRUPE : Discordless

Marius Costache, unul dintre cele mai active nume din scena metalica si nu numai din Romania, a avut amabilitatea de a raspunde la cateva intrebari pentru Metalfan. Marius ne-a vorbit despre activitatea de producator, despre proiectul sau intitulat Discordless, despre casa de discuri ce a fondat-o impreuna cu Costin Chioreanu - Asiluum, dar ne-a oferit cateva detalii si fata de gusturile sale in materie de muzica sau filosofia sa privind politica. Asadar, va invit sa aflati mai multe despre toate aceste subiecte din randurile de mai jos.


Metalfan: Salut Marius si bun venit la Metalfan!
Marius Costache: "I hope you make sure we're properly dead before you start, old rip-beak!"

Metalfan: Acesta este primul tau interviu pentru Metalfan, cum l-ai descrie in cateva cuvinte pe omul Marius Costache pentru cititorii nostri care nu sunt familiari cu numele tau?
Marius Costache: Imi pare rau dar nu ma pricep nici eu la omul Marius Costache!

Metalfan: Pe pagina ta de Facebook in dreptul orientarii politice apare scris - Anarchist - crezi exista loc pentru o astfel de filosofie politica in Romania? Iar aici ma refer la oamenii care sa rezoneze cu aceasta...
Marius Costache: Nu exista loc pentru nimic in Romania, de fapt nici nu cred ca exista Romania! Cat despre oamenii care ar trebui sa rezoneze cu orice nici ei nu exista sau sunt putini si alienati. Despre asta e de fapt vorba pentru mine cand zic de anarhism, opusul apatiei daca vrei, oameni care nu dau doi bani pe conducatori sau lideri si realizeaza ca ei ii platesc si nu se emotioneaza cand vad pe vreunu dintre ei la televizor. E vorba de a da cu piatra in geam atunci cand trebuie si despre "Supunere, Niciodata!".

Metalfan: Pentru inceput propun sa ne concentram atentia asupra activitatii tale de productiei, mixajului si masterizarii audio. Spune-mi te rog, de la ce a pornit totul?
Marius Costache: De la politica si anarhie la masterizare haha. Mai nu stiu, e povestea obisnuita presupun: faceam muzica, imi mixam si masterizam singur piesele si la un moment dat au inceput sa vina oameni care nu se pricep la asa ceva sa ma roage sa ii ajut cu sunetul la diferite chestii. Prima piesa la care am lucrat cred ca a fost pentru Deviant si anume Pointbreak si asta dupa ce anumiti oameni din trupa se laudau ca au produs si au dres iar cand a venit timpul sa se mixeze piesa normal ca am ramas tot eu sa o fac pentru ca respectivul vorbise prostii cum se intampla deobicei cu trupele si cu chestiile astea de dai numai de oameni neseriosi si zero din punct de vedere profesional dar cu orgoliul si gura cat casa. Apoi a urmat Vagrant Matter Heritage al celor de la Satanochio, EP produs in intregime de mine de la inregistrari, sound design, mixaj si masterizare. E un album de care sunt destul de mandru si nu pentru ca suna ca trupa X de afara sau ca ar avea productie Andy Sneap ci pentru ca am reusit impreuna sa facem ceva cu un sunet deosebit desi a fost inregistrat la sala de repetitii cu 3 microfoane si doua placi de sunet separate. Un fel de culmea saraciei daca vrei dar cred ca se poate face un sunet bun cu ABSOLUT orice echipament, daca ai o trupa misto care face o muzica misto si daca omul care se ocupa stie ce face. Chiar vreau sa gasesc o trupa nervoasa de thrash punk ceva si sa facem un album tras in intregime cu microfoane de doi lei din alea de pc, de karaoke si mixat si masterizat cu pluginuri freeware. Stii multi dau din prima vina pe scule si pe bani, dar foarte putini stau si rup chitarile alea in doua, foarte putini repeta piesele de le sar capacele sau compun piese care sa te faca sa te urci pe pereti!


Metalfan: Care este lucrul care iti displace cel mai mult in cadrul procesului de productie? De ce?
Marius Costache: Presupun ca orgoliile alea de care vorbeam si mai devreme, in rest totul se poate rezolva.

Metalfan: Nume ale scenei metalice din Romania si nu numai, precum Avatar, Satanochio, Shining sau Necrovile, au apelat in trecut la serviciile tale. Care dintre produsele pe care le-ai semnat te face cel mai mandru? De ce?
Marius Costache: Nu este vorba de mandrie, pentru mine e mai important ca si dupa ce termin de lucrat la un album sa pot sa il ascult cot la cot cu orice album de afara sau dinauntru ca si compozitie, piese, versuri, idei si productie; trebuie sa
fie un tot si combinatia potrivita dintre toate astea. Productia pentru mine nu e chiar un business sau ceva in adevaratul sens al cuvantului si ma bag in proiecte din pasiune pentru muzica asa ca mai mult decat sa lucrez la un album de care sa
fiu mandru in fata nu stiu carui loser prefer ma concentrez sa iasa un album care sa ma rupa! Oamenii in mare sunt facuti din aceleasi ingrediente iar daca ma misca pe mine sigur va placea si altcuiva de pe planeta asta! Daca vrei asa neaparat o
lista uite am avut placerea sa lucrez la albume cum ar fi: Jazzadezz Inimanimal, Satanochio From Beyond si Discordless 148 Light Years.


Metalfan: Hai sa ne indreptam putin atentia si asupra activitatii tale de muzician, mai exact asupra activitatii pe care o desfasori sub numele Discordless. Pentru inceput ai putea sa prezinti o scurta istorie a acestui proiect? Care sunt cele mai
importante etape din existenta Discordless?

Marius Costache: Treaba asta cu Discordless a inceput acum vreo 7 ani ca si prima mea incercare de a face muzica sau orice altceva in directia asta. La inceput era totul asa foarte basic ca si idei si scule iar ca muzica se invartea pe undeva prin
zona electro-industrial. Tin minte ca lucram cu tot felul de prostii de clape, inregistram tot ce prindeam si chiar mixam pe o singura boxa. Prin 2003 am scos un demo urmat in 2004 de un EP, Deprived of Oxygen, primul impreuna cu Jeno Havelaar la chitara si voce. De atunci pana acum au trecut ceva ani, concerte mai peste tot prin tara (Rokolectiv, Artensive, Tmbase, Cybermental), coloana sonora a filmului Fara Pereche, colaborare cu trupe precum Semiosis si nu stiu o gramada de chestii; chiar nu vreau sa plictisesc pe nimeni cu povesti si istorie asa ca mai bine luati si ascultati albumele!

Metalfan: In data de 17 octombrie 2009 ai lansat discul 148 Light Years sub numele Discordless. Cum ai descrie acest material? Care sunt starile pe care ai incercat sa le exprimi prin acesta?
Marius Costache: Pai in primul rand albumul se gaseste ca si download gratuit pe www.asiluum.com dar si sub forma de cd pe www.discordless.com Despre descriere nici nu stiu, e un album foarte ciudat si in felul lui unic. Nu e o copie a trupei x sau y, vreo transpunere mioritica a vreunor "giganti" de peste mari si oceane; e greu de incadrat intr-un "gen muzical" sau de bagat in vreun sertar cu chestii similare. 148 Light Years este un experiment din toate privintele plecand de la tehnicile de inregistrare sau de programare, mixaj, structura pieselor sau compozitie. Albumul este unul foarte uman, imprecis si in directa opozitie cu tot ce se intampla in ziua de azi in muzica unde totul e perfect asezat pe timp, editat, quantizat sau chorus-vers-refren.

Metalfan: Stiu ca pe discul 148 Light Years au figurat ca invitati speciali doi dintre cei mai activi muzicieni ai scenei metalice romanesti, este vorba despre Costin Chioreanu (Cap De Craniu, Nightpray, H8) si Razvan Raduta (Cap De Craniu, H8). Cine a venit cu propunerea de a realiza aceasta colaborare? Cum a decurs totul?
Marius Costache: Pe albumul asta apar primele piese Discordless si cu alti membri decat Jeno si cu mine. Lui Razvan ii propusesem mai demult sa lucram impreuna pentru album dar a mai durat parca vreun an pana sa ne apucam efectiv din cauza problemelor fiecaruia si cred ca si datorita lui a aparut pana la urma albumul; tin minte ca acum cateva luni m-a intrebat  "Hai ma mai facem ceva cu albumul ala al tau? Sau ce naiba?" si i-am zis "Gata, hai sa tragem saptamana viitoare!" haha.
Cu Costin ma stiu de ceva ani buni si daca imi amintesc bine ne-am cunoscut pe cand el inca se ocupa de Subway Night Orchestra. Stiu ca imi placea mult ce facea el acolo si voiam neaparat sa gasesc pe undeva niste CD-uri cu proiectul
respectiv. Costin e genul de om cu foarte mult feeling ca si chitarist, e in stare sa iti compuna un riff bestial in cateva minute iar cand noi ceilalalti ne cam terminaseram treaba pentru album mi-am dat seama ca lipsea ceva care sa duca albumul intr-o zona si mai bizara si de nedeslusit. Cum noi mai lucrasem impreuna si la proiectul Nightpray nu stiu a fost asa destul de natural, iar rezultatul final a fost fix ce trebuie. Pe langa Costin si Razvan un aport important l-a avut si Ana Roman care are un stil foarte ciudat de misto in a compune, stil care s-a potrivit perfect cu tot ce inseamna Discordless, iar pe o piesa apare chiar si o vioara, aport pe care l-a avut Aura din Green Scent Quartet; cvartet cu care am inregistrat de altfel si coverul View From My Coffin al celor de la Satanochio (de ascultat pe www.myspace.com.com/satanochio !).
Iar apropo de colaborarea noastra, o sa apara in curand pe Asiluum un nou album Nightpray, Dreamocracy, la care am lucrat tot cu Ana, Costin si Razvan dar asteptati-va la cu totul alta abordare!


Metalfan: Cei doi invitati, Costin Chioreanu si Razvan Raduta, au avut posibilitatea de a compune pentru acest material, sau tu ai fost cel ce a trasat ideile care vor fi urmarite pe acest material?
Marius Costache: Las oamenii cu care colaboreaza sa faca lucrurile la care se pricep cel mai bine iar ca trasat am trasat doar atmosfera si ce vreau sa transmita piesa, in rest fiecare dintre noi a avut libertate de exprimare.

Metalfan: Ca tot am discutat de materialul 148 Light Years, material ce a aparut sub egida Asiluum, ar fi interesant daca ne-ai spune cum e la Asiluum? Exista nervi? Exista birocratie? Exista dead-line-uri sau lucruri care apar in viata label-ului ce amintesc intr-un fel de o "mica corporatie"?
Marius Costache: Haha birocratie nu are de ce sa existe. In rest e destul de linistita treaba, nu presam oamenii dar deadline-uri mai sunt necesare din cand in cand. Treaba asta Asiluum are la baza libertatea si ar fi complet aiurea ca in interior sa facem cacaturile pe care care ni le fac altii noua.



Marius Costache si Costin Chioreanu - oamenii din spatele Asiluum

Metalfan: Asadar, ce ai avut mai exact in minte cand ai inceput aceasta activitate?
Marius Costache: Asiluum e creat impreuna cu Costin Chioreanu prin 2007 ca o nevoie de-a noastra de a ne expune daca vrei "lucrarile" fie ele muzicale, grafice sau orice ne trece prin cap intr-un spatiu liber; fara sa auzim de la cine stie ce corporatisti infecti ca asta nu se potriveste, ca asta nu e buna, ca nu avem bani, nu are public, nu se vinde, nu vrem.
Albumele sunt puse la download gratuit, nu avem reclame, bannere; nu e un business; Este un fel de azil de oameni dementi, si nu dementi din cauza vreunei boli psihice rare ci doar pentru ca stau in tara asta si fac chestii misto in Romania.
Stii, cand auzi free download te gandesti automat ca e ceva prost doar pentru ca e free si asta fiindca foarte multe netalabeluri scot o gramada de prostii non-valoare; de la inceput ne-am concentrat ca Asiluum sa scoata numai chestii deosebite si calitativ peste labeluri de afara sau din Romania.
Unele albume scoase la noi exista simultan si in forma fizica cd si in curand vinil si caseta audio pentru ca suntem niste nostalgici care inca cumparam muzica si ne bucuram cand deschidem bookletul unui cd. Deasemenea nu avem butoane de donate sau mai stiu eu, nici nu vom avea; daca doriti sa ne sprijiniti ascultati albumele de la free download si daca va place cumparati si varianta fizica sau veniti la concertele artistilor!

Metalfan: Spune-mi te rog, care este criteriul de selectie pentru artistii alaturi de care colaborezi la Asiluum? Cum poate ajunge o trupa sau un artist in curtea Asiluum?
Marius Costache: Nu ma pricep la criterii dar Asiluum lanseaza muzica facuta cu pasiune si suflet. Se asculta absolut orice demo pe care il primim pe asiluum@gmail.com si daca ne place raspundem imediat si facem in asa fel incat albumul sa fie lansat. Ajutam oamenii care colaboreaza cu noi cu tot ce e nevoie de la artwork, productie audio, concerte chiar si cu facutul discului propriu-zis. Pentru 2010 avem in lucru foarte multe albume speciale chiar si pe partea de metal asa ca nu stiu mai veniti din cand in cand pe www.asiluum.com.

Metalfan: Ca tot vorbeam mai devreme de artistii alaturi de care ai colaborat, spune-mi te rog cum poate lua cineva legatura cu tine in privinta unei colaborari
Marius Costache: Prin telepatie ! Sau discordless@gmail.com !

Metalfan: Care sunt artistii pe care ii adminiri in acest moment? Care este sentimentul pe care ti-l produc acestia?
Marius Costache: In acest moment poate Baldessari. Am avut ocazia sa vad niste lucrari de-ale lui la Tate Modern si sunt innebunit dupa sarcasmul sau si cat de evident face sa para totul.

Metalfan: Aruncand o privire asupra paginilor tale de pe retelele de socializare, am observat o fraza care mi-a placut - "What goes around, comes back stronger" - mai exact ce rol crezi ca are aceasta expresie in viata ta?
Marius Costache: Fraza e un fragment dintr-o piesa Skinny Puppy, Testure, si este un fel de ai grija ce semeni ca poate culegi ceva mai fucked up decat te asteptai!



Skinny Puppy - Testure (1988)

Metalfan: Spre sfarsit iti propun un mic quiz. Ce ai putea sa ne spui despre urmatorele subiecte:

Marius Costache:

Mr. Burns din The Simpsons - RELEASE THE HOUNDS!
Scott Burns (producator) - Omul potrivit la timpul potrivit
Albumul metal al anului 2009? - Converge - Axe to Fall, Om - God is Good, Code - Resplendent Grotesque
Robert Smith (The Cure) - Disintegration!
Clasa politica din Romania - Supunere, Niciodata!

Metalfan: Iti multumesc pentru interviu. Ai dori sa mai adaugi ceva in finalul acestuia, sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Marius Costache: Salut Lemmy!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Discordless

   December 04, 2009  | 3 Comentarii  | 6544 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Marius Costache (Discordless): Supunere, Niciodata!

  • salut defender!

    1. Posted by mariuscostache148 | 30 Ianuarie 2010 16:58
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri