interviuri rock

Viez (KILLER VICTIM): cineva profită

Viez (KILLER VICTIM): cineva profită
TRUPE : Killer Victim

În data de 31 ianuarie 2016 grupurile bucureștene Drop Out of Life și Killer Victim au lansat un split EP. Cu această ocazie l-am invitat la o discuție despre acest material și nu numai, pe Cătălin Oltei 'Viez', vocalistul grupului Killer Victim, dar și autorul artwork-ului acestui split EP.

 

Metalfan: Salut Viez și bine ai revenit în paginile Metalfan.ro!
Cătălin Oltei 'Viez': Salut Ovidiule!
 
Metalfan: Aceasta este prima noastră discuție despre Killer Victim, grupul în care activezi în prezent. Ai putea, te rog, să ne povestești mai multe despre cum a luat naștere grupul dar și care sunt realizările voastre de până acum?
Cătălin Oltei 'Viez': Păi... toată treabă a început prin 2013, când s-a cam terminat tot cu Mediocracy, să încerc să fac un proiect nou, cu niște prieteni buni, mai exact Radu, Vicențiu și Ovi. Ideea era să cântăm hardcore rapid și in your face, ceva gen Victims / Coke Bust / Integrity / Converge... Ce ne plăcea nouă să ascultăm bineînțeles. A durat ceva până să concretizăm niște piese din cauza lipsei timpului și unei săli de repetiții însă când ne-am alăturat și noi găștii de pe Plevnei, a început să meargă treabă. Am avut primul show la Underworld în deschidere la lansarea EP-ului Drop Out of Life, apoi am început să avem concerte mai multe, în deschidere la Comeback Kid, la Rockstadt, am mers să cântăm la prietenii din Brașov, Cluj, Craiova. Am făcut cam tot ce am putut până în momentul respectiv însă consider că mai avem multe de făcut. Timp și bani să avem.

Metalfan: Știu că au existat schimbări privind componența grupului. Ai putea, te rog, să ne oferi mai multe detalii?
Cătălin Oltei 'Viez': Da, păi... în 2015 noi nu am prea mai făcut mare lucru pentru că Radu (chitară) și Vicențiu (bass) au decis, din motive diferite, să părăsească trupa. Am rămas eu cu Ovi și practic a trebuit să o luăm de la capăt cu alți membri. Mai exact i-am luat pe Scuby de la Deadeye Dick și pe Cristi, inițial vocal la Drop Out of Life, dar l-am reprofilat pe chitară. [n.red. râde] La bass a fost mai greu însă am ajuns la fratele Bobo de la Ropeburn și în sfârșit pot să spun că avem un line-up stabil și momentan lucrăm la piese noi. Sigur o să sune diferit însă nu va fi foarte departe de ce făceam.
 
Metalfan: Ce reprezintă Killer Victim din punct de vedere ideologic? Care este semnificația numelui vostru?
Cătălin Oltei 'Viez': Mi-a plăcut alăturarea unor cuvinte care sunt oximoroane și care exprimă fix conflictul pe care îl observ și simt în fiecare zi. În timp ce ești tratat ca un gunoi și făcut să te simți ca o victimă, ajungi la rândul tău, din frustrare, nervi, să refulezi, câteodată în mod violent și periculos. Chiar dacă ești o victimă nu înseamnă că nu poți să devii un criminal și viceversa.

 

 
Metalfan: În data de 31 ianuarie 2016 ați lansat alături de grupul Drop Out of Life un split EP. Care au fost reacțiile pe care le-a stârnit acest material?
Cătălin Oltei 'Viez': Reacțiile... Au venit mai mult din partea prietenilor. Mi-am dat seamă cât interes există de fapt pentru ce se întâmplă în underground și pentru "trupe locale". Mai exact, avem baftă că avem mulți prieteni care să dea share pe Facebook, pentru că orice altă atenție nu o să primim. Nu înseamnă că o să ne facă să o lăsăm baltă sau ceva. Din contra, o să continuăm să facem asta cât o să putem. Nu e ca și cum îi păsa altcuiva decât nouă.
 
Metalfan: Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre lirica și subiectele abordate în cele două piese Killer Victim prezente pe acest material? 
Cătălin Oltei 'Viez':  Piesele pe care am decis să le includem în split-ul asta au fost alese din ce ni s-a părut nouă la vremea respectivă ca fiind mai reprezentative, atât liric cât și instrumental. Nu am avut posibilități să înregistram mai multe așa că am vrut să le avem trase pe cele mai bune, din punctul nostru de vedere. În Selective Right mă refer la felul în care suntem tratați de cei cu putere, cum ni se spune că avem aceleași drepturi, că suntem egali și avem tot ce ne trebuie, în timp ce ne omorâm între noi de fapt, iar ei... Zâmbesc de undeva de sus.

Cineva Profită e prima piesă în limbă română pe care am scris-o vreodată (care merită menționată)  și care, din cauza asta, se referă la un fenomen, care chiar dacă nu e tipic românesc, am vrut să îl exprim așa. Mai exact mi se pare că tot ce merge prost, sau se fură, sau ce pierde, sau nu se duce la bun sfârșit, sau se distruge în țara asta, e pentru că cineva are de profitat din situația asta, iar altceva nu va mai conta.

Metalfan: Iei în calcul că pe viitor să compui și alte piese în limbă română? Este important pentru ține ca mesajul textelor tale să atingă un număr cât mai mare de oameni?
Cătălin Oltei 'Viez':  Avem deja una din piesele noi cu versuri în română și probabil o să mai avem. Depinde de subiectul abordat în piesă sau de cum îmi vine pe moment. E important să ajungă la oamenii care vor sa dea atenție câtuși de puțin la ce spunem și ce facem. Da, mi-ar plăcea, normal, să ne audă cât mai multă lume însă la cât de săturata e scena în momentul asta, nu vreau să îmi fac mari speranțe. Facem ce și cât putem, iar dacă cineva nu e de acord cu ce spun sau nu îi place cum sunăm, nu e obligat să asculte. E doar muzică până la urmă...
 
Metalfan: Tu ești autorul artwork-ului acestui disc. Ai putea, te rog, să ne vorbești despre grafica discului, despre mesajul pe care ai încercat să-l captezi în această ilustrare?
Cătălin Oltei 'Viez': Haha! Am vrut să fac o copertă de hardcore/punk care să ofenseze și să atragă atenția la ce facem. Știm deja că nu foarte multă lume apreciază mesajul nostru, ori pe noi personal (îi includ și pe Drop Out of Life aici), așa că am vrut să le dăm ceva de plâns "criticilor". Am ales simbolul ăla pentru că e folosit obsesiv de naționaliști / neo-naziști / fasciști / neo-pagano-legionari [n.red. râde], pe care îi considerăm la fel de obsceni și bătuți în cap, pe cât ne consideră ei pe noi, sau pe oamenii ca noi. De asta am și personificat trupele noastre ca doi mari trolli care servesc la masă, saracu' lup dacic. Am făcut asta pentru că am vrut și pentru ca am putut.
 

 
Metalfan: Ai putea, te rog, să ne povestesti pe îndelete ce ai realizat până în acest moment ca grafician sub numele VZR Graphics? Care sunt problemele de care te lovești și ce te mână în acest demers?
Cătălin Oltei 'Viez': Cu VZR Graphics am început prin 2012, când eram încă în facultate, inițial o încercare de a-mi crea o identitate vizuală că artist / designer, pentru că asta îmi doream și îmi doresc să fac mai departe. Acolo mi-am creat un loc unde pot să creez ce vreau și cum vreau și unde să nu dau socoteală nimănui. Desigur e destul de greu să fac asta când am de lucrat cu clienți dificili, dar asta e meseria. Încerc să fac tot posibilul să fie mulțumit și clientul și eu în egală măsură. Încă mai am mult de lucru și acolo, însă nu e ceva la care o să renunț prea curând, pentru că o locul în care pot să fiu eu și să mă exprim așa cum consider. Am lucrat în mare parte cu alte formații pentru că asta e mediul în care mă învârt și ăștia sunt oamenii cu care am contact cel mai des. Așa am ajuns să fac artworks pentru Trial, Downfall of Gaia, Corrupt Moral Altar, Born for Slaughter, Pavilionul 32, H8 etc, însemnând coperți de album, modele de tricou, afișe și ce mai e nevoie. 
 
Metalfan: Discul poate fi achiziționat contra cost sau descărcat gratuit de pe Bandcamp. Plănuiți lansarea materialului și-n format fizic?
Cătălin Oltei 'Viez': Da, plănuim și asta, însă e mai greu. Ca să avem un material fizic, neavând un suport din partea unui label sau ceva... Povara finaciara ne revine nouă iar aici se complică lucrurile. Ideea era să avem split-ul asta pe vinil 7” scos de Gluga Neagră (fratele Pavi de la Pavilionul 32) cândva primăvară asta. Se pare că se mai amâna treabă și split-ul nostru cu două trupe s-ar putea să devină unul mai mare... Cu patru trupe, locale toate. Nu știu dacă e cerere de așa ceva sau dacă o să se înghesuie lumea să aibe un astfel de material, însă asta înseamnă DIY. Nu stăm să facem studii de piață și marketing și bullshit... We just... Do... Things. [n.red. râde] O să anunțăm ce și cum când o să știm și noi ceva sigur.

Metalfan: Au trecut aproape cinci luni de la tragedia din clubul Colectiv, numărul oamenilor care și-au pierdut viață ajungând în prezent la 64. Cum vezi tu această situație? Care crezi că sunt motivele care au dus la această tragedie?
Cătălin Oltei 'Viez': Nu prea vreau să vorbesc despre asta. Am avut și eu cunoștințe și prieteni acolo, la fel ca mai toți oamenii pe care îi cunosc și ne-a lovit pe toți din plin. Prefer să îi las pe alții să se manifeste public legat de subiectul ăsta. 
 
Metalfan: Ce simți atât ca artist, cât și ca om atunci când urci pe scenă gândindu-te la tragedia din Colectiv?

Cătălin Oltei 'Viez': Încă nu am urcat pe scenă de atunci pentru că suntem încă în lucru cu piese noi și o să mai dureze, însă nu știu ce să zic. O să fac asta cum am făcut-o întotdeauna, cu gândul la showul pe care îl avem de făcut. Nu cred că am cum altfel.

Metalfan: Universal Music România pregătește lansarea compilatiei Back to Life – A Tribute to Goodbye to Gravity, un material ce va fi lansat în scop caritabil, la nivel internațional, iar profiturile rezultate vor fi donate către membrii și familiile Goodbye to Gravity, precum și către victimele Colectiv. Ce părere ai despre acest demers? Ți-ar plăcea să contribui la acest material?

Cătălin Oltei 'Viez':  Foarte frumos că fac asta însă... Din nou... Nu vreau să vorbesc prea mult despre asta. Nu avem ce să căutăm pe un astfel de material în primul rând pentru că nici unul din noi nu a fost fan Goodbye to Gravity sau măcar să îi fi cunoscut pe vreunul din membri. Am fi ipocriți dacă ne-am trezi acum să facem tributuri pentru o trupă cu care nu am avut niciun contact.

Metalfan: În luna ianuarie a anului 2015 a avut loc atacul de la redacția publicației Charlie Hebdo din Franța, tot anul trecut, în luna noiembrie au avut loc noi atacuri în Franța în care și-au pierdut viață 130 de persoane. În acest an în Ankara, Turcia, au avut loc atacuri în data de 17 februarie, respectiv 13 martie, iar tot în luna martie au avut loc atentate și în capitala Belgiei, Bruxelles. Care este părerea ta cu privire la aceste acțiuni teroriste? Poți, te rog, detalia?

Cătălin Oltei 'Viez': Ce îmi spui tu aici sunt nici 1% din atacurile care au avut loc în ultimul an. La un mic search poți să vezi exact ce amploare au atacurile astea de fapt și mai ales unde e situația mult mai gravă. Din păcate lumea se panichează și se revoltă numai când se întâmplă ceva în Europa. Vezi aici doar o parte.

Trăim niște vremuri în care vedem rezultatele politicii proaste duse timp de zeci de ani, atât în țările vestice a.k.a. "civilizate" cât și în țările din afara Europei / Americii, au dus la un fenomen care nu pare să se inchieie prea curând. Nu vreau să detaliez prea mult dar îți spun doar că starea generală creată de frică și teroarea asta, e o temă care se regăsește și în piesele noastre.

 
 
 
Metalfan: Consideri că libertatea de exprimare și de gândire sunt puse la încercare? Cât de importante sunt aceste valori pentru o societate sănătoasă?
Cătălin Oltei 'Viez': Da, sunt puse la încercare grav pentru că mulți oameni, am impresia că nu știu ce e aia. Sunt mereu fascinat de fasciști și / sau fundamentalist religioși care urlă că nu li se respectă libertatea de exprimare când ei asta ar aboli în primul rând. Nu spun că nu o au... Dar căasă funcționeze societatea aia sănătoasă de care mă întrebi trebuie să ne acceptăm punctele de vedere diferite și să găsim soluții benefice pentru toți... Nu să sări la bătaie... Sau în aer... Dacă nu îți convine ceva.

Metalfan: Ce părere ai despre casete audio și despre mix-tape-uri? Ai putea, te rog, realiza un "mix-tape virtual" pe care să incluzi 12 piese de la 12 trupe diferite? Ce nume ar avea acest material?
Cătălin Oltei 'Viez': Eu nu prea am avut mixtape-uri când eram mic pentru că de fiecare data când voiam ceva nou, puneam pe cineva să tragă toată fața casetei cu un album întreg și pe cealaltă cu altul. Așa am prăpădit multe casete cu Ace of Base și Dan Ciotoi sau ce dracu' mai aveam prin casă [n.red. râde], că să aud rock/punk/metal. După ce mi-am luat și eu calculator că tot omu' s-a mai schimbat treaba.
 
Dar fie, uite:

01. Disfear - Fear and Trembling
02. Fall of Efrafa - Republic of Heaven
03. Tragedy - Conflicting Ideas
04. Integrity - I Know Where Everyone Lives
05. Converge - The Saddest Day
06. Kylesa -Unknown Awareness
07. From Ashes Rise - Reaction
08. Victims - Killing
09. Wolfbrigade - Ride the Steel
10. Cult of Luna - Eternal Kingdom
11. Ictus - Imperivm
12. Martyrdod - Martyren

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final ai dori să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Cătălin Oltei 'Viez': Sper să ne vedem la concerte cât mai curând, fie că e în vreun beci ponosit, fie că e pe vreo scenă "mare" pentru că important e să ne vedem, să cântăm, să ne distrăm și să ținem în viață underground-ul asta amărât. Pace-n cartiere!

Foto: Dana Hndrth / Olivia F.
Autor: H.
   March 28, 2016  | 0 Comentarii  | 3437 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Viez (KILLER VICTIM): cineva profită

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri