interviuri rock

ORDEN OGAN: renasterea metalului melodic

ORDEN OGAN: renasterea metalului melodic
TRUPE : Orden Ogan

Renasterea metalului melodic. Cu asta declara ca se ocupa nemtii de la Orden Ogan. Cei care au ascultat cel de-al doilea disc al lor - Vale - recenzat si de Metalfan, s-au convins ca Orden Ogan nu se lauda chiar degeaba. Personal, am fost atit de entuziasmat incit nu m-am lasat pina nu am obtinut acest interviu cu ei, dupa vreo doua luni de insistente pe linga managerul lor. Eu zic ca a meritat efortul.

 

Orden Ogan: Lars, Ghnu, Tobi, Nils, Seeb

 

Metalfan: Salut, ce mai faceti?
Ghnu: Mersi de intrebare, facem foarte bine in perioada asta. Trupa este in plina activitate in momentul asta.
Nils: Toate-s bune in momentul asta. Dupa ce am cautat multa vreme o casa de discuri si dupa ce am avut de infruntat ceva probleme tehnice in timpul inregistrarilor, in cele din urma am scos-o la capat si am lansat primul nostru disc la Yonah Records, Vale. Mai bine nici ca se poate!

Metalfan: Orden Ogan e un nume ciudat pentru o trupa, ce inseamna si de ce l-ati ales?
Ghnu: Pai sa vedeti: citiva stramosi de-ai nostri au plecat intr-o lunga calatorie spre o insula indepartata, cred ca prin secolul al XVI-lea se intimpla treaba asta. In momentul asta imi scapa numele insulei, dar nu e important. Au stat acolo sapte luni si trei zile si, deodata, au descoperit un X urias desenat pe pamint. S-au apucat de sapat si dupa ce au sapat cea mai mare groapa din lume, pe fundul ei au gasit un cufar de lemn cu ferecaturi de fier. Cind au deschis cufarul asta, au fost orbiti de frumusetea coplesitoare a artifactului pe care l-au gasit inauntru... Ogan-ul! Datorita frumusetii sale sfisietoare, ne-am hotarit sa ne numim trupa Orden Ogan.
Nils: Da!

Metalfan: Asadar, Vale, al doilea album al vostru (un album strasnic, pentru care va felicit) a fost lansat nu demult de Yonah Reocords. Au trecut aproape patru ani de la albumul precedent, Testimonium AD, de ce atit de mult timp? Asta e ritmul vostru obisnuit de lucru?
Ghnu: Multumim! Chiar nu pot sa-mi dau seama de ce ne-a luat asa de mult sa il lansam, au fost niste intirzieri cu inregistrarile si pe urma am incercat sa gasim o casa de discuri ca sa il lansam asa cum trebuie. Dupa cautari indelungate am gasit o casa de discuri care ne sprijina prin toate mijloacele ce pare le are, dar care ne da si o libertate de expresie totala.

Metalfan: Ok, Vale a iesit de mai bine de doua luni, sunteti multumiti de felul in care a fost primit de presa si de fani?
Ghnu: Normal ca suntem multumiti, chiar foarte multumiti de reactiile pe care le-am primit pina acum, oamenilor din presa nu numai ca le-a placut, le-a placut la nebunie. Am avut parte de citeva recenzii foarte favorabile in reviste ca Rock Hard, Metal Hammer si altele. Vinzarile merg si ele bine. Ne scriu oameni din toata lumea sa ne spuna ca le place muzica noastra. Asta ne face sa ne simtim foarte bine.

Metalfan: Vale este primul album al trupei sustinut de o casa de discuri, credeti ca va reusi sa va impuna numele pe scena europeana?
Ghnu: Sigur ca noi speram ca Vale sa ne aduca o recunoastere pe scena europeana, dar cred ca e foarte greu pentru o trupa de metal, mai ales pentru una germana, sa reuseasca asa ceva. Ne-ar fi fost mult mai usor daca eram din Scandinavia sau prin zona, sau poate din America.
Nils: Dupa o „evolutie” de 10 ani a trupei, Vale a fost cel mai important pas inainte pe care l-am facut. Afirmarea depinde intotdeauna de o investitie financiara uriasa si de un succes financiar semnificativ. Deci eu unul nu cred ca Vale ne va aduce marea afirmare, pentru ca, la urma urmei, Yonah este un label mic. Dar, asa cum am mai spus: totul e in regula si speram sa mergem inainte, pas cu pas...

 

 

Metalfan: La ce se refera titlul discului? Coperta prezinta o imagine sinistra a acestui Vale, se vede un drum marginit de spinzuratori, o imagine deprimanta, in timp ce nu toate piesele sunt chiar asa de triste, totusi...
Seeb: In engleza veche, Vale inseamna farewell (la redevere, adio). Alister Vale, eroul povestii albumului, e urmarit de un blestem care il impinge sa mearga mereu, tot mai departe. Si, din pacate, tot ceea ce intilneste in drum se descompune, decade intr-un fel sau altul. Desenul de pe coperta are legatura cu citeva dintre piesele de pe disc. Puteti gasi intreaga poveste in booklet. Acolo mai e si un cod care va da acces la o sectiune speciala de pe site-ul nostru, www.ordenogan.de, de unde, de exemplu, puteti descarca in exclusivitate banda desenata Vale!

Metalfan: Muzica voastra combina o multime de influente: speed metal, thrash, metal neoclasic, progresiv, asa ca ma intreb cite persoane compun si ce aduce fiecare in combinatie?
Nils: Seeb este compozitorul principal. Insa fiecare membru are influenta lui asupra sunetului final. Eu nu scriu piese, dar inregistrez acasa ideile pe care le am si i le trimit lui Seeb. La fel face si Tobi. Avem incredere in Seeb ca o scoata ce e mai bun din ele.
Seeb: Sunt foarte deschis catre toate genurile de muzica. In plus, studiez si muzica pop. Asa ca influentele mele sunt foarte variate. Pur si simplu incerc sa fac piesele sa sune asa cum cred eu ca trebuie sa sune, haha.

Metalfan: Care sunt cele mai importante diferente intre Vale si Testimonium AD, primul vostru album?
Ghnu: In comparatie cu Testimonium, Vale este un pic mai heavy, zic eu. Pe linga asta, am investit mai mult timp si pasiune in Vale.
Nils: Pe de alta parte, piesele mai moi sunt si mai moi!
Seeb: In mod sigur, Vale este mai heavy decit Testimonium. Sunt mai putine influente medievale si folk, ceea ce auziti este mult mai „metal” decit tot ce am facut pina acum. Productia e cristal si noi am cintat pina ne-au durut miinile. Asa ca, parerea mea este ca rezultatul e foarte legat, in timp ce Testimonium avea citeva pasaje care nu erau interpretate atit de bine cit ar fi trebuit.

Metalfan: V-ati produs singur primul disc, cum au stat lucrurile cu Vale? In ce fel v-a sprijinit Yonah la inregistrari?
Ghnu: Cu exceptia mixajului final si a masterizarii, Vale este produs tot de noi. In primul rind, am avut o imagine foarte clara despre cum trebuia sa sune albumul, asa ca am incercat sa ne descurcam singuri aitit cit am putut.
Seeb: Da, Yonah Records nu ne-au sprijinit deloc, pentru ca habar nu aveau ca o sa semneze cu noi dupa aceea, haha. Avem un studio micut, al nostru, care se cheama The Green Man si acolo am inregistrat totul, mai putin partile de chitara si de bas, care au fost inregistrate in alt studio, aflat la o distanta de 20 de minute. Eu sunt si producator, asa ca am fi putut sa facem singuri si mixajul final, dar e mai bine sa il faca cineva care nu a mai ascultat muzica inainte. Si eu zic ca Lia (vocalistul de la Mystic Prophecy) a facut o treaba foarte buna. Chiar imi place cum a mixat piesele.

 

 

Metalfan: Am vazut niste filmari cu voi in studio, se pare ca va distrati de minune impreuna, e un filmulet cu Tobi (chitara) pe Youtube, in care tine o lectie despre inregistrarea solourilor, mai aveti de povestit chestii asemanatoare?
Ghnu: Am putea scrie romane despre chestiile amuzante de la inregistrari, pentru ca intotdeauna cind suntem impreuna se intimpla chestii amuzante... sau mai bine zis, chestii prostesti. Dar nu-mi vine in minte vreuna in mod special chiar acum.
Nils: Una dintre cele mai amuzante experiente a fost inregistrarea piesei noastre hip hop, Who’s the Green Man.
Seeb: Da, asa e... dar cred ca cel putin jumatate din jurnalisti nu s-au prins ca e vorba de o gluma. Haha! Adica – noi ridem si ridem si iar ridem la sfirsitul piesei si unii jurnalisti tot cred ca e o piesa serioasa! Sigur ca nu e serioasa. Voi chiar vorbiti serios?

Metalfan: Ce va place cel mai mult la Vale?
Ghnu: Ce-mi place cel mai mult la Vale... mhhh... totul!
Seeb: Imi place la nebunie grafica desenata de Andreas Marschall. Pur si simplu iti ia ochii. Cred ca e una dintre cele mai bune lucrari ale lui. Singurele coperti care sunt la fel de bune ca Vale sunt poate Imaginations from the Other Side (Blind Guardian) si Black Hand Inn (Running Wild). Dar, cum am mai spus, am avut noroc ca l-am avut pe Lia sa faca mixajul. Cred ca e un disc foarte bun... Dar inca n-ati ascultat Easton Hope!

Metalfan: Vi se pare ca ar avea vreo imperfectiune?
Ghnu: Cred ca orice muzician cind asculta un disc pe care l-a inregistrat, isi zice de multe ori „chestia asta ar fi trebuit s-o fac altfel”, dar sa aiba vreo imperfectiune majora? Nu. Nu-mi vine nici una in minte.
Seeb: Asa cum am mai spus. Am cintat pina ne-au durut miinile. Eu am cintat pina n-am mai avut voce sa vorbesc... Avantajul de a avea propriul nostru studio este ca avem posibilitatea sa spunem despre un disc: „e gata cind e gata”. Si, din nefericire, sunt un perfectionist, haha. Deci raspunsul la intrebare este nu. Cred ca am atins 99% din potentialul acestui material. Dar, in orice caz – Easton Hope o sa va dea pe spate!! Haha!

Metalfan: Ati filmat un videoclip pentru piesa Lord of the Flies, care e motivul alegerii? Stiati ca si Rage au lansat recent un videoclip cu acelasi nume?
Seeb: Cind noi scriam The Lords of the Flies, Rage nici macar nu se gindeau sa scoata un disc nou, haha. Va amintiti de eroul nostru, Alister Vale, tipul cu blestemul? El a rupt cercul conducatorilor as-zisului „Imperiu”. Oamenii care traiau in acel imperiu numeau cercul asta „the lords of the flies (imparatii mustelor)”. E un cintec despre autoritati, conducatori si despre ce fac oamenii cu libertatea atunci cind li se ofera.

 

 

Metalfan: Videoclipul poate fi vazut pe site-ul vostru si pe YouTube, mai este difuzat in alta parte? E importanta imaginea?
Ghnu: Mai poate fi vazut pe MySpace si mai apare si pe DVDul Rock Guerilla, lansat de revista germana Hard Rock.
Seeb: Cred ca videoclipurile sunt misto pentru fanii trupei si pentru cei care vor deveni fanii trupei, haha. Dar din moment ce nu exista posibilitatea de a fi difuzate pe vreun post de televiziune german (in ziua de azi nu e nici o emisiune care sa dea metal), nu renteaza sa cheltui prea multi bani pe ele.

Metalfan: Pe fostul vostru basist il chema Sebastian Severin, era roman la origine? Severin e un nume romanesc, am avut chiar un ministru cu numele asta...
Ghnu: Nu, nu era de origine romana, ci apartinea trup si suflet tribului Sauerlaender, un trib ciudat din centrul Germaniei.
Seeb: Haha! Exista si un mare producator de electrocasnice german, care se cheama tot Severin... domnu ministru Severin. Trebuie neaparat sa vorbesc cu el despre asta... haha... Poate are o viata paralela pe care o tine ascunsa?!

Metalfan: Pe Testimonium AD ati avut in trupa si o flautista, de ce nu mai e cu voi?
Ghnu: Verena s-a mutat in alt oras si studiile i-au ocupat tot timpul. Asta este motivul pentru care, cu inima indurerata, s-a hotarit sa renunte la Orden Ogan.
Seeb: In plus, a calcat pe cablul meu de chitara. E mai bine pentru ea sa fie departe. Altfel, intr-o zi as fi omorit-o... hahaha!

Metalfan: Am o intrebare pentru Seeb: cum e sa fii si vocalist si chitarist?
Seeb: Extrem de nasol! Haha... Ma tot gindesc sa-mi vind chitara si sa ma concentrez pe voce. Sau poate ar fi mai bine sa imi vind vocea si sa ma concentrez pe chitara... e un cerc vicios. Nu pot sa angajez pe nimeni sa cinte partile mele de chitara... si nimeni nu vrea sa asculte Orden Ogan cu un alt vocalist, asa ca... trebuie sa le fac pe amindoua in acelasi timp... haha...

 

 

Metalfan: Ascultindu-va este evident ca sunteti niste muzicieni foarte buni, repetati mult impreuna?
Ghnu: De fapt nu prea repetam asa de mult pentru ca nu locuim in acelas oras, dar incercam sa ne intilnim o data pe luna (!) sa mai cintam un pic si sa repetam piesele proprii. Acasa, incerc sa repet cit de mult pot si de un an am inceput sa iau lectii, ca sa am si mai multe trucuri in palarie.

Metalfan: Banuiesc ca inca nu reusiti sa traiti din muzica. E dificil sa impacati si muzica si serviciul de zi cu zi?
Ghnu: Datorita faptului ca nu repetam prea des, reusim sa le impacam pe amindoua. Interviurile si alte chestii asemanatoare le facem de acasa, in timpul liber si sa stii ca ne ocupa o gramada din timpul liber.
Seeb: Normal ca lucram cu totii. Sau suntem studenti. Dar poate ca, in viitor, chestia asta o sa se schimbe, cine stie?

Metalfan: Sunt o gramada de filmari live pe YouTube cu Orden Ogan care arata ca sunteti buni si in concerte, aveti multe cintari? Care au fost cele mai bune concerte de pina acum?
Seeb: Multumim.
Ghnu: Ne place foarte mult sa cintam live, dar in momentul de fata trebuie sa ne impartim timpul intre serviciu si trupa. Am avut totusi o gramada de concerte in ultimele luni.
Seeb: Anul asta – cam 30 de concerte.
Ghnu: Da. Unul dintre cele mai bune concerte ale noastre a fost la Hoehlenrock (piatra din pestera) Festival, care s-a tinut chiar intr-o pestera naturala in fata unui public de 2500 de oameni. Alte trupe prezente au fost: Subway to Sally, Blaze Bailey si Doro. A fost o atmosfera nemaipomenita sa cintam intr-o pestera.

Metalfan: Ce va motiveaza? Ce vreti sa realizati prin Orden Ogan?
Ghnu: Principala mea motivatie este aceea ca ma distrez de minune cintind impreuna cu ceilalti fatalai din trupa.
Seeb: Implinire personala.

Metalfan: Ultima intrebare se refera la obiectivele pentru viitorul apropiat...
Ghnu: In primul rind vrem sa sustinem multe concerte pentru promovarea noului album, Vale si pe urma, mai vedem ce va fi.
Nils: Speram sa putem incepe in curind inregistrarile la urmatorul album. Deja am scris citeva piese.
Seeb: ... deci in momentul asta suntem in plin proces de creatie. Sper ca vom lansa Easton Hope in 2009.

 

 

Metalfan: Va multumesc pentru timpul acordat, toate cele bune si v-am pregatit si un quick quiz:

1. Cel mai bun album pe 2007?
Ghnu: Nu stiu sigur, dar as zice Symphony X – Paradise Lost
Seeb: Kip Winger

2. Cea mai buna trupa live de pe planeta?
Ghnu: Orden Ogan... Haha! Nu, pe bune acuma, l-am vazut pe Phil Collins in turneul de adio si avea niste muzicieni foarte buni in trupa.
Seeb: Mmmh. Grea intrebare... Nine Inch Nails.
Nils: Deep Purple.

3. Cel mai mare defect al omenirii?
Ghnu: Oh, man, chiar nu pot sa aleg unul singur.
Nils: Hitler.
Seeb:  Lacomia.

4. Cel mai bun dar al naturii?
Ghnu: Poate apa?
Seeb: Ozonul.

5. Care e lucrul care nu ar trebui sa fie?
Ghnu: E la mine-n pivnita dar nu pot sa spun ce e.
Nils: St. Anger.
Seeb: Nils.

6. Crezi in dragoste?
Ghnu: Desigur!
Nils: DA!
Seeb: Grea intrebare. Dragostea crede in mine?

7. Cea mai buna carte scrisa vreodata?
Ghnu: Stapinul inelelor de J.R.R. Tolkien
Nils: Nu citesc carti.
Seeb: Orasul bintuIT de Stephen King.

8. Unde e Osama bin Laden?
Ghnu: Poate sta intr-o gaura in pamint, cum statea Saddam si asteapta pe cineva sa-l scoata. Nu stiu!
Nils: E la mine-n pod!
Seeb: Da, mi se pare ca l-am vazut pe-acolo.

9.Citatul preferat?
Ghnu: Nu am.
Nils: Machst du letzte Preis!
Seeb: Cartile sunt amestecate de soarta, noi jucam cu ele. (Arthur Schopenhauer)

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Orden Ogan

   May 22, 2008  | 2 Comentarii  | 10098 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ORDEN OGAN: renasterea metalului melodic

  • ce plete frumoase au dracii hehehee

    1. Posted by Pleata of the Soullll | 24 Mai 2008 19:08
  • asa e,piesele sunt rock adevarat,serios si inimos,asa cum ar trebui sa sune mere;)

    2. Posted by dreammster | 28 Mai 2008 08:52
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri