interviuri rock

MORTIIS: Inca de la inceput am compus muzica pentru mine si acesta este motivul principal pentru care continui sa o fac

MORTIIS: Inca de la inceput am compus muzica pentru mine si acesta este motivul principal pentru care continui sa o fac
TRUPE : Mortiis

Imediat dupa ce a parasit Emperor, Mortiis (Håvard Ellefsen) si-a creat propria nisa stilistica, devenind in scurt timp un personaj "cult", aura sa misterioasa fiind amplificata atat de rarele sale interviuri acordate in presa, cat si de masca de trol, care a fost multa vreme simbolul acestui proiect muzical.
Timp de aproape doua decenii Mortiis a cunoscut numeroase schimbari de stil si imagine, pe care Håvard insusi le-a definit ca "ere", perioade de timp caracterizate in functie de directia muzicala abordata de trupa la vremea respectiva.
Astazi, Mortiis se afla pe puncul de a deschide un nou capitol in cariera sa. A lansat un disc experimental in toamna anului trecut (Perfectly Defect), care se vrea un preambul pentru viitorul  album de studio, The Great Deceiver.
Dar vestea cu adevarat buna este ca Mortiis va concerta pentru prima oara in Romania pe 1 martie, alaturi de Combichrist. Bucurestiul a fost inclus pe harta turneului "Monsters on Tour" si de aceea am considerat ca este o ocazie foarte buna ca Mortiis sa ne raspunda la cateva intrebari, ca prefata la ceea ce urmeaza sa se intample marti pe scena clubului The Silver Church.


 



Metalfan: Salut si bun-venit pe www.metalfan.ro. Stiu ca acum sunteti in plin turneu european, poti sa ne spui cum a decurs acesta pana in prezent? In ce tara sau loc publicul a reactionat cel mai entuziast?
Mortiis: Salut! Greu de spus. La Moscova a fost incredibil. Mi-a placut de asemenea concertul pe care l-am sustinut la Koeln, in Germania. Oricum, majoritatea show-urilor au fost cu adevarat reusite pana in prezent.

Metalfan: Am citit ca ati avut un incident la primul concert, o intamplare care are legatura cu o coasta rupta a lui Levi (chitaristul Mortiis) si cu un puseu de adrenalina… Ne poti spune ce s-a intamplat exact?
Mortiis: Ah, nu mare lucru. Cred ca Levi a alunecat pe scena sau poate ca l-am impins eu si a cazut. Sincer, nu stiu exact ce a fost. Cert este ca imi amintesc ca era intins pe podea, iar eu l-am calcat pe piept si probabil i s-a fisurat o coasta. S-a mai intamplat si alta data. Nu e nimic intentionat, dar de obicei mi se intampla sa am un puseu de adrenalina pe scena si atunci apar si situatii din astea de rahat, haha.

Metalfan: Anul trecut, mai exact pe 10 octombrie, ati lansat un nou album de studio, intitulat Perfectly Defect. El a fost oferit publicului gratuit, putand fi descarcat de pe pagina voastra de internet. De ce ati ales o asemnea optiune si nu varianta clasica de a vinde discul?
Mortiis: Pentru ca am avut posibilitatea sa facem ceea ce am vrut si am considerat ca ar fi un lucru bun din mai multe puncte de vedere. In primul rand, cred ca fanii merita ceva gratis, ca un fel de multumire din partea noastra pentru cei care ne-au sustinut o perioada atat de lunga de timp. Apoi, a fost un foarte bun vehicul de PR pentru a atrage mai multa atentie. Nu cred ca multe trupe aflate la acelasi nivel cu noi ar dori sau ar putea sa faca acest lucru si, cu siguranta, nu cred ca multe case de discuri si-ar permite sa ofere un intreg album gratis. Perfectly Defect va fi lansat oricum ulterior ca LP/CD obisnuit, urasc sa il am doar in format digital. Sunt un colectionar de viniluri si desigur ca imi doresc ca discul sa fie disponibil si in varianta traditionala.

Metalfan: Aceasta formula (descarcare gratuita) a fost gandita doar pentru Perfectly Defect sau intentionezi sa o aplici si viitoarelor discuri?
Mortiis: Nu stiu. Nu avem in plan sa oferim gratuit tot ceea ce facem, dar sunt convins ca anumite lucruri trebuie date  asa…Clipuri, single-uri etc. Cata vreme acesta este un instrument promotional bun, sunt intru totul pentru o asemenea varianta. Timpul ne va spune ceea ce vom hotari sa facem data viitoare.

Metalfan: Pentru ca tot am amintit de ultimul vostru album, cum a fost el primit de fani si de catre presa?
Mortiis: Foarte bine. Am fost ingrijorat la inceput pentru ca este un album cu un sunet foarte experimental. Nu am fost convins ca oamenii vor intelege, dar una peste alta nici nu imi pasa prea mult. Inca de la inceput am compus muzica pentru mine si asta este motivul principal pentru care continui sa o fac. Daca imi place, o ofer si celorlalti, pur si simplu.

Metalfan: Ascultand albumul Perfectly Defect am observat o multime de stiluri muzicale, de la rock alternativ pana la industrial si ambient. Unii ar putea avea impresia ca nu sunteti siguri in ce directie muzicala ar trebui sa mearga Mortiis. Se aplica aceeasi diversitate si viitorului disc, The Great Deceiver?
Mortiis: De fapt stiu cu exactitate ce fac in orice moment. Dar prefer sa nu fortez muzica in nicio directie. Imi place sa las lucrurile sa curga firesc. Daca o secventa are un sunet ambient, nu am de gand sa o fortez in alta directie. Cred ca as fi putut sa nu includ anumite lucruri pe album, asa cum fac de multe ori atunci cand ceva nu functioneaza, dar Perfectly Defect a fost gandit inca de la inceput ca un disc experimental si, asa cum ti-am mai spus, daca imi place ceva il las asa cum e, fara sa schimb nimic. Nu vad sensul de a ma invarti in jurul cozii cu propria mea muzica,  daca o secventa suna ok va fi inclusa pe album. Pur si simplu.
Pe de alta parte, The Great Deceiver s-a dovedit a fi un album cu un sunet mult mai comercial, exista voci pe toate piesele, este un disc foarte intunecat si, in acelasi timp, foarte heavy.

 



Metalfan: Desi ai parasit Emperor cu foarte multi ani in urma esti inca vazut (cel putin in scena de metal) ca fostul basist al acestei trupe legendare. Crezi ca asocierea cu Emperor te-a ajutat in cariera ta muzicala? Mai tii legatura cu miscarea norvegiana de black metal?
Mortiis: Ca sa fiu sincer nu imi pasa deloc de black metal. A fost ceva misto in 1993, dar nu am mai fost cu adevarat interesat de acest gen de foarte multa vreme.

Metalfan: Peste cateva zile Mortiis va canta pentru prima oara in Romania. In asteptarea acestui concert, ne poti da cateva detalii despre setlist si despre show-ul pe care il planuiti?
Mortiis: Vom face tot ce putem noi mai bine, dar prefer sa nu dezvalui inca ce piese vom canta. Nu prea vad rostul acestui lucru, insa iti pot spune ca vom avea piese mai vechi intr-o forma actualizata, secvente de pe Perfectly Defect, dar si piese de pe viitorul The Great Deceiver.

Metalfan: Ce gen de muzica asculti in prezent, atat metal cat si non metal? Exista ceva albume care te-au impresionat in ultima vreme?

Mortiis:  Nu dau atentie muzicii actuale, nu am facut-o niciodata si probabil ca nu o sa o fac nici in viitor. Ascult tot ceea ce suna bine, dar nu prea ma mai intereseaza metal-ul. Cand e vorba de metal, prefer sa ascult trupele cu care am crescut, discuri din anii '70 si '80. Ultimul lucru pe care l-am ascultat a fost American Recordings al lui Johnny Cash.

Metalfan: Care este, dupa tine, cea mai mare realizare a ta, atat ca muzician, cat si ca persoana?
Mortiis: Faptul ca am supravietuit mental si profesional batjocoririi acestei trupe de catre fosta noastra casa de discuri si mai ales ca am reusit sa inregistram independent doua discuri si sa realizam doua videoclipuri dupa ce contractul s-a incheiat. Avem niste lucruri chiar tari care asteapta sa fie lansate.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul acordat si astept cu nerabdare sa va vad in concert pe 1 martie.

Mortiis: Multumesc, de abia astept sa vizitez Romania. Prima mea prietena a fost romanca. Nu am mai vazut-o de 10 ani, haha.


Pe 1 martie  are loc la Silver Church (Calea Plevnei Nr. 61) concertul COMBICHRIST (in deschidere MORTIIS) organizat de Viva Music. Concertul face parte din turneul de promovare a celui mai recent album COMBICHRIST, “Making Monsters”.
Biletele costa 50 ron (in presale) si 70 ron (la locatie) si pot fi cumparate online de pe www.bilete.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro, precum si in magazinele Diverta, Muzica si Sala Palatului.
Mai multe informatii despre eveniment pot fi gasite pe site-ul
www.darkwave.ro.
 
Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Mortiis

   February 25, 2011  | 0 Comentarii  | 11582 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MORTIIS: Inca de la inceput am compus muzica pentru mine si acesta este motivul principal pentru care continui sa o fac

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri