interviuri rock

SAMAEL: Noua era solara (Interviu cu Xy & Vorph)

SAMAEL: Noua era solara (Interviu cu Xy & Vorph)
TRUPE : Samael

De la cea mai intunecata cale, de la aversiunea fata de religie exprimata fatis, de la rebeliune, Samael si-au gasit drumul spre eternitate si spre o era a luminii, iar acum se indreapta spre soare cu cea mai mare viteza. Solar Soul este cel mai nou album, aparut pe 1 iunie 2007. O continuare a calatoriei si totusi un nou inceput, alaturi de una dintre cele mai tari case de discuri - Nuclear Blast. Si, mai ales, o noua stare de spirit si confirmarea identitatii trupei. Asa ca l-am convocat la o discutie pe Xy, "creierul" din spatele Samael, creatorul, perfectionistul, mereu cu cate o idee fistichie in minte, privind intotdeauna cu un ochi critic trecutul pentru a imbunatati prezentul, dar mai ales viitorul. Iar la final, Vorph ne explica universul ideilor prezente pe fiecare piesa a albumului.

 

 

Metalfan: Salut, Xy! Ce mai faci?
Xy:
Bine, bine. Stii, abia ne-am intors din weekend-ul asta [6-7 iulie] in care am avut doua concerte si inca ma refac, dar in general bine, da.

Metalfan: Si cum au fost concertele?
Xy:
Au fost destul de ok. Adica primul, in Germania, a fost un festival aflat la a doua editie si n-au fost foarte multi participanti, asa mi s-a parut. Si pentru ce trupe au fost si ce-au vrut organizatorii sa obtina... cam putini... Iar in Polonia a fost destul de bine dupa parerea mea, ne-am simtit bine acolo.

Metalfan: Ma bucur! Ok, acum o sa trec la prima intrebare propriu-zisa. Tocmai ati lansat un nou album, care se numeste Solar Soul. [Xy aproba] Ati parcurs drumul de la o calatorie intunecata [Black Trip] si pana la o era a luminii [Reign of Light], iar acum mergeti mai departe, drept catre soare. Poti sa imi explici acest concept?
Xy: Pai, stii, cred ca n-am incercat niciodata sa urmam o cale anume, intotdeauna a fost o evolutie fireasca pentru noi. Am incercat sa transpunem in trupa, prin muzica si prin versuri, ceea ce suntem ca oameni. Cred ca felul in care ne-am schimbat, in care ne-am dezvoltat sau am evoluat noi insine se reflecta in trupa. Si da, cum ai zis si tu, este interesant ca putem privi fiecare album ca pe un mic pas pe care l-am facut, si ca toate albumele ne amintesc de cum eram intr-un anumit moment.

Metalfan: Pentru ca e interesant, stii... nu cred ca mai exista vreo trupa la care sa te uiti peste titlurile albumelor si sa stii exact unde se afla in acel moment, sa poti descrie in ce moment al existentei lor se aflau oamenii din trupa doar dupa titlul albumului! [Xy este de acord] Uuuhm... ok. Cine a creat coperta si ce reprezinta?
Xy: Pentru coperta am incercat cateva lucruri... A fost facuta de tobarul din cealalta trupa a lui Makro, Sludge. Adica este o persoana pe care Makro o cunoaste de ani buni, si lucreaza si pentru o companie de arhitectura... In esenta aveam titlul, iar el a venit cu niste idei care ne-au placut si am lucrat mai departe impreuna pentru a le dezvolta. Coperta este bazata in mare parte pe titlu si am vrut sa avem ceva cu care sa poti face o conexiune, dar in aceasi timp sa nu fie prea cliseistic, stii? "Solar Soul" - deci bineinteles ca imaginea unui soare este acolo. N-am vrut sa mai avem pe coperta o poza concreta. Asa ca e putin abstracta, dar de exemplu poti gasi in imagine si tema Yin-Yang, adica un concept care exista in Samael de foarte mult timp. A fost interesant sa incercam ceva diferit de toate lucrurile de pana acum, dar care in continuare sa se potriveasca cu ceea ce inseamna Samael.

 

 

Metalfan: Albumul a ajuns pe locul 41 in topurile elvetiene, daca nu ma insel [Xy aproba]. Ok, si cum este in comparatie cu albumele precedente?
Xy:
Un pic mai bine, asa ca e un semn bun si, inca o data... adica topurile se fac pe baza vanzarilor din prima saptamana si apoi depinde si cat de mult stai in clasament. Iar in Elvetia am stat, cred, vreo trei saptamani, dar stiu ca se vinde destul de bine in continuare. Da, e destul de bine pentru noi, stii?

Metalfan: Sunt importante topurile pentru voi?
Xy:
Aaaaaa... asta e buna. Stii, e important si nu e. Pana la urma nu inseamna ca daca nu esti in top nu vinzi intr-o anumita tara. Poti sa vinzi si mai tarziu, iar Samael este o trupa ale carei albume mai vechi se vand destul de bine si astazi. Asa ca este un lucru constant. Poti sa fii in top, sa vinzi foarte bine la inceput si apoi sa vinzi inca si mai bine. Dar este in continuare un semn, asa ca as minti daca as spune ca nu este important deloc. In principiu nu este ceva ce urmarim cu tot dinadinsul, dar daca se intampla, ne bucuram.

Metalfan: Pe site-ul vostru si pe cel al Nuclear Blast, noul album este prezentat ca o noua era pentru trupa. Care ar fi aceasta era?
Xy:
Nu stiu... adica Reign of Light a fost... inainte am avut o pauza destul de lunga, iar de la Reign of Light avem o componenta stabila si pe acel album se vede ca ne simtim mai confortabil. De asemenea, e si faptul ca avem o casa de discuri noua. E ca un nou inceput, intr-un fel. Deci am simtit asta... suntem cu Makro deja de cativa ani si in trupa este o atmosfera foarte buna, avem vointa sa facem mai mult, sa cantam mai mult si toate cele, deci cred ca in sensul asta ar putea fi o era noua pentru noi.

Metalfan: Noua casa de discuri este Nuclear Blast. De ce ati ales oferta lor in detrimetrul celorlalte?
Xy:
Au fost cateva lucruri. Adica Nuclear Blast erau interesati de noi de ceva vreme si de asemenea cunosteam destui oameni acolo, in companie, si apoi au venit si cu o oferta buna. Pana la urma a fost un pas logic pentru noi. Ei scosesera oricum Reign of Light in Statele Unite, asa ca ne-am gandit ca ar fi interesant sa avem acelasi partener in toata lumea, iar acum lucram cu ei in toate tarile, mai putin in Elvetia. Asa ca a fost destul de logic, a fost un proces natural si am fost la ei si mai inainte, am cunoscut unele persoane de acolo, deci acum deja stiam cine se va ocupa de noi. Ne simtim bine acolo.

 

 

Metalfan: De asemenea, contractul cu Nuclear Blast, din moment ce sunt o casa de discuri gigant, va aduce probabil turnee mai multe. Multi muzicieni gasesc lucrul asta foarte misto la inceput, dar la un moment dat incep sa il considere obositor si frustrant, mai ales ca presupune sa fie departe de cei dragi pentru perioade lungi de timp. Crezi ca o sa va descurcati?
Xy:
Stii, cand ai o trupa este visul tau sa pleci in turnee. Apoi, cum ai zis si tu, daca devine prea mult, deja e alta treaba, dar momentan sunt sigur ca nu e prea mult pentru noi, ceea ce e foarte bine. Chiar vrem sa avem mai multe turnee si cred ca toti cei din trupa fac lucrul asta cu placere. Bineinteles, este dificil ca esti plecat de acasa, dar in acelasi timp este interesant sa cunosti lume noua... asa ca pana la urma este un lucru bun. Si atunci cand faci muzica, vrei sa o sustii si live. Asa ca vom vedea daca ajungem in punctul in care sa consideram ca e prea mult, dar pana acum nu s-a intamplat.

Metalfan: Ati inregistrat albumul in trei studiouri [The Cube, Albertine, Roystone], dupa cum scrie in booklet. De ce ati avut nevoie de trei?
Xy:
Ei bine, mai mult datorita faptului ca am vrut sa inregistram totul aici, asa ca am folosit unul pentru voce si cateva parti de tobe, si apoi am folosit propriile studiouri pentru transferuri, editare. Asa cum am facut si pentru Reign of Light, ideea a fost sa inregistram tot ce tine de album aici, apoi sa mixam in alta parte [Suedia]. Adica poti sa faci o sesiune de inregistrari, apoi sa revii asupra ei si sa imbogatesti piesele sau chiar sa te intorci in studio daca dupa un timp crezi ca e nevoie sa reinregistrezi unele parti sau chiar sa le refaci complet. Este interesant, ai mai mult control, dar pe de alta parte e si periculos intr-un fel pentru ca poti intra atat de mult in detalii, incat ajungi sa te pierzi. Sau sa ma pierd, mai bine zis [rade].

Metalfan: Da, stiu ca iti place sa te joci foarte mult cu detaliile.
Xy:
Da, chiar foarte mult. Si ar trebui sa poti gasi o limita... cred.

Metalfan: S-a intamplat ceva neobisnuit sau amuzant in timpul inregistrarilor?
Xy:
Aaaaaaa.... nu, nu chiar. Adica a fost un moment cand am avut niste probleme cu tonurile, cam atat... Nu a fost foarte amuzant, dar un tuner n-a fost calibrat cum trebuie si a trebuit sa inregistram din nou. Dar nimic special, totul a mers destul de bine si de usor si, ca de obicei, astept pana in ultimul moment inaintea mixajului, asa ca a fost destul de intens.

Metalfan: Ati lucrat inca o data cu Waldemar Sorychta. A devenit deja o traditie pentru voi... ca si cum ar fi cel de-al cincelea membru al trupei [Xy aproba] In ce mod v-a ajutat de data asta? A facut ceva diferit fata de celelalte albume? Care a fost aportul lui la Solar Soul?
Xy:
Nu, noi deja cam stim ce vrem, stim directia, stim tema piesei. Insa vine un moment in care ai facut cam tot ceea ce puteai face si te ajuta enorm sa ai pe cineva cu "ureche" excelenta, care vine din afara si n-a mai auzit piesele pana atunci si sa-ti dea cateva sugestii. Uneori chiar nu este mare lucru, doar sa repetam o parte sau alta sa intre ceva mai tarziu. Schimbari minore care fac cantecul sa para mai aerisit. Stii, mici detalii care fac diferenta la sfarsit. Asa ca a fost foarte usor sa lucram cu el, mai ales c-a venit in Elvetia cam o saptamana si a trecut prin fiecare piesa in parte. Si cum ai zis si tu, este o prietenie care dureaza de multi ani, este o persoana in care putem avea incredere, deci e foarte usor. Poate ca intr-o zi o sa incercam sa lucram cu altcineva, dar momentan este bine asa, asa ca de ce sa schimbi ceva ce functioneaza?

 

 

Metalfan: Esti multumit de cum a iesit Solar Soul? Din punct de vedere al productiei si al pieselor in sine.
Xy:
Pana acum da, pentru ca e inca recent si cred ca este exact ce-am vrut sa obtinem. Si da, sunt multumit cu asta. Adica deja ma gandesc la urmatorul si vom vedea ce vom face acolo, ce vom mai incerca. Poate ceva un pic mai energic. Vom vedea atunci, dar chiar sunt complet multumit de cum au iesit unele piese de pe Solar Soul.

Metalfan: Sincer, spune-mi care sunt piesele tale preferate de pe album si mai ales de ce.
Xy:
Pfffffff.... uuuhhhmmm… Nu prea stiu ce sa zic! Pentru mine n-a fost nimic de dat la o parte, n-a fost nici o piesa despre care sa am sentimentul ca este mai putin buna decat oricare alta. Asa ca... Nu stiu... [dupa o pauza] Imi cam place Western Ground intr-un fel. N-as spune ca este preferatul meu, dar este un cantec de care sunt multumit chiar daca nu este clar favoritul tuturor sau primul cantec care te prinde cand asculti albumul. Imi place groove-ul pe care il are si aranjamentul de la refren, cred ca este foarte deschis la refren. Si apoi mai e si mixul dintre clape si chitara, deci sunt foarte satisfacut de piesa asta.

Metalfan: Si mie imi place!
Xy:
Asta doar ca sa mentionez o piesa, dar n-as spune ca e preferata mea de pe album.

Metalfan: Okey... Spune-mi cate ceva despre invitatii de pe disc: Sami care canta la sitar pe Quasar Waves si Vibeke [voce pe Suspended Time]. Cum de v-ati gandit sa aveti invitati si de ce ei in mod special?
Xy:
Pai, am facut asta si pe Reign of Light, cu invitatii... Si Sami ne-a ajutat cu partile de sitar si pe albumul ala si inca de pe atunci deja vroiam sa mai avem inca un cantec cu sitar. Nu doar pentru Sami, stii, dar in ideea ca am lucrat bine data trecuta si am crezut c-ar fi interesant sa mai colaboram o data. Asa ca am scris Quasar Waves in ideea de a-i adauga aceasta atmosfera indiana. Deci, stii, te cam astepti sa-l avem si pe Sami. Iar in legatura cu Vibeke, a fost mai mult ideea lui Waldemar care lucra cu Tristania si tot discutam diferite idei si el s-a gandit ca pe Suspended Time s-ar potrivi o voce feminina.  Deci a fost mai mult ideea lui. Cred ca a iesit bine, ii mai da culoare piesei, asa ca e ok.

Metalfan: Quasar Waves este piesa mea favorita :)
Xy:
Ok... [rade]

Metalfan: Sunt foarte multe clape pe albumul asta, pare un album axat pe clape. Sunt si piese pe care le-ai compus pe chitara?
Xy:
Oh! Uhm… Hehe… [pauza] Ma gandesc! [iar pauza] Nu chiar... [pauza si mai lunga] Interesanta intrebare. Stai... Stii, daca iei de exemplu Ave!, in mod cert poti sa spui ca e un cantec facut pe clape, dar... Ei bine, poate Suspended Time este mai mult pe chitara! Inainte era doar un ritm de tobe si apoi... deci asta are mai multa chitara. Insa cele mai multe piese incep cu clape, da, asa ca ai dreptate.

Metalfan: Cat timp aloci lucrului? Cand nu ai un job normal, de 8 ore, cum lucrezi?
Xy:
Depinde de perioada, stii? Daca ai o perioada cu turnee si trebuie sa mai si repeti sau daca este o perioada de compus propriu-zisa. Pentru Solar Soul aveam cateva idei,  chestii pe care le fac din cand in cand doar ca sa am mici schite, dar am inceput efectiv prin februarie 2006 dupa ce-am terminat turneul, a durat cam patru sau cinci luni, timp in care n-am facut decat sa compun. Si apoi te obisnuiesti... adica primele doua-trei piese sunt mai grele, dupa care iti intri in ritm si daca totul merge bine as putea sa am primele versiuni cam pentru doua piese pe saptamana de exemplu. In principiu trebuie sa ai ideile de baza si apoi sa vii cu detalii. Apoi ii dau piesa lui Vorph, facem un demo, discutam cu totii in trupa, apoi el adauga versurile si apoi incercam sa inregistram acea piesa, in timp ce eu imi mai dau cu parerea despre ce cred c-ar trebui schimbat la modul in care canta. Acum facem iar demo-uri, o chestie pe care n-am mai facut-o de la Passage. Cred ca e bine sa ai o idee clara despre ce vrei de la cantecul ala, despre cum vrei sa arate la final. Si apoi ne intalnim cu Waldemar care vine cu micile detalii, ne intoarcem la lucru, facem ce ne-a spus [rade] si apoi mixam.

Metalfan: Intorcandu-ne un pic la clape, marea majoritate are un iz de muzica simfonica [Xy aproba], care este mai sesizabil decat pe albumele precedente. Ce s-a intamplat, s-a mutat vreo orchestra langa sala voastra de repetitii?
Xy [rade]:
Nu... Adica asta e ceva care ne place tuturor in trupa, stii? Intotdeauna am fost atras de tot felul de soundtrack-uri din filme si chestii de genul asta. Si cred ca pe un album ca Eternal am putut sa o lasam un pic mai moale cu orchestratiile si sa experimentam ceva mai mult cu sunetele eletronice, poate un pic si cu sound-uri industriale, a fost ceva mai diferit. Apoi pe Solar Soul am vrut sa aducem inapoi toate lucrurile abandonate in trecut. Partea mai orchestrala din Samael, am vrut sa fie mai prezenta. De asemenea am vrut sa avem si mai multa chitara si in acelasi timp sa mentinem atmosfera indiana de pe Reign of Light pe cateva piese, cum ai zis si tu - Quasar Waves, si chiar si pe Western Ground partea de vioara are un iz indian, arabesc.

Metalfan: Sa intelegem deci ca Solar Soul este intr-un fel un album back to the roots?
Xy:
N-as spune chiar back to the roots. Intr-un fel este un album care inglobeaza parti diferite din Samael. Asa ca este... nu chiar un "best-of", dar un disc care contine tot ce-am facut in trecut si reprezinta ceea ce suntem astazi. Si sunt intr-adevar anumite piese, cum ar fi On The Rise si poate si Valkyries' [New Ride] care au fost facute mai mult pentru live si am avut reactii foarte bune la aceste piese live pana acum. Asa ca ne simtim foarte bine sa le cantam in concerte. Este pur si simplu o noua dimensiune cand ajungi la live si atunci iti dai seama daca o piesa va ramane in setlist sau nu.

 

 

Metalfan: Chiar, ce piese vechi veti scoate din playlist pentru a le introduce pe cele noi?
Xy:
Daaaa, da... asta e un pic un cosmar. Nu stiu... Adica am avut aceste doua concerte in care am renuntat la Inch'Allah. Am scos si Jupiterian Vibe... [Metalfan isi exprima o dezamagire profunda] Dar nu inseamna ca n-o sa le mai cantam!! Astea au fost seturi de o ora, asa ca n-am avut prea mult timp la dispozitie, ca la orice festival. A trebuit sa facem o alegere pentru a putea include si piese noi. Dar saptamana viitoare [14-15 iulie] vom canta in Portugalia si deja le vom include din nou in playlist. Dar da, este adevarat ca este o alegere si trebuie sa decizi ce vei pastra si ce nu... Noi incercam mereu sa avem si piese mai vechi, sa avem o varietate, stii? Un set care sa includa cate ceva de pe fiecare album.

Metalfan: Daca o sa renuntati la Baphomet's Throne, cred ca toata lumea o sa fie furioasa :)
Xy [rade]:
Nu stiu, asta este o piesa pe care o tot cantam de fiecare data si apoi am scos-o din setlist pentru mult timp, cativa ani chiar, si a fost ok. Apoi ne-am hotarat sa-o aducem inapoi pentru ca suna bine, inca ne simtim bine cantand-o si oricum vroiam sa avem ceva si de pe Ceremony of Opposites. Asa ca momentan nu ma deranjeaza sa-o cant. Insa stii, cred ca intr-o trupa, daca ajungi sa te plictisesti de o piesa, mai bine renunti la ea. Teoretic nu mai simti nimic, nu te mai misca in nici un fel, deci nu are nici un sens...  Dar asa cum am zis, este un sentiment pozitiv cand cantam Baphomet's Throne.

Metalfan: Cum de-ai devenit atat de interesat de melodie si de a avea refrene catchy? Este prima data cand observ ca pe cateva refrene ati folosit backing vocals, si nu ma refer doar la Suspended Time, ci si la alte piese unde poti sesiza ca mai este o voce pe fundal.
Xy [aproba cu convingere]:
Intotdeauna am avut o slabiciune pentru chestiile catchy, stii? Imi place de asemenea muzica experimentala, industral, si o gramada de alta muzica, insa practic intotdeauna mi-au placut armoniile. Si cred ca asta e un alt lucru pe care l-am incercat. Si in legatura cu ce-ai zis tu de partile vocale, am lucrat intr-un alt fel, am inregistrat intotdeauna de doua, trei ori, uneori chiar de patru ori pentru refrene, doar ca sa lucram mai mult pe partea asta si sa avem mai multa melodie, sa le facem mai catchy. Cred ca e foarte important ca intr-un cantec sa-ti poti aminti partea care urmeaza....

Metalfan: Cel mai bun exemplu care-mi vine in minte pentru refren demential este Architect, piesa bonus. Este deosebita [Xy: multumesc!] dar in acelasi timp si un pic neobisnuita pentru Samael pentru ca, stii... Vorph chiar canta! Si nu face asta prea des.
Xy:
Nu, nu. Piesa asta... adica a sfarsit ca bonus pentru ca am compus-o aproape pe final si este un pic diferita de restul, dar asta nu inseamna ca nu ne place! A fost doar ceva mai diferita. Este un cantec la care aveam tema de baza si i l-am pasat lui Vorph,  el a adaugat liniile vocale si abia pe urma am finalizat muzica. A fost deci diferit de modul in care lucram de obicei si cred ca e interesant c-a putut avea mai multa libertate pentru vocea sa, stii? Piesa era practic doar tobe si un pic din chitara ritmica si atat. Cred deci c-a putut sa gaseasca mai usor o linie vocala cu care sa se simta confortabil, pe cand daca ar fi avut versiunea finala... e mai greu in cazul asta, stii? Trebuie sa urmeze cu strictete muzica.

Metalfan [rade]: Asta inseamna ca in general il fortezi sa cante intr-un anumit fel!
Xy:
Nu, nu, dar in sensul ca asteapta ca piesele sa fie finalizate [Metalfan: Hei, glumeam!] si apoi scrie versurile in functie de ceea ce muzica ii inspira. Si stii, piesa este aproape completa si uneori mai schimb mici lucruri la ea ca sa se potriveasca cu vocea, insa practic este a face linii vocale dupa ce partea muzicala e terminata. Si tocmai din cauza asta uneori este interesant sa lucrezi si altfel, cum ar fi sa incepi cu vocea... Poti incepe cu clapele, cum ai zis si tu, poti incepe cu chitara, cu bass, cu tobe. Asta iti da intr-un fel o alta modalitate de abordare. Deci cred ca e bine sa experimentezi orice.

Metalfan: Tot referitor la Architect, este piesa bonus dar pe CD nu este ultima piesa, ci inainte de ultima. Ceea ce trebuie sa recunosti ca e cam neobisnuit. Care a fost motivul?
Xy:
Da, e neobisnuit. Dar e numai pentru ca acolo se potriveste. Adica Olympus, ultima piesa, este una dintre piesele despre care am stiut imediat ce-am scris-o ca va inchide discul. Si acolo a ramas :) Solar Soul a fost de asemenea o piesa despre care eram siguri ca va fi prima, piesa de deschidere. Si apoi trebuie sa te gandesti la toate variantele pentru tracklist, pentru ca parerea mea este ca ordinea pieselor este foarte importanta si trebuie sa te gandesti daca nu cumva este vreo alta piesa care ar fi mai potrivit sa apara prima pe disc. Insa acestea doua.... nu s-au miscat. Deci n-am putut sa ne gandim sa punem piesa bonus dupa.

Metalfan: Ai folosit tobe reale de data asta?
Xy:
Da, da, am facut cateva chestii in studio cu cinelele, am vrut sa avem ceva real pentru ca ii da un sentiment de live...
Metalfan: Da, suna mai natural!
Xy:
Okey, multumesc :) Practic este ceea ce-am vrut. Imi place provocarea sa lucrez cu programming-ul, dar as vrea sa am si o abordare mai live, sa-i dau o tusa umana, stii... o combinatie...

 

 

Metalfan: Ati facut si un videoclip pentru Slavocracy. Este pe site-ul vostru si este foarte reusit, felicitari! [Xy: Multumesc!] Imi poti spune cate ceva despre concept, filmare, tenta politica pe care o are?
Xy:
Filmarea a avut loc in Germania, cu o companie numita Film-M. Cei de acolo au mai facut niste videoclipuri si ne contactasera si acum ceva timp pentru ca doreau sa lucreze cu noi. Ne-au placut unele lucruri realizate de ei si ne-am gandit c-ar fi interesant sa colaboram. Iar conceptul, adica piesa in sine, ideea din spatele ei este practic partea mai putin buna a democratiei, cand ajungi intr-un punct in care ai impresia ca poti alege, dar in mare parte lucrurile sunt deja alese pentru tine. De fapt nu alegi nimic, totul este controlat de media. Tot conceptul are legatura cu ce se intampla astazi in unele tari si cred c-am vrut... nu sa judecam sau sa facem morala. Am vrut doar sa aratam ca treaba asta se intampla, iar apoi fiecare sa-si faca propria parere. Insa pentru noi a fost foarte important doar sa reactionam, atata tot. E un pic ciudat pentru ca este prima data cand aducem in Samael concepte legate de lumea reala. Noi am fost mai mereu cu chestii supranaturale, spiritualitate si alte lucruri de genul asta, iar Slavocracy este in mod cert un cantec despre lumea care ne inconjoara.

Metalfan: Si cred ca este si primul videoclip - ok, in afara de Baphomet's Throne care de fapt e o filmare live - in care apar toti membrii trupei. Cum de v-ati hotarat s-o faceti si pe asta? Ati zis: "ok, Vorph, gata, tu apari intotdeauna in clipuri, vrem si noi!"? [rade]
Xy [rade]:
Da, adica am facut trei videoclipuri in care era numai el si apoi altul care e mai mult animatie pe calculator. Dar au fost si motive legate de buget in trecut, plus altele. Cand am facut clipul la Jupiterian Vibe eram in turneu, stii? Asa ca Vorph a luat avionul, a filmat clipul si apoi s-a intors. Dar acum cred ca are legatura si cu ce-am zis inainte, cu faptul ca avem un line-up complet si stabil de cinci ani si ca ne simtim foarte increzatori in formula asta. Deci poate ca si aici a fost vorba de o vointa, ca atunci cand ai sentimentul ca astia vom ramane pana la final, ca noi suntem Samael. Si in plus, multa lume ne-a cerut sa aparem cu totii, asa ca... astea ar fi motivele.

Metalfan: Imaginea voastra timp de vreo 10 ani a fost aceea a unor... cum sa spun?... calatori galactici dusi cu pluta, calatorind prin spatiu si timp, care au fost "to infinity and back again", purtand cu ei un adevar si o intelepciune mai mari decat cele accesibile oamenilor de rand. Acum, pe Solar Soul, prezentati o abordare mai terestra si nu ma refer doar la faptul ca nu mai aveti planete si galaxii pe coperta. A fost un proces constient? Va saturaserati de asocierea asta cu spatiul, cu universul?
Xy:
Ei bine, da, un pic, pentru ca n-am vrut sa ne blocam aici. In Samael este prezenta intotdeauna o teama de a nu ne plafona intr-o singura abordare. Am vrut sa schimbam ceva, sa mergem mai departe si sa incercam si alte lucruri. Insa in continuare sunt prezente si cateva din ideile spirituale si spatiale care ne-au calauzit pana acum. Cred deci ca albumul asta este ceva mai echilibrat, intre ceea ce faceam inainte si aceste subiecte si piese mai terestre. Da, a fost o schimbare constienta.

Metalfan: Poate nu va simteati confortabil nici cu faptul ca unele persoane credeau ca este vorba de universul real si nu de cel interior, de fapt?
Xy [aproba]:
Da! Stii, nu vroiam sa spun asta, dar e un lucru care a fost mentionat... cum ca am vorbi despre OZN-uri, ceea ce nu e adevarat. Cred ca abordarea noastra este mult mai diferita, dar cum am spus, am facut deja cateva albume cu acest concept si am vrut ca de data asta sa facem altceva. Insa esenta Samael este inca acolo...

Metalfan: Okey, asta a fost ultima mea intrebare, iti multumesc foarte mult pentru acest interviu.
Xy:
Multumesc!
Metalfan: Daca ai ceva de transmis cititorilor nostri, o poti face...
Xy:
I-as saluta pe toti si le-as spune ca speram din tot sufletul sa ne intoarcem in Romania cat mai curand [rade] pentru ca a fost atat de bine data trecuta. Deci... sa vedem! Si sa speram... Si da, bineinteles, le-as spune sa asculte Solar Soul!

 

 


 


In final, l-am rugat pe Vorph sa ne dea si el cateva detalii despre fiecare piesa in parte, astfel incat sa aveti o imagine cat mai completa despre ce inseamna Solar Soul, atat din punct de vedere muzical, cat si al versurilor.

Solar Soul
Este o piesa despre a-ti continua drumul in viata, de a merge mai departe. Strofele se axeaza pe un nivel personal, in timp ce refrenul face trecerea la un sens mai larg. Primul cuvant este "Go!" si imi place sa cred ca este un mod bun de a incepe un cantec si de a deschide un album.

Promised Land
Piesa asta vorbeste despre cautarea personala. Cred ca toti urmarim cate ceva in viata - vise, ambitii sau idealuri si cred ca in noi exista un loc unde aceste lucruri pe care le tot urmarim se afla deja implinite. Rezultatul lor final este deja in noi si acest loc este pamantul promis despre care vorbesc aici.

Slavocracy
Cred ca este prima piesa pe care am scris-o vreodata despre lumea reala, sau cel putin despre o anumita viziune asupra ei. Daca democratia este suveranitatea oamenilor, care isi impun punctul de vedere asupra lumii, atunci o 'slavocratie' ar fi atunci cand un anumit punct de vedere este inoculat oamenilor, cu participarea constienta si voluntara a mass-media.

Western Ground
Este un cantec despre emigrare, nu am prea multe de spus despre el. Imi plac partile intr-un fel orientale, care contrasteaza cu titlul; vad cantecul ca pe o metafora a bagajului cultural si emotional pe care oamenii il iau cu ei atunci cand emigreaza spre vest.

On The Rise
Navala adrenalinei care te cuprinde atunci cand faci primul pas in necunoscut a fost ideea de la care a pornit aceasta piesa. Este un moment de invincibilitate inainte de a da piept cu adversitatea si am exploatat aceasta schema a succesiunii in timp in versuri.

Alliance
Toate societatile sunt construite in jurul unui text. Simt ca astazi, mai mult ca niciodata, exista comunitati alternative care au propriile reguli si coduri dupa care functioneaza. Cu Alliance am incercat sa scriu ceva pentru oamenii de care ne simtim apropiati, cu care ne identificam, aceia care ne pot intelege fara sa aiba nevoie de mai multe explicatii.
La intrebarea daca piesa ii este intr-un fel dedicata fratelui sau, Xy, fiind un mod de a-si arata aprecierea fata de el, Vorph a raspuns: Nu am avut o anumita persoana in minte atunci cand am scris versurile, dar Xy este cu certitudine o persoana de care ma simt legat la cel mai inalt nivel.

Suspended Time - Referitor la nedumerirea mea ca pe albumul precedent ne-a indemnat intotdeauna la actiune, sa luptam pentru ceea ce vrem sa fim si sa ne bucuram atunci cand ajungem, invingatori, sa ne traim idealul, in timp ce pe aceasta piesa ne invita sa intram intr-un univers paralel si imaginar, complet rupt de realitate, Vorph a raspuns:
Am citit intr-adevar cateva lucruri despre teoria multi-universurilor si am gasit-o foarte interesanta. Nu ca as crede in mod neaparat in ea, dar am considerat ca ideea era buna pentru a ma juca un pic cu ea. Am incercat sa scriu ceva experimental despre realitati alternative si am crezut ca piesa asta se diferentiaza de restul. Insa cand ma gandesc la ea chiar acum, pot sa vad o legatura intre Suspended Time si Promised Land.

Valkyries' New Ride
Piesa asta este despre razboi. Nesfarsitul razboi din Irak a fost motivul care m-a determinat sa scriu despre subiectul asta, dar cred ca versurile se pot aplica oricarui razboi din istorie. Am incercat sa nu sun ca cineva care tine predici, ci doar sa-mi spun parerea despre subiect.

Ave!
Banii, succesul, puterea sunt unele dintre cele mai aclamate valori ale societatii noastre. Muzica acestei piese era atat de masiva si de teribila incat era destul de evident ca nu puteam sa aleg teme introspective. Am incercat sa raspund la intrebarea: ce conteaza cel mai mult in lumea de azi? Si apoi m-am lasat purtat in voie de idee.

Quasar Waves
Sentimentul meu este ca ideile marete calatoresc in timp pana cand gasesc calea de a ajunge la noi intr-un fel, iar asta poate fi adevarat la mai multe niveluri. Despre cuasari se spune ca sunt cele mai indepartate formatiuni intalnite in Universul nostru, dar undele lor ne ajung acum si asa stim de existenta lor.

Architect
Este ceva mistic in arhitectura si imi place sa ma gandesc la paralela dintre cel care concepe si dezvolta un plan pentru a construi ceva, si cel care face acelasi lucru, dar pentru a se construi pe el insusi.

Olympus
Cantecul se numea initial Pushing The Top si asta rezuma deja despre ce este vorba. In cateva cuvinte, nu te opri niciodata, nu renunta niciodata.

 

 

Ultimele trei intrebari aduc in discutie abordarea liniilor vocale si a versurilor in general, pentru a reusi sa intelegem mai bine rolul unui solist vocal intr-o trupa. Acestea fiind spuse, va las in compania lui Vorph pana la final si sper ca v-a placut "incursiunea" in universul Samael.


Metalfan: Cum stii cum sa abordezi un cantec, cum sa-l canti? E o chestie care vine de la sine atunci cand asculti linia melodica?
Vorph:
Atat muzica, cat si versurile influenteaza modul in care imi voi folosi vocea. Cred ca nu are de-a face doar cu ceea ce spui, ci si cu modul in care o spui.

Metalfan: Cateva din liniile vocale de pe Era One ("cantatul" popriu-zis) sunt prezente si pe cateva piese de pe Solar Soul. Ce te-a facut sa aduci o asemenea abordare pe un album Samael? [cei din trupa nu considera ca Era One ar fi un album Samael, ci un proiect separat, aparut sub numele lor din motive legate de casa de discuri] Te gandesti sa mai incerci asta si pe viitor?
Vorph:
Nu stiu inca in ce fel vor suna noile piese, asa ca n-as putea sa spun... dar daca o sa consideram ca se potriveste pe undeva, probabil ca vom incerca sa facem asta din nou.

Metalfan: Cum poti sa exprimi ceea ce vrei sa spui atunci cand ideile sunt incorsetate de tiparul versurilor ce trebuie sa se potriveasca cu muzica? Ai avut vreodata probleme cu asta? Ai vrut vreodata sa spui ceva intr-un alt mod, dar ai fost nevoit sa schimbi "forma" pentru ca nu mergea cu restul instrumentelor?
Vorph:
Ma simt confortabil cu formatul versurilor, imi place cand un text este deschis interpretarilor si poate avea intelesuri diferite pentru fiecare. Daca as scrie un eseu, ceea ce nu cred ca as fi in stare sa fac, ar trebui sa-mi demonstrez parerea si sa ma fac inteles. Cu un cantec pot spune ceva care conteaza pentru mine, dar apoi el sa apartina ascultatorilor, iar ceea ce inteleg acestia nu trebuie sa se potriveasca neaparat cu ideea mea originala.

Autor: Klawz, Nebelhexa
Vezi galeriile trupelor: Samael

   July 10, 2007  | 13 Comentarii  | 13938 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SAMAEL: Noua era solara (Interviu cu Xy & Vorph)

  • ma, poate sunt eu mai uituc, damn it, dar parca... parca numai.. era odata, ca niciodata, o trupa de METAL cu acest nume... oare ce o patit?? au stat prea mult la soare??? de ce suna amu' ca scos din Burta?? oare mai trece o era pana sa isi revina astia, sa puna drecu mana pe instrumente, si sa faca o treaba mai sanatoasa decat precedentele vomitaturi (ca sa nu le numesc albume), ca de nu.. drecu ii ia, daca nu i-a luat deja!!!

    1. Posted by burta_deatherului | 31 Iulie 2007 23:37
  • pfui... auzi acolo.. solar soul... bleaaaah!!! solar SHIT !!!

    2. Posted by burta_deatherului | 31 Iulie 2007 23:38
  • Trupa e tot acolo, dar membrii ei nu mai au cum sa fie la 35-40 de ani la fel cum erau la 16 sau la 20. Ii urmezi pe unde se duc, sau ii lasi in pace. Dar de ce sa le pretinzi sa fie ceva ce nu mai simt ca pot fi? Iar unde sunt acum nu este un loc mai putin bun decat ala in care erau inainte. Yeah, I know, pentru unii suna a blasfemie ce zic eu aici, dar poti gasi piese cu adevarat reusite pe Solar Soul. Nu zic ca e albumul meu preferat, no way! Dar shit in orice caz nu este...

    3. Posted by Nebel | 01 August 2007 00:24
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri