interviuri rock

Sonata Arctica: de la Cercul arctic la Paralela 45

Sonata Arctica: de la Cercul arctic la Paralela 45
TRUPE : Sonata Arctica

Cei cinci baieti din tara celor 1000 de lacuri s-au hotarat sa calce pe teritoriul Romaniei pentru intaia oara, odata cu ARTmania Festival. Asadar, cu aceasta ocazie se poate spune ca in sfarsit a rasarit soarele si pe strada fanilor Sonata Arctica. Avand in vedere ca trupa se afla la primul interviu pentru Metalfan.ro, liderul ei si in acelasi timp principalul compozitor, Toni Kakko, ne-a oferit detalii atat despre perioada lor de inceput, cat si despre viitorul apropiat al trupei. Asa ca, in asteptarea marelui eveniment de la Sibiu, va propunem sa cititi aceasta convorbire, care speram sa va dea raspunsul la multe intrebari legat de cariera Sonata Arctica.


 

 


Metalfan : Salut si bun venit la Metalfan.ro. Sa incepem cu inceputul: trupa a fost infiintata in anii '90. Ati fi crezut c-o sa ajungeti atit de departe, v-ati imaginat c-o sa aveti un asemenea succes? Privind inapoi, e ca un vis devenit realitate sau e unul pe care nici n-ati indraznit sa-l visati?
Tony Kakko : Cred ca toti visam sa facem o cariera in muzica. Asa  ca din punctul asta de vedere, dar si din multe altele, e ca un vis devenit realitate. E o meserie grea, calatoresti mult si esti multa vreme departe de cei dragi, dar orice lucru bun are si dezavantaje, nu-i asa? Am sperat mereu sa am o trupa cu care sa cint toata viata si asta sa fie serviciul meu pina la pensie. Si incet-incet Sonata Arctica chiar asta a ajuns sa fie. Nu ne-am propus asta la modul serios la inceput, dar cred ca am avut noroc. Si poate, peste inca 30 de ani o toata lumea o sa invete sa ne scrie numele corect, hahaha! L-am vazut scris in atitea feluri ! Cel mai des Sonata Artica. Dar o litera in minus nu-i chiar un capat de tara, draga citiorule de Metalfan, hahaha 

Metalfan : Au fost momente cind te-ai gindit sa renunti la muzica si sa te apuci de altceva, sau pur si simplu nu te vezi facind altceva? Reusesti sa traiesti doar din muzica, sau mai inca mai ai de lucru la capitolul asta?
Tony Kakko: Cel putin o data pe an ma gindesc s-o termin cu trupa asta, sunt momente in stressul devine insuportabil. Dar nu ma gindesc la modul serios. N-as putea trai fara sa compun muzica. Asta stiu eu sa fac. Chiar daca n-as fi intr-o trupa, tot asta as face. Dar imi face placere sa auda si altii cintecele mele. Sunt constient ca nu oricine are sansa asta. Da, trupa asta ne plateste facturile si ne pune o piine pe masa. Dar nu ne-a imbogatit. Piinea noastra e ca a munictorului de rind : lunga si subtire, hahaha.

Metalfan:  Primul vostru album, Ecliptica (1999),  v-a facut celebri.  Ati fost surprinsi sau va asteptati sa fie atit de bine primit?
Tony Kakko: Nu, habar n-aveam. Erau cintecele pe care le scrisesem si care ne placeau. Eram foarte entuziasmati ca aveam posibilitatea sa lansam un album si tot ce indrazneam sa speram era ca dupa aceea sa mai putem lansa unul. Se pare ca am reusit.

Metalfan:  Care e cel mai important disc din discografia voastra?
Tony Kakko: E greu de spus. Fiecare are importanta lui. Fiecare ne-a ajutat sa avansam ca trupa intr-o directie sau alta, sau, ca in cazul lui Unia, unele au salvat trupa de la desfiintare. De fiecare data am simtit nevoia sa facem ceva care sa ne placa NOUA. Sau cel putin asa am simtit eu, hehe. In fine, probabil ca Ecliptica ar fi cel mai indicat sa ocupe pozitia asta, din moment ce a fost atit de b ine primit.

Metalfan: In urma cu citiva ani, Jani Liimatainen, chitarist si membru fondator a parasit trupa pentru ca trebuia sa-si satisfaca serviciul militar (in Finlanda e inca obligatoriu). Probabil ca au mai fost si alte motive pentru despartire, din moment ce ati preferat sa-i gasiti un inlocuitor permanent, nu unul temporar.
Tony Kakko: Faza cu serviciul militar a fost doar picatura care a umplut paharul si incidentul care a declansat cautarile pentru un inlocuitor. Dar in acel moment era evident ca Jani nu ar fi putut sa mai continue cu trupa din mai multe motive, nici daca ar fi vrut. Si nu-s sigur ca mai vroia. E mai bine pentru toata lumea ca « telenovela » asta s-a terminat. 






Metalfan: Acum Elias Viljanen este chitarist in Sonata Arctica. S-a integrat repede? Ce schimabri a adus venirea lui, pe plan muzical si pe plan personal?
Tony Kakko: Bine, e alaturi de noi din 2007, au trecut deja patru ani.  Noua ni se pare ciudat ca este inca vazut ca un nou membru. De fapt, la fel a fost considerat si Henkka (Henrik Klingenberg, clape) chiar si dupa sase-sapte ani de cind il inlocuise pe Mikko (Härkin), care fusese in trupa doi ani…
Atfmosfera in trupa s-a schimbat in bine dupa ce a venit Elias, a devenit mai relaxata, mai vesela. Jani se cam indepartase de noi. Ca muzician, nu e foarte diferit de Jani. Jani este un chitarist extraordinar, dar si Elias este la fel. Dar in felul sau. Cred ca Elias inca mai cauta sa-si integreze stilul in trupa, asa ca abia astept s-aud albumul urmator.

Metalfan: Cine e principalul compozitor si cum s-a schimbat felul vostru de a compune in timp, daca s-a schimbat?
Tony Kakko: Eu sunt. Eu am scris toate piesele pe care le-am lansat, cu exceptia uneia scrise de Jani si a unei scrise de Henkka. Felul in care lucrez se schimba cite un pic de la album la album. Si asta e bine, ma tine in actualitate. 

Metalfan: Incepind cu Unia, albumele voastre au marcat o usoara schimbare de directie, spre un metal ceva mai progresiv. E vorba de o noua etapa in istoria trupei, o abordare mai matura a metalului?
Tony Kakko: Da, asa cred. Nu stiu in ce directie ne va duce albumul urmator, dar imi place sa mai schimb cite ceva de la un album la altul. Power metalul de pe primele albume e, in mare parte, de domeniul trecutului. Sper sa pot face treaba asta pe care o facem cit de mult timp posibil, atit de mult cit virsta mi-o va permite, asa ca trebuie sa fiu atent la chestiile astea. Daca Rolling Stones si-ar fi inceput cariera cu Blank File (piesa de pe Ecliptica), ma indoiesc puternic ca ar mai fi cintat piesa asta in concerte in ziua de azi, hahaha. 




Metalfan:  The Days of Greys e cel mai recent album pe care l-ati lansat. Cum il vezi acum, dupa doi ani de la lansare?
Tony Kakko: Se pare ca fanilor le-a placut si o gramada de recenzii au reflectat acelasi lucru. A fost un amestec intre chestiile mai power pe care le faceam pe primele albume si abordarea mai complexa pe care am avut-o mereu pe cite o piesa, dar a fost mai consistenta pe Unia ; si a adus si un nou fel de a vedea lucrurile, noi influente. Ne place foarte mult sa cintam piesele de pe disc in concerte si o sa vedeti  asta pe DVD-ul care va aparea mai tirziu anul acesta.

Metalfan: Editia limitata pentru Europa a lui Days of Grays a inclus si citeva piese bonus cintate impreuna cu o orchestra simfonica. E asta vreun indiciu in legatura cu directia albumului viitor?
Tony Kakko: Nu, deloc. E chiar posibil ca albumul urmator sa nu aiba nimic simfonic pe el. Sau s-ar putea sa aiba, dar inca nu stiu. Piesele pe care le am pina acum ar putea suna foarte bine si pline de energie cintate doar de o trupa. E mult prea devreme sa pot spune ceva despre ele. Tot ce pot spune este ca abia asteptam cu totii sa terminam concertele si sa incepem sa repetam piesele noi. Niciodata pina acum nu mi-a fost atit de usor sa prezint piesele noi trupei. Chestia asta m-a facut sa ma simt bine. In orice caz, ca si pina acum, nu conteaza ce-o sa facem:  tot ca Sonata Arctica o sa sune. 

Metalfan: Ce parere ai despre scena actuala de metal melodic? Te-a impresionat vreo trupa noua sau crezi ca e un gen epuizat?
Tony Kakko: Mereu e loc de tinere talente. E o perioada dificila din punct de vedere financiar si nu sunt multe case de discuri care sa semneze trupe noi. Totusi, trupele exista si inregistreaza demo-uri. Sincer sa fiu, nu prea urmaresc scena actuala de metal. Sunt atit de ocupat cu studierea istoriei rockului si metalului incit nu mai am timp pentru trupele noi. Dar asta nu inseamna ca din cind in  cind nu mai e cite o trupa noua care-mi atrage atentia… 

Metalfan: Ati cintat in multe locuri, unde v-ati simtit cel mai bine? Sau cel mai bine e acasa?
Tony Kakko: Peste tot! Serios! Publicul reactioneaza diferit de la oras la oras si de la o zi a saptaminii la alta. In general, weekend-urile par sa fie mai dezlantuite peste tot in lume, atunci oamenii beau citeva beri si sunt mai relaxati. 

Metalfan: In aceasta vara veti cinta pentru prima oara in fata fanilor romani, la Sibiu, la Festivalul Artmania. Ce asteptari aveti de la acest concert la ce ar trebui sa se astepte fanii vostri?
Tony Kakko: La un concert care va cuprinde piese din toata discografia. Sper ca oamenii sa aiba chef sa cinte cu noi sa se simta bine si sa se distreze. Abia astept! Asta este penultimul concert de promovare pentru Days of Grays. 

Metalfan: Tot la Artmania vor cinta si Helloween, Lacuna Coil si Tarja. Le cunosti muzica, ati mai cintat cu ei?
Tony Kakko: Cred ca am mai cintat cu Helloween si Lacuna Coil la un alt festival. Stiu foarte bine muzica Helloween, pe Lacuna Coil nu-i stiu asa de bine. Pe Tarja o stiu, bineinteles, de la Nightwish. Sper s-o vad cintind la Sibiu! 

Metalfan: Cind o sa ajungi la Sibiu, te sfatuiesc sa vizitezi Turnul cu ceas, ai o panorama frumoasa a orasului de sus. Tu ce-mi recomanzi sa vizitez daca o sa vin vreodata la Kemi?
Tony Kakko: Pai, ca sa-ti intorc sfatul, iti recomand cladirea Primariei. Cea mai intalta cladire din micul nostru oras. N-ai cum sa n-o vezi. Sper sa gasesc un moment sa vizitez Turnul cu ceas. 

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat, ne vedem la Sibiu!
Tony Kakko: Cu placere! Ne vedem acolo!

Autor: Klawz, Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Sonata Arctica

   July 24, 2011  | 1 Comentarii  | 14196 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Sonata Arctica: de la Cercul arctic la Paralela 45

  • bine ca la Sibiu sunt in a 2 a seara, scapam de ei, ii vedem numai pe Helloween si Tarja

    1. Posted by defender | 02 August 2011 12:34
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri