interviuri rock

Rotting Christ: Nasterea zeilor pe ritmuri de black metal

Rotting Christ: Nasterea zeilor pe ritmuri de black metal
TRUPE : Rotting Christ

Iata ca a sosit si vremea sa facem o recapitulare la literatura universala: ce mai stiti din literatura greaca veche? Blackmetalfanilor care inca nu au auzit de Hesiod o sa le explice Sakis ce si cum, pentru ca el a studiat mai indeaproape opera marelui poet grec de la inceputul timpurilor. Asta e motivul pentru care cel mai recent disc Rotting Christ e strabatut de un fior de oda in metru antic printre riffurile aprige de black metal. Sakis a promis ca o sa tina chiar si o prelegere cu acest subiect, sub forma unui concert la Bucuresti, in aprilie. Pina atunci, mai multe despre acesta intoarcere la radacini, de cind a fost doar o idee si pina a devenit o manifestare sub forma unui CD cu eticheta Theogonia, am aflat direct de la principalul vinovat, Sakis, care abia astepta sa raspunda curiozitatii noastre:

 

Andreas, Sakis, Themis, George

 

Salut, Sakis! Ce vesti ne dai din tabara Rotting Christ? Ce mai faceti?
Salut. Cred ca putem zice ca facem cam ceea ce faci si tu si ce facem cu totii, ne luptam cu timpul sperind sa-l invingem, dar din pacate nu prea reusim. Deci, cred ca iti dai seama din raspunsul meu ca nu ne vedem capul de treburi.

Tocmai ati lansat un nou disc, Theogonia. Povesteste-ne despre latura conceptuala a acestui disc.
Intregul concept al noului album isi are inspiratia in vechiul mit elen al cosmogoniei. Mai precis, ne-am inspirat din Teogonia, o carte scrisa de Hesiod, care descrie in imagini expresive geneza cosmosului, a haosului, noptii (erevos), titanilor, Phobos (frica), notiuni care au fost foarte usor de inglobat in universul liric si muzical Rotting Christ. Un concept sumbru, ale carui origini sunt necunoscute. Astfel, geneza Haosului, a nimicului din care au aparut primele obiecte ale existentei, a fost inspiratia pentru piesa ΧΑΟΣ ΓΕΝΕΤΟ (The Sign of Prime Creation). La fel ne-au inspirat si Erevos (intunericul subteran) sau Tartarus (locul suferintei vesnice). Sensurile acestor intimplari, cum ar fi nasterea titanului Phobos, ne-au facut sa ne dezvaluim unele din cele mai ascunse sentimente, scriind o piesa despre frica (Phobia).

Unele titluri de piese nu sunt in limba engleza, care este semnificatia lor? (Keravnos Kivernitos, Nemecic, Enuma Elish, Gaia Tellus, Rege Diabolicus, Helios Hyperion…)
Intr-adevar, am folosit nume inspirate din civilizatiile antice. Nume ca cele pe care le-ai mentionat, care sunt preluate din Grecia antica, Imperiul Roman, Sumer. Am inglobat spiritul antic in muzica pentru ca, pur si simplu, asa am simtit ca vrem sa cintam.

Theogonia este un disc produs si inregistrat chiar de voi insiva, fara ajutorul altcuiva. Cum ati facut ? Sunteti multumiti de rezultat?
Pot sa va anunt cu mindrie ca Theogonia este un produs 100% Rotting Christ, pentru ca m-am ocupat personal de compunerea pieselor, productie, mixaj si masterizare, fara ca nimeni altcineva sa intervina. Dupa ce atitia ani la rind am lucrat cu atitia producatori si am studiat ingineria de sunet, m-am gindit ca am ajuns la faza in care pot sa imi fac singur treaba. O treaba de care numai eu sa am grija, nu vreun producator sau vreun manager.

Care crezi ca sunt diferentele majore intre Theogonia si Sanctus Diavolos?
Nu atit de diabolic, dar mult mai pasional si ocult; productia nu mai e la fel de murdara, ci mult mai clara, cu accent pe chitari si pe melodiile specifice noua.

Cind am stat de vorba despre Sanctus Diavolos, ai spus ca intentionezi sa folosesti elemente etnice pe viitoarele albume. Te-ai tinut de cuvint si pe Theogonia se pot auzi coruri si instrumente traditionale. Cum o sa faceti ca sa puteti reda live atmosfera acestor piese?
Da, am folosit destul de multe elemente traditionale si etnice pe utimul nostru album, pe care le-am extras, in principal din cultura greaca antica si din civilizatia mesopotamiana. E dificil sa reproduci asa ceva pe scena, dar sincronizam totul foarte bine si reusim. Fiti pe faza si cu ochii deschisi, sau mai bine zis, cu urechile deschise cind o sa venim sa cintam in tara voastra in aprilie si o sa vedeti.

Cum a fost primit discul pina acum?
Dupa atita vreme am ajuns la faza in care nu ma mai intereaza prea tare recenziile, dar totusi, e prima data cind pot sa spun ca marea majoritate a recenziilor pe care le-am citit pina acum sunt pozitive si asta ma face cel putin mindru, ca, dupa zece albume, trupa asta inca mai poate veni cu ceva care atrage ascultatorii.

Privind inapoi spre restul albumelor din discografie, prin ce crezi ca iese Theogonia in evidenta?
Prin includerea elementelor etnice si traditionale, care isi au originea in istoria veche a tarii noastre si prin evidentierea chitarilor. Nu stiu daca Theogonia este cel mai bun album al nostru de pina acum, dar e cu siguranta cel in care am pus cel mai mult suflet. 

 

 

Ai compus singur piesele acestui nou disc? Ai simtit nevoia sa te izolezi de influentele exterioare pentru a veni cu idei noi?
Da. M-am ocupat cu mare atentie de compunerea pieselor. Am petrecut mai multe de un an cautind idei pentru noile cintece. Ar fi fost prea usor pentru mine doar sa pun mina pe chitara si sa scriu primele riffuri care imi veneau in minte. In felul asta, terminam albumul in doua-trei luni. Dar am vrut sa creez ceva deosebit, ceva care sa inalte si mai sus lucrarea asta care se numeste Rotting Christ. Asa ca, prima mea preocupare a fost sa prind ideea cintecului, sa vad daca e vreun motiv pentru care sa transpun in muzica acea chestie care nu ma lasa sa dorm noaptea si imi dadea cosmaruri. Ma trezeam noaptea, brusc, cu o idee in cap si puneam imediat mina pe chitara si incercam sa ii dau viata acelei idei. Deci, la inceput a fost ideea, si apoi manifestarea ei.

In interviul precedent spuneai ca noul album o sa contina si un DVD cu material live.
Da, DVDul contine imagini filmate in timpul ultimului nostru turneu mondial, imagini din timpul inregistrarilor noului disc si noul nostru videoclip.

Incepind cu Theogonia aveti un nou chitarist, George. Ce poti sa ne spui despre el?
George este noul venit si ni s-a alaturat ca membru permanent dupa ce a fost  cu noi in citeva turnee. Pe linga faptul ca este un chitarist foarte bun, ne intelegem foarte bine cu el, ca om. In trecut a cintat cu Nightfall.

De unde ai atita inspiratie sa scrii mereu piese atit de reusite? Nu ti-e greu sa vii de fiecare data cu ceva diferit de restul albumelor, avind in vedere ca deja ai mai facut-o de zece ori pina acum?
Da, nu ma feresc sa recunosc ca imi e din ce in ce mai dificil cind e vorba sa compun, pentru ca trebuie sa creez ceva care sa duca trupa cu un pas inainte, si asta fara sa reciclez din vechile idei. Sunt cam nelinistit ca personalitate si asta ma predispune la o cautare interioara permanenta, sa gasesc parti din mine pe care inca nu le-am aratat. Daca intr-o zi o sa ma trezesc si o sa constat ca aceasta cautare s-a sfirsit, o sa pun chitara-n cui si o sa plec… Dar, pentru moment, se pare ca mai am ceva de mers…

Sunteti la o noua casa de discuri, Season of Mist. Cum se face ca ati ales aceasta casa de discuri in loc sa prelungiti contractul cu Century Media?
Da, dupa zece ani de colaborare cu Century Media, contractul s-a terminat si ne-am despartit in termeni amiabili. Nu pot spune ca am avut probleme mari in relatia noastra cu ei, dar era timpul sa incercam si altceva, cum ar fi o casa de discuri mai mica, dar de perspectiva, profilata pe o muzica mai apropiata de ce cintam noi. Avem mai mult control si suntem in topul prioritatilor lor. Suntem curiosi sa vedem cum va evolua relatia noastra cu Season of Mist, deocamdata se pare ca totul va merge ca pe roate.

Atitudinea anticrestina e afisata, de obicei, de trupele black metal pentru a atrage atentia. In cazul vostru, problema nu se mai pune in felul asta, pentru ca deja sunteti o trupa cunoscuta. Din ce motive mentineti aceasta atitudine «neprietenoasa» fata de religie?
Religia este cel mai important si mai bine pus la punct instrument de manipulare din istoria omenirii… Asa ca, cum oricine isi poate da seama, doar uitindu-se la numele trupei, avem o parere defavorabila fata de orice fel de religie. Sustinem libertatea de gindire, un concept pe care nici o religie nu il incurajeaza si un concept pe care nici [Dave] Mustaine nu il accepta. Bine, era capul de afis al festivalului si putea sa aleaga trupele de deschidere, dar, noi, ca metalisti, am luptat intotdeauna impotriva oricarei forme de cenzura. [Dave Mustaine a reuzat sa cinte pe aceeasi scena cu Rotting Christ in mai 2005, vazind in numele trupei elene o ofensa la adresa credintei sale. n red]

Cum sunteti vazuti de catre compatriotii vostri? Sunteti una dintre trupele grecesti cele mai cunoscute in strainatate, niste reprezentanti ai unei tari religioase, transmitind un mesaj anti-religios.
Da, pastram in continuare acest spirit si transmitem in continuare mesajul din interiorul unei tari fundamentaliste. Si chiar daca ne-au aratat la stiri si prin ziare, noi ne vedem de «blestemata» noastra de treaba.

Este cunoscut faptul ca nu prea va pasa de faima, de nume, dar trupa are un numar mare de fani, va considerati un fel de rockstaruri ale undergroundului? (ha ha)
Ne consideram o trupa undeground, ne urmam chemarea si avem o atitudine anti-rockstar, care se potriveste cu personalitatile noastre. Nu cintam muzica pentru a fi cunoscuti, cintam muzica pentru a ajunge in inimile oamenilor…

 

 

Cit de importante sunt versurile? Sunt doar niste cuvinte puse acolo ca sa ai ce cinta sau mesajul este la fel de important ca muzica?
Sunt importante, dar nu atit de importante ca muzica… Daca toata lumea ar vorbi aceeasi limba, atunci da, ar fi la fel de importante. Dar cine poate sa inteleaga o trupa de death metal, de exemplu, cind cinta in engleza?

Pe vremea cind s-a infiintat trupa, heavy metalul nu avea traditie si nici nu constituia o scena importanta in Grecia. Ati resimtit aceasta piedica in cariera voastra?
Da, este o piedica… Daca am fi fost de pe undeva din Scandinavia, ne-ar fi fost mult mai usor, dar ce sa facem… Aici ne-am nascut, in partea asta a Europei si mergem inainte cu hotarire. Si, ascultati-ma pe mine, de cele mai multe ori, cei care nu sunt atit de avansati, dintr-un motiv sau altul, sunt obligati sa munceasca mai mult decit ceilalti si asta ii face, in cele din urma, mai buni…

Ce muzica mai asculti zilele astea? Ce zici, Dimmu Borgir mai cinta black metal?
Incerc sa ma mentin la curent cu scena pe cit posibil, asa ca imi petrec majoritatea timpului ascultind albumele noi si trupele nou aparute. Cind nu ascult metal, ascult muzica traditionala, facuta cu suflet, muzica din locuri exotice pentru mine… De exemplu, un cintec dintr-un sat din muntii Anzi poate sa ma impresioneze…
In legatura cu Dimmu Borgir, da, sunt de parere ca ceea ce cinta este black metal si imi place foarte mult.

Aveti deja stabilite doua lungi turnee europene, care vor trece prin mai multe tari. Speram ca nu veti ocoli Romania, pentru ca sunt o gramada de fani care va asteapta!
Tocmai am primit confirmarea pentru ultima parte a turneului si vom ataca Balcanii incepind cu 14 aprilie si vom incepe cu Bucurestiul, asa ca ne vedem acolo! [intre timp data concertului s-a schimbat: 11 aprilie. n red]

Poate dupa acest turneu veti mai edita un alt DVD?
Da, vom filma pentru DVD in Atena in luna octombrie si alaturi de concert, DVDul va contine multe ore de imagini din istoria trupei. Vom incerca sa-l facem cit mai cuprinzator cu putinta.

Multumim pentru interviu si ne vedem la concert!
Pina pe 14 aprilie… [chiar mai curind: pina pe 11 aprilie, noua data a concertului]
KEEP THE HORNS RISING ROMANIAN BROTHERS AND SISTERS

 

 

Sakis, pentru Rotting Christ

Autor: Klawz, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Rotting Christ

   February 02, 2007  | 7 Comentarii  | 36725 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rotting Christ: Nasterea zeilor pe ritmuri de black metal

  • Bai ei zic ca vin dar pe site-ul oficial nu zice nimic...

    1. Posted by Sparky | 07 Februarie 2007 18:23
  • comentariul meu: mai uitate o data...baietzii sau tzinut de cuvant...:D...o sa fie pizdos concertu...

    2. Posted by kHristian | 20 Februarie 2007 00:21
  • super tare o sa fie concertul care imi da mai multe informatzi??? intratzi pe id meu ironmaiden_eddie18

    3. Posted by eddie cannibalu' | 11 Martie 2007 14:11
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri