interviuri rock

Miti Vernescu (BERSERKERS): thrash metal in cuvinte

Miti Vernescu (BERSERKERS): thrash metal in cuvinte
TRUPE : Berserkers

In data de 3 aprilie 2015 grupul bucurestean Berserkers va lansa discul de debut - World War III in clubul Fabrica din capitala. Pentru a prefata acest eveniment l-am invitat pe Miti Vernescu (voce, bas) la o discutie in detaliu despre activitatea trupei.

Metalfan: Salut si bun venit in paginile Metalfan.ro! De ce thrash metal?

Miti Vernescu: Salutare si bine v-am gasit! Membrii fondatori Miti si Vlad sunt thrasheri, normal ca aceasta pasiune pentru respectivul gen a evoluat intr-o trupa de prieteni, ulterior evoluand intr-un proiect serios. Noiile aditii in trupa fiind tobosarul Iulian Hotinceanu si fratele sau la chitara ritm Iustin, asculta si au mai avut si ei la randul lor o alta trupa in trecut, pe acelasi stil, anume thrash fuckin’ metal!

Metalfan: De ce Berserkers? Ne puteti vorbi, va rog, despre numele vostru si cum l-ati gasit?
Miti Vernescu: Berserkers a fost o inspiratie de moment. La o bere, vorbeam despre ce nume sa alegem, cat mai potrivit pentru asa o trupa, si ascultam Black Label Society - Berserkers, in fostul Jack, acum cam 3 ani si jumatate, stiind la ce se refera ''to go berserk'', ne-am gandit ca starea respectiva se aseamana foarte mult cu ce se intampla la concertele de thrash, de prin ‘80. Reprezentand genul in mareata sa glorie, cu moshpituri violente si realease-uri raw, live-uri nebune si betii crunte, am zis ca Berserkers ar fii un nume ideal pentru o trupa de thrash.

Metalfan: Ma gandesc ca nu multi dintre cititorii nostri sunt familiarizati cu ceea ce faceti, asa ca ar fi interesant daca ai putea sa ne prezinti istoria trupei...
Miti Vernescu: Sigur. Trupa a inceput activitatea live prin 2013 iulie, la July Meltdown cu 9.7 Richter si L.O.S.T. in Private Hell. La scurt timp dupa am scos demo-ul de trei piese care a cuprins: We are Berserkers, Axe to the Head si Deadland, piese care apar si pe album, variante mult inbunatatite ale acestor piese. Dupa live-uri atat in 2013 cat si in 2014, ne-am hotarat ca este timpul sa facem un realease palpabil, intrucat demo-ul a fost doar pe YouTube, nu si in varianta fizica (CD). Dupa ceva luni de inregistrari, incercari si investitii, iata-ne, cu albumul pregatit, sa demolam Fabrica pe 3 aprilie, cu Damage Case super prieteni super oameni si baietii de la Saddayah din Ploiesti, unii spun ca sunt cei mai suparati din tot Ploiestiul! Hehe!

Metalfan: Cat de buni sunteti la ceea ce faceti? Cat de importante sunt repetitiile pentru formatia Berserkers?
Miti Vernescu: Cum totul tine de gust, consideram ca cel putin oamenii asociati cu stilul nostru, respectiv thrasherii sunt multumiti de treaba pe care o livram dar totusi, cand urc pe scena vad oameni diferiti, nu numai thrasheri acolo pot fi fani de progressive, heavy etc. care de multe ori dau din cap pe riff-areala grea si rapida de thrash livrata de noi, sau de alte trupe de thrash din Bucuresti, Damage Case, Crossbone sunt trupe de thrash foarte iubite in undergroundul nostru, si ma bucur ca genul este iubit si la noi in Romania! Noi suntem  multumiti de treaba pe care o facem, si cum feedback-ul si parerile oamenilor, fanilor se mareste, putem numai sa evoluam intr-o trupa mai buna, mai rapida, mai violenta, MAI THRASH ! Repetitiile s-au intensificat, mai ales de cand cu albumul, fiind ambitiosi pentru rezultatul lansarii ca si show, executie si bineinteles, circumferinta circle-pitului Repetitiile sunt un factor foarte important, nu numai pentru noi sau pentru metale ci pentru muzicieni atat individuali cat si grupuri respectiv trupe orchestre etc. Pentru aceasta lansare, pot garanta ca trupa este in forma maxima

Metalfan: In data de 3 aprilie 2015 veti lansa discul de debut - World War III. Ai putea, te rog, sa ne povestesti cum au luat nastere piesele prezente pe acest material?
Miti Vernescu: Piesele Berserkers de pe World War III descriu anumite scenarii al unui foarte posibil razboi de-al 3 lea mondial. Avem topoare in cap, tancuri gloante, explozii si toata atmosfera, versurile de multe ori reprezentand actiunea in piesele World War III, Sudden Death, Surrounded etc. urmand acest exemplu. Avem o piesa despre viciile unui thrasher, respectiv Fucked Up, o melodie despre baut si petrecarit la nivelul la care o facem noi. Pe cand melodii precum Deadland sau My own Master, reprezinta partea de ambient, fundalul si ideile din spatele actiunilor aflate in acest razboi, care suna pe instrumental violent si riffuri ca la carte.
 

 
Metalfan: De ce World War III? Aceasta este directia in care se indreapta omenirea?
Miti Vernescu: Nicidecum, nu este pus ca un exemplu sau ca o ''premonitie". Noi aducem starea unui posibil razboi, ambientul, sunetele si violenta, pe plan muzical. Nu este genul de album care indruma sau sfatuieste. Sa fim seriosi nu suntem Beatles. Stilul de thrash mereu a expus diverse pericole. Prin zecile de trupe cum ar fi Violator sau Havok, aflam pericolele societatii, riscurile si violenta din spatele acestor lucruri. Coruptia si deciziile unor oameni asupra populatiei, noi vrem sa expunem consecinta unui razboi mondial, nu sa il instigam.

Metalfan: Ne puteti vorbi si despre grafica materialului? Costin Chioreanu de la Twilight13media stiu ca s-a ocupat de aceasta lucrare...
Miti Vernescu: Da , Costin Chioreanu este autorul, o munca bine facuta ca deobicei, logo-ul Berserkers este de asemenea facut de el, de la inceputurile trupei am lucrat cu el pe termen grafic. Artwork-ul reprezinta un Berserker, un personaj in distrugerea aflata in World War III, pe fundal observam alt Berserker, care ataca un corporatist corupt intr-un scenariu in care toti banii furati de el, nu il mai ajuta cu nimic.

Metalfan: In anul 1995, cand Tectonic lansa discul Anomalia, trupa reusea sa vanda 5000 de discuri vinil in aproximativ doua saptamani, lucru consemnat de catre George Costinescu intr-un interviu oferit pentru Metalfan.ro in anul 2009. Vezi realizabila aceasta performanta de catre o trupa romaneasca, acum la 20 de ani de la lansarea respectivului material?
Miti Vernescu: Au fost foarte multe articole pe aceasta tema, putem numai sa ne dam si noi parerea noastra. In 1995, oamenii nu aveau Torrente, YouTube etc. Singura cale prin care un om sa asculte muzica, era sa mearga la concert sau sa cumpere materialul trupelor, viniluri, casete si asa mai departe, dupa cum bine stim acesta nu mai este cazul in 2015, cand omul vrea sa asculte muzica, intra pe YouTube sau Torrente, in cel mai bun cumpara albumul digital sau cand prinde un concert. Eu am albume pe care le ascult tot pe YouTube, pentru ca este mult mai simplu. Efectiv am albumul Candlemass - King of the Grey Islands (2007), pe birou de 7 luni si piesele tot pe YouTube le ascult, pentru ca e mai rapid si mai accesibil. 5000 de discuri la o lansare de prim album in underground-ul romanesc este 100% imposibil, din pacate, nici sa zic cu doua luni dupa lansare. Pentru vanzari de genul in 2015, o trupa trebuie sa fie intr-un turneu important, la audiente mari, noi din ce ne arata eventul avem posibil 250-300 de persoane, si in urmatoarele doua saptamani, posibil sa nu mai concertam. Planuim un turneu mai pe toamna, dar posibil in tot turneul sa vindem 2000 de CD-uri asta daca va fi un tur international cu multe locatii, nu e vorba de noi sau de stilul abordat, dar nici in sfera death metal sau alte genuri similare, nu ai vanzari la acest nivel.

Metalfan: Ce parere ai despre respectivul disc? Exista posibilitatea sa realizati un cover pentru una din piesele prezente pe acel material?
Miti Vernescu: Din pacate materialul pentru show este stabilit de luni de zile, vom avea 9 piese + un cover si nu mai avem cand sa adaugam orice altceva. Cat despre disc, am ascultat din el, nu pe tot, suna "raw" reprezentandu-si vremea, imi place, desi nu vad prea curand Berserkers facand o piesa in limba romana, am putea face un cover pe viitor.

Metalfan: In data de 3 aprilie 2015 va avea loc lansarea discului vostru de debut in clubul Fabrica din capitala. Ne puteti spune, va rog, mai multe despre ce pregatiti?

Miti Vernescu: Spun doar ca vrem macel in ceea ce priveste moshpitul, fundalul il asiguram noi, cu cat publicul devine mai violent, apar chitare in flacari si alte nebunii. Hahaha!

Metalfan: Am observat faptul ca intrarea la acest eveniment va fi libera. De ce acest lucru si nu macar o donatie modica de 5 - 10 LEI?
Miti Vernescu: Ideea noastra a fost sa expunem albumul ca si lansare la o audienta mare, iar cei care vor sa sustina trupa, se pot infructa din merch, fiind si evenimentul facut de noi impreuna cu Vicentiu de la Fabrica, nu am vrut sa ne complicam.

Metalfan: Dupa concertul de lansare din Bucuresti, luati in calcul sutinerea unui turneu prin tara pentru promovarea materialului?
Miti Vernescu: Da, cum am zis si anterior, planuim un turneu pe toamna, ceva pe la noi, capitale culturale si nu numai, in functie de factori precum promovare si/sau booking, turneul ar putea fi pe plan international, dar nu stim nimic in aceasta privinta inca.

Metalfan: Daca tot am adus in discutie promovarea materialului, luati in calcul si realizarea unui videoclip?

Miti Vernescu: Da, este vorba de mult intre noi de un videoclip, ne gandim sa facem ceva cu footage-ul de pe 3, in functie de cum ies filmarile, am putea avea un videoclip Berserkers dupa lansare, daca nu cu siguranta in decursul acestui an.

Metalfan: De unde va putea fi cumparat discul World War III? Luati in calcul si colaborarea cu distro-uri din afara tarii?
Miti Vernescu: Albumul este valabil de la lansare la orice concert Berserkers, pe plan mare avem cateva propuneri de la case micute pe afara, dar nu avem nimic batut in cuie. Colaborarea este permanenent in vizor, cand se va ivi o oferta pe care sa o acceptam, promitem ca facem public!

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?

Miti Vernescu:  Multumim si noi pentru interviu, eu am fost Miti vocal si basist in Berserkers si pentru cititori un singur mesaj, NE VEDEM LA LANSARE! THRASH OUT!
Autor: H.
   March 23, 2015  | 0 Comentarii  | 3482 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Miti Vernescu (BERSERKERS): thrash metal in cuvinte

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri


";
-->