interviuri rock

Negru (NEGURA BUNGET): Gand a-prins - locul de unde ia nastere totul

Negru (NEGURA BUNGET): Gand a-prins - locul de unde ia nastere totul
TRUPE : Din Brad, Negura Bunget

Liderul si tobosarul grupului Negura Bunget, Gabriel Mafa (sau "Negru" cum mai este cunoscut publicului larg), a avut amabilitatea sa ofere un nou interviu pentru Metalfan Romania. Subiectele principale ale discutiei au fost reprezentate de EP-ul Gand a-prins, turneul national Legende Romanesti, dar si turneul European TĂU. Mai multe in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut Negru si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro! Cum a decurs turneul European din luna mai a acestui an?
Negru: Salut, si bine v-am regasit! Turneul din mai a decurs foarte bine. A fost un turneu in care ne-am acomodat cu noua formula la inceput, si care s-a sudat foarte bine dupa cateva concerte, totul decurgand apoi natural, poate si datorita faptului ca ne cunosteam deja intre noi de foarte multa vreme. Punctul culminat al turneului a fost evident concertul de la Wave Gotik Treffen, care a fost unul excelent.

Metalfan: In curand urmeaza un nou turneu - Legende Romanesti. Poti sa ne vorbesti despre acest concept?
Negru: Inainte de turneul acesta din tara noi mai avem inca doua turnee destul de lungi in Europa. Peste cateva zile vom incepe cu partea a doua a turneului TĂU, iar luna viitoare vom sustine un turneu european cu Rotting Christ si Twilight of the Gods. Catre finalul anului vom reveni si pe meleagurile autohtone cu turneul Legende Romanesti. Aces turneu, Legende Romanesti e o consecinta naturala a muncii de studio la EP-ul Gand a-prins si de la albumul TĂU. E intalnirea dintre locuri si povestile locurilor insa fiecare are drum liber spre propria interpretare. In acelasi timp e un turneu care uneste doua din cele mai vechi trupe ale scenei metal, ambele aflate intr-un moment de evolutie. Noi vom prezenta cateva piese din noul material si cateva surprize pe care le vom dezvalui la momentul potrivit.

Metalfan: Vezi posibil un turneu mondial Legende Romanesti cu Negura Bunget, Grimegod si Din Brad?
Negru: Ar fi interesant un turneu mondial cu trupe romanesti, insa e destul de putin fezabil din punct de vedere practic. Detaliile tehnice si birocratice pun tot timpul bariere adesea greu de depasit.

Metalfan: Ce se mai intampla cu Din Brad? Stiu ca existau planuri pentru a definitiva componenta dar si pentru inregistrarea unui nou material...
Negru: Lucrurile merg bine si cu Din Brad. Deja avem cateva materiale noi, si inainte de sfarsitul anului ne vom apuca cu siguranta si de inregistrat cate ceva.
 

 
Metalfan: In scurt timp veti lansa un nou material, EP-ul Gind a-prins. De ce va fi editat in doar 500 de exemplare si de ce doar pe suport vinil?
Negru: E un plan ales de comun acord cu casa de discuri Prophecy Productions. EP-ul e o introducere pentru albumul pe care il vom lansa cel mai probabil in primavara anului viitor.

Metalfan: Cum vezi piata albumelor de vinil in contextul anului 2013? Are ceva special acest format comparativ cu altele (CD, caseta, mp3 etc)?

Negru: Vinilul a avut tot timpul un statut aparte, mai ales in scena underground. Intr-un moment in care CD-ul e in declin si formatele digitale acapareaza aproape totul, e reconfortat sa vezi ca si opusul are inca sustinatorii sai.

Metalfan: Ce disc Negura Bunget ti-ai dori sa re-editezi pe vinil? De ce?

Negru: In curand va aparea o noua editie de vinil a albumului OM, de data asta intr-un format special. Abia astept sa vad cum o sa iasa. In rest sunt foarte multumit de editia vinil box de la albumul Virstele pamintului si mai degraba sunt interesat de cum au sa iasa editiile de vinil de la albumele viitoare.

Metalfan: Una din cele doua piese de pe acest disc,
Curgerea Muntelui beneficiaza si de un videoclip. Poti sa ne vorbesti despre partea vizuala? In ce fel vine in completarea piesei?
Negru: Imaginile din clipul Curgerea muntelui au fost filmate in diferite locatii din muntii Cerna, Parang si Retezat. De asemeni si cateva imagini de studio cu membri formatiei au fost folosite de artistul Daniel Dorobantu (cel care se ocupa de intreg aspectul vizual al trilogiei transilvanene la care lucreaza Negură Bunget) pentru a crea o lucrare video ce explorează simbolismul si geometriile elementelor naturale. As zice ca e imbinare intre muzica, text si imagine, chiar daca uneori aceasta e foarte subtila.
 

Metalfan: Iei in calcul transpunerea in material video a unui album de studio? Ce parere ai despre un astfel de proiect?
Negru: Noi lucram in prezent la o trilogie audio-vizuala, asa ca materialele urmatoare vor aparea atat in format CD cat si DVD, ambele variante avand o identitate pe deplin dezvoltata. E un proiect extrem de ambitios si sper sa il putem duce pana la capat la standardele pe care ni le-am propus.

Metalfan: Revenind la piesa Curgerea Muntelui. Simt ca aceasta compozitie are un aer mult mai experimental comparativ cu realizarile din trecut ale trupei Negura Bunget. Aceasta este noua orientare a grupului?
Negru: Noi nu ne propunem sa urmam o orientare anume cand facem o piesa sau un album, pur si simplu lucrurile au o dezvoltare a lor si ies intr-un fel care ne multumeste. Curgerea muntelui ca de altfel si EP-ul Gand a-prins sunt primele materiale in noua componenta si exploreaza elemente in premiera pentru Negura Bunget si, din acest punct de vedere, directia e oarecum experimentala, insa nu as pute spune ca parasim drumul pe care am pasit de atata vreme. Totul curge, totul se transforma, ca parte a evolutiei fiecaruia...

Metalfan: Am sesizat si ceva influente Miles Davis. Sunt voite acestea? Ce inseamna pentru tine muzica lui Miles Davis?
Negru: Dupa cum spuneam, noi nu ne propunem ceva anume cand incepem sa lucram la ceva si de cele mai multe ori, rezultatele ajung sa ne surprinda chiar si pe noi. Nu pot spune ca sunt familiarizat cu muzica lui Miles Davis insa fiecare simte si intelege totul intr-un fel personal, in functie de experienta, nivelul de educatie si intelegere.

Metalfan: In interviul precedent din luna martie a acestui an, ai caracterizat EP-ul Gind a-prins asa: "Prima treapta a actiunii, fie ea pozitiva sau negativa, e gandul. Apoi urmeaza vorba... si in cele din urma fapta." Putem intelege de aici ca veti lansa doua noi EP-uri ce vor avea ca tema vorba si fapta? Poti dezvolta subiectul?

Negru: Gand a-prins este un EP simbolic din multe puncte de vedere si unul dintre acestea este reprezentat de „locul” de unde ia nastere totul, perspectiva este desigur una filosofica si semnifica trecerea de la idee, prin cuvant si apoi prin fapta. Nu pot spune ca am avut in vedere o dezvoltare mai detaliata a subiectului insa nu se stie ce surprize ne rezerva viitorul.

Metalfan: De curand grupul norvegian Emperor s-a reunit in formula Ihsahn, Samoth si Faust. Ce parere ai despre aceasta reuniune? Ce inseamna pentru tine Emperor?
Negru: Emperor a fost una din trupele care m-au facut sa ascult black metal si pe care nu am incetat sa o ascult de atunci. Nu am avut ocazia sa-i vad live, asa ca vad ca pe o oportunitate aceasta reuniune. Desi am vazut ca s-au starnit cateva controverse, din puctul meu de vedere e un proiect onest, legat mai mult de oferirea unor oportunitati care in trecut au lipsit, atat pentru formatie, cat si pentru ascultatori.

Metalfan: Exista unul sau mai multi fosti membrii Negura Bunget alaturi de care ai dori sa canti din nou? Fie sub numele Negura Bunget, fie intr-un alt proiect...
Negru: Momentan sunt extrem de multumit de persoanele care fac parte din formatie, si abia astep sa finalizam proiectele pe care le avem in lucru.
Metalfan: De mult voiam sa te intreb ce se mai intampa cu revista editata de catre tine - Negura Magazine? Ne putem astepta la un nou numar in curand?
Negru: Negura Magazine a fost tot timpul un proiect drag pentru mine. La inceput, a reprezentat un moment in cadrul presei de specialitate, cand a fost nevoie de o astfel de revista, intre timp insa lucrurile s-au schimbat destul des mult, aparand mai multe platforme on line de specialitate, accesul la informatii fiind mai facil si mai rapid. Ramane insa un proiect de care inca ma simt legat, mai ales de dimensiunea spirituala a revistei, insa nu pot sa va spun vreun detaliu concret legat de viitor. Ideea continua si intentia exista...

Metalfan:Ce parere ai despre publicatiile (inca active) aparute pe print sau online in Romania? Ce este bine? Ce nu este bine?

Negru: In primul rand nu prea mai sunt publicatii tiparite pe zona metal, ceea ce e un lucru destul de trist. Dupa cum spuneam, sunt binevenite platformele on-line si numarul publicatiilor de gen a crescut cu siguranta. Insa online cel mai adesea lucrurile sunt mai superficiale, axate pe noutati si mai putin pe critica sau interviuri conceptuale, lucruri caracteristice publicatiilor tiparite.

Metalfan: Iti multumesc Negru pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Negru: Va multumesc si eu pentru oportunitate si va asteptam la concertele noastre. Numai bine!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Negura Bunget,

   September 19, 2013  | 0 Comentarii  | 3819 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Negru (NEGURA BUNGET): Gand a-prins - locul de unde ia nastere totul

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri