interviuri rock

MEDIOCRACY: bun simt anti-autoritate

MEDIOCRACY: bun simt anti-autoritate
TRUPE : Mediocracy

Viez si Costin Chioreanu au avut amabilitatea de a oferi un nou interviu pentru Metalfan. Principalul subiect a fost noul material al trupei, EP-ul Memory Hole, insa nu au fost ocolite subiecte precum politica, religie si altele la fel de sensibile. Mai multe detalii in randurile ce urmeaza.

Metalfan: Salut si bine ati revenit in paginile Metalfan!
Costin Chioreanu: Salut Ovidiu.
Viez: Salut!

Metalfan: In data de 22 martie 2012 ati lansat un nou materail, EP-ul Memory Hole. Ne puteti vorbi mai pe larg despre conceptul acestui disc?
Costin Chioreanu: De concepte vorbeste Viez, eu pot sa spun doar ca materialul asta a fost inregistrat in cea mai confuza perioada din viata mea...pana la momentul asta. Si a fost ciudat, cand am citit versurile am regasit acolo niste lucruri...cred ca am supravietuit unei perioade dificile pentru noi toti si faptul ca suntem aici si vorbim, este un lucru bun.
Viez: Pai ideea cu piesele astea era sa facem cumva sa scoatem un split 7” cu inca o trupa,insa din pacate nu s-a putut realiza asa ca am decis sa le punem pe un disc si sa le lansam asa. Memory Hole e un concept din cartea lui George Orwell, 1984, care se refera la un mecanism pentru alterarea sau disparitia unor documente sau orice alte lucruri pot deveni inconveniente si se doreste uitatea lor.Ideea asta a venit dupa ce piesele erau gata dar mi s-a parut ca le cuprinde pe toate din punctul meu de vedere. Piesa Your Reflection am scris-o dupa protestele violente din ianuarie, piesa Arrows se refera la faptul ca niciodata nu poti sa multumesti pe toata lumea si oricat ai incerca nu vei face totul bine pentru toti (asta se refera la experiente personale) iar piesa Silent Cries am scris-o in ideea de a vorbi despe violenta domestica si cum a devenit un lucru normal si banal chiar sa tot auzim sau sa vedem la televizor cum multe familii sufera din cauza asta, femei, copii, barbati deopotriva… initial am vrut sa fie o piesa despre violenta asupra femeilor dar a ajuns sa cuprinda mai multe aspecte. Poate sunt cumva random subiectele pieselor dar in ideea ca ceva inconvenient nu se refera la un singur lucru am zis ca se integreaza destul de bine.

 


Metalfan: Viez, ne poti vorbi mai pe larg despre artwork-ul materialului? Despre simbolistica din spatele desenului...
Viez: Coperta am vrut sa fie ceva mai clasic de data asta.Am vrut sa fie ceva care sa-ti ramana pe retina si mi-a venit ideea din albumele de la Napalm Death, Crass, Discharge

Metalfan: Care este secretul vostru de reusiti sa scoateti atat de multe materiale intr-un timp atat de scurt? Un demo, doua albume de studio si un EP in mai putin de doi ani...?
Costin Chioreanu: Nu vad nici un secret. Important e sa nu ne codim la idei - "mneah, mie nu-mi palce aia, mie nu-mi place ailalta", cand suntem toti pe aceeasi lungime de unda compunem foarte repede si armonios...si nu stiu, merge de la sine.
Viez: Hehe,pai cred ca am mai spus-o si o sa mai spunem…ne place foarte mult sa facem treaba asta si cum mereu ne vin idei de piese nu ar avea rost sa le pastram sa zaca in sala de repetitii asa ca le impartim cu toata lumea. Stati pe faza ca nu se stie cand ce cum urmeaza…

 

Metalfan: Daca totul ar fi corect si cinstit, exact asa cum spun versurile voastre, care ar fi subiectele pe care le-ati aborda in muzica? Intreb asta pentru ca am observat ca versurile voastre au un mesaj social puternic. De la egalitate, respecatrea drepturilor omului si asa mai departe, tratati in general subiecte "sensibile" sau despre care oamenii se feresc sa vorbeasca...

Costin Chioreanu: Daca totul ar fi corect si cinstit nu ar mai fi oameni. Dar daca vrei tu cu tot dinadinsul sa iti zic ce as face atunci, probabil ca in momentul ala as medita, as deveni una cu natura, as ajunge sa comunic telepatic, sa duc sentimentele si starile de spirit la nivele inca neatinse si nu as mai avea de refulat nimic, as uita de toata mizeria si m-as dedica complet dragostei si meditatiei.
Viez: Eu cand scriu versurile repective nu prea ma gandesc cum ar fi daca ar fi totul bine pentru ca mi-e foarte greu sa imi imaginez… Am ajuns sa am o foarte mica speranta ca lucrurile se vor schimba in bine pentru toata lumea prea curand si nu imi ramane decat sa urlu despre asta in ideea ca cineva o sa auda.

Metalfan: Stiu ca tu Viez impartasesti convingeri antifasciste. Ce parere ai fata de celelate regimuri autoritare?
Costin Chioreanu: Stiu ca pe mine nu m-ai intrebat, dar ma bag eu ca musca in lapte: oamenii cauta un adevar care sa le confere linisite in raport cu bucata de societate din care vor sa faca parte.
Viez: Impartasesc convingeri antifasciste insa nu inseamna ca sunt comunist, dupa cum si-ar da cu parerea anumiti oameni. Sunt total convins ca orice regim autoritari nu va fi in beneficiul nimanui, decat al celor care il pun in practica si anume autoritatile. De asta am o problema cu autoritatea in general si cu oamenii care au impresia ca iti pot spune ce sa faci sau ce sa gandesti. Incerc sa nu ma bag peste gandirea altor oameni cu forta insa asta nu inseamna ca trebuie sa accept lucruri care ma deranjaza. Ideea de “antifascist” in Romania mi se pare foarte prost inteleasa si asta e inca un exemplu al mediocritatii oamenilor din jur. Ma declar antifascist cand am de a face cu fascisti,ma declar anti-bolsevic cand am de a face cu neo-comunisti, ma declar anti-autoritarian cand am de a face cu abuzurile statului. Nu mi se pare nimic in neregula cu asta si cred ca e doar bun simt.

 

Metalfan: Este politica un rau necesar, sau lucrul fara de care societatea nu ar putea exista? De ce dau sau de ce nu?

Costin Chioreanu: Cand o sa dispara politica si societatea, o sa inteleaga si oamenii care este scopul lor pe lumea asta.
Viez: Politica a ajuns sa fie doar un instrument de control dupa parerea mea si fiecare om politic sunt sigur ca se gandeste la ce are de castigat mai intai nu la ce poate oferi poporului. Nu stiu daca rezistenta anti-guvernamentala se poate numi tot ceva politic pentru ca mi se pare ca oamenii nu mai au nevoie, nici timp de o noua culoare politica, ci vor rezolvarea problemelor intr-un mod eficient. Foarte multi oameni politici mi se pare ca nu sunt neaparat rau-voitori de fapt, ci doar total nepotriviti pentru locul pe care si l-au ales. De asta prefer auto-guvernarea sau democratia directa daca e sa vorbim despre politica pentru ca un guvern nu cred ca va reusi niciodata sa satisfaca nevoile tuturor oamenilor.

Metalfan: Sunteti de parere ca ura naste ura? Dragostea genereaza dragoste? De ce da sau de ce nu?
Costin Chioreanu: Putem in doua secunde sa ajungem iubim si sa uram aceeasi persoana. Din cauza mintii nu exista "pentru totdeauna", nu exista "niciodata"... pentru ca mintea dicteaza aceste stari in perfecta corelatie cu "filmul" pe care tot ea il produce, straina de noi. Dar mintea e doar o fiara care trebuie controlata, desi e foarte greu. In suflet nu are cum sa existe ura. In suflet exista pentru totdeauna si niciodata.... Dar sufletul este mereu haituit de minte... pentru ca societatea asta face, iti antreneaza mintea, nu sufletul. Iti antreneaza cel mai mare inamic al tau sa iti faca rau si tu il lasi ... si ajungi sa suferi numai pentru ca tu ai ales asta. O spun din experienta, asa ca garantez veridicitatea "experimentului". Altii au mers pana la capat si le este cam greu sa mai vorbeasca acum.
Viez: Pai din ura rareori cred ca se naste dragoste insa si din dragoste se poate ajunge la ura. Ura e mereu mai puternica bag de seama si de asta e pericolul cel mai mare, odata pornita e greu sa o mai opresti.

 

Metalfan: In trecut Megadeth au refuzat sa concerteze alaturi de trupe precum Dissection si Rotting Christ din cauza versurilor trupelor. Ce parere aveti despre aceasta decizie? Vedeti acest lucru ca pe o forma de discriminare?

Costin Chioreanu: Curtea scolii. Prea lumeasca treaba. Cat despre discriminare... termenul asta e deja un nou fel de "teroristii" din mintea americanilor.
Viez: Nu cunosc cazurile respective insa nu consider ca e discriminare. Daca doua trupe au viziuni total diferite nu cred ca ar trebui sa cante pe aceeasi scena, clar. Nici eu nu as accepta vreodata sa cant cu vreo trupa de genul Landser sau care transmit un mesaj de ura sau batjocura fata de alti oameni. E decizia lor sa faca asta insa si eu sunt la fel de indreptatit sa nu accept ceva ce ma deranjaza.

Metalfan: Pe pagina oficiala de Facebook a trupei este specificat printre altele faptul ca sunteti impotriva religiei. De ce? Ne puteti spune mai multe despre acest subiect?
Costin Chioreanu: Este adevarat ca religia da un sens si o directie oamenilor in viata. Problema este ca sensul sau directia asta este controlata de niste parametri lumesti, nu spirituali... si despre orice religie am vorbi, asa cum este ea pusa pe "tapet", nu putem vorbi de ceva pur. Ceva pur se afla in fiecare dintre noi. Trebuie sa ne gasim singuri calea si sa putem ajunge sa traim fara adevarul altora, indiferent cat de mult ar durea asta.
Viez: Pentru ca si religiile au fost mereu tot un instrument politic de control. Pe vremea cand nu existau ideologii politice, oamenii stiau de frica lui Dumnezeu. Nu am nimic impotriva oamenilor credinciosi atata timp cat nu fac propaganda cu lucrul asta. Nu suport sa vad ca la copii de 5 ani li se spune ca o sa arda in iad daca nu sunt cuminti sau alte lucruri de genul asta. Nu cred ca moralitatea nu poate exista fara religie. Tocmai ca sunt cazuri in mare oamenii religiosi actioneaza fara pic de morala si se pot da exemple pana maine.

 

Metalfan: Stiu ca urmeaza sa plecati in cel de al treilea turneu in Europa. Ce asteptari aveti?

Costin Chioreanu: Nu mai am nici o asteptare, in general vorbind. Nici nu stiu daca se va intampla. Daca se va intampla, o sa iau unul cate unul fiecare concert, ca pe o experienta separata si o sa incerc sa ma bucur cat mai mult de ce se intampla. Daca nu se intampla iar nu e nici o drama, o sa ma bucur ca o sa am mai mult timp pentru alte lucruri care se intampla in jurul meu aici, in oras, pe care... multa vreme nu le-am apreciat la adevarata lor valoare.
Viez: Momentan inca suntem la faza de booking si mai avem nevoie de niste showuri ca sa stim sigur daca plecam sau nu. Asteptari prea mari nu am pentru ca de data asta mergem spre Vest iar acolo oamenii le-au vazut pe toate, le-au auzit pe toate. Se poate sa fim o surpriza insa nu stiu ce sa zic despre asta pentru ca nu eu decid ci oamenii care asculta. Noi vrem doar sa mergem sa cantam in cat mai multe locuri noi si sa facem cunoscute problemele cu care ne confruntam si noi in coltul asta de lume, pentru ca mi se pare ca aici nu avem o voce care sa fie auzita de foarte multa lume. Singurele trupe care si-au batut capul cu asta au fost Terror Art/Critica Radicala si Pavilionul 32. As vrea macar sa vad ca o sa avem macar jumate din cate concerte au avut Pavilionul 32
 
Metalfan: In urma cu ceva vreme stiu ca aveati in plan un DVD, pana la urma a aparut un mini documentar. Mai este de actualitate DVD-ul? Daca da, cand preconizati va aparea?
Costin Chioreanu: As vrea sa il lansam cand aniversam 2 ani de la primul concert. Vedem, ar fi trebuit sa apara odata cu Memory Hole... dar problema am fost eu pt ca am prea multe pe cap... dar, cu toate astea, materialul e aproape gata.. .in fine... aproape.
Viez: Aici colegii mei au venit cu ideea asta. Probabil tot pe anu asta candva habar n-am. Nu o sa filmam ceva special pentru DVD din cate am inteles,ci doar o sa adunam mare parte din materialele video pe care le avem,tour reporturi, clipuri de la concerte etc, si o sa le punem pe acelasi disc. E mai mult ca o amintire a ce am facut noi pana acum si pentru cine doreste sa-l aibe.

 

Metalfan: Urmeaza sa anuntati si alte date in afara de cele facute publice pana acum? Unde v-ar placea sa cantati si de ce?

Costin Chioreanu: Habar nu am.
Viez: Oriunde vrea lumea sa ne vada sau oriunde am vrea noi sa mergem sa cantam. Aici chiar nu e nici o bariera si suntem dispusi sa cantam oriunde. Planul ar fi sa dam mai multe concerte si prin tara deci s-ar putea sa mai anuntam curand si alte date.

Metalfan: Ce parere aveti de urmatoarele:

Costin Chioreanu:

Amebix - inainte
Mercyful Fate - noapte
Taraf de Haïdouks - nu stiu, nu cunosc
Henry Rollins - ora de sport
Consumerism - panica
Compromis - votkca tonica

Viez:

Amebix - Marfa pana la ultimul album.E o trupa care a influentat multe altele si care merita tot respectul din lume pentru c ail merita.Insa ultimul album e total altceva…marfa dar prefer piesele vechi.
Mercyful Fate - Nu stiu nici o piesa.
Taraf de Haïdouks - Nici aici.
Henry Rollins - Tare ca prin tot ce face a adus la cunostinta unui public mult mai larg niste idei foarte ok.Nu sunt fan Rollins dar fata de alte personalitati mondene din muzica internationala chiar face bine ce face.
Consumerism - Incerc sa nu ma las absorbit si sa nu cumpar toate porcariile.Din cauza asta am renuntat si la carne in urma cu ceva ani,pe langa faptul ca sunt iubitor de animale,se face foarte multa risipa cu mancarea in general.Totul trebuie sa fie mult insa nu mereu de calitate...
Compromis - Cu totii trebuie sa le facem la un moment dat.

 

Metalfan: Va multumesc pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doriti sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan sau sa mai adaugati ceva?

Costin Chioreanu: Multumesc, mai ales pentru ca m-ai nimerit cu interviul in prima zi ok de pe anul asta.
Viez: Decat ca speram sa ne vedem cat mai curand la concerte si speram ca va place ce facem.Tot ce facem e sincer si din suflet si sper ca se transmite asta. Merci mult Ovidiu si Metalfan pentru suport!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Mediocracy

   March 21, 2012  | 0 Comentarii  | 4191 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MEDIOCRACY: bun simt anti-autoritate

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri