interviuri rock

VOICES OF SILENCE: saga continua

VOICES OF SILENCE: saga continua
TRUPE : Voices of Silence

La trei ani de la lansarea albumului The Human Saga, clujenii de la Voices of Silence se afla in fata unui nou inceput. Cu o componenta consolidata de venirea a doi membri noi si revenirea a doi membri vechi, trupa se pregateste sa recistige aprecierea fanilor autohtoni ai metalului progresiv. Cum si prin ce metode, ne-au povestit Feri (clape), Dudu (voce), Szabi (chitara) si Ady (tobe).


 

Metalfan: Salut si bine ati revenit la Metalfan.ro. Ultima data am stat de vorba in 2008, atunci lansati albumul The Human Saga. Cum vedeti albumul asta dupa trei ani?
Feri: Dupa trei ani The Human Saga are exact trei ani de vechime, e vreme pentru un suflu nou in VOS. Albumul reprezinta in mod fidel ceea ce a fost Voices Of Silence in 2008, gandirea noastra de atunci, ideile si felul nostru de a face muzica. Fata de Thunderground reprezinta o alta imagine a trupei si ca atare satisface alte nevoi in randul prietenilor VOS.

Metalfan: Albumul a aparut si in varianta electronica, online, dar si pe suport CD. Puteti sa ne dati cateva detalii despre vanzari, numar de descarcari?
Feri: E putin cam greu de dat o cifra, n-am prea tinut socoteala, mai ales ca am folosit pentru scopuri promotionale un numar destul de mare de CD-uri. In orice caz s-au vandut cateva sute. Iar la descarcari vorbim de cateva mii, astfel consideram ca ne-am atins scopul : albumul a ajuns la un numar destul de mare de ascultatori.

Metalfan: In 2009 ati aniversat 15 ani de activitate, dupa  care Voices of Silence a intrat intr-o pauza, sau cel putin asa ni s-a parut noua. Ce s-a intimplat intre 2009 si 2011?
Feri: VOS nu si-a intrerupt niciodata activitatea, chiar daca putine la numar, in fiecare an au fost concerte. Totodata s-a lucrat destul de intens (slava internetului) la proiecte de piese pentru noul album. Am dorit ca in momentul in care ajung acasa sa fim gata de treaba. Ceea ce s-a si intamplat.
Ady: Se zice ca rabdarea celui ce stie sa aprecieze momentul potrivit invinge intotdeauna. 2010 a venit cu foarte multe schimbari in vietile personale. Bandy si Szabi pe atunci si-au intemeiat familii cu copii cu tot, iar oricum asta schimba prioritatile in viata fiecaruia, asa ca se cerea un timp de ragaz. Pe urma, incepea sa se simta venira clipei cand Feri avea sa paseasca din nou pe pamant romanesc, si a schimbarilor in traiectoria Vos. Aveam oricum 2 membri noi care, desi au facut fata cerintelor cu brio, angrenau o altfel de interactiune. In astfel de momente, am considerat ca cel mai intelept ar fii sa asteptam sa ne vedem cu totii.
Totusi VoS nu a luat o pauza totala, urcand pe scena, chiar daca mai rar.

Metalfan: Szabi (chitara) si Adrian (tobe) fac parte si din Masterpiece, o trupa care cinta preluari Metallica, de fapt Szabi este unul dintre fondatorii trupei. Intre timp au mai aparut si alte trupe de genul asta: Motorract, Hungry for Heaven, Domination. De ce ati facut voi Masterpiece si de ce credeti ca genul asta de trupe are succes la noi?
Szabi: Atunci cand ne-am intalnit la repetitii cu Nimrod, Andy, Liviu si am inceput sa cantam piesele Metallica, am simtit o placere si un feeling special si am stiut  ca ceea ce facem o sa placa si la publicul din Romania! Am ajuns sa cantam in multe orase din tara unde Metallica nu va putea ajunge si acei oameni de diferite varste care vin la concerte,  in momentul in care ne  urcam pe scena, primesc o rockoteca live, unde toata lumea se simte bine J
Ady: Incercam sa facem sa inteleaga toata lumea: trupa de coveruri sau tribut nu este o alternativa la trupa cu piese proprii, ci o alternativa la DJ, la CD. Lumea, decat sa mearga la o discoteca retro, merge la un concert de coveruri si, decat sa mearga la o rockoteca cu Metallica pe CD, merge la un concert Masterpiece. De aia genul asta de trupe are succes nu numai la noi, pentru ca este mai bun feelingul transmis live decat playback.
Dudu Isabel: Subscriu in mare parte la ce a spus Adi. In plus, am observat ca au aparut fani de 13-15 ani care, prin Hungry for Heaven, s-au apucat sa asculte si/sau sa aprecieze pentru prima data Dio sau Black Sabbath, deci e si o alternativa de constientizare si culturalizare, mai ales daca e bine facuta. Because we rock !!

Metalfan: Revenim la Voice of Silence. De la The Human Saga incoace au aparut niste modificari in componenta trupei. Sa incepem cu schimbarea vocalistului. De ce v-ati despartit de Bandi?
Feri: Bandi nu isi mai poate permite sa sacrifice timpul si energia necesare pentru ca trupa sa aiba o activitate intensa. Tin sa-i multumesc si pe aceasta cale pentru tot ce a facut ca frontman in aceasta trupa, a depus mult efort si a fost trup si suflet membru VOS atatia ani de zile, fara el n-am fi ajuns la rezultatele la care am ajuns.
Ady: Simplu, modificarea prioritatilor. Nu s-a certat nimeni si chiar am ramas prieteni. Dar toti membrii trebuie sa aiba un tel comun, altfel grupul nu merge in nici o directie.

Metalfan: Noul vostru solist vocal este Dudu Isabel. Dudu a mai cintat cu Voices of Silence in 1999. Cum s-a intimplat sa va regasiti?

Feri: In clipa in care a devenit cert ca Bandi nu mai poate sa continue alaturi de noi, Dudu a fost prima si cea mai buna optiune. In seara aceea l-am si sunat. Ne bucura nespus de mult ca a acceptat oferta noastra, cu cat mai mult lucram impreuna, cu atat mai mult ne convingem ca este exact omul de care aveam nevoie, atat ca vocalist, ca muzician multilateral, cu multa experienta cat si ca om de trupa.

Metalfan: Dudu, da-ne, te rog, mai multe detalii despre tine. Cum ti-ai descoperit vocatia? Ai studii muzicale sau esti autodidact? Cum ai ajuns la VoS si de ce i-ai parasit prima data? Ce te-a determinat sa te intorci acum?
Dudu Isabel:
Nu consider ca e vocatie, mai degraba « chemare » si n-am descoperit-o eu, m-a descoperit ea pe mine, asa cum se intampla de obicei in cazuri de genul asta. Cand ma jucam de-a ce vreau sa fiu cand voi fi mare, asta mi-am dorit, so here’s your positive thinking at work. Studii muzicale am subtirele doar, Feri este my vocal trainer, in rest sunt autodidact. In plus, ca in orice forma artistica de exprimare, am furat multa meserie de la un numar de muzicieni prea mare ca sa-i pot mentiona aici. Ce m’a determinat sa accept gig’ul VOS, a fost programul oferit de baieti, faptul ca vor sa faca treaba, sunt seriosi si au masini.

Metalfan: In ce fel va afecta venirea ta la Voices of Silence celelalte proiecte muzicale de care esti legat? Seven si Hungry for Heaven ne sunt cele mai cunoscute, daca mai sunt si altele, da-ne, te rugam, mai multe detalii.
Dudu Isabel:
Imi place sa ma mentin ocupat. De obicei, repetitiile si concertele unor trupe de genul acesta sunt mai rare, asa ca imi permit sa-mi umplu timpul si ocupatia cu mai multe proiecte, avand in vedere, mai ales, ca doar cu asta ma ocup. Intr-o saptamana normala de lucru, cu toate proiectele, am 5-6 zile de repetitie, intre 2 si 5 ore pe zi. Evident, a trebuit sa fac niste sacrificii in viata intelectuala si personala, but there’s no turning back now. Fac si cate un pic de folk, din cand in cand, la ocazii, iar de doua luni, sunt frontmanul unei alte trupe tribut din Cluj, Silent Scream, tribute band Slayer. So yeah !

Metalfan:In ce fel vor afecta aceste proiecte prestatia ta la Voices of Silence? Cu Seven ai cintat love-metal, cu Hungry for Heaven – heavy metal old school, cu Silent Scream cinti thrash metal. Cum crezi ca se va petrece intilnirea dintre toate aceste stiluri in Voices of Silence, o trupa de progressive?
Dudu Isabel:
Nu-mi aleg proiectele doar ca sa ma aflu in treaba, ci pe cutume profesionale si muzicale, in sensul ca colaborarea mea este conditionata de existenta unor colegi seriosi, determinati si cu experienta. In plus, imi place sa-mi explorez diferitele valente vocale si interpretative, nu vad nici o problema in asta. Am ambitzul sa fiu barfit ca “pot duce”. La VOS e deja un melanj de stiluri muzicale, casc gura si cant pana imi place cum suna, nu stiu exact cum fac, dar am posibilitatea sa calatoresc in mai multe directii creative, asa ca intalnirea a fost o reusita din prima.

 


Metalfan: Feri (clape) a revenit in trupa dupa o pauza de doi ani, fiind plecat in SUA. Povesteste-ne te rugam, care a fost motivul plecarii tale, cum a fost experienta traita acolo, cu ce te-ai ocupat si de ce nu ai ramas in continuare?
Feri:
Scumpa mea sotie, care este fizician si lucreaza in cercetare, a participat la un program post-doctoral la Universitatea Notre Dame din South Bend, Indiana. Asta e motivul plecarii. Eu am facut, in linii mari, cam 60% din ce faceam si acasa: compuneam muzica, dirijam cor, predam chitara si voce atat in scoala, cat si ca instructor particular, scriam articole s.a.m.d. Experienta mea e mixta: unele lucruri mi-au placut foarte mult, altele deloc. Nu ne-am gandit nici macar o secunda sa ramanem definitiv acolo, ne-am propus sa stam doi sau trei ani, si atat.

Metalfan: Ai recomanda unui cetatean al Europei de Est sa ia calea Americii? Totusi, am auzit ca berea locala este extrem de proasta. Ce ne poti spune despre asta?
Feri:
Oferta de beri este naucitoare si iti garantez ca fiecare hameioman va gasi ceva ce-i place, atat intre sortimentele autohtone cat si in bogata varietate a berilor de import. Recomand SUA unui anume tip de om, indiferent de provenienta : daca esti individualist, egoist, daca nu prea iti pasa de altul, daca reusita materiala este totul pentru tine, daca iti place o lume construita in fiecare aspect minuscul pe legi, reguli si procedee rigide (nu pe bun simt), daca esti in stare sa ignori zi dupa zi prostia, incultura, militarismul, patriotismul in stil Vadim si fanatismul religios extrem, atunci SUA e tara ideala pentru tine. Daca nu, mai gandeste-te, ca jumatate din populatia acelei tari va prezenta o combinatie destul de nefericita a efectelor enumerate mai sus. Cealalta jumatate sunt oameni mai mult decat decenti, vocea lor insa nu prea se aude in urletul idiotilor.

Metalfan: Ai fost o vreme departe de trupa. Ai acum o viziune diferita despre directia ei muzicala sau despre modul in care ar trebui sa se desfasoarea activitatea ei in continuare? Acest nou inceput pentru Voices of Silence este inspirat de intoarcerea ta?
Feri:
Departe poate fizic, caci in tot acest timp am comunicat foarte intens. Intr-un anume sens da, schimbarea coincide cu intoarcerea mea, baietii au asteptat sa ma-ntorc, la fel cum si eu asteptam sa reiau munca serioasa in trupa. Normal ca am o viziune diferita. In primul rand avem niste oameni noi in trupa, care inseamna si un plus enorm de creativitate, sa nu mai vorbim de faptul ca vocea lui Dudu se preteaza la un anume repertoriu. Totodata, calendarul arata 2012, cei ce ne asculta si vin la concerte traiesc in anul 2012, asta e o realitate pe care n-o putem ocoli si nici nu vrem s-o ocolim. Suntem in plin proces de creatie, de definitivare a unor detalii care sa produca in mod eficient schimbarile necesare si totusi, rezultatul sa fie fara indoiala muzica VOS,  muzica VOS din anul 2012.

Metalfan: Adrian (tobe) a devenit membru Voices of Silence in 2009. El l-a inlocuit pe Gindele Gabor (care cinta si in Psycho Symphony), considerat a fi unul dintre cei mai buni tobari de pe scena romaneasca. Adrian, ti-a fost greu sa preiei o astfel de mostenire?
Ady:
Nu! Stacheta lasata de Gaby este intradevar una inalta, iar pretentiile au fost mari atat din partea trupei, cat si a publicului. Spre fericirea mea insa, m-am antrenat din timp in doua conceptii: in primul rand sa privesc orice sarcina ca pe o provocare si atunci nu am mai simtit nimic greu; in al doilea rand sa cred ca un artist bun este ca apa: ia forma recipientului in care este turnata. So what’s next ? J

Metalfan: Ati avut vreun concert in noua formula? Daca da, cum a fost? Cum a fost pentru voi pe scena, cum vi se pare ca a fost reactia in sala?
Feri:
In 23 decembrie am cantat impreuna cu Masterpiece la Odorheiu Secuiesc. A fost primul eveniment in noua formula si pot sa spun ca a fost ceva extraordinar, ne-a electrizat pe toti. Sunetul, energia pieselor si reactia publicului, precum si feelingul de pe scena au confirmat ca ceea ce incercam sa facem este mai mult decat OK, ca formula noua suna mai bine ca niciodata, ca in momentul de fata avem cel mai tare line-up VOS din cei 17-18 ani de istorie a trupei. Iar pe plan personal: pentru mine acel concert a fost ultima bucatica de mozaic, elementul care insemna ca intr-adever m-am intors acasa.
Dudu Isabel: Eu veneam dupa o serie de 7 concerte cu celelalte proiecte, iar la Odorhei am stors ultima farama de energie din mine. Intr-adevar, dinamica de grup pe scena s-a facut simtita si asta cred ca este cel mai important in cadrul unei trupe.

Metalfan: Ati lansat de curind un nou site, care promite un nou inceput in istoria trupei. Probabil ca e vorba si de un nou album? Ai inceput deja sa scrieti piesele? S-a conturat deja o directie generala, un titlu, un concept?
Feri:
Curand vom face niste imprimari, dar nu va putem spune inca detalii referitoare la format sau titlu. Sa nu va surprinda insa daca veti auzi chiar si niste piese pe care le stiti deja… sau credeati ca le stiti. In orice caz, urmatorul album nu cred ca va fi conceptual. Ultimele doua albume au fost conceptuale mai mult sau mai putin, si cred ca e vremea sa incercam si ceva mai relaxat si variat din punctul de vedere al ideilor prezentate.
Dudu Isabel: Piesele, in mod sigur, vor fi mai aerisite, more in your face, cuz that’s the way I work!(hahaha) Dar este vibe-ul general ca lucrurile trebuie schimbate putin, cel putin ca si compozitie si orchestratii.

 


Metalfan: Veti mai colabora cu artisti din afara trupei? De exemplu pe The Human Saga l-ati avut invitat pe Nimrod (ex-Altar)
Feri:
Nu am planificat asa ceva, dar nici nu excludem posibilitatea.

Metalfan: Aveti vreo speranta la semnarea unui contract cu o casa de discuri din tara sau din afara tarii? Este asta o prioritate pentru voi in acest moment?
Feri:
Nu ne-am facut planuri in acest sens. Deocamdata ne dorim sa cantam cat mai mult si cat mai bine, sa scriem un material nou demn de posibilitatile muzicale ale trupei, sa facem niste inregistrari cat de curand. Restul, mai vedem.

Metalfan: Feri,  ultima discutie a noastra in paginile Metalfanului a fost in vara lui 2008. Acum, dupa doi ani si jumate, si dupa o experienta in alta tara, cum vezi scena metalului romanesc?
Feri:
Raspunsul sincer este ca nu am inca o parere. In perioada de cand m-am intors am avut foarte multe de rezolvat, practic a trebuit sa-mi reiau viata de unde am lasat-o in 2008, sa-mi regasesc locul, sa-mi reinventez perspectivele. Pot numara pe o mana la cate concerte am fost, si ca urmare n-ar fi cinstit sa dau cu parerea. Pot sa spun insa, in favoarea scenei romanesti, ca la noi macar marea majoritate a trupelor canta piese originale, muzica compusa de ei. In SUA majoritatea covarsitoare a trupelor canta doar coveruri. Cu alte cuvinte: kudos pentru creativitate si exigenta!

Metalfan: Va multumim pentru amabilitatea de a sta de vorba cu noi si asteptam vesti in curind, asa cum ati promis!
VOS:
Noi va multumim ca va interesati de VOS. 
Autor: Klawz, Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Voices of Silence

   January 14, 2012  | 7 Comentarii  | 4932 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: VOICES OF SILENCE: saga continua

  • Nu o stiam pe asta cu hameioman-ul. Superba :))

    1. Posted by Fantotzii | 16 Ianuarie 2012 17:06
  • foarte interesant. totusi am 2 kestii inca neclare, sper ca dau pe aici baietii sa le lamureasca:
    -albumul "human saga" mai e la download undeva? nu l-am gasit pe situl nou
    -mai exista seven?

    2. Posted by 1900toamna | 17 Ianuarie 2012 17:16
  • Salutari Fantotzii! Aici Szabi.... Siteul Voices of Silence este lansat astazi oficial
    20 01 2012 si daca intrii acuam la discografie se poate descarca albumul The Human Saga!

    Formatia "Voices Of Silence" lanseaza oficial noul site

    http://www.voicesofsilence.ro/ Toate cele bune si ms ca ne-ai scris!:)

    3. Posted by voicesofsilence | 20 Ianuarie 2012 15:15
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri