interviuri rock

Morgana Lefay: Aberatii cu Pelle si Chulle

Morgana Lefay: Aberatii cu Pelle si Chulle
TRUPE : Morgana Lefay

Pina sa umple paginile revistei noastre cu Aberatii, Morgana Lefay au batut cale lunga. Din 1990 si pina in 1996 si-au construit o oarecare reputatie pe scena europeana, mai ales prin albumele Sanctified si Maleficium. Dar nu au apucat sa profite de momentul bun in care se aflau si pentru a trece in rindul trupelor importante: nu s-au inteles cu casa de discuri, nu s0au inteles intre ei, iar rezultatul a fost scindarea trupei. Trei dintre membri au scos un album self-titled in 1999  pentru a se elibera de obligatiile contractuale. In timp ce Tony (chitara) si Chulle (voce) au re-infiintat formatia sub numele Lefay, incercind, fara prea mare succes sa continue drumul intrerupt dupa Maleficium. In 2000 au luat o noua pauza, de data asta mai lunga, dar dupa 5 ani au revenit iar, recuperindu-si numele original, Morgana Lefay, dar si energia din prima perioada. Aberrations of the Mind este al doilea album dupa aceasta a doua revenire, si pentru ca el a a stirnit reactii atit de entuziaste din partea metalfanilor romani, am facut tot posibilul sa obtinem un interviu prin care sa aflam mai multe despre el. Noul tobar, Pelle, si vechiul vocal, Chulle, au fost amabili si ne-au raspuns, pina la urma.

 

 

Klawz: Salutare, ce mai faceti?
Pelle: Salut! Tocmai ne-am intors dintr-un turneu de zece zile prin Europa. In sfirsit, ne mai linistim si noi un pic. In ultimele 7-8 luni am fost ocupati pina peste cap cu lucrul la Aberrations of the Mind si tot ce tine de asta. Booklet, merchandise, sedinte foto si alte chestii asemanatoare.

Klawz: Ati intrat in studio in august si ati terminat de inregistrat in ianuarie, atit lucrati de obicei la un disc?
Pelle: De fapt, am terminat albumul in noiembrie, deci inregistrarile au durat cam 70 de zile. Pentru mine e prima data cind inregistrez cu trupa, asa ca nu prea pot sa apreciez daca atit dureaza de obicei inregistrarea unui album Morgana Lefay. Dar ma gindesc ca din moment ce am stat cam atit cind ne planificasem de la inceput sa stam in studio, situatia nu poate fi foarte diferita fata de albumele precedente.

Klawz: In timp ce erati in studio, fanii au fost invitati sa discute cu voi pe messenger. Cum au decurs conversatiile?
Pelle: Nemaipomenit! Cind ne plictiseam, stateam de vorba cu fanii sau doar ne uitam cum vorbeau intre ei. Oamenii ne puneau tot felul de intrebari despre albumul nou si despre piesele pe care le inregistram. Si cum suntem o gasca de timpiti, raspundeam numai timpenii… hahaha

Sake: Noul vostru album se numeste Aberrations of the Mind, este un album conceptual? Poti sa ne dai citeva detalii despre subiectul versurilor?
Pelle: Nu e un album conceptual in adevaratul sens al cuvintului, dar toate versurile se refera la ceea ce se petrece in mintea cuiva. Minie, dragoste, ura, nebunie, tot asa.

Klawz: Primul titlu la care v-ati gindit a fost Primal Chaos. De ce l-ati schimbat? Ati schimbat si conceptul in timp ce inregistrati albumul?
Pelle: Nu, conceptul a fost acelasi de la inceput. Dar de la o vreme ne-am dat seama ca Primal Chaos nu prea se mai potrivea. Pentru un  motiv sau altul, am avut dificultati in a gasi un alt titlu, dar pina la urma, Aberrations of the Mind a fost cel care s-a potrivit.

Sake: Inca o intrebare legata de titlul initial al albumului, Primal Chaos: ce crezi despre Dumnezeu?
Pelle: Time is God (timpul este Dumnezeu )! Hahaha! Asta e doar parerea mea si eu nu cred in Dumnezeu.

Sake: Este un lucru stiut ca Morgana Lefay nu face doua albume la fel, care sunt cele mai importante diferente intre Aberrations of the Mind si Grand Materia?
Pelle: Cred ca piesele de pe Aberrations of the Mind nu sunt asa de diferite de cele de pe Grand Materia. E doar o evolutie fireasca. Din punct de vedere al sunetului, e mai brut, mai direct. Nu am cautat perfectiunea, mai degraba am vrut sa exprimam o atitudine. Fara prea multe inflorituri, cu un atac direct in figura.

Klawz: Unele piese (The Rush of Possession, Caught in the Tread Wheel) combina riffurile groovy specifice trupei cu refrene catchy, asta este noul sunet Morgana Lefay pe care l-ati cautat?
Pelle: Sa stii ca nu ne-am facut nici un plan atunci cind am compus piesele. Pur si simplu am compus muzica ce ne-a placut si rezultatul este Aberrations of the Mind. Eu zic ca doar asa se face treaba asta. Nu zicem „ar trebui sa sunam asa sau invers”, ci ne urmam instinctul. Daca ne place ce iese, inregistram. Simplu ca buna ziua.

Klawz: Albumul are si o puternica influenta thrash, e posibil sa va inspirat revenirea in forta a genului din ultimii ani (Exodus, Onslaught, Holy Moses, Destruction)?
Pelle: E posibil. Lucrurile care iti plac te influenteaza mereu. Toti avem antecendete in legatura cu thrash metalul, deci cred ca e normal sa fie de gasit in muzica noastra.

 

Charles "Chulle" Rytkönen

 

 

Klawz: Performanta vocala a lui Charles de pe piesa de titlu e de-a dreptul impresionanta, i-a fost greu sa o inregistreze? Banuiesc ca v-ati distrat de minune urmarindu-l…
Pelle: Chestia e ca atunci cind a scris versurile si a inregistrat varianta demo, era o trupa in sala de linga noi care repeta cu usa deschisa. S-a suparat foarte tare si era nervos rau de tot atunci cind a inregistrat piesa. Cind a intrat in studio nu credea ca o sa reuseasca sa o inregistreze, dar ceea ce se aude pe disc este chiar prima incercare. A facut-o! Eram pe jos de ris, dar vocea era perfecta pentru piesa, hahaha! Pina la urma ne-am ales cu ceva bun din faptul ca Charles e nebun… hahaha!

Klawz: In afara de Charles, se mai aude un vocal pe unele piese, despre cine e vorba si cum de a ajuns sa cinte pe disc?
Pelle: De fapt mai sunt inca trei vocali in ara de Charles. Peter si Fredrik fac niste growluri, iar eu sunt cel care suna ca o fetita… hahaha! Ne-am gindit ca daca tot avem atitia tipi care stiu sa cinte (bine, poate ca „a cinta” nu e descrierea potrivita pentru ce facem noi…) de ce sa nu profitam de ei?

Klawz: Cum a ajuns Pelle in trupa si cum a influentat el piesele noi?
Chulle: Ne cunosteam dinainte. Si cind ne-am dat seama ca avem nevoie de un tobar nou, l-am chemat. Felul in care cinta Pelle e diferit de cel al lui Robin si toti suntem de parere ca asta se simte in piese. Pelle mai faci si voci aditionale, o chestie pe care Robin nu o putea face. Pelle este un tip care vine cu idei si pentru prima data dupa multi ani suntem cinci tipi care stau impreuna la masa si cauta idei.

Sake: Intre ultimul disc semnat Lefay si revenirea ca Morgana Lefay, a fost o pauza. Ce s-a intimplat mai exact, cit de aproape de desfiintare a fost trupa?
Chulle: Cred ca sunt o gramada de informatii despre asta. Am raspuns de atitea ori la intrebarea asta! Ne-am luat o vacanta lunga, ne-am intors, iata-ne, hahaha.

Sake: V-a fost greu departe de fani? Ce ati facut cit timp ati stat departe de scena?
Chulle: Da si nu. Eu mi-am petrecut timpul la pescuit, hahaha!

Sake: In trecut ati avut ceva probleme cu Black Mark, se zvonea chiar ca o sa semnati cu o alta casa de discuri. Pina la urma nu a fost asa. Cum va intelegeti acum cu Black Mark?
Chulle: Bine!

Klawz: Ati scos sau nu in 1999 un disc care se numeste Morgana Lefay? Nu apare in discografia de pe pagina voastra oficiala, dar apare la Black Mark si in alte locuri pe net.
Chulle: Nu am scos niciodata un astfel de album! Fostii membri ai trupei au facut-o. Dar eu nici nu am ascultat chestia aia. Albumele oficiale Morgana Lefay sunt doar cele care apar pe pagina noastra oficiala!

Klawz: A fost Grand Materia primit de fani asa cum v-ati asteptat? Dar Aberrations of the Mind?
Chulle: Grand Materia a fost primit bine. E prea devreme sa vorbim despre reactiile la Aberrations of the Mind.

Klawz: A fost Grand Materia promovat printr-un turneu? Care a fost reactia publicului la noile piese si in ce fel a influentat conceperea celor de pe Aberrations of the Mind?
Chulle: Da, a fost un turneu reusit. Reactia publicului a fost minunata (ca de obicei), au raspuns foarte bine la noile piese. Dar asta nu a influentat in vreun fel modul de a compune piesele de pe Aberrations…

 

Pelle Åkerlind

 

Sake: Va intereseaza eticheta pe care o pune presa muzicii voastre? Voi cum ati descrie muzica trupei?
Pelle: Bine, daca cineva ar zice ca am cinta disco sau ceva asemanator, am fi nevoiti sa-i dam un sut in cur… hahaha! In rest, nu ne intereseaza. Fiecare e liber sa asculte si sa puna ce eticheta vrea. Daca ma pui pe mine sa descriu muzica noastra as descrie-o simplu: „metal”. Avem prea multe influente, asa ca e inutil sa incerc sa fiu mai specific decit atit.

Sake: Urmaresc trupa inca de la inceput, asa ca stiu ca acordati o atentie deosebita tematicii versurilor. Cum alegeti sursele de inspiratie/informare? Trebuie sa fie credibile sau ati folosit si surse mai putin sigure?
Chulle: Inspiratia si informarea au multe multe surse. Citesc mult, ma gindesc la multe chestii si imi pun multe intrebari. Am pareri proprii despre anumite subiecte si sursele mele sunt 100% credibile… sau poate ca nu sunt… hahaha. Nu e neaparat necesar sa fii sigur in legatura cu totul. Cum ar fi de exemplu visele si inchipuirile!

Klawz: Una dintre temele care apar frecvent in versurile trupei este alchimia, stiinta secreta, cautarea adevarului. Ce inseama alchimia pentru tine, chiar de pasioneaza, sau e doar un subiect care face versurile mai „interesante”?
Chulle: Subiectele astea ma intereseaza in mod serios. M-ar plictisi teribil sa scriu despre chestii „interesante”!
 
Klawz: Cum e viata intr-o trupa de metal? Este des deprimanta, asa cum o descrie ultima piesa de pe album (Over and Over Again)? Care sunt plusurile si minusurile?
Pelle: Cred ca viata intr-o trupa de metal nu e chiar atit de diferita de orice alt fel de viata. Bineinteles poti sa ajungi in situatii care nu sunt chiar obisnuite. Nu sunt multe sanse ca un brutar sa se trezeasca intr-un autocar intre zece insi care sforaie in mijlocul pustietatii…hahaha. Cred ca Over and Over Again vrea sa spuna ca viata in turneu nu inseamna doar “sex, drugs and rock n’ roll”. Inseamna si ore de asteptare prin aeroporturi, pene de masina si de autocar, stat la inghesuiala cu tipi care miros urit. Plusurile tin de experientele pe care le incerci si de care altfel nu ai avea parte. Vizitezi locuri interesante si faci ce iti place, adica apari pe scena in fata fanilor. Dezavantajul ar fi ca petreci mult timp departe de casa si uneori iti e dor sa te intinzi pe canapeaua ta de acasa si sa te uiti la un film sau sa stai impreuna cu prietenii si familia.

Klawz: De ce sunteti atit de greu de prins pentru interviuri?
Pelle: Sper din tot sufletul ca nu suntem. Asa cum am spus si mai devreme, am fost foarte ocupati in ultimele 7-8 luni, dar acum albumul este gata si avem mai mult timp pentru interviuri.

Klawz: Mai aveti alte aberatii pe care vreti sa le impartasiti fanilor vostri din Romania?
Pelle: Doar multe multumiri pentru sustinerea voastra si speram sa va putem vizita in curind ca sa facem prapad! Hahaha!

 

 

Quick quiz (Klawz)

 


Haos sau ordine 
Haos. In sensul original al termenului

To Isengard sau To the next whiskey bar 
Single malt whisky in Isengard...

Metallica sau Pantera 
Pantera

Foc sau gheata 
Foc


Madonna sau Britney Spears
Madonna

Catchy sau groovy 
Groovy

Concert de club sau festival in aer liber 
Festival in aer liber 

Thrash metal sau death metal 
Thrash metal

10 fani inraiti sau 100 de tipi care cumpara din intimplare ultimul album
10 fani inraiti

Charles "Chulle" Rytkönen

 

 



Haos sau ordine 
Mie mi-ar placea ordinea dar totul are tendinta sa se sfirseasca in haos…hahaha

To Isengard sau To the next whiskey bar
To Isengard

Metallica sau Pantera
Asta e grea… Cred ca aleg totusi Metallica. Prima perioada.

Foc sau gheata 
Foc. Urasc frigul

Madonna sau Britney Spears
Britney. Nu poarta lenjerie… hahaha

Catchy sau groovy
Groovy

Concert de club sau festival in aer liber 
Festival in aer liber 


Thrash metal sau death metal 
Thrash metal

10 fani inraiti sau 100 de tipi care cumpara din intimplare ultimul album
10 fani inraiti

Pelle Åkerlind

Autor: Sake, Klawz
Vezi galeriile trupelor: Morgana Lefay

   April 10, 2007  | 1 Comentarii  | 41450 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Morgana Lefay: Aberatii cu Pelle si Chulle

  • Simpatici nebunaticii astia ;)

    1. Posted by pentagramme | 24 Aprilie 2007 11:31
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri