interviuri rock

MEDINA AZAHARA: 30 de ani de rock andaluz

MEDINA AZAHARA: 30 de ani de rock andaluz
TRUPE : Medina Azahara

Amicul Ernesto este de multa vreme un cititor asiduu al site-ului nostru. Cind scriam de cite vreo trupa spaniola (mi se intimpla mai des ca altora) Ernesto venea mereu si comenta, ca rockul spaniol in sus si in jos, ca Baron Rojo, ca Rata Blanca, ca nustiuce. Pina la urma am mutat discutia pe mail si ma tot indemna : du-te la mine pe myspace si asculta trupe spaniole din anii 80 ca-s cele mai tari si ca asa si pe dincolo. Pina la urma, m-am dus, ca sa scap de gura lui, nu pentru ca as fi crezut ca trupele spaniole de bosorogi o sa-mi salte adrenalina. Si primul clip din capul listei era Medina Azahara cu piesa Favorita de un sultan. Am ramas masca. Nu mi-a mai trebuit altceva. Si asa se face, ca iata-ma, vreo 3 luni mai tirziu, am deja 3 discuri de-ale lor si 2 dvduri si va prezint, impreuna cu Ernesto, primul interviu in trei limbi din istoria Metalfan. Ne-a raspuns Manuel Martínez.

 

 

Metalfan: Trupa s-a infiintat la sfirsitul anilor ‘70. Cum arata scena spaniola de rock in acel moment? Care erau trupele de succes cu care a trebuit sa concurati?
Manuel Martínez: Trupa a fost infiintata in 1978, am inregistrat primul album in 1979 si in 1980 era in magazine. Pe vremea aceea trupele care vindeau cele mai multe discuri erau Triana si Alameda si valul de Rock Andaluz era foarte apreciat de public, cel putin in Andaluzia, au aparut si trupe care nu erau din Andaluzia, dar incercau sa se apropie de ce facea m noi. Noi am facut parte din miscarea asta, dar influentele noastre veneau mai mult dinspre trupe mai grele, ca Deep Purple, Grand Funk Railroad, Led Zeppelin, Uriah Heep sau Pink Floyd; cu toate astea am fost repede comparati cu Triana. Concertele live au schimbat aceasta impresie, pentru ca noi eram mai hard rock, ei erau mai simfonici. Concurenta noastra eram tot noi, pentru ca vroiam mereu mai mult, primul disc s-a vindut foarte bine si ne-a pus in pozitia de cap de afis la concerte si am devenit rapid una dintre trupele cele mai cerute de public.

Metalfan: Ce fel de muzica ascultati pe vremea aceea? Ce v-a inspirat sa formati o trupa? A fost greu la inceput?
Manuel Martínez: Mereu mi-a placut muzica, am infiintat prima mea trupa cind aveam 12 ani. Am inceput cu The Beatles, pe urma am inceput sa ascult trupele de care ti-am spus mai devreme. La inceput a fost greu pentru ca a trebuit sa lucrez in tot felul de locuri ca imi pot permite sa cumpar un sistem de sunet, dar cu Medina totul a mers ca pe roate. Am scris un disc bun si orice casa de discuri isi dorea asa ceva.

Metalfan : Muzica voastra s-a schimbat de-a lungul timpului dar, fara sa isi piarda caracteristicile de baza : combinatia de rock/metal cu flamenco, linii vocale traditionale spaniole si influente din muzica araba. Cum ati ajuns la aceasta combinatie ? Mai erau si alte trupe care cintau asa ?
Manuel Martínez: Suntem dintr-un oras (Cordoba) in care arabii au trait si pe care l-au condus vreme de 800 de ani, asa ca ne-au ramas multe de la ei, mai presus de toate magia muzicii lor; la asta am adaugat muzica flamenco si pasiunea noastra de a cinta rock si cred ca asta a fost destul pentru a ne crea propriul stil, pe care l-am dezvoltat pe albumele care au urmat. Alte trupe? Care sa cinte la fel ca noi poate ca nu, dar apropiate, o multime.

Metalfan : Medina Azahara este astazi una dintre cele mai iubite trupe din Spania, a fost mereu asa? Cind crezi ca a fost momentul in care v-ati transformat intr-o trupa mare?
Manuel Martínez: Cred ca asta s-a intimplat odata cu primul disc. Noi nu am fost o trupa fabricata pentru a avea succes cintind ce era la moda. Noi cintam deja de ceva vreme si asta putea se putea vedea foarte usor dupa prestatia pe care o aveam pe scena. Publicul a crezut mereu in noi, pina in momentul in care valul de trupe din Madrid a inceput sa aiba succes si trupele de rock andaluz au inceput sa dispara. Oamenii inca veneau la concertele noastre, dar era momentul in care trebuia sa aratam ca inca mai existam si am facut asta cu albumul Sin tiempo (1992, disc de platina) si dupa aceea cu A toda esa gente (1996), care este, dupa parerea mea cel mai bun disc al nostru. Pina in mai, cind Origen y leyenda va vedea lumina zilei.

Metalfan : Numele trupei este dat de un oras maur medieval si in muzica voastra sunt multe influente arabe. Cum de sunteti atit de interesati de cultura maura, are vreunul dintre voi origini maure?
Manuel Martínez: Haha, e posibil ca vreunul dintre noi sa aiba origini maure, dar nu stim nimic despre asta. La inceput am vrut sa numim trupa Mezquita (moschee din Cordoba), dar niste amici de-ai nostri deja incepusera sa inregistreze un disc sub numele asta. Asa ca am ales Medina Azahara, orasul pe care califul Abderraman l-a construit in cinstea concubinei sale preferate, cel mai frumos oras din toate timpurile.

 

 

Metalfan: Aveti foarte multi fani la voi in tara, dar sunteti necunoscuti in restul Europei, de ce?
Manuel Martínez: Pai cred ca din cauza ca nu am avut niciodata o casa de discuri interesata sa publice albumele noastre in restul Europei. Dar chiar si asa, sunt oameni care ne asculta, in America de Sud sunt destul de multi. Acum, datorita internetului, muzica poate fi auzita peste tot in lume, tot ce trebuie sa faci e sa scrii o muzica interesanta.

Metalfan: Cum ai descrie muzica voastra cuiva care nu a auzit-o inca ?
Manuel Martínez: Muzica e foarte greu de descris, fiecare persoana ar descrie-o in felul ei. Eu imi doresc sa fie citi mai multi oameni care, auzind una dintre piesele noastre, sa poata sa spuna imediat, fara sa stie cine cinta: e Medina Azahara!

Metalfan: Ati cintat vreodata in afara Spaniei ? Ati vrea sa o faceti?
Manuel Martínez: Sigur ca da, e un lucru care ne ramine de facut. Am cintat acum citiva ani la Londra si la Zurich si adevarul este ca a fost foarte bine, concertele au fost sold out.

Metalfan: Sunteti la curent cu ce se intimpla pe scena europeana de rock, va plac trupele tinere ? Ce album din 2008 v-a placut?
Manuel Martínez: Ascultam tot felul de muzica, dar nu sunt la curent cu tot ce apare, baietii mei imi spun ce mai e nou. Cumpara cam tot de gasesc in magazine. Bineinteles, am asteptat si eu cu interes noul disc Guns’n’Roses, dar pina la urma nu a fost ce mi-as fi dorit.

Metalfan: Cum e scena de rock spaniola din prezent? Ce trupe sunt apreciate de public?
Manuel Martínez:  Scena muzicala, si nu doar cea din Spania, nu arata deloc bine. Sunt multe idei noi si multe trupe bune, dar privelistea e dezolanta, din cauza piraterei si a downloadului ilegal, asa ca e din ce in ce mai greu pentru trupele tinere sa prinda un contract. Casele de discuri abia mai rezista. Pina cind internetul nu va deveni ceea ce toti asteptam sa devina, adica un loc de unde sa cumperi muzica, nu sa o furi, situatia nu se va schimba in bine. Trupele apreciate de public, nu stiu ce sa zic, stiu doar ca noi cintam multe concerte si oamenii vin mereu sa ne vada, cred ca suntem norocosi.

Metalfan: Am vazut pe youtube o multime de inregistrari de la concertele voastre, sunteti o trupa foarte buna pe scena. Care crezi ca a fost cel mai bun concert al vostru?
Manuel Martínez: Da, asa spun toti cei care vin sa ne vada cintind. Cit despre inregistrarile pe care oamenii le publica pe internet, nu te ajuta prea mult sa-ti faci o idee, nu au un sunet bun, majoritatea sunt inregistrate cu telefonul mobil, dar prietenii Medinei de peste tot sunt foarte bucurosi sa ne vada cintind in orasul lor, asa ce de aceea sunt inregistrarile pe internet. Fiecare concert are povestea lui, e greu sa spui care e mai bun, fiecare are ceva special, si acesta este adevaratul motiv pentru care ne place sa cintam live.

Metalfan: Cind va aparea noul disc si in ce fel va suna ? Cum arata viitorul trupei?
Manuel Martínez: Cred ca noul disc, Origen y leyenda va fi in magazine in luna mai. Va suna, desigur, ca Medina in cea mai buna forma, fara a face abstractie de faptul ca suntem intr-un nou secol acum. Cel mai bun lucru pe care ni-l poate aduce viitorul este sa putem sa cintam in continuare in concerte si publicul sa ne sustina ca si pina acum, si, desigur, Dumnezeu sa ne dea sanatate s-o tinem tot asa mult timp de acum inainte.

Autor: Klawz, Ernesto
Vezi galeriile trupelor: Medina Azahara

   April 13, 2009  | 3 Comentarii  | 8232 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MEDINA AZAHARA: 30 de ani de rock andaluz

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri