interviuri rock

NEUTRON: un nou inceput

NEUTRON: un nou inceput
TRUPE : Neutron

Despre ceea ce a insemnat Neutron in peisajul metalic romanesc al celei de-a doua jumatati nouazeciste, am discutat cu Liviu Caldarescu intr-un interviu anterior. Din fericire pentru trupa, dar si pentru fanii acesteia, lucrurile au evoluat intr-un mod foarte placut, anuntandu-se si mult asteptata revenire. Prin urmare, cei patru trupeti ne-au stat la dispozitie pentru un nou interviu, discutand atat despre prezent, cat si despre planurile lor de viitor. Ce surprize extrem de placute ne vor astepta din partea Neutronilor, puteti citi in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut, bine ati revenit la Metalfan.ro
Liviu: Bine v-am regasit, ne face mare placere sa stam de vorba cu voi.
 
Metalfan: A trecut exact un an de la anterioara noastra discutie, timp in care ati anuntat si mult asteptata reunire a trupei. Cum a decurs acest proces, si cum ati reusit sa puneti cap la cap fiecare amanunt in parte?
Liviu: A fost foarte complicat sa definitivam acest proces de reunire, pe de o parte datorita vietii profesionale si private a fiecarui membru al trupei, iar pe de alta parte a distantei - in cazul lui Vlad care a fost in tot acest timp in USA dar cu gandul si sufletul la proiectul NEUTRON, pe care l-am discutat si initiat impreuna exact acum 1 an.
 
Metalfan: De ce Ovidiu Joita (chitara) si Catalin Dalvarea (tobe) nu mai fac parte din trupa? Ati incercat sa luati legatura cu ei pentru a porni la drum in componenta originala?
Liviu: Normal ca am discutat cu fiecare dintre ei, dar asa cum am mentionat mai sus, fiecare este implicat in diverse proiecte de natura profesionala si privata, iar in acest moment nu a fost posibila o reunire in formula din trecut. Oricum sunt alaturi de noi, avem prietenia, sustinerea si ajutorul lor neconditionat in acest proiect si nu numai. Le multumim si pe aceasta cale pentru devotament si pentru faptul ca am ramas o familie.
 
Metalfan: Daca pe Sorin Ristea (tobe) il stiam din Ritual si Reborn, despre Teo Moderau (chitara) nu am auzit nimic pana in momentul de fata. A mai cantat cu vreo trupa in trecut? Cum a reusit sa va convinga ca este chitaristul perfect pentru a completa golul lasat de Ovidiu?
Liviu: Teo este un tanar ghitarist care a crescut literalmente sub ochii nostrii. El a fost implicat intr-un proiect muzical personal care insa nu a putut fi dus la bun sfarsit din motive independente de acesta. S-a concentrat pe studiul personal si a devenit un instrumentist demn de luat in seama. Este un ghitarist pe gustul nostru datorita stilului virtuoz de a aborda instrumentul si al touche-ului care este foarte asemanator cu al lui Vlad. Consideram ca a venit timpul pentru el sa faca un pas mare in cariera muzicala si de aceea este membru al trupei.

 
 
Metalfan: Sorin, ce a insemnat pentru tine perioada Reborn, si ce te-a determinat sa parasesti aceasta trupa? Ai intentionat vreodata sa reformezi Ritual, alaturi de Liviu si de ceilalti fosti colegi ai vostri? In ce alte formatii ai mai activat de-a lungul timpului?
Sorin: Trupa Reborn a fost un al doilea start pentru mine pe plan muzical. M-am implicat foarte mult pe plan muzical, personal si nu numai. In aceasta trupa am muncit cu colegii sute de ore iar rezultatul nu a intarziat sa apara, reusind sa castigam un concurs foarte important pentru noi, plus multe invitatii la diverse festivaluri. Cu alte cuvinte, multa experienta acumulata alaturi de Reborn. In ceea ce priveste plecarea mea din Reborn, motivele sunt personale si nu doresc sa intru in detalii. Cu exceptia Ritual, Reborn si in prezent cu Neutron, am mai colaborat cateva luni cu trupa Interval. Pentru mine, Ritual ramane o frumoasa amintire, iar reformarea acesteia ar fi imposibil de realizat. Din nefericire, vocalul trupei si in acelasi timp prietenul nostru, Catalin Pilat, a plecat dintre noi, iar fara el, nu ar mai fi la fel.
 
Metalfan: Vlad, spune-ne te rog cum a fost perioada petrecuta in Act? Ce a insemnat aceasta trupa pentru cariera ta muzicala, si de ce nu mai faci parte din componenta acesteia?
Vlad: Am numai cuvinte frumoase cand descriu perioada petrecuta in Act si MotorAct (proiectul nostru tribut Motorhead). Am cantat alaturi de instrumentisti pe care ii apreciez dar care imi sunt si vechi prieteni. Am concertat prin toata tara impreuna iar cu MotorAct am si depasit granitele tarii. Au fost 2 ani foarte frumosi si plini de satisfactii profesionale si personale. Consider ca nu exista o varianta mai buna pentru revenirea mea pe scena romaneasca si multumesc fostilor mei colegi pentru aceasta oportunitate. Am parasit formatia din motive personale, in cele mai bune relatii si de abia astept sa-mi revad fostii colegi si prieteni, carora le urez multa bafta si pe aceasta cale.

 
 
Metalfan: Multa lume te-a comparat chiar si cu Yngwie Malmsteen, datorita stilului tau virtuoz si foarte exploziv. Cum comentezi aceasta comparatie? Esti influentat intr-un fel de Yngwie? Ce alti chitaristi te mai atrag? Aceeasi intrebare fiind valabila si in cazul noului venit, Teo.
Vlad: Sunt impresionat de aceasta comparatie, multumesc frumos. Este adevarat, Yngwie Malmsteen a avut o influenta enorma asupra mea mai ales in anii de formare muzicala. Cu alte cuvinte, cred ca, daca nu era Maestrul nu as fi inceput niciodata sa studiez ghitara in profunzime. Yngwie a influentat generatii de ghitaristi fenomenali iar eu sunt doar unul mic, acolo, printre ei. In privinta influentelor mele trebuie sa-i amintesc pe Al Di Meola, Steve Vai, Steve Morse, John Petrucci pentru virtuozitatea lor extraordinara dar si James Hetfield, Dave Mustaine, Rudolph Schenker care sunt niste ghitaristi si compozitori de exceptie. De fapt, numai cand ma gandesc la toate numele enumerate aici ma trec fiori pe sira spinarii...
Teo: Ghitaristii mei preferati sunt : Kerry King, James Hetfield, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Steve Vai si Joe Satriani
 
Metalfan: Vlad, am auzit ca Bulgaria este ca o a doua casa pentru tine. Ne poti spune cateva cuvinte despre scena metalica de acolo? Ai primit propuneri de a canta intr-una dintre formatiile locale?
Vlad: Este chiar mai mult decat atat. Daca nu ma duc frecvent acolo nu ma simt bine. Trebuie sa-mi incarc bateriile iar acolo este locul ideal pentru mine. Sunt multe amintiri care ma leaga de Bulgaria, trairi, sentimente, copilaria.
Scena metalica de la Sud de Dunare a fost intotdeauna foarte puternica si foarte bine reprezentata. In Bulgaria publicul este de impresionant ceea ce se poate vedea la orice concert are loc acolo, indiferent cine ar canta. Publicul este crucial pentru o scena metalica puternica si acolo aceasta conditie este intrunita. Nu poti avea o scena metalica puternica fara public pe masura. Am primit oferte atat timp cat am locuit acolo si am si colaborat in diverse proiecte care insa nu au vazut lumina zilei. A fost o perioada foarte frumoasa pentru mine si de abia astept sa cantam acolo. De fapt, am putea organiza concerte “la schimb” cu trupe de acolo. Buna idee! Trebuie sa ne gandim la asta... :)

 
 
Metalfan: Intre timp au aparut o serie de formatii foarte bune care au ridicat foarte mult stacheta scenei metalice de la noi (White Walls, Flesh Rodeo, Axial Lead, Mediocracy... ca sa dau cateva exemple), motiv pentru care, inevitabil, publicul roman incepe sa devina din ce in ce mai pretentios. Credeti ca in aceste conditii veti reusi sa fiti din nou in varful piramidei, asa cum s-a intamplat in anterioara perioada a activitatii voastre?
Liviu: Trupe foarte bune au existat in Romania dintotdeauna. Daca acum sunt si mai multe este cu atat mai bine, asta face sa creasca concurenta si prin urmare nivelul scenei metal locale. Ma bucur sa vad ca exista scule (extrem de important!!!), instrumentisti foarte buni si compozitii deosebite. Asteptam cu nerabdare sa ne reintalnim cu vechii prieteni si colegi din trupele contemporare noua in ’96 dar si sa cunoastem noii colegi din trupele amintite de tine. Un alt fapt pozitiv este ca publicul a devenit pretentios si selectiv. Conditia principala insa este ca publicul sa vina la concerte in numar cat mai mare. Numai in acest fel putem avea o scena metalica puternica. Noi nu putem exista fara public. Pentru public facem tot ceea ce facem si de abia asteptam sa ne reintalnim. Asadar, Stimate Public, te rugam sa te duci la concerte pentru a-ti sustine trupa(ele) preferate daca vrei ca ele sa existe si sa mearga mai departe. Multumim!
 
Metalfan: Desi albumul Memories se poate asculta integral pe paginile voastre de Myspace si Reverbnation, acesta nu a aparut niciodata pe piata, si asta in ciuda faptului ca au trecut 15 ani de la inregistrarea lui. Avand in vedere faptul ca in zilele noastre este foarte usor sa imprimi muzica pe CD, putem spera ca intr-o buna zi sa gasim acest disc de cumparat la tarabele de specialitate (eventual chiar intr-o varianta remasterizata)?
Liviu: Oh, da! Asteptam si noi cu nerabdare sa lansam in sfarsit acest album pe piata. Va fi reorchestrat si reinregistrat cu new sonics gratie tehnologiei, dar si cerintelor actuale. Cand a fost inregistrat original in ’97 sunetul era destul de avantgardist pentru piata locala si nu vom lasa stacheta mai jos nici de data asta. Asteptam cu nerabdare sa il ascultati :D
 
Metalfan: Zvonurile spun ca aveti in vedere un nou material discografic. Este adevarat? Si daca da, vreau sa ne spuneti in ce studio vor avea loc inregistrarile, dar si cu cine veti lucra la mixarea si masterizarea acestuia? I-ati gasit un nume?
Vlad: Neutron va lansa un dublu CD. Acesta va contine pe un disc materialul vechi Memories reorchestrat si reinregistrat, asa cum spuneam mai devreme, iar pe celalalt CD va fi noul album care poarta numele de lucru Fear.
Nu am decis inca cu cine vom lucra pentru mixing si mastering, si nici studioul, dar si asta se va intampla in curand. Avem variante in tara dar si in strainanate, iar subiectul este inca in discutie. Cand ne vom decide va vom comunica.

 
 
Metalfan: Veti aborda in continuare acel metal tehnic care v-a propulsat in top, sau va veti orienta si catre alte sonoritati?
Liviu: Confirmam pe aceasta cale ca va fi acelasi stil de metal tehnic. Ceva mai agresiv, ceva mai progresiv dar una peste alta nu ne dezicem de linia care ne-a consacrat si cu care ne-am obisnuit fanii. 
 
Metalfan: Cand vom avea parte de primele voastre concerte? V-ati gandit si la un mic turneu prin tara, sau chiar si peste hotare?
Liviu: Vom incepe sa cantam in luna Decembrie in Bucuresti. Avem si o mica supriza in acest sens si o vom face publica in timp util :)
Un turneu de promovare va avea loc dupa inregistrarea albumului. Vom concerta si in afara tarii si prima data vom merge la Sud de Dunare, asa cum spuneam mai devreme :)

Metalfan: Ce trupe romanesti va plac in mod deosebit?
Liviu: Asta este o intrebare foarte dificila ...sunt trupe vechi si noi. De obicei nu suntem genul care comenteaza despre unii si altii si de aceea prefer sa pastrez aceeasi linie. Putem sa spunem in schimb ca sunt cateva trupe care ne plac foarte mult dintre cele vechi dar si cateva din noul val si le apreciem munca, sacrificiul si muzica.
 
Metalfan: Acestea fiind spuse, va multumesc pentru timpul alocat acestei discutii, si cu siguranta ne vom mai auzi dupa lansarea albumului. Pana atunci, astept cu nerabdare primul vostru concert in noua formula. Mult succes!!!
Liviu: Multumim si noi pentru aceasta oportunitate de a discuta deschis si la subiect. Intotdeauna vom raspunde cu placere la orice solicitare din partea voastra. Asteptam cu nerabdare sa ne vedem la primul concert. Va multumim si pentru suportul pe care ni-l acordati si va uram si voua mult succes!
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Neutron

   October 24, 2012  | 0 Comentarii  | 3935 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: NEUTRON: un nou inceput

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri