interviuri rock

Soundcheck 5 cu Peter Huss (SHINING)

Soundcheck 5 cu Peter Huss (SHINING)
TRUPE : Shining (Swe)

Peter Huss, chitaristul infamului grup suedez Shining, a avut amabilitatea de a vorbi in exclusivitate pentru Metalfan Romania despre albumele ce l-au marcat atat ca om cat si ca muzician. Trecand de la Europe la Megadeth si de la Guns N'Roses la Yngwie Malmsteen si Gary Moore, Peter a demonstrat ca in ciuda metalului extrem ce il presteaza alaturi de Niklas Kvarforth si ceilalti colegi din Shining, poarta o adevarata dragoste pentru sonoritatile clasice ale genului. De asemenea, Peter nu s-a sfiit si a vorbit si despre discul VII: Född Förlorare (2011), pe care il considera cel mai important din cariera sa de pana acum.



Europe - Wings of Tomorrow (1984)

Copil fiind, am crescut cu Europe si cu piesa lor The Final Countdown. Dar acesta este albumul care m-a dat peste cap. Piesa de inceput, Stormwind, m-a prins din prima. Felul in care John Norum canta rifful principal din Scream of Anger, folosind pedala de wah-wah, era total unic pentru mine. Ascultam acest vinil in fiecare zi. Intr-o zi am scapat discul pe jos, iar o buna parte din piesa instrumentala Aphasia s-a pierdut. A fost o chestie nasoala si am fost destul de suparat (acum am CD-ul). Pe ultima piesa, Dance the Night Away, am auzit un lick de chitara pe care mai tarziu l-am numit "cubul". Am simtit ca suna ca un cub de metal ce se rostogoleste pe o scara metalica. Acum fac acel lick tot timpul! Un album grozav din partea unor tipi tineri si flamanzi din Suedia!



Megadeth - Countdown to Extinction (1992)


Prima piesa pe care am auzit-o de pe acest album a fost Symphony of Destruction. Trebuie sa spun mai multe? Acesta a fost defapt primul album Megadeth pe care l-am ascultat!!! De atunci am cumparat tot ce au scos! Doua dintre lucrurile cele mai de pret erau posterul cu Symphony of Destruction si tricoul cu Countdown to Extinction pe care le-am cumparat din Londra in 1993. Le am si acum! Nu-i pot gasi nici un cusur albumului astuia. Si Marty Friedman! Dom'le, ce chitarist! Albumul preferat probabil ca este Rust in Peace, dar impactul pe care l-a avut Countdown to Extinction asupra mea a fost enorm. Piesa favorita de pe album? Probabil Architecture of Aggression.




Guns N´Roses - Use Your Illusion I & II (1991)

Ok, nu este un singur album, dar nu pot face referire la unul fara a face si la celalat. Este genial! Piesele, productia, interpretarea. Toate detaliile! Si micul sticker de pe carcasa "Acest album contine un limbaj pe care unii dintre ascultatori il vor gasi ca fiind inacceptabil. Pot sa se duca dracu si sa cumpere ceva de la sectiunea New Age!" Asta era dovada ca era chiar misto! Iar pentru un pusti ca mine, asta a fost. Si acum mai ascult albumele astea si de fiecare data ma gandesc daca voi mai asculta vreodata ceva atat de bun.



Yngwie Malmsteen - Marching Out (1985)

Tipul asta a avut un impact major asupra mea ca si chitarist. Multi oameni se gandesc ca el canta doar repede. Ei bine, canta foarte multe chestii rapide. Dar tonalitatile lui sunt cele ce ma impresioneaza. Si lucrurile pe care le-a facut cand avea 15 ani sunt mult mai bune fata de ceea ce vor face 99% din chitaristi vreodata. Pe acest album chiar se dezlantuie. Canta cu sufletul. Are tehnica. Si inca este tipul tanar si efervescent de la inceputuri. Am cantat de multe ori piesele de pe acest album si inca mai fac asta din cand in cand. Pe acest material figureaza si Jeff Scott Soto, unul dintre vocalistii mei preferati. N-ai sa gasesti ceva mai bun decit partitura chitarii de pe piesa-titlu !



Gary Moore - Still Got the Blues (1990)

Mama a cumparat acest album atunci cand a aparut. L-am "imprumutat" de la ea atunci si inca il am. Mi-a deschis apetitul pentru un stil mai blues care inca imi place foarte mult. Si chiar daca am inceput sa ascult si alte materiale mai vechi ale lui dupa acest album, acesta este albumul care m-a facut sa iubesc stilul lui. Nu m-ati crede daca v-as spune de cite ori am cintat piesele de pe albumul asta. Si inca o mai fac. Piese favorite? Cred ca Moving On si Midnight Blues. Dar toate sunt bune sa le canti. Gary Moore s-a stins din viata prea repede, dar impactul lui asupra mea ca si chitarist si compozitor va ramane intodeauna. Este cu siguranta unul dintre cei mai buni!


Metalfan: Care este albumul care te face sa te simti cel mai mandru?




Imi place cum a iesit ultimul album Shining (VII - Född Förlorare). Cand vine vorba de cantat sunt cel mai mandru de solo-ul meu de pe piesa Tillsammans Är Vi Allt. L-am improvizat in studio si apoi am adaugat armoniile. Pentru mine acest solo este foarte sincer si vine direct din inima.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Shining (Swe)

   September 26, 2011  | 0 Comentarii  | 7841 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Soundcheck 5 cu Peter Huss (SHINING)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri