interviuri rock

Radu Ghidirim (ABNORMYNDEFFECT): muzica extrema fara bariere

Radu Ghidirim (ABNORMYNDEFFECT): muzica extrema fara bariere
TRUPE : AbnormyNdeffect

La jumatatea lunii mai a anului 2014, Abnormyndeffect si Deadeye Dick vor sustine un scurt turneu in Bucuresti, Sibiu, Iasi si Chisinau. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Radu Ghidirim, chitaristul trupei Abnormyndeffect. Am discutat despre turneul Strike Down Your Boundaries, prezenta la cea de-a doua editie a festivalului November to Dismember prezentat de catre Axa Valaha Productions & Ribcage Booking, noua componenta a trupei, dar si despre evolutia lucrurilor din Republica Moldova. Mai multe, in randurile de mai jos:

 

Metalfan: Salut Radu si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO!
Radu Ghidirim: Salut Ovidiu, salut Metalfan.RO! Hai sa scriem pagina!

Metalfan: De ceva vreme Abnormyndeffect are un nou vocalist. Ce s-a intamplat cu Vick si Nicu?
Radu Ghidirim: Toamna trecuta am decis sa revenim la formula de patru, adica ramanea un singur vocal – Nicu. Insa pe la mijlocul lui octombrie Nicu a avut niste probleme de sanatate. Nu vreau sa dau detalii medicale, dar nu mai putea face efort pe abdomen si diafragma, de-acolo vine vocalul care ne trebuie. Astfel nu a mai putut tine seturi live fiindca presupunea prea mult efort pe abdomen, un efort periculos pentru Nicu.

Metalfan: Cum ati ajuns sa colaborati cu "Costea" Constantin Dimitrenco (Chordewa, ex-Hathor)? Au existat si alte optiuni pentru postul de solist vocal al trupei?
Radu Ghidirim: Au fost si alte optiuni, incercari, dar am ramas la ideea sa ramanem cu Costea. Nu stiu cati cunosc, dar eu si Stefan (tobarul ABN) cantam cu Costea de multi ani in alt proiect NEED4SPEED, este un proiect vechi si brutal. Acest proiect este unul foarte underground, dar este destul de cunoscut si respectat in scena locala. Sper sa iesim si cu NEED4SPEED afara cat mai curand, am tras si primul material. In fine, sa cantam cu Costea nu a fost o experienta noua, ne cunoastem de multi ani, ne intelegem bine si ne este usor sa lucram cu el.

Metalfan: Inainte erau doi vocalisti in Abnormyndeffect, acum aveti doi tobosari. Pentru noul disc tobele vor fi inregistrate 100% de catre Stefan sau va ganditi sa faceti un experiment si cu Costea?
Radu Ghidirim: Hehe. Le va trage Stefan. Insa probabil Costea va participa la partituri, mix, productie. Albumul Betwin (2008) a fost masterizat in mare parte de Costea, asa ca se va simti amprenta lui nu doar pe voce.
 

 
Metalfan: Din cate stiu lucrati la un nou material, un EP de aceasta data. Poti sa ne oferi mai multe detalii despre acest disc?
Radu Ghidirim: Da, lucram la el. E gata cam la 50%. Speram sa-l tragem toamna care vine. Mie imi place ce iese, va fi ceva nou, cel putin eu il percep foarte diferit de ceea ce am facut pana acum. Totusi nu pot sa-ti dau detalii gen data lansarii, disc/vinil/caseta, pur  si simplu nu le stiu inca.

Metalfan: Pe acest EP, pe acest nou material v-ati gandit sa includeti si piese pe care le-ati lansat la inceput dar care acum nu mai sunt disponibile intr-un format fizic? Sub forma de bonusuri de exemplu…?
Radu Ghidirim: Posibil, depinde foarte mult de formatul/formatele alese. Ar putea fi inclus numai pe CD/vinil sau numai pe digital. Oricum, primele inregistrari, demo-uri, sunt disponibile pe paginile noastre Soundcloud sau Bandcamp, deci pot fi gasite.

Metalfan: Ati stabilit care va fi titlul materialului?
Radu Ghidirim: Inca nu am decis…

Metalfan: Pentru artwork-ul materialului veti lucra din nou cu Costin Chioreanu de la Twilight13media sau intentionati sa colaborati cu un alt artist grafic?
Radu Ghidirim: Inca nu am decis, si nici nu am discutat cu Costin acest subiect. Ne-ar placea mult sa lucram cu el, este un artist exceptional atat pe partea grafica cat si pe cea muzicala si lirica. Mi-a placut mult noul sau proiect Bloodway. Totusi de obicei incepem lucrul asupra artwork-ului doar dupa ce definim partea lirica a release-ului si o rezumam la cateva idei generale pe care vrem sa le expunem in grafica.

Metalfan: In scurt timp Abnormyndeffect va incepe turneul Strike Down Your Boundaries. In acest turneu veti prezenta si compozitii noi?
Radu Ghidirim: Vor fi piese pe care nu le-am mai cantat live, cel putin in Romania. Insa nu va fi nimic din ceea ce va fi parte din noul release.

Metalfan: Cum a luat nastere ideea de a incepe turneul Strike Down Your Boundaries? Poti sa ne vorbesti despre numele acestuia?
Radu Ghidirim: A fost ideea colegilor de la Deadeye Dick, atat ideea traseului cat si numele. Am facut doar mici modificari la inceput, in rest conceptul le apartine. Pentru mine personal acest nume se reflecta in primul rand in scena “suprasaturata” de astazi, modul in care oamenii asculta muzica, cum primesc muzica noua. Eu cred ca muzica aceasta “extrema” nu mai e extrema atat timp cat iti pui limite, si esti condus de prejudecati. “Nu-mi place artwork-ul, probabil si muzica e aiurea.”, “Nu-mi place coafura trupetilor deci nu merg la concert!”. Asta se intampla acum, cred ca oamenii s-au dezvatat sa asculte muzica, asculta coperta, logo-ul, toalele, sculele si mai putin muzica. Ar trebui mai des sa ascultam muzica cu ochii inchisi, doar sa o ascultam si atat. Eu am inceput sa ascult deathcore inainte sa apara cuvantul “deathcore”, sau cel putin eu nu stiam de el.

Metalfan: Ce parere ai despre decizia Curtii Constitutionala a Republicii Moldova care a decis ca limba romana este limba de stat a Republicii Moldova?
Radu Ghidirim: E doar o talmacire a constitutiei. Doar s-a egalat limba romana cu “moldoveneasca”. Pentru mine e putin. In constitutie continua sa fie scris ca “limba mildoveneasca” este limba de stat, o mare prostie. Iar constitutia poate fi modificata doar prin referendum sau votul majoritar (70% daca nu gresesc) al parlamentului, ceea ce nu cred ca se va intampla in viitorul apropiat. Iar referendumul tot nu cred sa fie o solutie, daca am da de exemplu justitia in mainile poporului moldovenesc ar arde vrajitoare pe rug.

Metalfan: Incepand din data de 28 aprilie cetatenii Republicii Moldova pot circula fara vize in Uniunea Europeana, daca au un pasaport biometric. Care este parerea ta cu privire la aceasta decizie?
Radu Ghidirim: Este bine, ma bucura acest lucru. Ma afecteaza mai putin pe mine, eu mi-am redobandit cetatenia romana acum 2-3 ani. Pe de alta parte imi provoaca greata aceste libertati “partiale” oferite de UE. Vamesul UE are dreptul sa-ti ceara la granita bilet dus-intors, rezervare la hotel, cate 50 de euro pe zi de cheltuiala, invitatie si multe alte prostii, si daca nu-l  convingi poate sa te intoarca inapoi. Am impresia ca mereu vom avea o circulatie “partial” libera in aceasta lume si vom fi tratati ca “partial” oameni. Dar e bine, o sa reuneasca multe familii, si le da o gura de aer liber moldovenilor, chiar daca e partial liber.

Metalfan: In ce fel crezi ca va ajuta la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Republica Moldova din punct de vedere cultural?
Radu Ghidirim: Relatiile dintre Romania si Rep. Moldova sunt in regula din punct de vedere cultural, acum vor fi si mai bune fiindca se va circula mai liber. Acum nu mai este valabila scuza de vize, refuzuri, blocaje birocratice si multe alte cacaturi prin care am trecut noi cu ABN. Daca oamenii (de cultura) de-aici nu vor profita de acest lucru, inseamna ca nu viza si birocratia au fost blocajele ci lenea si ignoranta.
 



Metalfan: In luna ianuarie a acestui an ati lansat prin intermediul Eclectic Productions noi modele de tricouri. Acestea vor fi disponibile si-n turneul Strike Down Your Boundaries?
Radu Ghidirim: Da, o sa avem tricourile cu noi. Nu au ramas multe dar sper sa ajunga la toti doritorii.

Metalfan: Anul trecut ai fost in public la prima editie a festivalului November to Dismember, in acest an vei fi pe scena alaturi de Abnormyndeffect. Ce asteptari ai de la acest eveniment?
Radu Ghidirim: Cred ca este un eveniment unic in Romania, are o linie clara si este axat pe un public calitativ nu cantitativ. Astept sa facem un show bun acolo. Coro de la Axa Valaha este practic unicul care sustine trupele grele din Rep. Moldova, si mereu incearca sa includa si Chisinaul pe harta atunci cand face turnee cu trupe din afara. Anul acesta colaborarea noastra cu November to Dismember Metal Fest se va extinde, o sa incerc sa duc toti colegii mei de la Brutal Basarabia incolo, si curand vom anunta inca un proiect rezultat al colaborarii November to Dismember Metal Fest cu Brutal Basarabia.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Radu Ghidirim: Multumesc pentru interviu! Pe cititori ii sfatui sa asculte muzica buna si sa scape de bariere.
Noroc!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: AbnormyNdeffect

   May 10, 2014  | 0 Comentarii  | 8157 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Radu Ghidirim (ABNORMYNDEFFECT): muzica extrema fara bariere

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri