interviuri rock

Peter Huss (SHINING): deschideti ochii!

Peter Huss (SHINING): deschideti ochii!
TRUPE : Shining (Swe)

Shining este una dintre cele mai nonconformiste trupe extreme ale scenei metalice actuale. Cu toate acestea chitaristul grupului , Peter Huss, este unul dintre cei mai amabili interlocutori, plin de viata si cu chef de vorba, in unele momente lasand impresia ca ar fi mai mult latin decat nordic. Peter a vorbit despre colaborarea cu Andy LaRoque (King Diamond, ex-Death), despre noul disc Shining, despre EP-ul Lots of Girls Gonna Get Hurt, dar si despre dragostea pentru muzica unor grupuri precum Van Halen si Europe. Mai multe detalii, in randurile de mai jos:



SHINING
 
Metalfan: Salut, Peter, si bine ai revenit in paginile Metalfan!
Peter Huss: Multumesc! Si eu ma bucur ca am revenit!

Metalfan: Chiar in acest moment esti in studio cu Shining, lucrand la noul album. Cum merge treaba?
Peter Huss: Foarte, foarte bine. Suntem cu totii surprinsi de cat de usor merg lucrurile. Si aproape tot materialul, cu exceptia unor mici retusuri in post-productie, e gata. De fapt, am inregistrat si un EP cu preluari pe care intentionam sa il lansam curand. Nu-s chiar cantecele pe care te-ai astepta sa le auzi, crede-ma pe cuvant, haha.
 
Metalfan: Poti descrie, din punct de vedere muzical, piesele noi? Stilistic vorbind, e vreo diferenta majora intre noul material si precedentul vostru album?
Peter Huss: Ca la mai toate albumele noastre anterioare, vor fi lucrur care se schimba, evolueaza. Dar marea diferenta, de data asta, e ca am decis sa lucram intr-un alt studio decat cel pe care il folosisem pentru ultimele patru albume. Si chestia asta aduce, vrei-nu vrei, o multime de schimbari.

Metalfan: In ceea ce priveste versurile, ce exprima ele? Ce ati incercat sa comunicati prin noile piese? Kvarforth de obicei exploreaza in versurile lui sentinemntele negative, sinuciderea si auto-distrugerea. Folositi acelasi concept si pe noul album?
Peter Huss: Asta nu e de competenta mea, singurul care va poate raspunde e Niklas.
 
Niklas Kvarforth (SHINING)
 
Metalfan: Cum e sa lucrezi cu Andy La Roque? Ce v-a cerut in mod special cat timp ati stat in studio?
Peter Huss: A fost chiar tare! Si cred ca ce a vrut de la noi e exact ce asteptam si noi de la el, sa facem lucrurile la nivelul cel mai bun. Dar, bineinteles, exact cum am spus, sunt chestii pe care le-am facut altfel. Am decis sa ne “intoarcem putin la radacini” cu acest material. Si chiar mi-a placut chestia asta, sa nu folosim re-amplificare si alte lucruri asemanatoare.
Plus ca Andy e si el un muzician care inregistreaza piese, asa ca stie perfect cum te simti in studio dupa ce s-a aprins becul rosu. E excelent cand ai un producator care poate intelege starea aceea.

Metalfan: Crezi ca ati invatat ceva de la el?
Peter Huss: Oh, da! O groaza de lucruri. Eu incerc sa invat ceva nou in fiecare zi, iar cand am stat pe langa el lucrul asta n-a fost greu deloc. Plus, ca are si o groaza de povesti din anii de aur ’80!

Metalfan: Ce ne poti spune despre titlul albumului? Stiu ca ca ar trebui sa se numeasca VIII, dar, dupa cum stim, si precedentele materiale au purtat un alt nume – de exemplu Halmstad, Klagopsalmer, Född Förlorare.
Peter Huss: Nu, nu e nimic oficial inca in aceasta privinta...

Metalfan: Stiu ca in 2009, cand Shining a cantat pentru prima data in Romania, ati filmat cateva piese pentru un viitor DVD. Cum stati cu proiectul asta? La ce ne putem astepta atunci cand va fi lansat?

Peter Huss: Buna intrebare! Treaba e ca avem tone de material filmat, din 2005 pana azi. Cred ca marea problema e CUM o sa-l producem, CUM o sa-l montam si CE folosim din el. Avem atatea filmari ca ne-ar trebui mai multe DVD-uri ca sa incapa tot.  La momentul asta nu stim ce, cum, cand. Dar totusi speram ca macar o parte a materialului va ajunge pe piata sub o forma sau alta la un moment dat.
 
 
Metalfan: Apropo de Romania, intentionati sa ne puneti pe lista pentru urmatorul turneu Shining?
Peter Huss: Bineinteles ca am vrea sa revenim. Dar asta depinde totusi de diversi promoteri si de agentia noastra – ei trebuie sa stabileasca ceva. Deci e foarte greu sa va confirm acum, sa speram totusi ca se va intampla.    

Metalfan: Pe masura ce trec anii, cu fiecare album lansat, Shining devine o trupa de metal din ce in ce mai influenta. Care e secretul vostru?

Peter Huss: Ma rog, daca spui tu... Noi doar facem ce facem. Nu ne gandim prea mult la directii, stiluri si chestii din astea. Se pare ca unor oameni chiar le pasa prea mult de stiluri, in p**a mea! Noi ne cream stilul nostru si asta ar trebui sa faca si ceilalti. Sau macar sa incerce. Altfel toata muzica va suna la fel; si care mai e rostul lansarii a doua albume [de la trupe diferite – n.n.] care suna la fel?

Metalfan: In 2008 Kvarforth spunea intr-un interviu ca “scopul meu e sa provoc cat de multa distrugere pot. Si sa fac albume excelente, pentru ca altfel nu as avea capacitatea” [de le crea – n.n.]. E clar ca ati reusit sa scoate niste albume foarte tari, dar care e legatura intre distrugerea in masa si compunerea unor piese excelente?
Peter Huss: Niciuna, normal. Sunt multe albume superbe care n-au distrus nimic. Totusi, singurul care va poate raspunde la intrebarea asta e Niklas insusi.

Metalfan: Concertele voastre nu sunt pentru cei slabi de inger, e clar. Faptul ca va auto-mutilati, va taiati, ca membrii trupei se saruta intre ei pot fi deranjante si pot lasa o impresie negativa puternica in randul publicului. Toate aceste actiuni sunt doar de dragul spectacolului, va ajuta sa va amplificati mesajul muzical si liric sau reflecta o latura malefica ascunsa a voastra?
Peter Huss: Ei bine, nimic din ce se intampla pe scena nu e planificat. Poti merge la un concert al nostru unde nu se intampla nimic – sunt doar muzica si emotiile. Insa urmatorul concert poate fi total diferit – nu se stie niciodata, niciodata. E o relatie care se formeaza intre noi si fiecare public in parte.

 
 
Metalfan: Ce crezi despre scena muzicala actuala, in special cea de black metal?
Peter Huss: Cred ca scena de metal o duce bine, in general. Despre scena de black metal nu prea stiu nimic, sincer. Cum spuneam, nu prea gandesc in termeni de stiluri. Imi place muzica, buna, atata tot. M-am saturat de oamenii care tot pun etichete d-astea ciudate pe orice. Si cand iti ia mai mult de 30 de secunde sa explici “stilul” unei trupe si sa numesti toate sub-genurile lui... haide, ma! Ce p**a mea e asta?

Metalfan: Ce fel de muzica asculti? Ti-ar placea sa canti si alt stil? Ne poti recomanda niste albume care ti-au placut in ultimul timp?
Peter Huss: Ascult muzica de calitate, atata tot. Poate fi de orice fel. Am cantat diverse stiluri toata viata si singura ocazie in care cant stilul Shining e cand cant cu Shining. Cred ca toata lumea isi poate da seama ca modul meu de a canta isi are radacineile in orice, mai putin black metal. Ca exemple, cel mai recent Van Halen e excelent. Flying Color iar e tare, iar ultimul Europe e bine de tot! Pentru cei care nu inteleg chestia asta: mai deschideti ochii!
...si urechile, normal.

Metalfan: Multumim pentru timpul acorda, Peter! La sfarsit vrei sa adaugi ceva sau sa spui cateva cuvinte cititorilor nostri?
Peter Huss: Am avut parte de un sprijin extraordinar din partea voastra! Tineti aproape, vom reveni!
 
Autor: Dragos P., H.
Vezi galeriile trupelor: Shining (Swe)

   May 31, 2012  | 0 Comentarii  | 12250 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Peter Huss (SHINING): deschideti ochii!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri