interviuri rock

Radu Ghidirim (ABNORMYNDEFFECT): ne place ca totul sa fie subtil

Radu Ghidirim (ABNORMYNDEFFECT): ne place ca totul sa fie subtil
TRUPE : AbnormyNdeffect

Grupul basarabean Abnormyndeffect va lansa in data de 22 februarie 2013 un nou album de studio. Am profitat de aceasta ocazie si am discutat cu Radu Ghidirim, chitaristul grupului, despre noul disc - Curtea Suprema, schimbarile de componenta, schimbarea casei de discuri, cetatenia romana si multe alte subiecte interesante. Mai multe detalii, in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut Radu si bine ai revenit in paginile Metalfan! Pe data de 22 februarie 2013 veti sustine un concert in clubul Albion din Chisinau, ocazie cu care veti aniversa 10 ani de existenta. Este mult? Este putin? Pegatiti ceva special cu ocazia acestui concert aniversar?
Radu Ghidirim: Seara buna Metalfan! Nu m-am gandit la mult sau putin pana acum, doar ca e o data rotunda, moldovenilor le plac jubileurile:) Imi pare mult totusi, adica nimeni din membri nu are experienta mai mare cu vreo alta trupa ca sa poata sa zica ca-i putin:) Special la concert cred ca va fi lansarea CD-ului, si bineinteles in setlist va fi ceva nemaiauzit. Va fi vesel, asta conteaza. Se poate face distractie totala daca canti muzica potrivita publicului potrivit, si asta vrem sa fie, multi prieteni si noi si vechi care ne cunosc ca trupa de cand noi aveam 14-15 ani.

Metalfan: Tot in aceasta data veti lansa si cel de al doilea album de studio - Curtea Suprema. Poti sa ne spui mai multe detalii cu privire la titlul materialului?
Radu Ghidirim: Da, In Rep. Moldova avem asa o institutie care se numeste Curtea Suprema de Justitie, acesta de fapt era titlul initial, dar cum noua ne place totul sa fie "Subtil" in ultimul moment am scos de Justitie. Sensul totusi nu are legatura cu aceasta institutie, fiindca daca ne referim la mediul in care traim noi, cei din trupa, aici nu prea se traieste dupa regulile oficiale si nu judecatorii fac sa fie totul just, corect. Sau ti-o faci tu sau ti-o fac altii. Deci e vorba de fiecare persoana individual, sa-si faca ordine in propriul creier in prmul rand si pe urma sa invete pe altii.

Metalfan: Cate piese vor figura pe acest disc? Poti sa ne spui cateva cuvinte despre fiecare piesa?
Radu Ghidirim: Waaa, chiar despre fiecare mi-e lene acuma, e unu noaptea. Vor fi 8 piese, nici una nu a mai aparut pe alt release pana acum, doar cele doua au iesit ca promo Om Pur Instinct si In Noapte. O buna parte le-am mai cantat live la diferite concerte dar nu au mai fost inregistrate. Nu cred ca are rost sa le caracterizez pe fiecare acum, curand vor putea fi ascultate.

Metalfan: Intr-un interviu realizat in luna iunie a anului 2012, Stefan Babara ne spunea ca de productie/mixaj si masterizare va veti ocupa voi sau poate veti decide sa colaborati cu altcineva. Cine s-a ocupat de aceste aspecte? Sunteti multumiti de rezultat?

Radu Ghidirim:  De obicei noi facem ce sa fie mai tare, mai incet, mai jos, mai inalt, mai altfel. Asta cred ca avea in vedere Stefan. Dar ce tine de chestii de soft mai sofisticate si tot felul de plugin-uri apelam la ajutorul altcuiva. La acest album acest om a fost Alex GL din Chisinau, in ceea ce priveste procesul de inregistrare si mix, si Valentin a facut masterizarea. Eu cand imi dau la boxe sa sune tare imi place cum suna. Pot spune ca nu este un sunet foarte 'modern' unde totul este digitalizat, indreptat, "lins" cum zicem noi, am preferat totul sa ramana cat mai crud.


 
Metalfan:  De ce s-a sfarsit colaborarea cu casa de discuri japoneza Macabre Mementos Records? Cum ati ajuns sa colaborati cu cele doua case de discuri din Ucraina, Imbecil Entertainment si Eclectic? In ce consta aceasta colaborare?
Radu Ghidirim: Colaborarea cu Macabre Mementos s-a sfarsit practic dupa ce am scos albumul Betwin. A fost o lipsa totala de comunicare, dupa vreo cateva mailuri fara raspuns am renuntat sa mai scriem. Nu stim care ar fi cauza, ar putea fi ceva tehnic, fiindca a mai existat in trecut. Oricum nu aveam da gand sa mai scoatem acolo fiindca nu prea are rost geografic sa scoti discul acolo unde nu ai concerte. Cu Imbecil Entertainment am mai colaborat cand am scos split CD-ul cu VX. Am batut palma de curand cand am fost in Kiev, tot el a propus un al doilea label pe felie - Eclectic Productions. Colaborarea deocamdata e doar pentru acest album.

Metalfan: Mircea Batca a parasit grupul anul trecut. Poti sa ne spui mai multe despre plecarea lui? Vezi posibila o noua colaborare in viitorul apropiat?
Radu Ghidirim: Asa au fost circumstantele, Mircea are o familie mare cu sotie si 2 copii. A decis ca in vest vor avea perspective mai bune, cel putin din punct de vedere social, financiar. La asa distanta a devenit practic imposibila activitatea lui in trupa. Sincer sa fiu comunicam foarte rar, el s-a dezis de retele de socializare, ultima data ne-am vazut in ajun de revelion. Daca vom mai colabora nu stiu, avem un line-up care functioneaza bine si continuam sa cantam grind, asta conteaza.

Metalfan: In locul lui Mircea i-ati cooptat in trupa pe Nicu si pe Vick. De ce doi vocalisti in locul lui?
Radu Ghidirim: :) Cred ca am vrut sa ne asiguram ca va iesi la fel de brutal, intens, dar acum chiar ne place cum suna in doua voci, noi mereu voiam sa fie macar inca un back vocal, si Mircea voia, dar noi, cei cu instrumente, nu prea ne-am coordonat.

Metalfan: Revenind la albumul Curtea Suprema. Intentionati sa promovati materialul printr-un turneu european? Aveti ceva stabilit in momentul de fata in acest sens?
Radu Ghidirim: Da, lucram la un turneu european cu Spiritual Ravishment. Comunicam deja cu mai multe orase ca sa stabilim cel mai eficient traseu. A devenit mai complicat logistic fiindca acum suntem mai multi membri si din noi nimeni nu conduce astfel ne trebuie transport mai mare. Detaliile o sa apara cand vom anunta turneul.


Metalfan: Cum au fost concertele din Odessa si din Kiev? Cum ati fost primit de publicul de acolo si cu v-ati simtit din nou pe scenele din Ucraina?
Radu Ghidirim: A fost o calatorie vesela. A nins foarte tare, Odessa practic era paralizata ceea ce s-a simtit prin prezenta oamenilor la concert, cum a zis Iura "Bag p**a, eu tot n-as fi iesit din casa!" :) In Kiev a fost bine, am intalnit multa lume cunoscuta, prieteni vechi. Ne-am simtit bine.

Metalfan: Imi aduc aminte de o discutie de acum cativa ani purtata cu Coro de la Axa Valaha, in care spunea ca ar fi mai simplu pentru voi sa plecati in turneu in Europa daca ati avea cetatenia romana. S-a schimbat ceva in acest sens?
Radu Ghidirim: Da, ar fi mai simplu sa fie totul fara viza dar acum nu cred e o problema foarte complicata fiindca in 10 ani am strans o gramada de foi, hartoage, drepturi si nu mai primim refuzuri pe la ambasada cum s-a intamplat ultima data in 2005. Eu si Stefan suntem deja si cetateni romani. Totusi birocratia de la ambasade deseori iti poate strica planurile, e greu sa faci prognoze.
 
Metalfan: Pentru o mai buna promovare a materialului, dar si a trupei, luati in considerare filmarea unui videoclip? Ce piesa ti s-ar parea cea mai potrivita?
Radu Ghidirim: Mai vorbm uneori la acest subiect si ramanem la ideea ca pentru Abnormyndeffect am face un clip conform unui scenariu care sa nu ne implice pe noi cu chitari si bete in mana. Am vrea ceva diferit, iti pot spune ca a fost o tentativa si nu este exclus sa fie finalizata vreodata. Piesa cred
ca va fi cea care va fi mai apropiata ca sens sau macar tematica de scenariu.

Metalfan: Te-ai gandit vreodata sa relansati, chiar si intr-o editie limitata, demo-urile Ineffable Trance (2004) si Inside Nowhere - Outside Nothing (2005) impreuna cu alte piese nelansate sub forma unei compilatii? Vezi posibil acest lucru? Cat de relevant si util ar fi?
Radu Ghidirim: Inside Nowhere nu cred ca are rost sa fie relansat fiindca toate piesele sunt pe Betwin doar ca sunt cantate in perioade diferite, cu introuri diferite. Ineffable Trance as vrea sa-l asculte mai multi oameni care asculta Abnormyndeffect, e ceva diferit, sunt faze interesante, clarnetul solemn al lui Stefan :) Poate o sa-l includem vreodata ca bonus undeva, sau il vom posta pe net.


 
Metalfan: Ce parere ai despre discurile live? Ti-ar placea sa lansati un disc live?
Radu Ghidirim: Audio CD live pentru mine nu cred ca ar fi ceva foarte interesant. Totusi sunt trupe care are rost sa le asculti si live care uimesc prin energie si tehnica, Non So Live de Cryptopsy de exemplu.

Metalfan: Ce se mai intampla cu trupa Need4Speed? Mai esti implicat si in alte proiecte?
Radu Ghidirim: Need4Speed exista, dar deocamdata ramane a fi un side-project pentru toti membrii, ne ocupam de el cand avem mai mult timp, ultima data am cantat vara la ForestKap Open-Air in Moldova. Pot sa spun ca odata cu inregistrarea albumului Abnormyndeffect am tras si un EP Need4Speed, ma refer la mine si Stefan. A mai ramas sa inscriem vocalul. Din pacate nu prea mai am timp sa ma implic in alte proiecte muzicale. Trupele in care cant deja si Brutal Basarabia (un fel de street team cu care mai facem concerte de grind prin Chisinau) imi iau foarte mult timp, m-am apucat si de arte martiale (BJJ) si nu uita ca tre sa fac si un job full-time ca sa am si ceva bani.

Metalfan: Iti multumesc Radu pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Radu Ghidirim: Metalfan mereu a fost foarte aproape de Abnormyndeffect, ne bucura asta si va multumim!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: AbnormyNdeffect

   February 09, 2013  | 0 Comentarii  | 4234 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Radu Ghidirim (ABNORMYNDEFFECT): ne place ca totul sa fie subtil

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri