interviuri rock

Vlad Andrei Onescu (True Mind): Gata cu tacerea!

Vlad Andrei Onescu (True Mind): Gata cu tacerea!
TRUPE : True Mind

Vlad claparul si solistul trupei brasovene de melodic symphonic metal, True Mind, a avut amabilitatea de a ne prezenta mai multe detalii din trupa din care face parte, cu putin timp inaintea lansarii materialului de debut, EP-ul No More Silence, lansare ce a avut loc in data de 29 Mai in Club Scena din Brasov. Vlad ne-a vorbit despre No More Silence, despre background-ul sau muzical dar si despre ce spera sa realizeze impreuna cu True Mind. Haideti sa vedem ce a raspuns Vlad.

 

 

Metalfan: Salut Vlad! Spune-ne te rog cum a luat nastere True Mind? Prezinta-ne te rog o biografie pe scurt a trupei...
Vlad: Salutare! True Mind a aparut din dorinta de a ne exprima sentimentele si trairile prin intermediul muzicii metal. Muzica noastra are mesaj, are traire, vorbeste despre realitati ale zilelor noastre, despre gândurile, emotiile si visele noastre. Încercam sa facem muzica de calitate, respectând atât actul artistic în sine, cât si publicul si pe noi însine.
Am pornit la drum în septembrie 2006, am debutat la Festivalul International „Gaudeamus”, unde Anna a obtinut un premiu special pentru „Cea mai buna vocalista de grup”. Au urmat câteva cântari prin Brasov, mai important fiind concertul din 27 ianuarie 2007, în cadrul unui eveniment intitulat Rock Marathon, alaturi de Seven, Rising Shadow, Loudrage si Katharsis.
Un moment foarte important a fost evenimentul „Zilele Brasovului”, din 14 aprilie 2007. Concertul din Piata Sfatului din Brasov a avut loc în fata a peste 1500 de oameni si a fost transmis în direct pe o televiziune locala. Acest moment a coincis însa cu ultimul concert împreuna cu Stefan, chitaristul initial al trupei hotarându-se sa ne paraseasca din motive personale. Despartirea a fost una amicala, dar efectele s-au resimtit, pentru ca a durat mai bine de 3 luni pâna când Horia s-a alaturat trupei. Cu un suflu nou si cu multa dorinta de a recupera timpul pierdut, ne-am pus pe treaba si am largit repertoriul mai ales cu piese proprii.
Au urmat mai multe concerte în Brasov, împreuna cu trupa Aia, cu Krypton sau cu Black Diamond, Rockland Fest 3 de la Caransebes si un concert în Bucuresti cu Frozen Dusk.
Data de 17 noiembrie 2007 este una cu adevarat speciala în istoria True Mind. În cadrul Festivalului International JoyArt de la Brasov, a avut loc lansarea oficiala a site-ului www.truemind-rock.com
Pe 29 februarie 2008 am avut parte de un concert memorabil la Arad, împreuna cu Sanctuar, iar pe 10 mai 2008, am cântat în cadrul festivalului aniversar „Dupa Un An”, organizat de Live Metal Club din Bucuresti, unde au cântat, printre altele, si Celelate Cuvinte, Bucovina si Ashaena.
La sfârsitul lunii martie 2008, am lansat primul videoclip al trupei, realizat pentru piesa „Tainted Angel”, cu imagini live si elemente grafice. Piesa este chiar cea care deschide EP-ul nostru de debut, No More Silence, care va fi lansat pe data de 29 mai 2008, printr-un concert în Club Scena din Brasov, împreuna cu trupa locala Poltergeist. Si cu asta am ajuns la zi!

Metalfan: De ce True Mind? Ce reprezinta pentru tine acest nume?
Vlad: Am cautat din start ca numele trupei sa aiba o semnificatie multipla. Astfel, numele „True Mind” este pentru mine o stare de spirit, puterea de a te încrede în puterea propriei minti, cea care este arma cea mai puternica pe care un om o are. Atunci când mintea nu îti este „prietena” sau, mai rau, nu ai curajul sa asculti ce îti spune, ai o problema. În al doilea rând, „TRUE MIND” înseamna „The Rise Upon Eternity where Music Inside Never Dies”. Cred ca singurul mod în care cineva poate învinge moartea este sa lase ceva în urma sa. Iar pentru mine, acel „ceva” este muzica pe care o scriu. Mai mult decât atât, cine se îndragosteste de muzica, nu o mai poate parasi niciodata, ea devine parte din el, din sufletul si din mintea lui si nu poate muri niciodata.

Metalfan: In data de 29 Mai veti lansa primul vostru material, No More Silence, ai putea sa ne descrii fiecare din cele patru piese?
Vlad: Bineînteles.
Piesa care deschide discul este „Tainted Angel”, o piesa în forta, care vorbeste despre dualitatea din fiecare dintre noi, despre faptul ca toti avem în noi atât binele, cât si raul, si ne surprindem de multe ori în situatii contradictorii cu propria noastra persoana. Întreaga piesa este construita pe antiteze, atât pe partea instrumentala, cât mai ales pe text.
A doua piesa se numeste „Self Anthem”. Titlul spune deja multe, cântecul fiind un „imn al sinelui”, un manifest îndreptat împotriva tuturor celor din jurul nostru care încearca sa ne controleze, sa ne impuna un mod de a gândi si de a actiona, de a ne trai viata dupa cum vor ei. Este o piesa agresiva, cu o tema instrumentala care se repeta pe parcurs si un refren usor de retinut.
Stop Killing Them” este o piesa ceva mai complexa, cu dese schimbari de tempo si ritm, cu pasaje lungi instrumentale si cu aparitia ambelor voci (a Anei si a mea). Versurile vorbesc despre cruzimile razboiului, rasfrânte mai ales asupra copiilor, cei care, nevinovati fiind, au cel mai mult de suferit de pe urma nebuniei „împaratilor lumii”.
Angel Or Sin”, prima piesa proprie True Mind scrisa, încheie discul, vorbind despre acele persoane care trec prin viata noastra si ne lasa în urma întrebându-ne, mai mult retoric, daca experienta legata de ele a fost una pozitiva sau una fundamental negativa. E o piesa cu o structura simpla, care probabil ar prinde bine la publicul larg, iesind putin din zona underground.

 

 

Metalfan: Stiu ca acest material trebuia sa fie lansat mai de mult, ce s-a intamplat exact?
Vlad: Da! Piesele au fost înregistrate în noiembrie 2007 si erau gata de pus pe disc prin ianuarie anul acesta, dar pentru ca am vrut sa facem totul perfect legal, pentru a putea comercializa discul, s-a întârziat foarte mult. Neavând o casa de discuri în spate, a trebuit sa „înfiintam” una (la scara mica, bineînteles, destinata în aceasta faza doar producerii EP-ului True Mind), pentru ca altfel nu ai voie sa produci un album, conform cu prevederile UCMR-ADA si ORDA. A durat ceva timp pâna am deschis firma, dar cel mai mult a durat pâna am obtinut toate aprobarile, certificatele si autorizatiile de la ORDA. Acum totul e gata, iar discul va fi disponibil în conditii perfect legale, cu holograme ORDA pe care va scrie „produs original”. Asa ca, daca prin vreo întâmplare nefericita, cineva încearca sa va vânda un CD True Mind fara holograma, ceva nu e în regula, acel produs nu este original si autorizat si ar trebui luate masuri.

Metalfan: Stilul vostru a fost descris ca melodic symphonic metal, crezi ca este cea mai buna descriere? De ce?
Vlad: Am plecat de la ideea de a cânta Symphonic Metal. Din diverse motive, nu a iesit chiar Symphonic, asta presupune mult mai multe. Sper în schimb ca vom reusi, în timp, colaborari cu coruri si orchestre, care ne vor duce categoric în zona simfonica. Melodic Metal este cu siguranta, pentru ca muzica noastra este una melodioasa, cu linii variate, piesele având de multe ori ambitusuri foarte întinse. Clapele si vocea de soprana aduc multa melodicitate, iar solo-urile de chitara ale lui Horia sunt de multe ori foarte sensibile, nefacând nota discordanta cu mesajele pieselor.

Metalfan: Esti multumit de cum a iesit No More Silence? Daca ar fi sa schimbi ceva la el, ce ai schimba?
Vlad: Sunt foarte multumit! Bineînteles ca întotdeauna exista loc de mai bine, dar tinând cont de conditiile în care am reusit sa îl producem, raportul calitate-pret este unul foarte bun. Probabil ca vor fi voci care vor spune altceva, dar noi suntem multumiti la momentul actual, dat fiind faptul ca este primul nostru material discografic si ca nu am avut nici un fel de sprijin din exterior, în afara de cel al familiilor noastre. De schimbat… nu stiu ce sa zic. Probabil ca daca am fi înregistrat acum piesele, ar mai fi aparut ceva modificari pe piese, dar mici, si poate o piesa sau doua în plus.

 

 

Metalfan: Ati lansat si un videoclip pentru piesa Tainted Angel, acesta va figura si pe CD?
Vlad: Videoclipul nu va fi pe CD. Pentru asta, mai trebuiau câteva aprobari, autorizatii si certificate, ceva bani în plus, erau mai multe implicatii. Videoclipul este liber la download pe site-ul nostru, www.truemind-rock.com , iar daca cineva îl doreste la calitate mai buna, este suficient sa ne trimita un e-mail si gasim o solutie, gratuita. Iar daca va fi cerere mare pentru EP si pentru videoclip, vom face un efort sa reeditam EP-ul într-o varianta care sa îl contina si pe acesta.

Metalfan: De ce crezi ca este nevoie ca o trupa precum True Mind sa reuseasca?
Vlad: În primul rând de multa munca. Repetitii multe, seriozitate, sacrificiu, implicare maxima, atentie la toate aspectele unei aparitii pe scena (interpretare, atmosfera, imagine, respect fata de muzica si fata de public). Apoi, un marketing foarte, foarte bun. Cam greu cu asta în România, pentru ca nu exista case de discuri cu mare putere financiara care sa investeasca în muzica metal. Mult curaj, multa perseverenta, multa încredere si, din nou, multa, multa munca.

Metalfan: Daca nu ma insel, stiu ca nu aveti o pagina de Myspace, de altfel, foarte utila din ce am vazut, trupelor de gen. De ce nu ati optat pentru acest serviciu?
Vlad: Avem o pagina de Myspace, cu mult dinainte de a avea site oficial. www.myspace.com/truemindrock este adresa si chiar a venit o propunere de concert prin intermediul ei, de la Frozen Dusk, care s-a si concretizat printr-un concert în Club Old School din Bucuresti, pe data de 25 octombrie 2007. Însa, faptul ca tu nu stiai de existenta paginii de Myspace înseamna ca nu am popularizat-o suficient. O sa lucram la asta.

Metalfan: Ce semnifica artwork-ul albumului? Ce ati simtit cand ati optat pentru acest lucru?
Vlad: Artwork-ul albumului… A fost o piatra de încercare! Serios! Ne-am straduit foarte mult sa gasim ceva care sa sugereze „No More Silence”. Am ales pâna la urma cel mai bun concept pe care l-am fi putut gasi, dupa parerea mea. Pe coperta principala apar 2 mâini bandajate, cântând la pianul True Mind, partitura No More Silence. Sunt mâinile omului care, în încercarea de a evada din „dictatura” celor din jur, a încercat sa îsi puna capat vietii (bandajele de pe coperta si petele de sânge de pe disc dau indicii despre cum a facut asta). Depasind momentul acesta, a înteles ca nu era o alegere buna si a hotarât sa rupa tacerea si sa aiba curajul de a spune, prin muzica, tot ce are de spus.

 

 

 

Metalfan: Cum vezi scena noastra, mioritica, de metal? Care sunt dupa parerea ta cele mai bune 10 trupe de la noi?
Vlad: Eu cred ca avem o scena de metal foarte promitatoare, cu destule trupe foarte bune. Sunt ceva probleme de mentalitate, atât de partea artistilor si a managerilor si producatorilor, cât si de partea publicului. Multe trupe nu „merg pâna la capat”,  nu îsi impun niste standarde ridicate, nu îsi propun scopuri mari, nu au curajul sa încerce sa razbata si dincolo de granitele României. Mai ales de la deschiderea granitelor UE, mai multe trupe au demonstrat ca asta nu este o utopie. si as putea numi aici, pe lânga GOD si Negura Bunget, care au experienta mai veche legata de asta, pe Magica, pe Tiarra mai nou, Grimus (chiar daca ei nu cânta metal) la GBOB, Loudrage, chiar Sincarnate. Probabil ca lista ar putea fi mult mai lunga, daca trupele ar pune mult accent si pe imagine si ar avea, asa cum am spus, curajul si banii, ce-i drept, sa încerce. Din pacate, în România publicul de rock este destul de putin, formând un cerc vicios cu televiziunile comerciale, care nu promoveaza rock pentru ca nu are cine sa îl cumpere. Mai mult decât atât, sunt multe concerte cu trupe românesti, la care e intrarea libera sau biletul costa cât o bere si totusi se cânta cu sala goala. Ca sa nu ma mai lungesc, desi s-ar putea spune multe de tot despre subiectul acesta, o sa numesc 10 trupe, asa cum mi-ai cerut, într-o ordine aleatoare. Nu sunt în masura sa fac clasamente, mai ales ca trupele sunt de genuri diferite. O sa exclud GOD si Negura Bunget din start, pentru ca e clar ca ele sunt deja sus. Asadar, as numi Magica, Bucovina, Trooper, Voices Of Silence, Rising Shadow, Altar, Loudrage, Gothic, Tiarra, Abigail, Luna Amara, Taine… cred ca am depasit un pic! Nu te superi, nu?

Metalfan: Ce crezi ca va realiza True Mind pentru metalul din Romania si cat de mult crezi ca va conta acest aport?
Vlad: Nu stiu ce va realiza True Mind pentru metalul din România! Poate ca, daca totul va merge bine, împreuna cu alte trupe vom reusi ca, încet-încet, sa amelioram putin problemele de mentalitate despre care vorbeam mai devreme. Si daca am fi cea mai tare trupa din lume, singuri nu am putea aduce nimic metalului din România. Trebuie ca lumea sa creada ca se poate face mai mult. Mereu. Cine ar fi crezut ca o solista a unei trupe metal din România ar putea merge în turneu cu Helloween, Gamma Ray si Axxis, ca invitata? Uite ca s-a întâmplat! Bravo, Ana! Bravo, Magica! Pasul urmator este ca o trupa din România sa cânte într-un turneu european sau mondial în deschiderea unei trupe mari. Trebuie sa nu ne blazam si sa ne ascundem în spatele ideii ca pe noi lumea nu ne vrea pentru ca suntem români si sa facem tot posibilul sa ne aducem munca, muzica la nivele cât mai ridicate. Poate ca la asta vom putea cu timpul, contribui si noi, trupa True Mind.

 

 

Metalfan: Îti mai aduci aminte cate concerte a sustinut True Mind pana acum? De asemenea care a fost prima reactie pe care ai auzit-o din partea publicului?
Vlad: Cred ca am avut în jur de 15 concerte pâna acum. Poate am uitat vreunul, dar cam pe acolo e numarul lor. Prima reactie a publicului a fost foarte buna. Era o petrecere de Halloween si a fost un concert mai mult improvizat într-un bar. Dar a iesit bine, barul a fost plin. Pâna acum am avut multe reactii bune, un concert memorabil la Arad, dar si concerte la care a fost putina lume si aia destul de apatica. Au mai fost comentarii rautacioase din când în când, dar, multumim lui Dumnezeu, pâna acum, nu ne-a huiduit nimeni. Sper ca nici nu se va întâmpla vreodata.

Metalfan: Stiu ca esti la Scoala de Arta din Brasov, cat de mult a contat acest lucru in muzica True Mind?
Vlad: A contat destul de mult, în conditiile în care background-ul meu muzical se reduce la scoala de Arte din Brasov, ore particulare de pian si teorie muzicala si studiu individual. Foarte important este ca acolo am cunoscut-o pe Dna. Prof. Cristina Puia, profesoara mea de canto la scoala si profesoara de teorie muzicala în particular, un om de la care am învatat si voi mai învata multe despre si pentru muzica.

Metalfan: Ca tot vorbeam mai devreme de No More Silence, de ce un EP si nu un album de studio?
Vlad: Un EP pentru ca la momentul înregistrarilor nu aveam piese destule pentru un LP si pentru ca, oricum, implicatiile financiare ale unui album sunt mult mai mari. „No More Silence” va avea o dubla menire – se va comercializa, ca un „test” de piata, sa ne evaluam nivelul si în functie de vânzari, si va fi folosit si ca demo, va fi trimis mai multor case de discuri. Ne dorim ca in prima jumatate a anului 2009 sa scoatem un album de studio, cu 12 – 14 piese, indiferent daca lansat de o casa de discuri renumita sau tot de True Mind Music, firma noastra.

Metalfan: Ce tema ai dori sa aiba albumul perfect conceput de tine?
Vlad: Întrebarea asta, mai ales cuvântul „tema”, ma duce cu gândul la un album conceptual. Cu toate astea, nu cred ca albumul perfect ar fi pentru mine unul conceptual. Cu siguranta însa, ar fi un album foarte bombastic, înregistrat cu o orchestra foarte buna si cu un cor foarte mare, bine orchestrat, cu chitari si tobe puternice, care sa dialogheze cu orchestra si sa se completeze. Ar fi plin de mesaj, ar transmite foarte multe emotii, gânduri si trairi, izvorâte din propria mea existenta. Ar fi cu siguranta un album cu piese foarte puternice, agresive, dar si cu momente de calm si cu rasturnari spectaculoase de situatie.

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele acordate, in final ai dori sa transmiti ceva cititorilor Metalfan?
Vlad: A fost o mare placere, ai pus niste întrebari excelente. Cititorilor Metalfan, mergeti la concerte, atât la cele ale trupelor mari, de afara, cât si la cele ale trupelor autohtone, care fara voi nu se pot ridica! Ascultati muzica buna, nu va lasati închisi în prejudecati legate de un gen sau altul de metal mai ales, nu va lasati condusi de vointa altora, ci aveti curajul sa va ascultati inimile si mintile. Si cititi în continuare Metalfan, pentru ca prezinta materiale serioase si de calitate. Numai bine! Keep Up The Good ROCK!!!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: True Mind

   May 24, 2008  | 10 Comentarii  | 7127 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Vlad Andrei Onescu (True Mind): Gata cu tacerea!

  • Cand il aud pe asta cu "Keep up the good rock" imi vine sa ma dau cu capul de pereti.

    1. Posted by :) | 09 Iunie 2008 09:02
  • e o trupa f buna care o sa aibe succes mai tarziu(sa nu uitam de Metallica care la fel era o trupa undergraund si a ajuns cea mai buna trupa de heavy metal din lume)

    2. Posted by metal666 | 07 Septembrie 2008 21:53
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri