interviuri rock

SABATON: interviu cu Rikard Sundén

SABATON: interviu cu Rikard Sundén
TRUPE : Sabaton

Metalfan: De ce Sabaton? Ce inseamna de fapt numele vostru, si ce legatura are acesta cu trupa in sine? Exista vreo semnificatie speciala?
Sabaton este un articol de incaltaminte medieval. E un nume misto si se potriveste perfect cu muzica noastra, care este ca o lovitura de heavy metal drept in fata.

Metalfan: Care sunt influentele voastre? Incepand cu versurile orientate spre razboi, si terminand cu muzica? Aveti timp sa va tineti la curent cu scena de metal? Adica, sunt trupe pe care le ascultati si care va plac in mod special?
Influentele pentru versuri vin destul de usor, trebuie doar sa deschidem o carte de istorie, sa citim un ziar sau sa deschidem televizorul, si avem tot ce ne trebuie. Suntem povestitori ce vorbesc despre diferite razboaie si despre diferite tari care poarta un razboi. Nu simpatizam nici cu nazistii, nici cu rusii, nici cu americanii, chiar daca unii oameni ne acuza de lucrul asta. Tema de razboi pe care o avem si pe Primo Victoria si pe Attero Dominatus nu e nimic mai mult decat o poveste despre cum s-au intamplat anumite lucruri. Joakim este cel care a facut toata muzica pana acum, si a facut-o chiar foarte bine. Poate sa se uite la un film, sau sa auda ceva la radio, de exemplu, iar cu inspiratia pe care o ia de la acel film, sau de la acel cantec, incearca sa recreeze sentimentele pe care le-a avut in momentul respectiv. Noua ne plac trupe ca Rainbow, Black Sabbath, Accept, Judas Priest, Kiss si asa mai departe, si ascultam chiar si trupe noi, dar era mai bine „atunci” decat „acum”.

 

 

Metalfan: Cum au primit fanii din Europa pe Sabaton? Care a fost impresia generala?
Cand am facut turneul cu Edguy si Dragonforce, nu erau foarte multi oameni care sa fi ascultat Sabaton in afara Suediei. Turneul a fost un succes pentru noi, iar feedback-ul a fost incredibil desi nu auzise nimeni de noi. Dupa acest turneu, am crescut si noi, si acum suntem in stare sa fim headlineri la turnee mai mici, si am observat ca sunt fani si pentru noi. Vrem sa mergem inapoi in toate locurile in care am fost cu Edguy si o sa revenim la turnee impreuna cu Grave Digger si Therion in multe dintre acele locuri, si deasemenea sa facem cateva show-uri in tari in care nu am mai fost.

Metalfan: Mai sunt inca fani care cred ca stilul si sunetul de pe Primo Victoria a fost categoric mai bun decat cel de pe Attero Dominatus, ce parere ai tu, ca membru al trupei, despre chestia asta? Ai observat vreo schimbare majora in stilul Sabaton, v-ati lasat purtati de val, sau pur si simplu ati incercat sa faceti altceva?
Cred ca atat Primo Victoria cat si Attero Dominatus sunt foarte asemanatoare unul cu celalalt. Cateva dintre cantecele de pe Attero Dominatus au fost scrise in aceeasi perioada ca si Primo Victoria, si nu am vrut sa experimentam cu un alt sound. Desigur, o sa fie intotdeauna oameni carora o sa le placa mai mult Primo Victoria decat Attero Dominatus, dar cred ca asta e un lucru bun.

Metalfan: Stiu ca ati inregistrat un album Metalizer pentru o casa de discuri italiana, e vreo posibilitate ca acel album sa vada vreodata lumina zilei sau e doar un proiect mort?
Metalizer este in momentul de fata un proiect mort, si nu stim nimic despre viitorul acelui album. Nu am pastrat legatura cu fosta noastra casa de discuri si din cate stim noi, il pot tine asa in stand-by cativa ani de zile sau pot sa-l lanseze maine.

Metalfan: Nu demult ati fost invitatii lui Lordi pentru cateva concerte, cum a fost sa cantati cu micii monstri? Hai, da-ne niste informatii din „interior, ati putut sa le vedeti fetele? :) Vrei informatii din interior? Pai, sunt niste oameni foarte de treaba, nu arata deloc cum ai crede tu. Awa, fata de la clape, arata ca o profesoara, stii, intr-un fel foarte sexy, iar Lordi insusi, a fost cam singurul pe care puteai sa-l recunosti cat de cat. Concertele cu Lordi au fost super, si a fost o ocazie mare pentru noi sa atingem un public cu care in mod normal nu am fi putut sa intram in contact. A fost amuzant, pentru ca de obicei dupa un concert heavy metal, cand toata lumea a plecat acasa, pe jos vezi numai pahare de bere, dupa concertul cu Lordi, era numai popcorn =) Asa ca am fost in locul potrivit pentru ca pentru multi dintre copiii de acolo a fost primul lor concert heavy metal, si multi dintre ei o sa creasca si o sa fie rockeri, iar prima trupa pe care au vazut-o, a fost Sabaton.

 

 

Metalfan: Ce ne poti spune despre turneul cu Grave Digger si Therion? Incer dar sigur, Sabaton creste din ce in ce mai mult, care sunt visele tale alaturi de Sabaton (acelea pe care chiar le vezi implindindu-se)?
Turneul va acoperi 15 tari, si va avea 30 de concerte. Nu am fost niciodata in atat de multe tari asa ca asta e o ocazie importanta pentru noi sa vedem oameni noi. Intotdeauna cautam posibilitati de a merge in tari noi, vrem sa fim in turneu cat de mult posibil. Visul meu, ca si al celorlalti baieti, este bineinteles sa facem turnee mondiale si sa cantam pe arene mari in fata a mii de oameni. Dar ca sa fim realisti, vrem doar sa facem cat de multe turnee putem, si sa facem cunoscuta muzica noastra, sa fim pe drum si sa ne distram. Viitorul ne va spune ce se va intampla.

Metalfan: In 2007, una dintre datele pentru turneul Grave Digger / Therion, este in Budapesta, Ungaria. Datele sunt cele finale? E vreo sansa sa veniti si in Romania si sa cantati pentru publicul de aici?
Cred ca datele sunt cele finale, dar daca am avea de ales, categoric am veni si in Romania, am vrea sa mergem in toata lumea daca ar fi dupa noi =)

Metalfan: Ati anuntat un nou album pentru 2007. Va fi alt album inspirat de razboi, sau o sa aveti o alta abordare, sau de ce nu, poate chiar un album conceptual ?
Da, il vom inregistra in vara (2007) si avem multe idei pentru acel album, si probabil vom continua cu ideea de razboi. Daca va fi un album ca Primo Victoria si Attero Dominatus sau un album conceptual, e prea devreme de zis.

Metalfan: Care va fi pasul urmator in povestea Sabaton, aveti vreun plan sa lansati vreun DVD in viitorul apropiat?
Da, vom lansa si un DVD, dar momentan nu ne-am hotarat cand o vom face. Speram sa fie in 2007 dar daca nu, cu siguranta va fi in 2008. Depinde de noi cand va fi gata si de casa noastra de discuri cand va vrea sa il lanseze pe piata.

Metalfan: Cum vezi la Sabaton schimbarea in stil de-a lungul timpului, incepand cu primul demo, si terminand cu Attero Dominatus si album nou din 2007 ?
Pai, de la primul demo si pana astazi, cred ca am suferit o schimbare majora in stil. La inceput cantam mai mult power metal iar Joakim de-abia incepuse sa cante iar vocea lui nu era la fel de dezvoltata ca astazi. Cred ca atunci cand am inregistrat albumul Metalizer (acela care nu a fost lansat) iti puteai da seama in anumite cantece cum am putea suna, iar pe Primo Victoria auzi mai mult heavy metal, si o sa continuam pe drumul acesta. Attero Dominatus este destul de asemanator cu Primo Victoria, dar pe noul album, o sa mergem putin mai departe, si iti spun, ca de-abia astept sa inregistram acel album.
 
Metalfan: Inainte de a termina interviul, vrei sa le spui ceva fanilor din Romania? (Da, ati ajuns chiar si pana aici :) )
Acum chiar ca vreau sa cant in Romania. O sa venim sigur sa va incercam berea si sa dam putin din cap impreuna, e doar o chestiune de timp. See you on the road!

Vezi galeriile trupelor: Sabaton

   November 07, 2006  | 7 Comentarii  | 43530 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SABATON: interviu cu Rikard Sundén

  • Sabaton forever! :D
    http://img385.imageshack.us/img385/1025/img1018gm2.jpg

    1. Posted by Scrum | 07 Noiembrie 2006 22:39
  • RIKARD OVERHEERSCHT!! WHO HO HO HO HO!!!!

    2. Posted by Saurius | 08 Noiembrie 2006 23:57
  • By the way, toti fanii Sabaton din Romania sunt asteptati pe www.sabaton.ro/forum :) Join the Panzer Battalion!

    3. Posted by Scrum | 09 Noiembrie 2006 14:12
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri