interviuri rock

Silviu 'Dismember' (Progeria): 'Urmati-va visul!'

Silviu 'Dismember' (Progeria): 'Urmati-va visul!'
TRUPE : Progeria

Progeria este unul dintre cele mai vechi nume ale scenei romanesti old school death metal, ce activeaza inca din anul 1994. Intampinand nenumarate probleme legate de componenta, trupa a renascut de fiecare data din dorinta vocalistului-chitarist Silviu "Dismember",  un veritabil foc pentru pasarea phoenix ce in ecutatia de fata este reprezentata de Progeria. Mai multe amanunte puteti afla in randurile de mai jos chiar de la Silviu "Dismember".





Metalfan: Salut si bun venit la Metalfan!
Silviu "Dismember": Salut. Bine v-am gasit si va multumim pentru oportunitatea oferita, de a face cunoscute si alte aspecte legate de Progeria in afara de muzica.

Metalfan: Pentru inceput ai putea prezenta o istorie a formatiei? Sa spunem, cele mai importante etape de pana acum din istoria trupei.
Silviu "Dismember": Povestea a inceput in 1994 cand m-am apucat sa caut membri pentru a forma o trupa. S-a alaturat un amic al meu, Alin, care avea o voce tocmai potrivita pentru death metal. Pe vremea aceea eram inspirati de Morbid Angel, Deicide, Sepultura, Obituary, Sarcofago, Brutality si altele. In 1995 s-a alaturat Vali, un chitarist bun, cu care am colaborat si dupa ce Alin ne-a parasit. Prin 1996 l-am cunoscut pe Iulian, care pretindea ca e tobar. Am cautat o sala de repetitii si am gasit la Casa Tineretului din Targoviste. Am stat acolo o scurta perioada deoarece Iulian a plecat si alt tobar nu era disponibil in acel moment in Targoviste. In vara lui 1997 l-am cunoscut pe John, care avea un vis: sa cante la tobe. Ne-am pus pe treaba. Noi nu aveam tobe,dar am imprumutat de la cineva si am gasit o sala la "Casa de Cultura a Municipiului". Incepuse sa se contureze ceva, chiar daca nu aveam basist, totul era  in regula. Pe la inceputul lui 1998 Vali a plecat din motive personale, astfel ca am ramas doar cu John. Am continuat sa repetam. Toate acestea au durat pana in vara lui in 1998, cand John a plecat la Trooper. Practic, totul s-a terminat in acel moment. Visul insa nu a murit.

In toamna aceluiasi an l-am cunoscut pe Alexandru Iorga cu care am colaborat o perioada lunga. In 1999 a aparut Catalin, tobar... A fost o colaborare scurta, deoarece acesta a plecat in armata si totul a ramas iar in coada de peste. In 2000, Alexandru mi l-a prezentat pe Andrei, caruia i-am propus sa ni se alature. A spus ca o sa se gandeasca si o sa ne anunte. In 2002, la un chef, am vorbit cu un prieten mai vechi, Mihai. I-am spus despre ce e vorba, l-am intrebat daca l-ar tenta sa cante cu basul si a spus ca da. Nu avea insa instrument. Ramasese insa ideea. In 2003, Alexandru a plecat la facultate si eram din nou singur. L-am regasit pe Mihai, care a facut rost de o chitara bas. L-am sunat pe Andrei, care de asta data a spus un da hotarat si ne-am pus pe treaba. Am facut tobele pe computer si am repetat la Mihai acasa toata luna octombrie. A fost o luna plina,care s-a finalizat cu concertul de la Casa Armatei din Targoviste in noiembrie. A fost extraordinar si in decembrie am mai organizat un concert la rockoteca din Pucioasa. Au fost bineinteles probleme tehnice, dar a iesit bine. Acela a fost momentul in care am hotarat sa ramanem in asteptare pana la gasirea unui tobar si intre timp fiecare si-a vazut de ale lui. Ne intalneam doar pe la chefuri si ne aminteam de acea luna magica, as putea spune, octombrie 2003. In noiembrie 2008, Mihai l-a cunoscut pe Cristi si, din vorba in vorba, a aflat ca e tobar. I-a propus sa ni se alature si omul a acceptat. M-a sunat imediat si mi-a spus, a fost cea mai buna veste din ultimii cinci ani. Asa ca ne-am adunat si am inceput sa cautam iar sala de repetitii. I-am dat lui Cristi un demo cu piesele, pentru a le asculta si invata, iar noi le repetam pe messenger. In martie 2009 am intrat in sala, dar repetam sporadic, doar in weekend. Cristi a facut un efort considerabil si in aceste conditii am reusit ca in trei luni sa pregatim 11 piese si pe 13 iunie am avut prima iesire in "Club Underground" din Targoviste. A urmat concertul de la "Apasu Bar" din Bucuresti pe 27 iunie, dupa care am organizat noi pe 15 august un concert in "Zodiac Bar" din Moreni. In decembrie am fost invitati sa cantam in cadrul celei de-a doua editii "We will rock you", tot in "Club Underground" din Targoviste. A urmat inca un concert in Bucuresti, in clubul Iron City si chiar saptamana trecuta, Clover Fest-ul de la Muscel. Aceasta este,in linii mari,istoria trupei Progeria.

Metalfan: Care este povestea din spatele numelui formatiei?
Silviu "Dismember": La inceput trupa s-a numit Dementor. Am aflat ca mai exista trupe cu acest nume (de exemplu Dementor din Cehia), asa ca am decis schimbarea. Ma gandisem sa numesc trupa Euthanasia, insa la o luna a aparut albumul Megadeth Youthanasia si nu am vrut sa fiu "acuzat" ca m-am inspirat asa ca am asteptat. La un moment dat, am auzit la TV cuvantul „progeria”. A fost ca o recomandare. Pur si simplu mi-a zgandarit timpanul,a venit de la sine. Asta e tot.





Metalfan: Am avut placerea sa ascult demo-ul vostru intitulat Hierarchy of Death, ce ne poti spune despre acest material?
Silviu "Dismember": Hierarchy of Death a fost imaginat in 1994 si definitivat in 1998. Este o descriere proprie a ierarhizarii vietii, o viziune asupra existentei noastre pe acest pamant. Era gandit cu cinci piese, cu un intro si un outro, instrumentale, insa acestea au fost eliminate. Ideea este urmatoarea: te nasti - De Satanii, evoluezi - Metamorphosis, care este inspirata din Bolero-ul lui Ravel si este o piesa de dragoste, urmezi diverse cai, cauti, incerci sa te definesti - Disciple of evil, te gasesti pe tine insuti / insati - Ultimate god, si in cele din urma ajungi la capat - Death of death. Acesta este, practic, ideea acestui material. Maniera in care este realizat acum este exact aceea in care a fost conceput, singurele schimbari si imbunatatiri sunt cele legate de tehnica capatata de-a lungul anilor de exercitiu.

Metalfan: Stiu ca materialul a fost produs de Balaurul de la Trooper. Cum ati ajuns sa colaborati cu el?
Silviu "Dismember": Cu Balaurul ne cunoastem din tinerete, caci frecventam cam aceleasi cercuri si aveam aceleasi pasiuni. El stia foarte bine situatia noastra, iar in momentul in care ne-am pus pe picioare, s-a oferit sa ne ajute. Pot spune ca si el astepta de ani de zile acest moment, hahaha

Metalfan: Cum este Balaurul in studio? Vi s-a parut ca ar fi exigent in unele momente sau totul a urmat o cale amicala?
Silviu "Dismember": Si in studio, ca si in viata de zi cu zi, Balaurul este un om pasionat de ceea ce face, deschis si dornic de a ajuta. Cum spuneam, cunoscandu-ne de la inceputuri, nu a mai fost nevoie sa explicam prea mult ce si cum ne dorim. El stia si piesele, pentru ca a mai venit pe la repetitiile noastre, plus ca ne cunoastem in primul rand ca prieteni si stie ce are in cap fiecare din noi. Astfel, materialul a fost gata in doar doua zile, cum se intampla de obicei cu un demo de debut.

Metalfan: Revenind la Hierarchy of Death cine a semnat coperta? Ce ne poti spune despre artwork-ul materialului?

Silviu "Dismember": Ideea copertii este ca fiecare isi poarta crucea si nu este nimic satanic in acea imagine. Urmaream "Iisus din Nazaret" si am avut o sclipire, am luat o hartie si am facut un desen. L-am rugat apoi pe un prieten, Laurentiu Nistor, sa o realizeze artistic. In forma actuala insa este tot opera mea.





Metalfan: Ce ne poti spune despre versurile trupei? Consideri mai importanta muzica sau versurile pentru Progeria?
Silviu "Dismember": Versurile si muzica sunt un tot unitar. In momentul in care am anumite stari, le descriu, iar versurile vin o data cu melodia, intelegi ideea. Este o imagine de ansamblu pe care o am in minte si nu-mi ramane decat s-o astern pe note. Totul se rezuma la inspiratie si la starile de spirit. Nu poti vorbi despre cautari, frustrari, traume, esecuri si asa mai departe si sa-ti iasa o balada, hahaha

Metalfan: Progeria nu se poate mandri cu prea multe albume de studio. Care au fost motivele ce v-au impiedicat sa fiti mai prolifici din punct de vedere discografic?
Silviu "Dismember": Intr-adevar, albumele de studio sunt inca inexistente. Dat fiind faptul ca abia de anul trecut trupa este in formula completa, ne-am axat pe repetitii pentru a ajunge la un stadiu de cunoastere reciproca care se ne permita o evolutie corespunzatoare din toate punctele de vedere. In plus, fiind o trupa la inceput, trebuie sa te faci un pic remarcat, ca sa poti gasi pe cineva care sa te promoveze. Acesta este, practic, motivul pentru care nu am facut ceva mai mult in acest sens.

Metalfan: Din cate stiu mai aveti cateva piese compuse dar ce nu au apucat sa fie inregistrate. Luati in calcul inregistrarea unui album de studio?
Silviu "Dismember": Sigur ca am luat in calcul acest aspect, cu atat mai mult cu cat exista inca doua albume, concepute inca din 1998 incoace, insa lucrurile trebuie facute intr-o anumita ordine. Cum spuneam, in momentul acesta suntem in cautare de oameni interesati sa ne ajute in realizarea acestiu proiect.

Metalfan: Am vazut ca pe pagina voastra oficiala de myspace este anuntat un concert in data de 26 septembrie in Bucuresti. Ne poti oferi mai multe detalii?
Silviu "Dismember": La ultimul nostru concert din Bucuresti, din Iron City, l-am invitat pe Coro de la Axa Valaha Productions care a fost multumit de ce a vazut si auzit, astfel ca ne-a oferit ocazia de a participa la acest eveniment si ii multumim pe aceasta cale pentru asta. Pentru noi, acest concert este o oportunitate de a ne afla pe o scena mare, intr-un club de calibru, cu trupe de aceeasi factura, autohtone sau straine, e o ocazie de a canta la un anumit nivel, o provocare pe care o asteptam de ceva vreme.

Metalfan: Ca tot a venit vorba de concerte, cat de importanta ti se pare prezenta scenica a unei trupe? De ce?
Silviu "Dismember": Prezenta scenica a unei trupe este esentiala. Publicul nu trebuie doar sa vada si sa auda, ci sa simta. Este vorba de ceea ce incerci sa transmiti. Cei ce te privesc trebuie sa inteleaga starile pe care le-ai avut, pe care le ai, trebuie sa se regaseasca daca este posibil in ele, iar pentru asta e nevoie de pasiune, de feeling. Fara aceste lucruri, cam orice ai face e fad.





Metalfan: In muzica voastra am regasit multe influente venind din scena death metal a anilor '90. De la vechiul Tiamat la muzica finlandezilor de la Convulse...
Silviu "Dismember": Influentele exista, fireste, nu ai cum sa nu regasesti ceva anume, insa piesele au venit de la sine, cum am spus mai devreme. Influente sunt si de la Scorpions, de la Europe sau de la Ravel, cum am spus deja. Mi s-a mai intamplat ca, de la un vers, sa se nasca o piesa. Efectiv mi se derula in minte ca si cum o ascultam chiar in momentul acela. La fel se intampla si cu riff-urile, iar forma lor finala a fost intotdeauna in functie de starea pe care o aveam in momentul respectiv.

Metalfan: Ai putea face o radiografie a scenei metal din Romania? Exista vreo trupa anume alaturi de care ai dori sa imparti scena cu Progeria?
Silviu "Dismember": Pfuu...greu. Mi se pare trist ce se intampla in zilele noastre. Am vazut multe formatii care nu aduc nimic nou, parca nu au vana, mie nu-mi transmit nimic efectiv, sunt pur si simpu fade. E ceva de genul: "-Hai sa ne facem si noi o trupa.-Bine, dar ce cantam? -Pai hai sa cantam thrash." Asa ceva nu se face. Daca nu simti, daca nu vine de la sine, mai bine o lasi balta. Exista, bineinteles si trupe care o fac cu simt de raspundere, este vorba de atitudine pana la urma. Cu astfel de trupe am vrea sa impartim scena.

Metalfan: Din trupele din noul val exista vreo trupa ce te-a surprins in mod placut? Ne poti detalia?
Silviu "Dismember": In ultima vreme nu prea am mai fost surprins. Sunt cateva trupe care au facut-o totusi: Dark Aevum, Stillborn, Katharsis, Blood Print si s-ar mai mai gasi la o adica, dar nu imi vin acum in minte...

Metalfan: Ce va propuneti sa obtineti cu aceasta trupa? Ce ar trebui sa se intample ca sa poti spune ca Progeria a devenit un vis implinit?
Silviu "Dismember": Ceea ce ne dorim este sa facem pe fiecare sa isi aminteasca ca are o cauza si sa lupte pentru ea. Asta este dorinta noastra adanca. Progeria va fi un vis implinit in momentul in care vom fi impartasit toate experientele, toate trairile noastre. Asta inseamna sa editam albumele si sa luam contact cu cat mai multi oameni. Asta e ceea ce ne-am propus si ceea ce avem de  facut.

Metalfan: Ce consideri ca fiind mai important pentru o trupa: tehnica sau originalitatea? De ce?
Silviu "Dismember": Primeaza originalitatea, clar. Cum am mai spus, degeaba faci ceva doar de dragul de a face. Totul se invarte in jurul cuvantului "feeling", totul trebuie facut cu suflet. Tehnica, fireste, are rolul ei, fara ea nu te poti exprima corespunzator, insa este intotdeauna pe planul secund.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul accordat si pentru raspunsuri. In incheiere doresti sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Silviu "Dismember": Eu iti multumesc tie si cititorilor care vor avea curiozitatea sa parcurga interviul. Un singur lucru vreau sa spun: URMATI-VA VISUL !
Autor: H.
   September 17, 2010  | 2 Comentarii  | 5351 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Silviu 'Dismember' (Progeria): 'Urmati-va visul!'

  • Frumos interviu.

    1. Posted by kw256 | 20 Septembrie 2010 08:52
  • Adica alea de dinainte era urite sau cum?

    2. Posted by Geralt de Rivia | 20 Septembrie 2010 09:21
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri