interviuri rock

Niels Kinsella (GOD IS AN ASTRONAUT): incursiune in lumea cosmonatutilor

Niels Kinsella (GOD IS AN ASTRONAUT): incursiune in lumea cosmonatutilor
TRUPE : God Is An Astronaut

Nu intotdeuna o schimbare de stil este apreciata la adevarata ei valoare atunci cand vine din partea unei trupe care si-a obisnuit fanii cu un anumit tip de sonoritati. Cu toate acestea, se pare ca irlandezii de la God Is An Astronaut au tras lozul castigator odata cu aparitia lui Origins - un album mult mai dinamic, care vine cu foarte multe lucruri noi in raport cu anterioarerele aparitii discografice. Nu as putea spune ca acest ultim disc este cel mai bun din intreaga lor discografie, insa cu siguranta are si va avea foarte multe de spus, mai ales ca turneul sau de prezentare se va intinde si in anul ce urmeaza. Prin urmare, am profitat de amabilitatea lui Niels, si astfel am aflat foarte multe lucruri interesante despre inceputurile trupei, despre acest ultim album, dar si despre o eventuala revenire God Is An Astronaut in Romania. Va invit:


Metalfan: Salut, Niels, si bine ai venit la Metalfan.ro. Pentru ca acesta e primul vostru interviu pentru site-ul nostru, te-as intreba mai intai despre inceputurile trupei. Spune-ne cum s-a infiintat formatia si cine e de vina pentru asta, haha?
Niels: Eu si Torsten am inceput sa cantam la inceputul anilor ’90. Primul nostru album, The End of the Beginning (2002) s-a vrut un adio spus industriei muzicale; am vrut sa lansam ceva de care sa fim mandri dupa 10 ani de cantat in diverse trupe. Lloyd ni s-a alaturat la tobe in 2004, chiar inaintea lansarii lui All is Violent, All is Bright (2005). Jamie a venit la clape in 2010 si, in final, Gazz a venit la chitara in 2012. Am lansat sapte albume in 11 ani.

Metalfan: Cand te-ai decis sa devii muzician si cum ai ales chitara bas? A fost prima ta optiune sau mai incercasei si alte instrumente?
Niels: Am inceput sa cant la bas la 11 ani – asta era prin anii ’80. Am fost influentat de Cliff Burton de la Metallica si de tata, care era si el basist; el m-a invatat sa cant. Am trecut pe chitara timp de cativa ani in perioada anilor ’90, dar am revenit la bas in God Is An Astronaut.

Metalfan: De ce God Is An Astronaut? Ce reprezinta acest nume?
Niels: Ideea ne-a venit de la filmul/romanul lui Clive Barker – Nightbreed. Ne-a placut cum suna si ne-a dat libertatea sa facem muzica pe care o voiam, fara restrictii. Nu are nicio conotatie religioasa.

Metalfan: Ce fel de muzica faceti voi? Unii spun ca ar fi post-rock, altii post-math, in timp ce anumite persoane spun ca sunteti o trupa de space-rock. Care e adevarul?
Niels: Nu prea ne gandim la genuri muzicale cand compunem pentru God Is An Astronaut. Primul album are clar radacini in trip-hop si muzica electronica. Eticheta post-rock a fost binevenita in 2002, pentru ca aici in Irlanda eram clasificati drept trupa dance. Cred ca avem o gama larga de influente, de la muzica electronica, trip-hop, metal, rock, jazz si ambiental.

Metalfan: The End of the Beginning, a fost inregistrat intr-un moment in care trupa era necunoscuta si nu avea niciun contract. Ati avut dificultati mari, financiare sau de alta natura, in acest proces?
Niels: Am inregistrat albumul cu un echipament limitat; cred c-am avut o clapa XP80, un Akai S3000 si un mixer Yamaha. Sculele erau mai potrivite pentru compus si inregistrat muzica electronica/dance. Intre timp am construit si am extins propriul studio. Procesul e similar, in sensul ca suntem implicati in fiecare aspect din God Is An Astronaut, de la compozitie/inregistrari pana la forma finala a CD-ului si turnee. Suntem in continuare independenti.

Metalfan: Cum ati evalua modul in care fanii si presa au primit albumul?
Niels: The End of the Beginning a fost ignorat de aproape toti criticii, dar a inceput sa construiasca o baza de fani pe internet, in underground. Interesant e ca am avut parte de difuzari destul de multe in programele radio de noapte din Irlanda, ceea ce a fost un pic ironic.

Metalfan: In urmatorii cinci ani trupa a lansat inca patru albume. Opinia majoritatii e ca All Is Violent, All Is Bright (2005) e cel mai bun dintre toate, dar preferatul meu e God Is An Astronaut (2008), pe care il cred cel mai reprezentativ din toata discografia. Ce credeti despre aceste pareri si care e albumul vostru favorit?
Niels: All is Violent, All is Bright a fost clar albumul care ne-a scos la lumina, multi oameni au facut cunostinta cu muzica noastra prin intermediul lui. Inca ramane cel mai popular material al nostru. Retrospectiv, cred ca God Is An Astronaut ar fi preferatul meu, impreuna cu noul album, dar suntem mandri de tot ce am scos pana acum. 

Metalfan: Aveti un om la clape - Jamie Dean si un nou chitarist - Gazza Carr. Ce a dus la schimbarea de componenta? Cum functionati in formula de cinci?
Niels: Acesta e primul album la care Jamie Dean a lucrat cu noi, a contribuit la Strange Steps, iar Gazz Carr (Butterfly Explosion) s-a implicat si el si a facut vocea pe Reverse World. Sunetul din concert e acum colosal; cred ca trupa asta e in cea mai buna formula din existenta ei. 


Metalfan: Origins e un album excelent, diferit de ce ati facut inainte, cu multe elemente noi, inclusiv parti de voce. Cum v-ati decis ca muzica voastra are totusi nevoie de versuri?
Niels: Am vrut sa ne diverisifcam sunetul pe acest album, iar vocea/versurile erau un lucru evident pe care sa-l facem, alaturi de chitara acustica si alamuri. Ne-am schimbat si tehnica de compozitie. La albumele precedente compuneam piesele pe un pian, o chitara acustica sau electrica si adaugam restul texturilor muzicale dupa aceea. Insa de data aceasta le-am introdus de la inceput. Am creat zgomote interesante, rifuri si peisaje sonore si le-am transformat in compozitii; ne-am simtit mai degraba ca niste sculptori.

Metalfan: Ati cantat deja in Romania de doua ori, in 2011 si 2012. V-au placut aceste doua aventuri in tara noastra?? 
Niels: Ne-a placut sa cantam in Romania, fanii sunt extraordinari, plini de energie si entuziasm. Categoric am avut concerte memorabile in Bucuresti si Cluj-Napoca.

Metalfan: Intentionati cumva sa faceti o a treia calatorie ca sa ne prezentati cea mai recenta cadopera a voastra?
Niels: Da, vom fi acolo in aprilie pentru unul sau doua concerte. Asteptam cu nerabdare sa le prezentam fanilor piesele noi in concert.

Metalfan: Ce trupe v-au atras atentia in ultimul timp?
Niels: Din pacate, n-am prea avut timp sa ascult muzica, intrucat eu si sotia mea am fost ocupati cu baiatul nostru care a implinit un an luna trecuta.

Metalfan: Cunoasteti miscarea underground din Romania? Avem o trupa de post-rock foarte buna, care se numeste Valerinne, i-ati ascultat?
Niels: Nu, dar i-am ascultat in timp ce scriam asta, imi plac foarte mult.

Metalfan: Ce planuri mai aveti?
Niels: Vom pleca in turneu pentru promovarea albumului in urmatorii doi ani sau cam asa ceva. Am vrea sa si lansam un E.P. nou in cursul anului viitor.

Metalfan: Multumim ca v-ati facut timp pentru noi si abia astept sa va revad in Romania, asa cum ne-ati promis. Mult noroc!
Niels: Ne vedem in aprilie!
 
Autor: Klawz, Fantotzii
   November 02, 2013  | 0 Comentarii  | 8723 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Niels Kinsella (GOD IS AN ASTRONAUT): incursiune in lumea cosmonatutilor

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri