interviuri rock

Rob 'the Baron' Miller (AMEBIX): cand crust-ul intalneste doom-ul

Rob 'the Baron' Miller (AMEBIX): cand crust-ul intalneste doom-ul
TRUPE : Amebix

Rob 'the Baron' Miller, vocalistul grupului britanic Amebix, este fara nici un fel de indoiala unul dintre cele mai interesante personaje ale scenei underground. Chiar daca au trecut mai bine de 30 de ani de cand a format grupul si chiar daca trupa a lipsit mai bine de 20 de ani din lumina reflectoarelor, Amebix sunt ca in prima tinerete: dornici sa faca muzica si sa-si lase amprenta in lumea muzicii. Rob a fost destul de amabil si a acceptat sa ofere un nou interviu pentru Metalfan. Rezultatul, in randurile ce urmeaza:

Metalfan: Salut, Rob, bine ai revenit la Metalfan! Ca sa incepem direct: stiu ca erai la un moment dat erai fierar; mai faci si acum sabii, haha?
Rob 'the Baron' Miller: Da, cum sa nu, fac meseria asta de 21 de ani si tot mai invat cate ceva.

Metalfan: Anul trecut, pe 23 septembrie, ai lansat un nou album: Sonic Mass. Ne poti da amanunte referitoare la titlul albumului?

Rob 'the Baron' Miller: Sonic Mass are mai multe sensuri, are si conotatii spirituale, religioase, dar ad literam inseamna sunet greu, puternic.

 

 
Metalfan: Ai reinfiintat Amebix in 2008 si dupa 3 ani ai lansat acest album. Cand ai inceput sa lucrezi la Sonic Mass?
Rob 'the Baron' Miller: Am inceput munca la primele melodii imediat dupa ce am plecat de la festivalul Hellfest din Franta, pe 23 iunie 2009. Roy a inceput sa compuna piesa The Messenger in masina, cand ne intorceam in Anglia. Dupa ce melodiile au inceput sa prinda contur, a trebuit sa gasim timp si spatiu ca sa inregistram, impacand programul lui Roy si faptul ca toti trei traim in tari diferite.

Metalfan: Muzica voastra a fost descrisa ca un amestec de crust si doom metal. Este acest mix prezent si pe Sonic Mass? Ne poti da detalii in acest sens?
Rob 'the Baron' Miller: Nu stiu sa-ti spun exact, nu ma gandesc niciodata la muzica in contextul apartenentei la un gen. Eu si Stig nu ne-am temut niciodata sa experimentam, inspirandu-ne initial din punk rock – un gen muzical care iti spunea sa faci exact ceea ce vrei sa faci. Aparent, unii oameni sunt destul de dezorientati de acest album, dar nu trebuie sa uitam ca el apare la 24 de ani dupa Monolith, asa ca pentru mine suna mai degraba ca un progres natural decat ca o alegere a unui stil “confortabil” pe care oamenii sa-l ia repede de pe raft.

 
 

Metalfan: Ce-ar pierde o persoana careia ii place crust punk-ul, sau muzica extrema in general, daca n-ar asculta noul album Amebix?
Rob 'the Baron' Miller: Cred c-ar pierde o experienta adevarata, inedita.

Metalfan: Ne-ai putea da cateva detalii despre fiecare piesa a albumului?
Rob 'the Baron' Miller: Nu prea, pentru ca albumul a fost compus ca o opera completa, care trebuie ascultata si imbratisata in intregimea ei. Este un soi de calatorie care incepe cu Days, trece prin lumile Alchemical si Archetypal catre intunericul din Visitation – care se refera la o experienta pe care am avut-o in timp ce inregistram albumul. Totul se incheie cu o binecuvantare si cu o declaratie: “The Great God Fear is dead/You were always free and ever may you be”.

Metalfan: Stiu ca Mike Portnoy (ex-Dream Theater) a cantat cu Stone Sour la festivalul Rock In Rio din Brazilia pe data de 23 septembrie. Daca Mike devine membru permanent in Stone Sour, crezi ca Roy Mayorga se va concentra mai mult pe activitatea Amebix? Crezi ca ar fi un lucru bun pentru formatie?
Rob 'the Baron' Miller: Mike i-a tinut locul lui Roy pentru acest spectacol, intrucat Roy asteapta primul copil zilele astea, deci e un lucru foarte emotionant pentru el – sa ai pe cap doua nasteri. Roy va continua sa cante cu Stone Sour si, sper eu, si cu Amebix daca o sa avem timp si daca o sa se mai iveasca ocazia.

 
 

Metalfan: Nu cu mult timp in urma ati lansat videocipul melodiei Knights of the Black Sun. Ce ne poti spune despre el? Crezi ca videoclipurile reprezinta o modalitate buna de promovare a unei trupe? Daca da, de ce, daca nu, de ce?
Rob 'the Baron' Miller: Videoclipul e o animatie apartinand prietenului nostru Andy Lefton din Minneapolis, care a lucrat sub indrumarea regizorului Fin McAteer. Am decis sa facem un videoclip animat pentru ca am putut (haha), pentru ca n-aveam bani, buget, n-aveam de niciunele. Dar am lucrat timp de cinci luni doar de dragul muzicii, i-am facut lui Andy o sabie si am avut grija sa-l rasplatesc cumva si pe Fin.

Metalfan: Muzica Amebix a influentat trupe ca Sepultura sau Neurosis, de exemplu. Neurosis, ca si Amebix e vazuta ca o trupa “cult” pentru formatiile de sludge si pentru fanii acestui gen. Ce crezi despre asta?
Rob 'the Baron' Miller: Ma simt foarte onorat si, da, “cult” e un termen adecvat, intrucat trupa mea e aproape necunoscuta, chiar si in lumea metalului, hahaha.
 
Metalfan: In 2010 Amebix a lansat EP-ul Redux. Ce ne poti spune despre el? Cum a fost primit de catre presa si, mai important, de catre fani?
Rob 'the Baron' Miller: Ca la orice lucru din lume, parerile sunt impartite. Inteleg ca unii oameni pot sa prefere muzica pe care o aveam inainte sau chiar productia pe care o aveam inainte, chiar daca productia era groaznica, haha. Dar aceste piese au fost pentru noi un mod de a ne reinsufleti muzica si de a suna acum asa cum ne-ar fi placut sa sunam atunci. Este, de asemenea, o ocazie de a-i pregati pe oameni pentru noul sound Amebix.

 



Metalfan: Au trecut 33 de ani de cand s-a infiintat Amebix. Te-ai gandit cumva sa faci un show aniversar sau sa faci un documentar (pe care sa-l lansezi eventual ca DVD) cu toti actualii si fostii membri ai trupei?
Rob 'the Baron' Miller: Exista deja un DVD intitulat Risen care contine o mare parte din povestea formatiei. El nu mai e disponibil la vanzare, dar exista pe site-ul nostru link-uri catre fisierele de YouTube.

Metalfan: Lemmy de la Motorhead declara intr-un interviu ca pentru el cheia succesului e sa nu abandonezi niciodata. Ce crezi despre aceasta afirmatie?
Rob 'the Baron' Miller: As spune mai degraba: fa lucrurile la care esti bun.

Metalfan: Ce sfat ai da unei formatii tinere?
Rob 'the Baron' Miller: Bucurati-va ca sunteti tineri si cantati muzica, nu va temeti sa experimentati, fiti cinstiti cu voi insiva.

Metalfan: Cum merg lucrurile in materie de concerte? Veti merge in turneu ca sa promovati Sonic Mass?
Rob 'the Baron' Miller: Nu stim inca, dar speram sa putem pleca din nou in turneu in 2012.

Metalfan: V-ati gandit sa concertati si in Romania in viitorul apropiat?
Rob 'the Baron' Miller: Daca am putea sa organizam treaba asta, clar am veni.

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat. Daca aveti vreun mesaj de transmis cititorilor nostri sau vreti sa adaugati orice altceva...

Rob 'the Baron' Miller: Multumim pentru interviu, sper ca va place munca pe care o facem si sper sa ne vedem intr-o buna zi in Romania.
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Amebix

   March 29, 2012  | 0 Comentarii  | 20750 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rob 'the Baron' Miller (AMEBIX): cand crust-ul intalneste doom-ul

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri