interviuri rock

Nu va fie frica de Aborted

Nu va fie frica de Aborted
TRUPE : Aborted

Citind randurile de mai jos va veti convinge, probabil, ca indivizii care presteaza servicii death metal catre populatie nu sunt tocmai persoane sociopate, cu apucaturi distructive si mai stiu eu ce tare nasoale. Ba din contra, nenea Sven Caluwe de la Aborted mi-a vorbit despre tenacitate, munca si seriozitate, uneori pe un ton usor sfatos si parental, aproape imposibil de asociat unui vocalist de trupa de metal brutal. Enjoy it!

Metalfan: Salut si bun-venit. Raportat la momentul debutului vostru, ce asteptari avea trupa Aborted?
 
Aceleasi pe care probabil le are orice trupa normala, atunci cand se apuca sa faca muzica: sa sustina niste concerte si, cu sansa, sa inregistreze un album. Atunci cand esti un muzician tenace si motivat, idealurile se transforma pe masura ce le atingi pe cele propuse initial.

 


 
Metalfan: Daca ne gandim la pozitia voastra actuala, consideri ca ati reusit ceea ce v-ati propus?

Din punctul de vedere al asteptarilor initiale, clar, pentru ca am reusit sa editam mai mult de un singur disc haha. Nu ne-am propus niciodata sa devenim o trupa mare, gen Cannibal Corpse, ci doar sa ne facem treaba. Lucrurile sunt in permanenta evolutie si trupa a crescut mult, in primul rand datorita efortului sustinut, atat muzical cat si financiar. Suntem foarte mandri de ce am realizat pana acum, dar calatoria noastra este departe de a se fi incheiat.

Metalfan: De ce ati ales numele Aborted? Datorita optiunii voastre dar si a conceptelor, textelor si muzicalitatii bizare, multa lume va compara cu Carcass. Cat din afirmatiile de genul asta este adevar si cat fictiune?

Am ales denumirea asta pentru ca prinde, e destul de usor de retinut si i se pot oferi conotatii multiple. Unele persoane nu se pot abtine atunci cand vine vorba despre aerul cald care le iese din funduri hehe. Desigur ca avem o anumita influenta Carcass, dar Aborted e departe de a putea fi numit o clona Carcass. Cine ne asculta muzica atent poate sesiza si alte influente.

Metalfan: Comparatia cu o formatie-cult e menita sa onoreze sau sa deranjeze o trupa tanara? (sper ca nu te deranjeaza ca va numesc trupa tanara)
 
Nu ma deranjeaza deloc, ba chiar ma face sa ma simt bine. Cred ca de obicei comparatiile au rolul de a-i ajuta pe oameni sa isi faca o idee referitoare la cum suna o trupa sau la ce sa astepte de la ea. Atat timp cat comparatia are un suport real, nu are de ce sa ne deranjeze (a fost la un moment dat un nene care ne compara cu Shadows Fall, chestie amuzanta si retardata deopotriva). Repet, trimiterile la alte trupe sunt utile atata timp cat respecta realitatea.

Metalfan: Atunci cand am ascultat prima oara un album de-al vostru am fost lovit instant de complexitatea si subtilitatea compozitiilor. Cat de greu e sa canti atat de tehnic, mai ales avand in vedere ca Aborted presteaza o muzica foarte brutala?

Cred ca lucrurile ne vin in mod natural; nu compunem doar pentru a determina ascultatorul sa exclame: “wow, ia uite ce tehnici si complecsi sunt astia!” Pana la urma e vorba despre a face muzica de calitate, restul e poveste. Ne place sa fie brutala si variata, pentru ca agresivitatea pura si gratuita nu ni se pare deloc amuzanta. Oricum, se pierde mult din impact atunci cand canti tot timpul rapid.

 

 

Metalfan: Ramanand in zona tehnicitatii, e premeditata sau naturala?
 
Asa cum am mentionat si mai devreme, nu ne propunem sa facem o muzica eminamente tehnica, ci doar chestii care ni se par misto.

Metalfan: Ce se intampla daca, in timpul unui concert, uitati un riff sau o bucata importanta dintr-o piesa? Improvizati, treceti peste sau va blocati pur si simplu?

Nu uitam riffurile si nici partile importante ale pieselor, asa ceva e pur si simplu inacceptabil. Muncim din greu si luam lucrurile foarte in serios (si ne simtim bine facand-o), asta pentru ca oamenii vin la concerte pentru a asista un spectacol bun. In concluzie, nu ne prea permitem sa dam chix-uri, pentru ca lumea plateste ca sa te vada la treaba. Mi se pare ca a dezamagi pe cineva care a platit sa te vada e cel mai urat lucru.

Metalfan: Ai putea sa imi vorbesti despre concepte si texte? E musai ca cel care le concepe sa aiba experienta in domeniul medical sau o imaginatie puternica e menita sa iti resolve toate problemele?
 
Ei bine, ultimul album este cumva legat de politica. Este un soi de avertisment referitor la acutizarea politicilor extremiste, atat in muzica precum si in viata in general. Unele piese au legatura cu extremismul religios, lideri, globalizare si alte chestii de genul asta, iar altele ceva mai personale. Oricum, totul are o forma tipica Aborted, adica un fel de distractie fara rol moralizator. Cei carora le place sa intre mai mult in miezul lucrurilor pot observa ca textele au si o oarecare logica. Asta pentru cei care vad dincolo de varful propriului nas haha. Nu e nevoie sa ai studii medicale ca sa intelegi despre ce e vorba, lucrurile nu sunt chiar atat de complicate.

 

 

Metalfan: Ce conteaza mai mult, muzica sau versurile? Te rog sa iti motivezi raspunsul.

Ambele sunt la fel de importante si sunt parti ale unui intreg. Muzica, texte, voci, productie, booklet - toate sunt egale ca importanta intr-un album; de fiecare data incercam ca totul sa fie foarte bine pus la punct, astfel incat albumul sa fie o chestie pe care sa o putem privi cu mandrie.

Metalfan: Hai sa discutam putin despre scena metalica belgiana. Pe langa Aborted, singura trupa care imi vine acum in minte este Ancient Rites. Mai e ceva care merita sa fie mentionat?

Mai este Leng Tch'e (unde sunt baterist), Axamenta, Unleash the Fury, Emeth si multe alte trupe. Daca vizitezi www.deathmetal.be, vei putea afla multe lucruri interesante despre scena metalica din Belgia.

Metalfan: Century Media este una dintre cele mai importante case de discuri. Cat de greu v-a fost sa semnati cu ei? 

Deja editasera Goremageddon si The Archaic Abattoir in Statele Unite, asa ca, pe undeva, era firesc ca vom merge si pe mana lor. Atunci cand au aflat ca intelegerea noastra cu Listenable Records a expirat, ne-au oferit un contract. Pentru ca treaba mersese bine in State si, in plus, cunosteam cateva personae de la filiala lor europeana, am fost increzatori ca e cea mai buna alegere. Suntem foarte bucurosi sa lucram cu Century Media.

 

 

Metalfan: Am citit pe site-ul vostru oficial ca aveti o activitate live foarte sustinuta. Va place mai mult sa cantati in sali sau in aer liber? Legat de asta, unde va simtit mai bine, in studioul de inregistrari sau in fata fanilor?

Concertele si studioul sunt chestii total diferite si le apreciem in egala masura. In studio esti bucuros atunci cand, dupa o munca asiduua, ai in maini rezultatul propriului efort. Live hranesti si te hranesti cu energia publicului. Atata timp cat esti plin de energie si comunici bine cu publicul, totul e ok, indiferent daca te afli intr-o sala sau la un festival. Sa te simti bine si sa dai 100% in tot ce faci e tot ce conteaza!

Metalfan: Care e trupa careia ii sunteti cel mai recunoscatori si care crezi ca e formatia de metal cu cea mai puternica influenta printre celelalte?

Asta e o intrebare dificila… Probabil ca Slayer si Metallica sunt trupele care au influentat cel mai mult metalul in general. Pentru noi personal, foarte importante sunt Carcass, Entombed, Suffocation si alte trupe de genul asta.

Metalfan: Care e motivul pentru care trupele de metal nu vand sute de mii de albume? Reusiti sa traiti din muzica sau v-ati pastrat in paralel si locurile de munca?

Evident ca nu traim din muzica si inca suntem nevoiti sa mergem la munca. Daca mai canti si metal extrem, lucrurile devin cu mult mai complicate, pentru ca aria de adresabilitate e restransa. Pana la urma nu conteaza, cantam din placere si cea mai mare rasplata o constituie oamenii draguti pe care ai ocazia sa ii cunosti in turnee. Unul dintre motivele pentru care se vinde putin il reprezinta download-urile ilegale, dar nu am chef sa intru in aceasta discutie. Mai e vorba si de multitudinea trupelor din zilele noastre, astfel incat nimeni nu mai stie ce sa cumpere.

Metalfan: Legat de locuri de munca, ai putea sa imi spui cu ce se ocupa membrii trupei Aborted? E vreunul dintre voi chirurg?

Hehe, eu am lucrat la un spital veterinar in localitatea mea de bastina, iar acum sunt grafician la Listenable Records. Peter e student la psihologie, Seb e inginer de sunet, Dan lucreaza la un magazin unde se vand instrumente muzicale iar Sven J. urmeaza Conservatorul din Rotterdam.

Metalfan: Apropo, ce planuri de viitor aveti?

Sa mergem cat mai mult in turneu si sa ne promovam bine de tot albumul, asa ca ne vedem la concerte! Deja am inceput lucrul pentru un nou disc.

Metalfan: Multumesc pentru timpul acordat. Putem incerca un mic chestinar inainte sa ne spunem la revedere? Ma gandeam eu ca putem. Uite:

a) Death metal brutal sau death metal melodic? Un pic din fiecare, cat sa fie mai interesant
b) Inima sau ficat? Inima
c) Foarfece sau bisturiu? Bisturiu
d) Cannibal Corpse sau Carcass? Carcass
e) Anderlecht Bruxelles sau FC Bruges? Fotbalul e pentru poponari
f) Bere belgiana sau vin frantuzesc? Bere belgiana, fara dubiu

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Aborted

   April 03, 2007  | 4 Comentarii  | 65578 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Nu va fie frica de Aborted

  • "Fotbalul e pentru poponari" rotfl

    1. Posted by Rigoletto | 04 Aprilie 2007 01:08
  • Da, sunt super-valabili gagii.

    2. Posted by dan | 04 Aprilie 2007 11:21
  • Da e misto trupa, Aborted rules!
    Nu e prea cunoscuta dar is pe gustul meu si asta
    conteaza in rest rock on...

    3. Posted by COF | 18 Aprilie 2007 18:17
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri