interviuri rock

Tamás Torkos (DEADEYE DICK): fiti mai uniti si mai deschisi!

Tamás Torkos (DEADEYE DICK): fiti mai uniti si mai deschisi!
TRUPE : Deadeye Dick

Dupa ce am stat de vorba cu Radu Ghidirim de la Abnormydeffect despre turneul Strike Down Your Boundaries pe care trupa il va sustine alaturi de bucurestenii de la Deadeye Dick, a venit momentul sa purtam o discutie si cu Tamás Torkos "Tomi", chitaristul trupei Deadeye Dick. Tomi a fost fost mai mult decat amabil si a raspuns tuturor intrebarilor pe care le-a primit din partea Metalfan.ro. Mai multe detalii, in randurile de mai jos:

 

Metalfan: Salut Tomi si bun venit in paginile Metalfan.RO! Care este cel mai talentat muzician alaturi de care ai cantat pana acum?
Tamás Torkos "Tomi": Salut! Este foarte greu să răspund la această întrebare, deoarece am avut norocul să muncesc cu foarte mulți muzicieni talentați de la care am învățat foarte multe lucruri diferite.

Metalfan: Cand ai decis ca trebuie sa devii chitarist? Ce te-a atras la acest instrument?
Tamás Torkos "Tomi": Inițial voiam să învăț să cânt la tobe, dar nu știu din ce motiv am fost mai atras de chitară. Pe la 15 ani eram mult mai atent la părțile de  chitară, decât la tobe. Pe parcurs am început să dezvolt o relație destul de puternică cu acest instrument. Și acum îmi aduc aminte ce satsifacție aveam în momentul în care puteam să cânt o piesa Metallica sau Lamb of God cap coadă.  Fiind o persoană introvertită, chitara m-a ajutat să mă exprim mai bine și să socializez mai mult. Fără muzică nu cred că aș fi aceiași persoana azi .

Metalfan: Care sunt chitaristii care te-au influentat ca artist? Ai incerca de exemplu sa incorporezi in muzica ta elemente blues, ma gandesc aici la chitaristi precum Stevie Ray Vaughan si Jeff Beck.
Tamás Torkos "Tomi": Într-o perioadă Jimmy Page, dar în acest moment sunt puternic influențat de Ben Weinman de la The Dillinger Escape Plan, Misha Mansoor de la Periphery și Kurt Ballou de la Converge. Sunt trei chitariști diferiți, ca stil de abordare a muzicii, dar au un lucru în comun: cu toții și-au dezvoltat o viziune de ansamblu foarte bună asupra unei piese. Un alt aspect care îmi place foarte mult la acești chitariști este faptul că reușesc în mod constant să forțeze barierele stilistice ale genului metal. Putem observa la foarte multe trupe diluarea calității compoziționale odată cu trecerea timpul, dar acestea devin din ce în ce mai bune. Cam orice gen muzical contemporan, mai ales când vine vorba de rock sau metal, este tributar blues-ului și jazz-ului. De aceea, în mod subliminal, cu toții încorporăm elemente de blues când compunem o piesă metal sau rock.

Metalfan: In data de 11 septembrie 2010 ati lansat albumul de debut - Black Stars on a White Sky.Cum vezi acum in 2014 acest disc?
Tamás Torkos "Tomi": Este foarte greu să exprim niște sentimente coerente când vine vorba de albumul nostru de debut. Compozițional mi se par un album decent, care ne-a oferit o viziune de ansamblu a trupei noastre. Singurul regret pe care îl am față de acest material este că nu l-am promovat mai bine.

Metalfan: Ati reusit sa vindeti intreg stocul de 100 de exemplare Black Stars on a White Sky?
Tamás Torkos "Tomi": Da, albumul a fost cumpărat sau oferit prietenilor.

Metalfan: Stiu ca pentru inregistrari ati beneficiat de ajutorul fratilor Raduta de la Cap de Craniu si H8, Razvan si Calin. Cat de mult a contat ajutorul lor pentru ceea ce inseamna Deadeye Dick astazi?
Tamás Torkos "Tomi": A contat foarte mult, am reușit să învățăm foarte multe lucruri de la ei și a fost extraordinar sa muncim cu două persoane atât de dedicate artei. Călin și Răzvan au muncit enorm pentru albumul nostru, fără ajutorul lor cred că acest material ar fi văzut lumina zilei mult mai greu.
 



Metalfan: In scurt timp veti porni intr-un nou turneu: Strike Down Your Boundaries. Ce ne potispune despre acest turneu?
Tamás Torkos "Tomi": În primul rând, este un turneu făcut de trupe prietene și cu ajutorul oamenilor care ne sunt aproape, altfel ar fi foarte greu să mobilizezi niște resurse pentru a face câteva concerte decente. Un aspect interesant al turneului este faptul că sunt 3 trupe diferite ca stil, de aceea cred că va fi un show interesant.

Metalfan: Pentru datele din turneul Strike Down Your Boundaries va exista si merchandise la vanzare?
Tomi: Am neglijat un pic acest aspect în ultima vreme, dar în turneu sper să avem și merchandise.

Metalfan: Cum ati ajuns la numele Strike Down Your Boundaries? Poti sa ne vorbesti mai pe larg despre acest subiect?
Tamás Torkos "Tomi": Ideea din spatele numelui pleacă de la faptul că acceptăm foarte ușor zone de confort si categorisiri, nu numai în viața de zi cu zi, dar și în artă. De aceea, acceptăm din ce în ce mai greu exprimări artistice care provoacă, ne provoacă gândirea și ne mai mișcă din letargia cotidiană. În muzică, acest fapt se traduce prin modul în care foarte multe persoane fac alegeri mai degrabă induse  de marketing, de multe ori, în dauna calității și a mesajului. De exemplu, observ cum unele trupe din metal muncesc foarte mult la imagine, chiar până în punctul în care muzica si mesajul ajung în fundal.

Metalfan: Anul trecut ati lansat o noua piesa
Drowning in Ink. Poti sa ne vorbesti despre aceasta compozitie?
Tamás Torkos "Tomi": Drowning in Ink a fost compusă de Dorin și Scuby și este piesa care însumează foarte bine stilul trupei. Am înregistrat piesa la Next Dog Studio, alături de Marius Costache. Pot să zic că am fost foarte surprinși de modul în care Marius a văzut mixul piesei, dar rezultatul final a fost excelent. Am vorbit recent cu Pava despre însemnătatea versurilor și voi încerca să reproduc cât mai bine ce mi-a spus el. Drowning in Ink este o observație asupra modului in care alegem să ignorăm niște aspecte negative pe care le vedem în societate, precum inegalitatea între rase și categorii sociale. De multe ori preferăm să ne ascundem aceste aspecte negative după niște imagini idealizate, fără să realizăm cât de mult acest tip de ignoranță ne dăunează. Din punctul meu de vedere sunt versuri care observă foarte bine starea actuală a societății.
 



Metalfan: Compozitia Drowning in Ink a beneficiat si de un videoclip. Cat de util este un videoclip in situatia de fata in care difuzarile pe posturile TV de muzica din tara sunt aproape inexistente?
Tamás Torkos "Tomi": Cred că este foarte util, datorită unor platforme precum Youtube sau Vimeo, un videoclip pentru o piesă poate să promoveze o trupă mai bine decât un album. Problema constă în faptul că foarte multe trupe nu au infrastructura pentru a susține promovarea unui videoclip. În acest fel, multe trupe bune rămân necunoscute, în timp ce altele, poate mai slabe, ajung cunoscute. Adică, mă uit la toată controversa iscată în jurul trupei Rings of Saturn, privind faptul că și-au înregistrat albumul la jumătate de viteză, webzine-urile au mușcat momeala, iar trupa a ajuns relativ cunoscută.

Metalfan: Ca tot am discutat mai devreme despre discul Black Stars on a White Sky, nu pot sa nu te intreb cand ne putem astepta la un nou disc din partea voastra?
Tamás Torkos "Tomi": Din păcate suntem o trupă care compune mai greu, dar în acest moment suntem pe punctul de a termina piesele ce în mod normal ar trebui să figureze pe un nou material discografic. Însă, nu suntem siguri dacă efortul financiar și emoțional merită în condițiile actuale ale industriei muzicale și ale underground-ului din România. Pentru moment, vom înregistra câte o piesă și o să încercăm să îi oferim un suport video.
În contextul unui album multe piese ajung să fie ignorate, în schimb, prin această metodă poți să surprinzi trupa în toate ipostazele sale. O trupă foarte bună din Ungaria, Blind Myself, au ales să își lanseze cel mai recent albumul în patru părți de către trei piese, fiecare beneficiind de un videoclip.
 

 
Metalfan: In anii '90 a existat in SUA o trupa de alternative rock numita Deadeye Dick. Ati luat in calcul pana acum sa realizati un cover dupa o piesa de a lor?
Tamás Torkos "Tomi": Partea din mine care se ia în serios ar zice clar nu! Dar am învățat că nu trebuie să mă iau prea în serios, de aceea o să zic de ce nu. Cu această ocazie, aș vrea să mulțumesc unui restaurant de fast-food de pe șoseaua Morarilor pentru că ne-a servit o pizza alterată, aceasta fiind motorul alegerii noastre.

Metalfan: Trupe precum Grimegod, Taine, GOD si Makrothumia au lansat sau vor lansa in curand materiale noi. Cum privesti amestecul de trupe noi si vechi ale scenei underground in Romania?
Tamás Torkos "Tomi": Ar fi benefică această diversitate, între trupele noi și vechi, dacă s-ar intersecta mai des pe aceeași scenă. Din punctul meu de vedere, ambele părți ar avea de câștigat prin combinarea diverselor categorii de public. Este o practică des întâlnită în Vest, aici îmi vine în minte exemplul Metallica, care au luat în turneu trupe precum Lamb of God și Gojira. În mintea mea, scena metal ar avea mai mult de câștigat dacă am fi mai uniți și mai deschiși!

Metalfan: Iti multumesc pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa mai adaugi ceva sau satransmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?

Tamás Torkos "Tomi": Să fiți deschiși și lipsiți de bariere!
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Deadeye Dick

   May 14, 2014  | 0 Comentarii  | 6915 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Tamás Torkos (DEADEYE DICK): fiti mai uniti si mai deschisi!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri