interviuri rock

Nephente (NETHERBIRD): am găsit mai mult calm ȋn interiorul meu

Nephente (NETHERBIRD): am găsit mai mult calm ȋn interiorul meu
TRUPE : Netherbird

Netherbird este un nume deloc străin ascultătorilor de muzica metal din Romȃnia. Cum grupul va reveni ȋn toamna acestui an ȋn țară și va participa pentru prima dată la festivalul November to Dismember, am profitat de ocazie și l-am invitat la o discuție pe care o puteti citi ȋn randurile de mai jos pe Nephente, vocalistul și liderul formației.


 

Metalfan: Salut, Nephente și bine ai venit la Metalfan! Ce ȋți mai amintești despre Romȃnia? Care este primul lucru bun și care este primul lucru rău care ȋți vin ȋn minte ȋn legătură cu experiențele tale din Romȃnia?
 Nephente: Salut și mulțumesc! E o plăcere să vorbesc cu voi. Și trupa și eu avem amintiri dragi legate de Romȃnia, acolo am avut primul concert ȋn cadrul unui festival, ȋn Satu Mare și a fost o experiență foarte tare. Ca să enumăr spontan cȃteva aspecte care ȋmi plac la țara asta, toate se leagă de oameni, care sunt de treabă, respectuoși și foarte susținători. Am avut destul concerte mișto ȋn Romȃnia, iar publicul a fost ȋntotdeauna minunat, atȃt atunci cȃnd ne găseam ȋnainte sau după concerte, cȃt și cȃnd eram pe scenă. Am și impresia că scena metal e ceva mai deschisă la minte și interesată să descopere trupe noi, cumva cum era ȋn Scandinavia la ȋnceputul anilor ’90. Și țara este frumoasă, dar totuși oamenii și scena metal ȋmi vin mai mult ȋn minte. Efectiv nu am vreo amintire negativă din Romȃnia, ȋn afară de mahmureli, dar asta ar trebui să se ȋntȃmple după fiecare petrecere marfă.

Metalfan: Netherbird nu e nici pe departe o trupă necunoscută pentru fanii metal din Romȃnia, dar pentru cei care ȋncă nu vă știu, ar fi minunat dacă ne-ai putea spune povestea trupei ȋn cȃteva cuvinte…
Nephente: Nehterbird e o trupă metal din Suedia care a ȋnceput activitatea ȋn 2004, chiar dacă de-abia ȋn 2010 ne-am apucat să cȃntăm live. Am scos trei albume și ceva EP-uri și single-uri de asemenea. Cea mai mare parte din muzica noastră se poate descărca gratis de pe netherbird.bandcamp.com.

Cȃntăm propriul nostru tip de metal, care amestecă multe influențe din black și death metal, dar avem și ceva doom și heavy metal de asemenea. Cel de-al patrulea album al nostru iese ȋn octombrie 2016 și o să cȃntăm cȃteva piese de pe el ȋn premieră la November to Dismember. De-abia așteptăm să facem asta!

Metalfan: Netherbird s-a destrămat ȋn 2014, dar s-a reunit ȋn 2016. Care a fost motivul care v-a ȋmpins ȋnspre readucerea grupului la viață? Spune-ne mai multe, te rog…
Nephente: A trebuit să luăm o pauză ca să regăsim inspirația și să ne gȃndim un pic la ce ȋnseamnă Netherbind și ȋncotro se duce. Am fost activi timp de zece ani și am făcut trei albume, așa că era necesar să facem un pas ȋn spate și să reflectăm. Cred că asta spune ceva, un pic despre cum suntem noi ca oameni. Suntem pasionați și avem nevoie de inspirație constant, vrem să ne vedem trupa făcȃnd lucrurile din ce ȋn ce mai bine ȋn mod constant și, am simțit atunci că am făcut același lucru pentru ceva vreme. Dar timpul ȋn care nu am fost activi l-am folosit pentru multe repetiții și pentru a ne concentra să facem noul album, The Grander Voyage. Și acum ne-am ȋntors și o să fim mai harnici ca niciodat㸠dar o să facem mai puține concerte pentru ceva vreme;  iar cȃnd am primit șansa de a ne ȋntoarce ȋn Romȃnia, am știut toți că e momentul potrivit pentru a ne ȋntoarce pe scenă.

Metalfan: Ce ai mai făcut ȋn tot timpul ăsta cȃnd Netherbird a fost ȋn afara scenei?
Nephente: Eu și cu Bizmark am muncit de fapt o grămadă la Netherbird și avem o creativitate care merge la nesfȃrșit, așa că ne-am apucat deja să lucrăm la viitorul album, dar despre asta ȋntr-un alt interviu… [n. red.: rȃde] Personal, am ȋnregistrat ceva alături de Grim, membru veteran la Netherbird, pentru proiectul său numit Arx Mortem. Există un EP ȋnregistrat, care va fi lansat la un moment dat. Nu vor fi concerte sau chestii d-astea, dar e mereu o plăcere să fac muzică extremă și am fost foarte fericit să lucrez cu el din nou.
Eu și Tobias (chitară lead) am creat de asemenea o trupă nouă, numită RIKET (cuvȃnt suedez care ȋnseamnă „regat”), ȋn care am lăsat pasiunea crudă pentru death metal să se manifeste. Am scris și am ȋnregistrat patru cȃntece și l-am luat pe Adrian Erlandsson (At the Gates) la tobe. Adrian e un membru vechi la Netherbird, așa că a fost distractiv să lucrăm cu el. EP-ul este lansat, așa că cei care vor să-mi audă partea mai puțin melodică, să intre pe riket.bandcamp.com sau www.riket.org. Am mai lucrat și la proiectul unei cărți printre alte lucruri, așa că tind să mă mențin ocupat tot timpul.

Metalfan: Noua componență a trupei ȋl include pe Fredrik Andersson (ex-Amon Amarth) la tobe. Cum l-ați convins să bată la Netherbird? Care crezi că e cel mai important lucru pe care ȋl aduce ȋn muzica voastră?
Nephente: Fredrik Andersson e prieten cu mine de ceva ani, iar cȃnd el a plecat de la Amon Amarth, noi ne-am decis să aducem Netherbird la viață, dar nu aveam toboșar, așa că a fost natural să ȋl ȋntrebăm pe el, știind că ȋși dorește să continue cu muzica. Nu a fost ceva spectaculos, dar sunt bineȋnțeles al dracu’ de fericit să știu că ȋl am ȋn trupă. Am repetat ȋmpreună și lucrurile merg bine de tot, dar prima dată cȃnd vom fi ȋmpreună pe scenă va fi ȋn București, cȃnd venim ȋn noiembrie.
Fredrik vine cu multă experiță ȋn trupa asta, este un veteran călit cȃnd vine vorba de show-uri live și treabă, așa că, bineȋnțeles, acesta este un mare plus deasupra faptului că el e toboșarul perfect pentru muzica noastră. Ȋmi place de asemenea și simțul umorului pe care ȋl are, iar chimia trupei e minunată zilele astea; avem și un basist nou, Micke André, care e un muzician minunat și un super-băiat, iar ei au contribuit cu multe la dinamica și sunetul trupei.

 

 
Metalfan: Deci, The Grander Voyage, cel de-al patrulea album al vostru va ieși ȋn octombrie. Ne poți explica titlul acestui full length?
Nephente: Ȋncerc să țin atȃt titlurile cȃt și versurile deschise pentru ca fiecare ascultător să poată găsi propria semnificație ȋn ele. Pentru mine, The Grander Voyage este despre perspectiva pe care mi-am format-o asupra vieții pe măsură ce am ȋnaintat ȋn vȃrstă. Eram foarte frustat și, uneori o persoană furioasă cȃnd eram mai tȃnăr, dar cu timpul am ȋnceput să văd lucrurile un pic diferit și am găsit mai mult calm ȋn interiorul meu. Așa că, acest album este modul meu de a descrie această creștere sau evoluție. Cred ȋnsă că fiecare ascultător care ȋmi citește versurile poate să găsească propria semnificație ȋn ele și sper că The Grander Voyage va ȋnsemna altceva pentru ascultători.

Metalfan: Albumul va fi lansat la Scarecrow Music Group, cum a fost și precedentul din 2013 (The Ferocious Tides of Fate) sau v-ar plăcea să lucrați cu altă casă de discuri? Ne poți spune ceva despre decizia voastră?

Nephente: Vom lansa The Grander Voyage prin Black Lodge Records din Stockholm, Suedia. Lucrăm cu băieții ăștia de ani de zile, fiindcă ei fac parte din Sound Pollution care ne distribuie albumele. Așa că, am avut o ȋntȃlnire cu ei ȋn care le-am descris ȋncotro se ȋndreaptă Netherbird, iar lor le-a plăcut ce au auzit și s-au oferit să ne unim forțele. Ei se ocupă de metal extrem de foarte multă vreme și ȋi respect cu adevărat, la fel cum respect și creațiile lor, așa că e fantastic să lucrăm cu ei pentru această lansare.

Metalfan: Direcția muzicală Netherbird va implica aceeași abordare precum cea de pe albumul precedent sau vă ȋndreptați către a ȋncerca altceva?
Nephente: Ȋn trecut am fost cam rezervați, să fiu sincer, uneori nu mergeam „pȃnă la capăt” fiindcă ne temeam un pic că am putea speria fanii. Cu trecerea timpului am dezvoltat trupa și am ȋnceput să ne extindem stilul și felul ȋn care scriem cȃntecele. Un exemplu ar fi Along the Colonnades de pe albumul precedent, unde eu și Bizmark am compus muzica exact așa cum ne-a venit minte, fără nicio limitare, iar piesa aia a fost scrisă ȋntr-o seară.
The Grander Voyage a fost scris probabil ȋn două săptămȃni și foarte mult din ceea ce am ȋnregistrat pe versiunea demo este ceea ce a sfȃrșit de fapt prin a fi parte din album… Mai puține schimbări și mai multă spontaneitate. Cred că este de asemenea foarte evident pentru ascultătorii noștri că ăsta e un album mult mai dinamic și uneori mai suprinzător decȃt orice am mai compus. Nu e mare schimbare ȋn ceea ce privește stilul, suntem cine suntem și sunăm așa cum sunăm, dar de data asta am lăsat să se vadă mai mult „culorile” noastre. Acest album conține cȃteva cȃntece care sunt cele mai rapide făcute de noi vreodată, dar are și pasaje acustice care sunt mai degrabă fragmente din piese decȃt interludii. Nehterbird o să fie mereu o trupă extremă și nu o să schimbăm asta vreodată, dar trebuie să evoluăm ca să ne bucurăm de ceea ce facem.

Metalfan: Apropo de a ȋncerca ceva diferit, te-ai vedea vreodată abordȃnd un proiect solo de natură diferită, cum a făcut David Vincent (ex-Morbid Angel) sau Nergal (Behemoth), de exemplu? Ce părere ai despre proiectele lor non-metal?
Nephente: Trebuie să recunosc că nu am ascultat niciodată vreunul dintre aceste proiecte solo. Dar o voi face, cu siguranță! Cred că e foarte natural ca artiștii să facă lucuri diferite. Eu am RIKET unde fac death metal. Dar, personal, Netherbird e tot ce ȋmi trebuie, așa că nu am nicio chemare concretă ȋnspre a face ceva diferit ȋntr-un mod drastic, dar cred că Dave și Nergal au avut nevoie de asta și ȋi apreciez că au făcut asta. Eu am multe alte interese pe lȃngă muzică și prefer să mă țin de ele decȃt să mă bag ȋn multe aventuri muzicale diferite, dar fiecare om e diferit!

Metalfan: Cȃte piese noi sunt gata la momentul ăsta? Ai putea să ne spui cȃteva dintre numele lor?
Nephente: Albumul și cele două single-uri sunt gata, ȋn total nouă piese. Fiecare single va avea cȃte o melodie de pe album și cȃte una exclusivă, deci, pentru cei cărora le e lene să facă socoteala, asta ȋnseamnă ca albumul va avea șaptea cȃntece. Pot de fapt să dezvălui titlurile și datele de lansare:
Windwards (single) se lansează pe 28. 06. 2016
Pillars of the Sky (single) se lansează pe 28. 09. 2016
The Grander Voyage (album) se lansează pe 28. 10. 2016

Metalfan: Fie că vrem sau nu, politica afectează viețile noastre ȋntr-un fel sau altul. Care sunt viziunile tale ȋn legătură cu tot valul ăsta de atacuri teroriste care s-a ȋntȃmplat ȋn ultima vreme ȋn Europa? Cum se poate opri nebunia asta?
Nephente: Nimeni nu poate fi cu adevărat neutru cȃnd oameni nevinovați sunt măcelăriți de fanatici religioși. E groaznic și trebuie să găsim o cale de a opri asta. Dar, evident că bombele și controalele de graniță de ajută. Singura cale este una pe termen scurt, bineȋnțeles, ȋn care să facem tot ce putem pentru a opri aceste evenimente, dar e aproape imposibil să ne apărăm de oameni care sunt pregătiți să moară pentru cauza lor. Așa că avem nevoie să ripostăm prin educație. Iluminismul a fost ceea ce a determinat religia să piardă din autoritate ȋn Europa, sau cel puțin să piardă cele mai periculoase aspecte ale religiei. Așa că trebuie să fim rezistenți, să aparăm ceea ce am creat ca civilizație și să ripostăm cu educație, rațiune și știință. O să dureze mult, dar cu internetul și o lume ȋn care mulți oameni ȋși propagă gȃndurile, lucrurile se mișcă mai repede și se răspȃndesc pe o arie mai largă. Aceasta este singura noastră șansă de a trata astfel de chestiune, trebuie să o vindecăm prin a ataca cea mai adȃncă rădăcină a problemei, iar acea problemă este religia care pregătește oamenii să moară și să ucidă pentru a ajunge ȋntr-un paradis care nu există. Asta nu e cȃtuși de puțin o atitudine slabă, o să ne coste tot ce avem pentru a reuși și trebuie să luptăm ȋmpotriva otrăvii din religia dogmatică oriunde apare, nu doar ȋn Orientul Mijlociu, este peste tot ȋn jurul nostru. Acestea fiind spuse, eu sunt ȋn regulă cu oamenii care cred ȋn orice vor ei, atȃt timp cȃt nu ȋi inspiră să omoare oameni nevinovați.

Metalfan: Euro 2016 e ȋn plină desfășurare. Ce așteptări ai avut de la marele Zlatan Ibrahimović și naționala de fotbal a Suediei?

Nephente: [n. red.: rȃnde] E haios, eu sunt cel mai probabil cel care știe cele mai puține lucruri despre fotbal de la Netherbird. Am auzit de Zlatan totuși… Cu toată seriozitatea, nici Zlatan nu are ceea ce ȋi trebuie Suediei să reușească, avem o echipă mult prea slabă ȋn prezent. Sunt curios să văd niște meciuri la televizor dacă se ȋntȃmplă să se joace ceva cȃnd sunt ȋntr-un bar, cȃt despre cei care ar putea să cȃștige, nu am nicio idee.

Metalfan: Noi, aici la Metalfan suntem pasionați de mix-tapes. Cred că un mix-tape este o metodă bună de a ȋnțelege influențele muzicale ale unei persoane și este de asemenea o bună modalitate de a descoperi trupe interesante. Ai vrea să alegi 12 piese de la 12 trupe pentru un „mix-tape virtual”? Care ar fi titlul acestei compilații?
Ah, tare ȋntrebarea! Momentan sunt ȋn tren, așa că am timp să cuget la asta…  
Dark Variations

01. Fields of the Nephilim – Dawnrazor
02. Loreena McKinnit – Dante’s Prayer
03. The Ugly – I am death
04. Entrails – The Epitome of Death
05. Current 93 and Nick Cave – All the pretty little horses
06. Suicide Syndicate – Reject the Daylight
07. October Tide – Of Wounds to Come
08. So Hideous – Yesteryear
09. Sig:Ar:Tyr – Eternal Return
10. Crippled Black Phoenix – Hold On (Goodbye to all of that)
11. Bob Wayne – Spread my ashes on the highway
12. Rome – A legacy of U

Metalfan: Anul acesta vei cȃnta cu Netherbird la cea de-a treia ediția a festivalului November to Dismember. Ce ai auzit pȃnă acum despre acest festival?
Nephente: Am auzit multe lucruri bune despre festivalul November to Dismember de la trupele care au cȃntat acolo și, din moment ce ȋl știm pe Coro și am mai lucrat cu el ȋnainte, a fost ceva natural pentru noi să vedem dacă e posibil să facem ceva să se ȋntȃmple ȋn 2016. Așa că, de-abia așteptăm să cȃntăm la acest eveniment ȋmpreună cu alte trupe minunate și ȋn compania acelui extraordinar public al metal-ului. Așteptăm cu nerăbdare!

 

 
Metalfan: Mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile tale! La final, ai vrea să mai adaugi ceva sau să transmiți ceva cititorilor noștri?
Nephente: Neapărat să ne ascultați muzica, găsiți cea mai mare parte din ea la download gratuit pe Bandcamp. Neapărat să ne ascultați următoarele materiale și ne vedem la November to Dismember Metal Fest 2016! Noroc!
Autor: H.
   July 08, 2016  | 0 Comentarii  | 6827 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Nephente (NETHERBIRD): am găsit mai mult calm ȋn interiorul meu

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri