interviuri rock

Stefan Babara (ABNORMYNDEFFECT): deranjat de indiferenta

Stefan Babara (ABNORMYNDEFFECT): deranjat de indiferenta
TRUPE : AbnormyNdeffect

Stefan Babara, tobosarul virulentului grup basarabean Abnormyndeffect a acceptat propunerea noastra si a raspuns unui nou set de intrebari. Stefan ne-a vorbit despre cel de al doilea album de studio al trupei, material ce nu are inca un nume si o data de lansare stabilita, dar care este aproape, despre concertul pe care il vor sustine in luna iulie in Bucuresti alaturi de americanii de la Suicide Silence, bucurestenii de la Cap de Craniu si multe alte trupe interesante, dar si despre artistii romani din scena hip hop: Parazitii, Nimeni Altu', Deceneu, Deliric etc. Mai multe detalii, in randurile ce urmeaza:


Metalfan: Salut Stefan si bine ai revenit in paginile Metalfan!

Stefan Babara: Salutare!

Metalfan:  Cum mai merg lucrurile in ultima perioada in ceea ce priveste Abnormyndeffect? Anul acesta ati aniversat 9 ani de la primul concert. Este mult? Este putin?
Stefan Babara: De la inceputul acestui an, 2012, mai putine concerte, mai multe repetitii pentru cizelarea noului material inregistrat. Daca ne-am fi plictisit de ceea ce facem, am fi spus ”Gata, ajunge!“. Atita timp cit cream cum ne place noua si experimentam in continuare – nu poate fi vorba de plictiseala si de calcularea anilor care-au trecut sau care vor urma.

Metalfan: In urma cu ceva vreme ati lansat un material promo intitulat simplu Promo 2012. Care au fost reactiile de pana acum in ceea ce priveste acest material?
Stefan Babara: Reactii am auzit doar din partea celor cunoscuti.Nu stiu sa-i cred sau nu – au fost de bine. Aceste doua piese nu le-am trimis nicaieri, n-am cerut nimanui parerea. Le-am bagat doar pe internet. Pentru ascultatori in primul rind si nu critici.

Metalfan: Stiu ca lucrati la cel de al doilea album de studio. In ce stadiu se afla acesta?
Stefan Babara: Inregistrarile pentru album sunt gata de la sfirsitul lui 2011. Din martie, 2012, am inceput sa-l trimite la label-uri. Deocamdata n-am semnat cu nicunul. Mai cautam.

Metalfan: Cat timp au durat inregistrarile? Cine se va ocupa de productie, masterizare si mixaj?
Stefan Babara: Au durat din august pina-n noiembrie aproximativ (2011).Insa cu destul de mari pause intre inregistrarea fiecarui instrument. Ce tine de mixaj/mastering – avem noi varianta facuta de noi. Insa cind vom ajunge sa semnam cu cineva – posibil sa apara si alte propuneri de mastering.
 

Metalfan: Cine va realiza coperta discului? Aveti in minte conturata forma acesteia?

Stefan Babara: Nu am ales inca o anumita persoana ce va face coperta. Cel mai probabil sa fie un prieten de-al nostru. Avem conceptul deja gindit. Va arata simplu, schematic.

Metalfan: Discul va aparea tot prin intermediul casei de discuri japoneze Macabre Mementos Records?
Stefan Babara: Putin probabil sa-l scoatem tot acolo. Mi-e frica sa nu nimerit in tsunami saracul patron al casei de discuri. Nu prea raspunde la scrisori de ceva vreme.

Metalfan: Care sunt temele pe care le abordati pe acest material? Ce va deranjeaza si va alimenteaza astfel furia de care aveti nevoie in compozitiile voastre?
Stefan Babara: Ne alimenteaza si lipsa furiei si lipsa deranjului. Adica indiferenta. Plus la asta si emotiile exagerate, ce-ti dirijeaza alegerile. Ne impinge creionul pe foaie si existenta din ce in ce mai accentuate a doua tabere rivale. Sub orice inteles, rosu-albastru, alb-negru, sus-jos, care defapt au rolul lor insa noi vedem doar partea proasta.

Metalfan: In data de 22 iulie Abnormyndeffect va concerta in cadrul festivalului MightyOwl alaturi de Suicide Silence, Cap De Craniu si alte trupe interesant. Ce asteptari ai de la acest eveniment? Ce asteptari crezi ca are publicul din partea voastra?
Stefan Babara: N-am cantat de multisor as zice in Bucuresti si astfel va fi o placere sa ajung acolo. E o bucurie mereu sa iesi dintre patru pereti, si la propriu si la figurat. Dac-as fi eu in locul publicului cred ca as vrea un sunet bun. Sa nu ma chinui sa deslusesc ceva – ci sa simt linistit “galagia”. Fiindca la nivel de interpretare si muzica – trupele se descurca bine. Tine deja de sunet.

Metalfan: Stiu ca ai terminat Academia de Film si alte Arte din Chisinau. Te-ai gandit vreodata sa realizezi un documentar dedicat scenei metalice din Basarabia? Vezi ca fiind sustenabil un astfel de proiect? Ce trupe ar merita incluse intr-un astfel de material? De ce?
Stefan Babara: Nu m-am gindit niciodata serios la asta. Nici nu cred pe viitor sa m-apuc. Ce tine de metal – pentru mine e o arta in domeniul auditiv, creez prin muzica.
 

Metalfan: Si ca tot vorbeam de productii video, pe cand un videoclip cu Abnormyndeffect? Cat de important crezi ca este pentru o trupa metal un videoclip?

Stefan Babara: Un videoclip nu te face sa cinti mai bine sau iti imbogateste muzica. Ascult muzica in primul rind, nu privesc circ (dar asta-I alta treaba). Desigur trupele care-mi sunt pe plac (muzica adica), nu ma deranjeaza sa vad clipuri de-ale lor. Insa putine ori muzica se contopeste si combina cu imaginea in acelasi tandem. Nu toti regizorii de clipuri neaparat inteleg muzica si conceptul pieselor – se rezuma doar la imagine – sa fie “frumos”. Astfel nu ne grabim sa facem un clip cu Abnormyndeffect... il vom face cind vom gasi imaginea potrivita pentru muzica.

Metalfan: Stiu ca tu, Radu si Mircea ascultati in afara de metal si artisti romani din scena hip hop: Deliric, Nimeni Altu', Deceneu, Parazitii etc. Poti sa ne spui mai multe despre acest lucru?
Stefan Babara: Pot sa spun doar ca ascultam muzica pe care-o consideram sincera. Fie vorba de hip-hop sau altceva. Cind vine din suflet si merge cam pe-aceeasi linie cu ceea ce vedem noi. Asa cum noi cautam forme noi de exprimare prin tobe, chitara, bas – asa si ei fac acelasi lucru prin rime. Plus ca vorbim de aceeasi realitate. Nu povesti.

Metalfan: Parazitii vor sustine in cadrul editiei din acest an a festivalului Bestfest un concert hardcore, cu chitara, bas si tobe. Cum ti se pare treaba asta? Ti-ar placea sa fi angrenat intr-un astfel de proiect muzical?
Stefan Babara: Cred ca vor suna la fel de bine si cu sunet hardcore. Depinde deja sa nu inceapa sa bage texte moi, miorlaiala, hardcore sa fie si in text.
M-as baga la asa o treaba.

Metalfan: Care sunt discurile care ti-au atras atentia anul acesta in materie de sonoritati metal?

Stefan Babara: Care mi le aduc acum in minte sunt… Dying Fetus, Meshuggah, Gojira, Wolfbrigade, Whitechapel

Metalfan: Cu ce muzicieni din Basarabia sau Romania ai vrea sa colaborezi pe viitor? Ce-ti place in mod deosebit la acestia?
Stefan Babara: Colaborare la nivel de concert sustinut impreuna, nici o problema, cu oricare. Pot sa evidentiez trupa din Chisinau Neuromist si Trigon care fac o muzica placuta urechilor mele.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Stefan Babara: Cu placere. Adaug ca nu mai am rabdare pina la lansarea urmatorului disc. Sper voi s-aveti.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: AbnormyNdeffect

   June 28, 2012  | 0 Comentarii  | 4136 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Stefan Babara (ABNORMYNDEFFECT): deranjat de indiferenta

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri