interviuri rock

NEUROMIST: misticism metalic basarabean!

NEUROMIST: misticism metalic basarabean!
TRUPE : Neuromist

Neuromist, asemeni celor de la Abnormyndeffect, Chordewa sau Dakon, se numără printre trupele ce, de câţiva ani, încep să brodeze noul val al scenei metalice din Basarabia. Moldovenii oferă un album de debut promiţător, ce ar face multe trupe din zona progressive death metal/experimental să ia aminte. Chitaristul Kirill Zmurciuk, singurul membru fondator care mai activează în prezent în formaţie, a avut amabilitatea de a ne oferi un interviu, în care a vorbit despre albumul de debut al trupei, Move of Thought, despre dorinţa de reuşită şi despre secretul trupelor din Basarabia. Mai multe amănunte puteţi afla chiar de la Kirill.


 

Metalfan: Salut şi bun venit la Metalfan! Pentru început ai putea face o prezentare a trupei? Din câte ştiu, acesta este primul vostru interviu pentru o publicaţie de gen din România.

 Kirill: Salut Metalfani români! Salut Ovidiu! Suntem Neuromist — trupa progressive death metal din Chişinău, R. Moldova. Am început să cântăm din anul 2004, am avut primul nostru demo scos în 2006 şi numai acum debutam cu primul nostru album Move of Thought. Componenta trupei: Vladimir Ghilien (voce), Alex Petriuc (bass), Mihai Grigoras (tobe) şi eu, Kirill Zmurciuk (chitara).

 

Metalfan: Ai putea face o descriere a numelui trupei? De la ce vine denumirea Neuromist şi cum aţi decis că aceasta ar fi cea mai bună titulatura pentru voi?

 Kirill: Denumirea trupei a dat-o Laurenţiu Lozan, primul nostru vocalist. Am făcut repetiţii de câteva luni deja şi încă n-am ştiut cum să numim proiectul. Au fost mai multe oferte de la toţi membrii, dar denumirea Neuromist a fost cea mai bună în sens că reflectă sunetul şi influenţele noastre la moment dat. Cuvântul este compus din două părţi: Neuro (referinţă la neuroni, creierul) şi Mist (ceaţă, ceva obscur şi mistic).

 

Metalfan: Ştiu că, în timp, trupa a suferit câteva schimbări de componentă. Ai putea să ne vorbeşti despre acest aspect?

Kirill: Din păcate şi diferite motive, eu sunt unicul din fondatorii a trupei care a rămas în componenţă curentă. Am suferit o multitudine de schimbări, practic fiecare an am avut înlocuiri cu noi membri, foştii plecând cu lipsa de interes, conflicte, motive personale sau lipsă de abilităţi necesare. Componenta curentă a rămas cea mai stabilă, fiind activa din iarna 2008. Bineînţeles, cu schimbări frecvente, orice lucru asupra albumul s-a făcut cu întârzieri şi am fost un pic deprimaţi din această cauză.



 Metalfan: De curând aţi lansat primul vostru album de studio, Move of Thought. Vechii membri ai trupei au contribuit în vreun fel la piesele de pe acest material?

 Kirill: Bineînţeles. Piesa Bizarre a fost prima piesa compusă de noi în anul 2004 şi a fost un rezultat de muncă colectivă, fiecare din membri contribuind la aceasta. După asta, s-a primit ca eu am devenit principalul compozitor al trupei şi practic tot ce este prezentat la albumul a fost scris de mine. Mike Petriuc, care este unul din fondatorii şi fostul chitarist solo al trupei, a contribuit cu solo la piesa Reason Crusade.

Metalfan: Că tot a venit vorba despre Move of Thought, cum ai descrie starea pe care o transmite numele acestui material?

 Kirill: Denumirea aceasta mi-a venit când am încercat să caracterizez materialul întreg al albumului. Totul sună complex, diferit, trecând prin diferite senzaţii, emoţii şi grade de intensitate. Este ca o călătorie a unei idei prin procesul gândirii, când ceea ce primeşti în final este total diferit de ceea cu ce ai început. Asta-i o călătorie care ia loc în minte, dar nu în realitate. De aceea şi am numit albumul Move of Thought.

Metalfan: Cât timp a durat, mai exact, înregistrarea albumului? Care a fost cel mai greu de realizat lucru din acest proces?

Kirill: Primul pas pe care l-am făcut spre înregistrarea albumului, a fost făcut în toamna 2008. Atunci am venit la studioul lui Ruslan Taranu, Nordica Multimedia, şi am înregistrat 4 piese. Am vrut să fie ca un fel de promo şi celelalte piese să fie înregistrate un pic mai târziu. Dar nu s-a primit, că în primul rând nu ne-a plăcut nici calitatea sunetului, nici cum noi am cântat. Şi în a doilea rând, am avut un conflict legal cu fostul membru trupei, care ne-a interzis să folosim 2 piese compuse de el, care au făcut parte din cele 4 pe care deja le-am înscris. Aşa că noi am luat ceva timp să ne regrupăm, să lucrăm din nou asupra materialului, să-l perfectăm şi în aprilie 2009 am început înregistrarea din nou, la un alt studio. În luna iunie am finisat aproape toate instrumente în afară de bas şi chitară solo, care au fost finisate numai in iarna 2010. Şi, în ianuarie, am început mixajul cu Tony Alien Productions, Ucraina, care a durat până acum. Cred că cel mai greu lucru a fost a organiza oamenii, mai ales când au alte obligaţii şi chestii de făcut în afară de muzică. Asta nu-i serviciul nostru, ci un hobby şi este foarte complicat să acordăm trupei atât timp cât ar fi necesar pentru a completa albumul într-o lună.

Metalfan: Din câte ştiu, pe acest material figurează şapte piese. Aţi avut în minte această cifră de la început?

Kirill: Nu. De la început ne-am gândit la 8 piese. Dar, după conflictul cu fostul membru care ne-a interzis să cântăm şi înscriem cele 2 piese care el le-a compus, noi am rămas cu 6. Am compus încă o piesă şi după asta am început înregistrarea.



Metalfan: Mă uitam pe pagina voastră oficială de myspace, iar la influenţe am observat că citaţi trupe precum Atheist, Death, Meshuggah sau Cynic dar şi King Crimson. Care din aceste trupe a avut cea mai mare influenţă asupra albumului Move of Thought? În ce fel?

Kirill: Cred că nici una. Da, la început, când numai am început să cântăm împreună, ne-am orientat spre trupe ca Cynic, Atheist, Sadist, Death, Pestilence. Dar asta a fost primul pas pe care l-am făcut în sens muzical, şi, după asta, am mers mai departe, străduindu-ne a crea ceva original. Scopul nostru a fost nu de a suna ca trupele care ne-au influenţat, dar să facem ceva în tot acelaşi gen, dar diferit, unic.

Metalfan: Ai putea să faci o descriere din punct de vedere liric a fiecărei piese de pe albumul Move of Thought?

Kirill: The Sixth Dawn. Concepţia piesei este bazată pe mitul popular legat de anul 2012, sfârşitul erei celui de-al Cincilea Soare şi trecerea într-o nouă fază a existenţei, prin eliminarea lumii vechi.

Bizarre. Textul piesei a fost scris de Laur Lozan, fostul vocalist al trupei, şi este bazat pe versuri ale lui Charles Manson. Ideea principala este reflectarea proceselor mintale ale unui om oribil, care ia decizii de a ucide pe alţi oameni.

Reason Crusade. Piesa aceasta este bazată pe idea care noi toţi o avem – de a găsi sensul vieţii, sensul existenţei. Textul reflectă întrebări pe care noi punem fiecare zi: care-i scopul, pentru ce trăim, ce va fi după ce murim?

Inner Voids. Conceptul liric al acestei piese il continua cel al piesei precedente, numai într-un aspect negativ. Textul descrie lipsa de sens a vieţii umane, încercări zadarnice de a însemna ceva.

Lost Grip. Piesa este bazată pe mitul despre Sisif, omul care a vrut să-l înşele pe zeul morţii, Tanatos, şi care a fost supus unui blestem, forţându-l de a împinge o piatră uriaşă spre vârful unui deal şi care a căzut fiecare dată el a avut succes.

Cortex Tectonics. Este o piesă instrumentală, care vă poartă prin diferite emoţii şi peisaje mintale, trecând prin elemente de groove metal, thrash metal, metalcore, grindcore ca şi prin funk şi jazz. Este un fel de reprezentare concentrată a stilului nostru.

Rebuilt Babylon. Are conceptul de hermeneutica în baza sa. Hermeneutica este o ştiinţă care studiază metode de abordare a textelor şi transmiterea sensului prin cuvinte şi expresii. Cum a fost cu Babilonul din Biblie, când oamenii au încetat să se înţeleagă între ei, aici este vorba despre comunicarea şi transmiterea ideilor, care depind de lucruri atât de nesigure cum sunt cuvintele şi limba pe care-o folosim.

Metalfan: Am observat că nu aţi oferit nici un anunţ cu privire la editarea discului în format fizic. Vă aflaţi în tratative cu o casă de discuri pentru editarea albumului ? Sau veţi încerca să vă ocupaţi singuri de acest aspect?

 Kirill: Sincer să spun, nici n-am gândit la distribuirea fizică a albumului. Scopul nostru la acest moment dat este să ne audă cât mai mulţi oameni, să aprecieze efortul nostru. Cred că astăzi cel mai eficient mod de a face asta este web-ul. Dacă vine o propunere de a lansa albumul în mod oficial — bine. Dacă nu — nici o problemă.


Metalfan: Trupele metalice care provin din Basarabia pe care le-am ascultat până acum sună foarte bine, iar aici pe lângă voi mai îmi vin în minte trupe precum Abnormyndeffect care este deja un nume respectat, Chordewa sau Dakon. Mulţi se întreabă care este secretul vostru?

Kirill: Cred ca trupele din Republica Moldova pur şi simplu n-au nici o şansă dacă nu fac ceva interesant şi original. Ăsta-i secretul. Este imposibil să reuşeşti cind cânţi ceva banal şi generic la noi, şi mulţi oameni care au mers pe această cale pur şi simplu au lăsat cariera muzicală, fiind nevoiti să facă bani pentru viaţă. Au rămas numai cei care n-au scop ca să facă bani cu muzica (ce este practic imposibil cu metal) dar de a crea ceva sincer, original şi unic. În alte ţări situaţia financiară este mai favorabilă, şi oameni au resurse şi timp pentru a face orice muzică. Dar noi suntem în condiţii mult mai dure şi numai cei mai puternici rămân pe scenă.

Metalfan: Ştiu că aţi susţinut până acum mai multe concerte în Basarabia dar şi în Ucraina. Care dintre aceste concerte ţi s-a părut cel mai reuşit? De ce?

Kirill: Cel mai mult mi-a plăcut festivalul RockHausen 2008 în Chişinău. A fost un festival foarte reuşit în general, a fost multă lume. Trupele de metal au fost puse după headlineri şi au început să cânte undeva la ora 11 seara. Noi am fost ultima trupă, şi am urcat pe scena la ora 2 noaptea. Au rămas numai cei mai tari fani, vreo 200 de oameni şi noi am pus un show de calitate, a fost super tare.

Metalfan: Revenind la albumul Move of Thought, va exista un turneu de promovare al acestui material? Aveţi în plan şi câteva date pentru România?

Kirill: Aş dori să facem un turneu pentru a promova albumul, să vizităm România, ne place foarte tare să cântăm live. Dar încă n-am planificat nimic, n-am discutat cu organizatori şi încă nu ştim când va fi posibil să facem ceva în acest gen.

Metalfan: În anul 2006 aţi lansat demo-ul Age of Human Errors; care sunt diferenţele dintre acest material şi Move of Thought? În primul rând, din punct de vedere stilistic, dar şi din punct de vedere al compoziţional?

Kirill: Cred că cea mai importantă diferenţa este calitatea. Demo-ul nostru conţine 2 piese care sunt şi pe album. Dar calitatea este mult mai înaltă şi am avut timp să lucrăm asupra acestor piese, să le perfectionam şi să creştem pe planul tehnic al executării. Ne-am dezvoltat de la momentul înregistrării primului nostru efort, şi materialul de pe albumul Move of Thought mi se pare mai divers, interesant şi tehnic.



Metalfan: Că tot am vorbit mai devreme despre procesul de înregistrare a albumului, dar şi despre partea lirică a pieselor, ce ne poţi spune despre coperta?

Kirill: Coperta dată a fost mai întâi compusă pentru promo CD-ul pe care am vrut să-l lansăm în 2008. Dar luând în considerare faptul că nici n-am scos acest CD, am decis să păstrăm coperta cu prelucrări mici pentru albumul full-length. Cred că, totuşi, coperta reflectă conceptul mişcării mintale, şi idea aceasta se desfăşoară mai departe, în alte grafici ale albumului.

Metalfan: Care este albumul apărut în acest an care te-a impresionat cel mai mult până acum? De ce?

Kirill: În primul rând tare mi-a plăcut noul Dillinger Escape Plan. A fost foarte interesant să aud ce va urma după Ire Works, care a fost foarte reuşit, şi Option Paralysis s-a dovedit să fie şi mai balansat. Noul Sadist tot mi-a plăcut foarte tare. Ca şi albumul lui Ishan şi High on Fire. Am fost puţin dezamăgit de Negura Bunget, dar, totuşi, Vârstele Pământului este un album bun.

Metalfan: Alături de ce trupe din România ţi-ar plăcea cel mai mult să împarţi scena cu Neuromist?

Kirill: Am împărţit scena cu Taine în Chişinău, cu un an în urmă, şi m-au impresionat foarte tare. Ar fi o plăcere să cântăm undeva în viitor împreună, este o trupă talentată şi maiestuoasa.

Metalfan: Îţi mulţumesc pentru timpul acordat şi sper să ne auzim în curând. În încheiere ai dori să transmiţi câteva cuvinte cititorilor Metalfan sau să mai adaugi ceva?

Kirill: Mulţumesc pentru că v-aţi interesat de trupa Neuromist. Sper că în viitor vom cânta pentru metalfanii din România live şi vom avea mai multe ocazii pentru a discuta muzica noastră. Multe succese!

Autor: H.
   March 29, 2010  | 0 Comentarii  | 5487 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: NEUROMIST: misticism metalic basarabean!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri