interviuri rock

Michael Amott (Arch Enemy): Cand ceilalti renuntau, eu am mers mai departe

Michael Amott (Arch Enemy): Cand ceilalti renuntau, eu am mers mai departe
TRUPE : Arch Enemy

Sunt foarte putine trupe din zona metalului extrem care se pot lauda cu succesul de care s-a bucurat si continua sa se bucure Arch Enemy in ultimii ani. Suedezii vor concerta in premiera la Bucuresti pe 18 ianuarie 2012, dar pana atunci l-am invitat in paginile metalfan.ro pe cel care a pus bazele acestei trupe, chitaristul Michael Amott. Conversatia s-a prelungit mai mult decat anticipam noi, rezultand un interviu consistent, cu o multime de lucruri interesante,  pe care va lasam sa le descoperiti singuri in paragrafele urmatoare.






Metalfan: Salut si bine ai venit pe metalfan.ro. Arch Enemy nu mai are nevoie de nicio introducere, de aceea nu vom discuta detalii biografice si ne vom concentra direct pe ultimul vostru album, Khaos Legions.  Cum a fost pana acum feedback-ul publicului? Sunteti multumiti de modul in care au reactionat fanii vis-a-vis de acest disc?

Michael Amott: Inteleg ca reactiile fanilor au fost foarte bune, le-a placut spiritul albumului, directia, piesele, totul. Asa ca am avut un feedback foarte bun de la fani. In presa de specialitate, stii, unele cronici au fost foarte bune, altele nu chiar pozitive. Dar asa se intampla intotdeauna cu Arch Enemy, avem parte de cronici diferite pentru ca suntem o trupa de metal adevarata si nu toata lumea apreciaza acest lucru. Avem o gramada de solo-uri de chitara si alte lucruri pe care unii le considera inutile astazi. Dar noi avem sound-ul si directia noastra, asa ca nu e o problema. Fanii iubesc albumul si suntem fericiti din acest motiv.

Metalfan:  Ca tot ai adus vorba de solo-urile de chitara si de locul lor in metalul de astazi...mereu a fost controversa asta daca ele mai sunt necesare sau nu. Noi la Metalfan credem ca da, dar uneori te poti descurca si fara ele. Voi aveti un anume motiv pentru care le mentineti in piesele voastre sau pur si simplu asta e modul vostru de a canta?
Michael Amott: Pentru mine solo-ul de chitara face parte din traditia heavy metal si hard rock, genuri cu care am crescut ascultandu-le. Mie, ca fan al muzicii, imi place sa ascult sunetul chitarii, modul in care se imbina chitara cu vocea. In cazul Arch Enemy de aici vine melodia, de la chitara. Pentru noi acesta este un ingredient foarte important, iar noi, ca fani, asta ne place sa ascultam. Dar stii, cred ca este important ca solo-urile de chitara au o anumita semnificatie si fac piesa sa sune mai bine, nu ai solo-uri doar pentru ca asa trebuie. Un solo de chitara reusit intr-o piesa uimitoare, cantata de o trupa foarte buna – este ceva extraordinar! Si asta este ceea ce incercam noi sa fim.

Metalfan: Khaos Legion a fost compus pe o perioada de 4 ani, de ce v-a luat atat de mult timp sa lucrati la acest disc?
Michael Amott: Hahaha, da, poate ca a fost prea mult. Ei bine, am avut mai mult timp la dispozitie sa compunem si chiar am compus o gramada de material, dar am si inregistrat multe chestii care nu au mai intrat in cele din urma pe album. Am inregistrat aproximativ 20 de piese si intentionam  sa le includem pe un EP sau mini album pe care sa il lansam anul viitor pentru fani. Am inregistrat foarte mult, am avut o gramada de idei -  de aceea ne-a luat aproape patru ani.

Metalfan: Ai spus la un moment dat, referindu-te la acest album, ca, citez, “ am preferat abordarea mai bine mult si bun”. Cu siguranta ca am intalnit de nenumarate ori in industria muzicala expresia “mai bine putin si bun”, dar ce ai vrut de fapt sa spui prin “mai bine mult si bun”?
Michael Amott: Hahaha, da, de fapt era o gluma...Stii, toata lumea spune “mai bine putin si bun”, dar la Arch Enemy noi avem mai multe solo-uri de chitara, mai multe piese, mai mult screaming, avem elemente doom, heavy, atat rapide, cat si lente. Pur si simplu pe aceste album avem mai multe din toate.  Asa ca nu prea se potriveste expresia “mai bine mai putin”, acest album Arch Enemy este foarte carismatic, direct, asa cum este de fapt si trupa.

Metalfan: Care sunt punctele forte ale lui Khaos Legions?
Michael Amott:  Din punct de vedere muzical?


 



Metalfan: Muzical, ca versuri si chiar din punct de vedere al copertii, daca sunt lucuri interesante legate de ea.
Michael Amott:  Cred ca strict din punct de vedere muzical este un album foarte bun. De fiecare data cand compunem un disc nou incercam ca acela sa fie cel mai bun pe care il putem concepe la momentul respectiv, cu cele mai misto idei muzicale, cele mai interesante versuri si cu cea mai buna coperta. De fapt, pentru noi albumul este ca o singura opera de arta, cum ai zis si tu.  Coperta, versurile, muzica, nu sunt lucruri separate, toate sunt conectate.  Incercam de fiecare data sa avem cate un concept pentru albume, iar de data aceasta am senzatia ca am nimerit ceva foarte bun:  din punct de vedere muzical este reusit, contine toate ingredientele clasice Arch Enemuy pe care oamenii se asteapta sa le gaseasca in piesele noastre, dar include si unele lucruri pe care nu le-am mai facut pana acum. E un soi de combinatie, vrei sa ramai fidel radacinilor tale, dar in acelasi timp si evoluezi cate putin de fiecare data.

Metalfan:  Poti sa alegi o piesa de pe Khaos Legion care crezi ca reprezinta cel mai bine acest album?
Michael Amott: Da, ea se numeste Bloodstained Cross. Pentru mine aceasta este cea mai buna piesa a discului, pentru ca e cea mai rapida si melodica – este exact ceea ce imi place mie sa ascult.

Metalfan: Dar daca ar trebui sa alegi o piesa care apartine altei trupe si care ar reprezenta ceea ce inseamna Arch Enemy in 2011 care ar fi aceasta? Nu este nevoie sa fie neaparat din segmentul vostru stilistic, dar sa fie o piesa care ti-ar placea sa o canti si care nu te-ar deranja daca ai fi compus-o chiar tu, haha

Michael Amott:  Wow! Sunt foarte multe trupe bune, extraordinare, stii... Lasa-ma un moment sa ma gandesc, sunt un mare fan al muzicii, in special fan al muzicii metal, normal. Si noi avem influente la care lumea nu se asteapta. Trupa care ne-a influentat probabil cel mai mult este Black Sabbath, este trupa mea preferata din toate timpurile. Arch Enemy nu suna ca Black Sabbath, dar este un grup care mi-a placut mereu si inca imi place. Insa am crescut ascultand Megadeth si Slayer, Judas Priest, Michael Schenker – toate chestiile alea legate de chitara, stii. Toate m-au influentat si cred ca au contribuit la sound-ul Arch Enemy.

Metalfan: Ai de gand sa te duci la vreunul din concertele anuntate in cadrul noului turneu Black Sabbath?

Michael Amott:  Mi-ar placea foarte mult sa ii vad din nou, dar am avut norocul sa particip cu Arch Enemy la Ozzfestul american din 2005. Asa ca am vazut Black Sabbath in fiecare seara, am cantat pe aceeasi scena in fiecare noapte timp de 30 de concerte.

Metalfan: Da, stiu, ne intrebam insa daca ai merge sa cumperi un bliet si sa ii mai vezi inca o data, din public, hahaha.
Michael Amott: Hahaha, ei bine, cred ca as face-o. Black Sabbath este  o legenda si sa ii poti vedea pe Geezer Butler, Toni Iommi, Ozzy si Bill Ward impreuna pe scena este ceva special.

Metalfan: Legat de modul in care compuneti voi piesele pentru un nou album, este totul deja gata cand intrati in studio sau mai creati ceva si acolo?
Michael Amott: Intotdeauna suntem foarte bine pregatiti cand intram in studio, asa ca atunci cand intram acolo avem aproape tot ceea ce ne trebuie. Dar unele aspecte se schimba in studio, hahaha, insa nu stiu daca poti numi acest lucru “a compune”. Pur si simplu apar idei diferite, iar versurile se schimba in fiecare minut, cineva spune: "Lasa-ma pe mine sa incerc asta" sau "Am o idee noua!". La fel si solo-urile de chitara, iti dai seama ca poti face ceva misto aici si ca ai nevoie de altceva in alta parte. As spune ca structurile de baza sunt deja compuse cand intram in studio, dar intotdeauna venim cu idei noi si mici ajustari de ultim moment  Procesul creativ continua cu siguranta si in studio.


 



Metalfan: Cum crezi ca a evoluat din punct de vedere muzical Arch Enemy de-a lungul anilor? Care consideri tu ca este cea mai importanta schimbare sau imbunatatire?

Michael Amott: As spune ca am devenit mult mai stricti, mai concentrati si cantam mai bine impreuna. Suntem in aceeasi componenta de mai multi ani, avem aceeasi sectie ritmica – Sharlee si Daniel -  de atatia ani, inca din 1999. Ca atare cantam foarte bine impreuna si asta este o baza solida. Iar Angela este alaturi de noi de 10 ani, in consecinta avem un line-ul constant si bine sudat. In plus, am sustinut atat de multe concerte, asa de multe turnee, iar lucrul asta ne ajuta bineinteles si in studio. E aproape o telepatie intre noi, haha.

Metalfan: Unele publicatii au afirmat ca de-a lungul anilor ca stilul vostru a devenit mai moale, ca v-ati apropiat de mainstream, cu un sunet comercial. Cum ai raspunde unei asemenea acuzatii? Sau macar te deranjezi sa raspunzi, haha?
Michael Amott: Muzica, si arta in general, este o experienta atat de subiectiva, stii...Toata lumea are dreptul la o opinie, haha...Iar asta este un lucru bun. Amuzant este ca unii considera ca dimpotriva, am devenit mai duri si afirma ca le lipsesc vremurile cand eram mai melodici si soft, hahaha...Da, iti spun ca acum unii considera ca am devenit prea agresivi si heavy, nu stiu ce sa zic, dar nu poti multumi pe toata lumea. Si, cum iti spuneam, asta demonstreaza ca muzica este o experienta subiectiva. Modul cum te raportezi la muzica este ceva personal, fiecare asculta si aude intr-un mod diferit. Sunt de atata vreme implicat in aceasta industrie incat am incetat demult sa mai incerc sa multumesc pe toata lumea. Ca sa iti spun adevarul si sa fiu pe deplin sincer cu tine, nu mai ascult deloc opiniile celorlalti, hahaha...Am renuntat de mult sa o mai fac pentru ca era pur si simplu deruntant. Cand incerci sa creezi arta, muzica, este foarte derutant sa asculti la fiecare pas pe care il faci toate opiniile, pentru ca o sa devii distras de la scopul pe care ti l-ai propus. Mai degraba urmez ceea ce imi dicteaza inima si compun muzica asa cum consider eu, iar apoi il las pe oameni sa aprecieze daca le place sau nu. Este un proces mult mai benefic pentru noi. Nu ridicam un deget in aer pentru a incerca sa vedem in ce directie bate vantul, stii...Muzica pe care o facem izvoraste dintr-un loc foarte emotional, de acolo porneste tot ceea ce compunem. Apoi punem muzica pe CD si o lansam in mod comercial, fie pe disc sau intr-o alta forma care sa fie disponibila oamenilor de peste tot.  In felul acesta, muzica devine o entitate pe care oamenii o apreciaza  fie sub forma de note, o critica, o adora, etc. Cred ca este acelasi proces ca si in cazul multor alte trupe. Si ca sa ajung de fapt la ceea ce ma intrebai tu, nu prea ascultam opiniile celorlalti.

Metalfan: Dar ar fi interesant de aflat ce opinii ascultati voi, imi e clar acum ca nu ascultati tot ce spune lumea, dar exista probabil cineva acolo caruia ii ceri un sfat – un prieten, un membru al familiei, cei de la Metal Hammer UK, hahaha!
Michael Amott: Hahaha, da, exista cateva persoane cu care discut, spre exemplu atunci cand compun o piesa noua, de fiecare data le-o prezint colegilor mei de trupa; Angela in special are o alta perspectiva pentru ca ea nu este chitarist, este vocalista, cu o experienta bogata in metalul extrem. Astfel ca ea are o abordare un pic diferita si uneori spune: “Da, chestia asta suna dragut, dar nu are destula forta, asa ca ar trebui sa fie mult mai rapida” -  lucruri de genul asta. De asemenea ascult ce spun prietenii, oameni din trupe care fac exact ceea ce fac si eu – este amuzant sa auzi parerea lor.

Metalfan: Arch Enemy a devenit o trupa de succes, voi vindeti o gramada de discuri si sunteti cap de afis la festivaluri importante din toata lumea. Este evident ca succesul va motiveaza, dar mai exista si alte lucuri care va fac sa mergeti mai departe?

Michael Amott: Da, o intrebare foarte buna. Ce sa zic,  ma bucur deja de succes in scena metal de multa vreme si am muncit din greu timp de mai bine de 20 de ani cantand acest stil muzical,  participand la turnee, etc. Si ca sa fiu sincer, nu am nevoie de mai mult succes comercial sau ceva de genul asta, sunt destul de fericit la momentul actual. Mi s-au intamplat o gramada de lucruri bune, sunt multumit cu ceea ce am realizat. Dar ceea ce ma motiveaza cu adevarat este sa compun in continuare muzica de calitate. Sa cant pe scena este o senzatie atat de buna, creaza dependenta, este ca un drog si reprezinta lucrul care ma face sa merg pe drumul meu in continuare. Cand ma aflu pe scena ma simt cel mai bine, cred ca aceasta este misiunea mea pe Pamant -  sa cant live si sa compun muzica metal  - este pasiunea mea si cel mai important lucru care ma motiveaza sa merg mai departe.  Nu as putea sa iti spun exact, dar nu sunt niciodata satisfacut pe deplin, am in mod constant sentimentul ca o sa pot face mai bine data viitoare. Vreau sa compun mai bine, sa cant mai bine live, vreau sa devin si mai bun la chitara, vreau, ca prin ceea ce fac, oamenii sa se gandeasca iar la mine. Iata dependenta mea, cred ca este o chestie in esenta egoista, dar sa speram ca publicul poate sa beneficieze de pe urma ei.  Ma refer la faptul ca sunt o persoana foarte exigenta cu mine insumi.

Metalfan:  Care este parerea ta despre scena metal actuala? Crezi ca scena este mai buna acum decat in anii ’90 sau ’80?
Michael Amott:  Hmm, nu prea fac comparatii de acest fel. Cred insa ca e mai bine acum,  din multe privinte.  Spre exemplu, la inceputul anilor ‘90 cand plecam in turnee alaturi de Carcass, metalul extrem nu prea era acceptat, iar oamenii radeau de stilul vocal si de modul in care erau acordate chitarile. Nu prea exista respect pentru ceea ce faceam noi, de fapt nu exista deloc respect pentru acest gen, oamenii isi spuneau: “Ce dracu e asta? E ridicol!”. Acum este un gen de muzica, o forma de arta acceptata. Si drept sa iti spun a fost o adevarat aventura sa ajungem aici, dar imi place mai mult acum pentru ca exista respect pentru aceste genuri extreme de metal. De altfel si oportunitatile sunt mai multe si mai bune acum, datorita internetului; in plus putem concerta in locuri misto, precum Romania. Este minunat ca putem sa cantam in tari noi, am fost in turnee de succes cu Arch Enemy peste tot pe glob. Am cantat peste tot, in America de Sud, in America de Nord, Canada, Rusia, Ukraina, Africa, Australia, in toata Asia si desigur peste tot in Europa. Putem asadar sa mergem oriunde sa cantam, chiar daca nu avem vanzari importante in toate locurile, cel putin avem o baza solida de fani peste tot. Putem canta fanilor care ne cunosc si ne iubesc muzica. Asa ca iata, lumea a devenit mai mica, ceea ce e un lucru bun. Toata lumea este conectata intr-un fel sau altul acum.


 



Metalfan: Asadar, din punctul tau de vedere este bine ca macar vindeti bilete la concerte, chiar si in zonele in care nu vindeti CD-uri, hahaha...
Michael Amott:  Da, desigur!

Metalfan: Dar intr-un fel sunteti mai norocosi decat alte trupe. Am facut recent un interviu cu SepticFlesh, o trupa elena, iar ei ne spuneau cat de greu le-a fost sa cante metal extrem in Grecia. Sotiris, vocalistul, a avut un mod subtil de umor in a spune ca, citez: “sa cant metal in Grecia nu a fost un lucru care sa ma faca mai popular, dimpotriva!”. Dar tarile vestice au fost clar mai deschise catre asa ceva, macar catre heavy metal, daca nu catre metalul extrem.
Michael Amott:  E foarte adevarat, da.  SI intr-adevar, sunt cumva recunoscator pentru cariera mea, dar sa stii ca am muncit din greu. Am fost foarte concentrat si am continuat sa fac ceea ce mi-am propus. Cand toti ceilalti renuntau, eu am mers mai departe. Si de fiecare data cand oamenii imi spuneau: “ stii, genul asta de muzica nu mai este popular”, eu scoteam un nou album. Si incet, incet ne-am construit o baza de fani si dintr-o data acest tip de muzica a redevenit popular, stii...Mai intai s-a intamplat in underground, apoi in toata scena metal. As putea spune ca a fost o combinatie de noroc si munca asiduua.

Metalfan: E ca si in cazul unei perechi de jeans: daca ii porti indeajuns de mult, vor redeveni candva din nou la moda, hahahaha.
Michael Amott:  Hahaha, da, ai dreptate, sunt de aceeasi parere.

Metalfan: De ce ati ales sa reformati Carcass? De ce reinvie trupele desfiintate? Ce v-a determinat pe voi sa o faceti?
Michael Amott: Cred ca pur si simplu venise vremea. Erau atat de multi oameni care cereau lucrul asta, multi care doreau sa vada vechile piese live si cred ca pentru mine a fost un lucru bun. In plus, a fost foarte distractiv sa cantam piesele vechi pentru fani, dar am constatat ca de-a lungul anilor am acumulat si fani noi asa ca acum sunt o gramada!

Metalfan: Cand canti live cu Carcass observi vreo diferenta intre fanii vechi si cei noi?
Michael Amott:  Da, aia batrani au barbi si burti de bere acum, hahaha...

Metalfan: Nici tu, nici Bill Steer nu ati negat posibilitatea aparitiei unui nou album Carcass. O gramada de oameni asteapta un disc nou Carcass, ne poti spune care sunt sansele sa ascultam asa ceva in viitorul apropiat?
Michael Amott:  Nu cred ca o sa particip la un nou album, sunt atat de ocupat cu Arch Enemy incat nu am timp si nici nu cred ca locul meu mai este acolo. Dar nu stiu care sunt planurile lor. Insa pot sa iti spun ca m-am bucurat sincer de concertele pe care le-am sustinut dupa ce am reformat trupa.

Metalfan: Uneori chiar si viata unui star rock poate deveni monotona, noi albume, turnee, festivaluri, promovare, faptul ca esti des plecat de acasa. A existat un moment in care ti-ai fi dorit sa fi facut altceva cu viata ta?
Michael Amott: Nu, deloc..Asta e chestia ciudata, si atunci cand lucrurile au mers bine pentru mine si atunci cand au mers foarte rau, niciodata nu mi-am dorit sa fac altceva cu viata mea, am fost foarte norocos ca am descoperit ceea ce vreau sa fac inca de cand eram foarte tanar. Aveam 13-14 ani cand m-am apucat sa cant la chitara, cand am inceput sa compun propriile  mele piese si de atunci ma simt fericit cu ceea ce fac, sa stii ca am avut o gramada de satisfactii de pe urma a ceea ce am ales sa fac...


 



Metalfan: Care sunt cele mai rele si cele mai bune lucruri atunci cand faci parte dintr-o trupa metal?
Michael Amott: Cele mai rele?? Oh, doame..

Metalfan: Haha, incearca macar sa ne dai cate unul pentru fiecare categorie, te rugam.
Michael Amott: Printre cele mai bune lucruri se numara satisfactia de a canta pentru fani, faptul ca esti apreciat pentru ceea ce faci, genul asta de lucruri. Sa canti live pentru ei – acesta este un lucru pozitiv. Nu prea sunt genul de persoana care se concentreaza pe lucrurile negative, chiar nu stiu care ar putea fi partea rea ca faci parte dintr-o trupa, haha. Poate faptul ca esti nevoit sa calatoresti foarte mult si ca se acumuleaza oboseala, dar nu sunt sigur. Cand ajungi pe scena si canti nu te mai gandesti deloc la asa ceva.

Metalfan: La final te rugam sa adresezi cateva cuvinte cititorilor Metalfan si celor care asteapta cu nerabdare sa va vada in concert la Bucuresti.
Michael Amott: Si noi asteptam cu interes acel concert pentru ca ne doream de mai multa vreme sa ajungem acolo. Am auzit o gramada de lucruri bune despre voi, tatal bateristului nostru este originar din Romania asa ca Daniel este foarte nerabdator cu privire la acest concert.  Cred ca ne vom distra de minune si ne bucuram ca vom ajunge in cele din urma in Romania
Autor: Dragos P., Tzugu
Vezi galeriile trupelor: Arch Enemy

   December 05, 2011  | 0 Comentarii  | 9462 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Michael Amott (Arch Enemy): Cand ceilalti renuntau, eu am mers mai departe

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri