interviuri rock

Negru (NEGURA BUNGET): avem o componenta completa

Negru (NEGURA BUNGET): avem o componenta completa
TRUPE : Din Brad, Negura Bunget

Negura Bunget a trecut de curand printr-o noua schimbare de componenta, una radicala putem spune din exterior, dar nu dramatica. De curand am discutat cu Negru, pe numele sau real Gabriel Mafa, si am aflat ce s-a intamplat mai exact cu aceasta schimbare impresionanta de forte, care este noua componeta a trupei, ce se intampla cu trilogia din care face parte materialul TĂU, dar si planurile de viitor ale trupei. Mai multe in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut Negru si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro!
Negru: Salut! Si bine v-am regasit! E intotdeauna o placere sa va raspund la intrebari.

Metalfan: Negura Bunget a suferit de curand o noua schimbare de componenta: Chakravartin (voce), Fulmineos (chitara),  Urzit (chitara), Gadinet (bas) si Inia Dinia (clape), au parasit grupul. Ce s-a intamplat mai exact? Practic din vechea componeta ai ramas doar tu…
Negru: Nu as putea spune exact ce s-a intamplat... a fost decizia lor exclusiva de a parasi formatia, si nu am avut nici o discutie despre asta inainte. Intreaga evolutie a lucrurilor a fost dezamagitoare din perspectiva mea, pentru ca a aratat cat de putin au inteles fostii membrii spiritul formatiei, si cat de putin au profitat de oportunitatea pe care au avut-o, punand interese si orgolii marunte inaintea unor realizari artistice importante, avand in final o contributie modesta in evolutia Negura Bunget. Nu faptul ca au plecat, ci modul in care au facut-o, cu o intentie destructiva destul de evidenta, a fost unul neelegant si care face ca orice relatie pe care am fi avut-o sa fie de domeniul trecutului. As mai zice ca a fost un prag pe care a trebuit sa-l depasim, iar faptul ca l-am depasit alaturi de mai putini oameni nu il face mai putin semnificativ, ba chiar din contra. A fost oarecum o schimbare dureroasa, pentru ca a venit intr-un moment nepotrivit, si ne-a schimbat planurile destul de mult, atat in ceea ce priveste lucrul la album, cat si activitatea live, dar in final a fost cu siguranta o schimbare binevenita si pe care am depasit-o deja. Desi poate din exterior pare a fi o experienta dramatica, in realitate a fost mai mult o descatusare si o infuzie de energie. Eu aleg sa vad orice provocare ca pe o oportunitate, asa ca am imbratisat schimbarea in intregime, iar pe termen mediu si lung aceasta evolutie o sa impulsioneze cu siguranta activitatea formatiei. Ce noaptea-nghite, ziua n-ascunde.

Metalfan: Ce se va intampla cu materialul TĂU?
Negru: Intreg conceptul trilogiei audio/viuzuale din care face parte si TĂU e unul pe care l-am dezvoltat personal in totalitate, la fel cum am facut cu intreaga parte ideologica a formatiei inca de la inceputuri. Plecand de la acest concept, pentru partea muzicala am avut in lucru mai multe materiale in vechea componenta, la care am lucrat in principal Fulmineos si cu mine, unele din aceste materiale fiind partial inregistrate, insa departe de o forma completa. Nu vom folosi in continuare nimic din aceste materiale. Dar conceptul in sine il vom materializa cu siguranta, atat din punct de vedere muzical, intr-o noua formula si abordare, cat si din punct de vedere vizual. Dealtfel lucrurile au si progresat deja destul de mult in aceasta privinta, in curand vom anunta mai multe detalii.

Metalfan: Cati oameni s-au aratat interesati de a se alatura trupei in aceasta perioada? Au fost solicitari strict din Romania sau si din alte tari?
Negru: Am primit foarte multe oferte de colaborare, atat din tara cat si din strainatate (Germania, Italia, Spania, Grecia...), dupa cum am primit si foarte multe mesaje simple de sustinere. A fost surprinzator sa vedem atat de multi oameni aratandu-si dorinta totala de a ni se alatura, si nu putem decat sa le fim recunoscatori tuturora pentru interes si disponibilitate. Multumim pe aceasta ocazie si tuturor celor care au fost si sunt in continuare alaturi de noi!
 


 
Metalfan: Ai luat vreo decizie asupra componentei? Daca da, cum arata in momentul de fata?
Negru: In momentul de fata avem deja o componenta completa, cu care am inceput sa lucram la noi materiale si sa pregatim activitatile live. In centrul formatiei e un nucleu de baza, alcatuit din muzicieni care vor fi implicati în toate proiectele formatiei. Acestui nucleul i se adauga o sfera aditionala de muzicieni care ni se se vor alatura pentru evenimente speciale si proiecte de studio. Aceasta abordare mai flexibila ne permite sa imbogatim folosirea instrumentelor traditionale autentice cu noi elemente si explorarea unor teritorii muzicale noi, atat live cat si in studio. Formula arata asa:
Gabriel Mafa / Negru - tobe / percutii / tambal / xilofon
Tibor Kati - voce / chitara / keyboards / programari
Adrian Neagoe / Oq - chitara / voce / keyboards
Petrică Ionuţescu - fluier / nai / instrumente traditionale
Ovidiu Corodan - chitara bas
Vartan Garabedian - percutii / voce
Mihai Neagoe / Mtz- sound design
Daniel Dorobanţu - design vizual

Metalfan: Nu pot sa ratez ocazia si vreau sa te intreb ce se intampla cu proiectul Din Brad? Care este componeta in momentul de fata? Cum a fost primit discul Dor?

Negru: Lucrurile se intampla in continuare si pentru Din Brad. Mometan lucram la finalizarea componentei, si suntem siguri ca vom gasi in curand cea mai buna varianta de a continua munca inceputa si concertele deja programate. Albumul Dor a avut parte de o primire buna. Nu a fost un material spectaculos, nu asta a fost deloc ideea, dar multi au inteles si au fost atinsi de ceea ce am incercat sa facem. Spre exemplu albumul a avut o primire excelenta in Portugalia. Probabil ca e vorba de o compatibilitate cu spiritul local. Au fost multe cronici extrem de elogioase si interviuri in presa portugheza... chiar si oferte de concerte si turnee exclusiv pentru Din Brad. Din punctul meu de vedere albumul de debut si-a atins scopul in intregime. Partea mai grea urmeaza in continuare, pentru al doilea material, care va fi destul de diferit din toate punctele de vedere.

Metalfan: Intentionezi sa lansezi un nou material in viitorul apropiat sub acest nume? Poate un DVD...

Negru: Cu siguranta. Lucram deja de ceva vreme la un nou material Din Brad. Momentan lucrurile sunt inca in stare relativ incipienta, de concept si explorari muzicale. Cred insa ca inainte de sfarsitul anului vom avea un nou material gata. Avem planuri si pentru o explorare vizuala a atmosferei Din Brad. Mai multe detalii vor fi dezvaluite la momentul oportun. Pentru noi important este ca proiectul sa se dezvolte si sa-si croiasca propria cale.

Metalfan: Revenind la Negura Bunget. Intr-un comunicat de presa emis in urma cu ceva vreme vorbeati despre o transformare a atmosferei vizuale si muzicale a concertelor voastre. Poti sa dezvolti subiectul si sa ne oferi mai multe detalii? La ce se pot astepta fanii trupei?
Negru: E oarecum normal ca orice schimbare din interiorul formatiei sa afecteze toate aspectele activitatii, inclusiv cele exterioare. Cum schimbarea recenta prin care am trecut a fost una generoasa, am decis ca e un bun prilej pentru a modifica si alte elemente legate de prezenta scenica. E vorba despre elemente tehnice, elemente vizuale si elemente muzicale. Pentru partea tehnica schimbarile vin din folosirea unor echipamente dedicate care ne vor ajuta sa reproducem live cu o mai mare intensitate atmosfera albumelor, dar si o mai buna coordonare cu elementul vizual, care pe termen lung va suferi o dezvoltare fundamentala. Elementele vizuale se referă la aranjamentul scenic si la unele elemente artistice pe care le vom imbogati. Elementele muzicale tin de prezenta unor intrumente noi in concerte, dar si de un balans modificat intre atmosfera si agresivitate, pe care-l vom explora si pe viitoarele materiale de studio. Dupa cum se vede e vorba de o transformare destul de complexa, pe care doar o incepem acum si care va evolua in continuare...

Metalfan: Tot in acest comunicat era specificat si faptul ca trupa va lansa un nou 7"EP - Gind a-prins. Poti sa ne vorbesti despre semnificatia titlului?
Negru: Ar trebui sa spun pentru inceput ca EP-ul e ca un fel de introducere la trilogia muzicala si vizuala pe care o dezvoltam. Prima treapta a actiunii, fie ea pozitiva sau negativa, e gandul. Apoi urmeaza vorba... si in cele din urma fapta. Titlul se refera evident la primul pas, la stabilirea unei punti de legatura cu realitatea, la inceperea unui drum nu tocmai usor, dar care merita a fi urmat, la intensitatea si taria de care e nevoie pentru a impinge desfasurarea lucrurilor pe calea aleasa.

Metalfan: Cele doua piese: Taul fara fund si Curgerea muntelui sunt finisate si in forma finala? Cand au fost inregistrate si compuse cele doua? In ce formula au fost inregistrate?
Negru: Cele doua piese nu au inca o forma finala. Avand in vedere ca lucram in studioul nostru, dezvoltarea si inregistrarea pieselor e un proces mai complex... in care avem oportunitatea de a experimenta destul de mult inainte de a finaliza, lucru de care incercam sa profitam cat mai mult. Ambele piese sunt dezvoltate si inregistrate exclusiv in noua componenta a formatiei.
 

 
Metalfan: Pentru a sustine acest material, Negura Bunget va sustine un turneu european in primavara acestui an. Poti sa ne vorbesti despre acest turneu? Cate date va cuprinde, dar si ce tari sunt vizate...
Negru: Traseul turneului nu e inca finalizat in intregime, dar va cuprinde mai multe concerte in Italia, cateva in tarile din jur, si un festival destul de renumit din Germania. In total vor fi in jur de 15 date. Planul ar fi:
03/05/2013 - Milan (IT)
04/05/2013 - Florenta (IT)
05/05/2013 - Roma (IT)
07/05/2013 - Pescara (IT)
08/05/2013 - Bologna (IT)
09/05/2013 - Parma (IT)
10/05/2013 - Ljublijana (SL)
11/05/2013 - Maribor (SL)
12/05/2013 - Graz (AT)
16/05/2013 - Budapesta (HU)
17/05/2013 - Banská Bystrica (SK)
18/05/2013 - Bielsko-Biala (PL)
19/05/2013 - Leipzig (DE)
20/05/2013 - Leipzig (DE)

Metalfan: Ce trupe din Romania ti-au atras atentia prin materialele lansate in ultimul an? Ti-ar placea ca una din aceste trupe sa va insoteasca in turneu?
Negru: Au fost destul de multe trupe care au lansat materiale calitative in 2012. Din pacate cam putine in zona Black Metal. Am urmarit indeaproape evolutia recenta a formatiei Thy Veils, tocmai pentru ca am colaborat la mai multe proiecte. Ar fi cu siguranta o placere sa cantam alaturi de ei intr-un turneu, dar nu cred ca o sa se intample asta. The Egocentrics e o alta trupa pe care am urmarit-o cu intreres inca de la inceputuri, si cu care am putea face oricand un turneu.

Metalfan: Cum vezi starea scenei metal underground din Romania  in momentul de fata? Ce s-a schimbat in ultimii 10 ani?  In ce stadiu o vezi sau ti-ai dori sa o vezi peste alti 10 ani?
Negru: Cred ca scena romaneasca a evoluat destul de de mult in ultimii ani, mai ales in ceea ce priveste trupele. Din pacate restul infrastructurii nu a tinut pasul, astfel incat sunt inca mult prea putine case de discuri, reviste, festivaluri... care sa promoveze trupele si care sa le ofere posibilitatea unei evolutii adevarate. O trupa care nu lanseaza materiale noi la intervale de timp regulate evolueaza mult mai greu. Pentru ca o trupa sa aiba o evolutie semnificativa e nevoie de un plan de actiune care se intinde pe mai multi ani, si care cuprinde printe altele activitate studio constanta, activitate live constanta, constructia unei identitati vizuale, promovare audio / video / mass-media, promovare social media... Toate aceste aspecte sunt oarecum exterioare, tehnice si vin doar in completarea muzicii in sine, care desi e elementul central, evolueaza greu in lipsa lor. Un manager si un promoter sunt de asemeni colaboratori normali pentru multe trupe straine underground, dar din pacate la noi prezenta lor e foarte rara, poate si tocmai pentru ca nu ar avea cu cine si pentru ce sa colaboreze. In final pentru ca lucrurile sa mearga ar trebui sa existe o relatie simbiotica intre toate aspectele, fiecare cu rolul si importanta lui. In 10 ani lucrurile vor evolua destul de mult. Vor fi trupe care au reusit sa atinga un anumit nivel de consacrare internationala, dar probabil nu foarte multe. As prefera ca macar cateva sa reuseasca acest lucru promovand o indentitate bazata pe elemente originale locale, si nu doar prin adaptare la curentele vremii.

Metalfan: Daca ar fi sa dezvolti un album conceptual alaturi de Negura Bunget bazat pe o carte lansata in Romania, care ar fi aceea? De ce?
Negru: Cel mai apropiat scriitor de conceptele Negura Bunget ar fi cu siguranta Lucian Blaga. Elemente din Trilogia culturii au fost deja explorate pe albumele Negura Bunget, si vor mai fi cu siguranta si in viitor. Literar pe mine m-au atras intotdeauna clasicii, asa ca am o afinitate pentru Sadoveanu, Rebreanu, Slavici... afinitate pe care am explorat-o deja la diverse niveluri in Negura Bunget, si care ar putea fi dusa si mai departe intr-un alt context.

Metalfan: Iti multumesc Negru pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Negru: Va multumesc si eu pentru sustinere si oportunitate. Numai bine!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Negura Bunget,

   March 20, 2013  | 0 Comentarii  | 11905 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Negru (NEGURA BUNGET): avem o componenta completa

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri