interviuri rock

NEUTRON: amintiri despre Memorii

NEUTRON: amintiri despre Memorii
TRUPE : Neutron

In cea de-a doua jumatate a anilor '90, patru tineri din Bucuresti, cu idealuri si valori comune, au indraznit sa viseze frumos si sa spere ca intr-o buna zi munca si talentul le vor fi respectate asa cum se cuvine, chiar si intr-o tara precum Romania. Neutron este o trupa care, in scurta sa perioada de activitate, si-a atras simpatia multor fani ai metalului greu, facand senzatie la majoritatea festivalurilor de top, conform celor ce i-au prins in viata, dar si presei acelor vremuri. Din pacate, problemele cauzate de tot ceea ce a insemnat si insemna sistemul de valori propus de societatea romaneasca, nu a fost deloc compatibil cu muzica lor, obligandu-i astfel sa puna punct activitatii si sa lase o gaura imensa in peisajul metalic autohton. Totusi, cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, intamplator am dat peste contul lor de facebook, intrand asadar in legatura cu basistul trupei, Liviu Caldarescu, care a acceptat la randu-i sa ne prezinte mai pe larg foarte multe date si detalii despre tot ceea a insemnat (si speram ca va mai insemna) Neutron.

 


Metalfan: Salut, si bine ati venit la Metalfan.ro. Avand in vedere ca nu s-a mai discutat deloc despre voi in paginile site-ului nostru, am sa te rog ca pentru inceput sa faci o scurta introducere a trupei. Cand si cum ati pornit la drum, cine a fost cu ideea infiintarii, si pe unde ati mai cantat inainte de a canta in Neutron?
Salut, ma bucur enorm pentru aceasta oportunitate, pe care ne-ati oferit-o de discuta deschis si concret despre trupa Neutron, oamenii din trupa, si nu in ultimul rand de realizarile muzicale de exceptie pentru acei ani.
Sa incepem cu componenta trupei :
Vlad Vacarescu - chitara/voce
Liviu Caldarescu - chitara bas
Catalin Dalvarea - tobe
Cezar Gheorghe - chitara (un an) primul chitarist cu care am inceput inlocuit de:
Ovidiu Joita - chitara
Istoria trupei incepe undeva in anul 1990 cand, pentru o scurta perioada, Vlad Vacarescu infiinteaza trupa cu numele Neutron, cu stil de muzica thrash metal.
Dupa foarte scurt timp, pleaca din tara pentru cativa ani buni pentru a studia muzica, iar in anul 1993 se intalneste cu mine in trupa Metrock, unde am cantat impreuna un an si cateva luni, alaturi de Cristi Zapada, Adi Sirbu si Nicu Gioroiu.
Eu ca instrumentist am inceput cariera muzicala in 1986, impreuna cu Vali Tica, Florin Murgu si Nicolae Stan, fiind cu totii, practic, fondatorii trupei Interval de hard rock, trupa in care am activat pana in 1989. In anul 1991 am infiintat trupa de thrash metal Ritual, avand in componenta pe Sorin Ristea (Farfuy) - tobe, Florin Criste (Portocala) - chitara, Vali Stoica - chitara si Catalin Pilat - voce. Cu aceasta trupa a inceput si nebunia filmarilor in TVR, pentru mine, si a multor festivaluri de metal. Clipuri cu Ritual am postat si pe youtube. Apoi am plecat la Metrock in 1993, asa cum am mai spus.
Dar sa revenim la Neutron... cu Vlad cantand in Metrock si avand aceleasi preferinte muzicale si fiind foarte compatibili instrumental, i-am propus sa facem o trupa a noastra cu muzica pe care el dorea sa o compuna si la care sa lucram impreuna.
Asa a inceput Neutron in 1994 in luna octombrie. La insistentele mele cu Vlad Vacarescu alaturi, am cooptat in trupa pe Cezar Gheorghe si Catalin Dalvarea.

Metalfan: Ce trupe v-au influentat atunci cand ati compus pentru Neutron?
Muzica Neutron nu a fost influentata de vreo trupa sau stil de metal. Practic, s-a nascut din cultura muzicala a membrilor sai. A venit natural, din creatiile armonioase ale lui Vlad si influentele mele mai “metalice”, mai agresive. Vlad si cu mine ascultand foarte multe trupe de genuri total diferite, de la Led Zeppelin la Pantera sau Yngwie Malmsteen la Slayer... sau de la Sepultura la Helloween, de la Metallica la Dream Theater, si exemplele pot continua la nesfarsit...

Metalfan: Aveti vreun anume concert care v-a marcat cel mai mult? Pe langa acesta, la ce alte festivaluri importante ati mai participat?
Hmm, sunt foarte multe concertele care ne-au marcat. Printre primele a fost un concert extraordinar la Posada, unde am avut un recital SUPERB, a trebuit sa fie un cordon de jandarmi in fata scenei, un numar extraordinar de fani cu un steag imens de 4 m pe care scria NEUTRON, si care cantau piesele Green Ices, sau Dreaming Louder alaturi de noi, si care urmau trupa la toate festivalurile mari unde cu placere ii revedeam si discutam cu ei. A fost si o faza memorabila, cand seful dispozitivului de jandarmi a venit timid la mine pe scena, si m-a rugat sa ii dedic o piesa. A fost super tare. Apoi au fost concerte super, pe care le pastram cu placere in amintire, cum ar fi Sam Rock, Galele Metal Fan 1, 2, si 3, Piatra Neamt, etc

Metalfan: Ca tot vorbeam despre concerte, crezi ca in acele vremuri publicul metalifer era mai receptiv si mai numeros fata de ceea ce avem astazi, atat in Bucuresti cat si in restul oraselor din tara?
Sincer, nu cred ca in aceea vreme publicul era mai receptiv. Din contra, cred ca era mult mai exigent si foarte critic. Vorba unui prieten: toata lumea se pricepea la muzica. Poate ca era mai numeros, dar, din pacate, nu veneau la concerte sa asculte sau sa descopere stiluri noi de metal autohton. Veneau sa compare trupele de afara cu trupele autohtone. Aici cred ca s-a pierdut mult, pentru ca pe langa stiluri total originale de metal, gen Neutron, au mai fost cateva trupe care cantau altceva, total original.
Pentru noi incununarea a venit de la Metal Hammer Magazine in luna ianuarie a anului1996, cand ne-au oferit punctajul maxim de 5 stele pe prima pagina, alaturi de un articol foarte frumos pentru demo-ul Green Ices, si invitatia de a canta la festivalul din Ungaria in deschidere la Pantera.
Apoi, logic, in cursul firesc, au urmat interviurile de la radio cu oameni extraordinari, precum dl.Partos, Ursulescu, etc si nenumarate filmari in TVR, Tele7Abc, la emisiunile specializate.

 


Metalfan: In ce conditii ati inregistrat albumul Memories? S-a folosit un anume studio, ati avut pe cineva la sunet? Daca ne poti da mai multe detalii…
Avand materialul albumului gata si cantandu-l pe mai toate scenele din tara, practic vazand reactiile pozitive si entuziasmul publicului, am decis sa il inregistram in studioul Migas Real. Alaturi de noi a fost extraordinarul om si muzician Adrian Ordean, care a inregistrat si mixat albumul, care ne-a sustinut si ne-a apreciat neconditionat si care a spus acel lucru care a ramas in urechile membrilor Neutron: “baieti, muzica asta va face valuri afara, nu aici”.

Metalfan: Pe pagina voastra de myspace se gasesc toate piesele acestui album, mai putin Sunny Days Failed, o piesa pe care personal o admir foarte mult. Ce s-a intamplat cu ea de nu a mai avut loc?
Piesa exista acolo, numai ca player-ul afiseaza pe pagina 5 piese. Trebuie sa apesi pe “see all features”. Pentru restul de piese si la clipuri este aceeasi poveste.

Metalfan: Neutron a fost o trupa care promitea foarte mult in acei ani, atingand un punct maxim odata cu aparitia la “Intalnirea de la miezul noptii”, emisiune ce era difuzata pe postul national de televiziune. Care au fost motivele ce v-au determinat sa va opriti din treaba? Vreau sa stiu asta direct de la sursa, intrucat pe la inceputul deceniului trecut, prin carciumile bucurestene circulau tot felul de zvonuri, cum ca scopul vostru principal a fost acela de a prinde un contract cu o casa de discuri din afara tarii, un lucru care daca nu s-a mai intamplat, ati ales sa puneti punct activitatii Neutron.
Neutron a promis inca de la inceputuri foarte mult. Apoi, in numai 6 luni a devenit clar o certitudine, care timp de doi ani a performat in concerte live extraordinar de bine, pe linga sunetul foarte legat, fiind si o trupa de show cu prezenta scenica si cu o muzica originala. Punctul maxim nu a fost atins, practic, niciodata, chiar daca la inceput, de la aparitiile TV de la Dl. Petre Magdin, urmate de multe altele...
Problema in sine a fost faptul ca, fiind o trupa profesionista care repeta zilnic minim patru ore, care avea concerte si deplasari, trebuia la un moment dat sa se finanteze si din alte surse, nu doar cele personale ale fiecarui membru. Daca tineti minte cu totii, in 1997 la sfarsitul anului, deja metalul era in moarte clinica in Romania. Erau deja stilurile dance, si incepusera si manelele. Toate posturile promovau si vorbeau doar de asta. Si acum rad cand imi aduc aminte de trupe precum Andre, 3rei Sud Est, Animal X, etc, care intoxicau.
Casele de discuri se bateau pentru a scoate albume cu muzica ROMANEASCA si nicidecum cu trupe de metal care cantau si in engleza, vezi cazul nostru. Am incercat sa gasim un impresar sau un producator, aveam promisiuni. Culmea este ca tuturor le-a placut muzica, dar in final vroiau sa scoata bani din vanzarea albumului, lucru care in acel moment considerau ca nu este posibil.
Neutron a pus punct activitatii muzicale din cauza lipsei de interes, a publicului pentru metal, a publicatiilor, televiziunilor, si cel mai grav, a lipsei de concerte si festivaluri, care a urmat foarte multi ani de atunci. Cine stie unde am fi ajuns daca lucrurile ar fi fost altfel in societatea romaneasca!!! Multumim lui Dumnezeu ca de doi ani incoace parca se revine, usor, usor, la metal si ca exista locuri in care se poate canta, dar nu este suficient.

Metalfan: Cu ce v-ati ocupat fiecare dintre voi in tot acest timp? Ati mai cantat si cu alte trupe?
Fiecare dintre noi a ales calea carierei profesionale, management, etc. Vlad a cantat in cateva colaborari. Ultima lui aventura, in ultimii doi ani fiind trupa ACT si proiectul MotorAct pana in august acest an. Catalin Dalvarea, tobarul nostru, a facut cariera din tobe avand, toti acesti ani, numeroase trupe in care a cantat, de la Foisorul de Foc, Spitalul de Urgenta, etc, avand astazi peste 10 colaborari cu diversi muzicieni si trupe.

Metalfan: Avand in vedere ca in ziua de astazi avem parte de o tehnologie mai avansatasi mult mai accesibila, v-ati gandit vreodata sa reinregistrati albumul, apoi sa il lansati si pe piata? Ma gandesc totusi ca ar fi o solutie foarte buna, mai ales ca in trecut au fost destule trupe de top care au facut acest lucru cu succes.
Desigur, este unul din proiectele noastre pe care il dorim cat mai curand viabil, sa scoatem pe piata un dublu CD Neutron, care sa contina pe un disc albumul Memories remasterizat, si noul album pe discul doi, cu dedicatie speciala pentru toti oamenii care ne-au apreciat si mai ales pentru cei care ne asculta si astazi si care ne scriu pagina de facebook si myspace, avand peste 11.000 de vizitatori..

Metalfan: Ce planuri de viitor aveti din punct de vedere muzical? Putem spera ca intr-o buna zi sa mai avem parte de talentul vostru si sa va revedem impreuna impartind aceeasi scena?
In acest moment, suntem in discutii si dezbateri intense in ceea ce priveste viitorul muzical al trupei Neutron. Ne dorim din suflet sa revenim si sa cantam asa cum numai noi stim sa o facem, pe propriul nostru stil. Dar nu vom reveni asa oricum, ci doar atunci cand vom fi lucrati si studiati la cotele pe care noi le-am ridicat la un moment dat... Dar vesti concrete, poate, intr-un numar viitor Metalfan.

Metalfan: Iti multumesc pentru amabilitatea de a sta de vorba cu noi, si sper sa ne reauzim cat de curand.
Cu placere, oricand stam de vorba si sa ne revedem cat mai curand la un concert live Neutron !!!
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Neutron

   October 13, 2011  | 4 Comentarii  | 5268 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: NEUTRON: amintiri despre Memorii

  • Bravo Fantotzii! Istorie!

    1. Posted by Hellhammer_x09 | 14 Octombrie 2011 09:45
  • Multam. Dar totusi, nu eu trebuie sa fiu felicitat, ci Liviu in primul rand, pentru ca ne-a dat foarte multe detalii despre acele vremuri, iar apoi muzica lor, care in acea vreme a facut valuri.

    Oricum, eu ca fan Neutron, mereu mi-am pus anumite intrebari despre ei, si mereu am visat si sperat ca voi auzi si citi undeva ce s-a intamplat cu ei cu adevarat, de ce au disparut, si de ce nu au mai dat nici un semn de viata. Uite ca acum am aflat direct de la sursa, iar asta ma bucura cel mai mult...

    2. Posted by Fantotzii | 14 Octombrie 2011 10:14
  • daca zici si de SIN, deja plang... :|

    3. Posted by L M G | 15 Octombrie 2011 18:38
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri