interviuri rock

VOID FORGER: despre automatisme si prejudecati

VOID FORGER: despre automatisme si prejudecati
TRUPE : Void Forger

Cu un sunet ce alterneaza sonoritatile crust/sludge/black metal, Void Forger sunt pregatiti sa ia cu asalt urechile si mintile ascultatorilor de gen. In data de 3 aprilie 2012 trupa a lansat EP-ul Ruined, asadar, am profitat de aceasta ocazie si am discutat cu doi dintre cei trei muzicieni din spatele Void Forger (Bogdan si Volo).  Mai multe detalii in randurile de mai jos:

 


Metalfan: Salut si bine ati venit in paginile Metalfan.ro!
Bogdan: Salut si multumesc pentru invitatie!
Volodea: Salut Ovidiu!

Metalfan: Void Forger este un nume nou pentru scena din Romania. Ne puteti spune mai multe despre inceputurile trupei si despre realizarile voastre de pana acum?
Bogdan: Eu si Volo am cantat impreuna putin prin liceu si in primul an de facultate, dar chestii mai inspre Iron Maiden si soft rock/punk/funk. In mare parte am fi vrut inca de pe atunci sa cantam ceva mai dur, dar eu cantam la chitara bas si nu cunosteam chitaristi deschisi la ideile noastre, asa ca dupa cateva incercari am hotarat sa ma apuc eu de chitara. Dupa logica asta am hotarat ca nu vrem nici vocalist sau o a doua chitara ca sa nu ne indepartam de ideile noastre prea mult. Anca s-a alaturat trupei deoarece ne gandeam totusi ca ne-ar trebui si o linie de bas, iar ea s-a oferit sa invete sa cante (nici in basisti nu aveam incredere ca ar intelege ce vrem sa cantam, iar pe Anca deja o cunosteam)
Volodea: Pai, eu si Bogdan ne cunoastem din liceu, pe cand cantam intr-o trupa amandoi, cand am plecat la facultate la Bucuresti am incercat sa o continuam dar nu am reusit. Dupa ceva timp, adica prin 2010, ne-am hotarat sa incercam din nou, de data asta doar noi doi, si asa a inceput Void Forger. In 2011 ni s-a alaturat Anca, si din momentul ala totul s-a inchegat.

Metalfan: In data de 3 aprilie 2012 ati lansat EP-ul Ruined. Cand ati inceput munca pentru acest disc? Ce echipament ati folosit pentru inregistrarea materialului?
Bogdan: Piesele de pe disc sunt incepute din 2011, poate sfarsit de 2010, piesa Relief e cea mai veche, apoi Pointless Media prin 2011 si Automation a fost compusa in urma unui jam cu putin timp inainte de primul concert (Kistvaen, Sincarnate). Despre echipament nu pot sa spun prea multe deoarece nu prea tin asa mult cont de astea, iar echipamentul in sine l-a imprumutat Marius Costache de la cunostiintele lui; basul a fost tras prin line in si cu o pedala de overdrive, chitara printr-o pedala ruseasca de delay si direct in amp.
Volodea: Cam de cand am inceput trupa, prima melodie scrisa a fost Relief, facuta chiar la prima repetitie. Si restul pieselor au urmat, Automation a fost facuta cu cateva saptamani inainte de primul concert. La inregistrare, m-a ajutat Razvan Ristea (Luna Amara) cu tobele, eu neavand un set propriu, si vreau sa-i multumesc pe calea aceasta.

Metalfan: Stiu ca materialul a fost produs de Marius Costache (Mediocracy, Avatar, White Walls, Coins As Portraits, Satanochio etc). Cum a decurs colaborarea cu Marius? Ce a adus in plus pentru Void Forger?
Bogdan: Dupa cum am spus si mai sus noi am dorit, si inca mai dorim, sa nu primim influente din afara trupei, asa ca a fost destul de important sa nu aduca prea multe in plus Marius. Nu cred ca materialul a iesit asa cum ar fi dorit el, dar eu cel putin sunt multumit. Nu pot sa spun daca a adus sau nu ceva in plus, dar e greu sa lucrezi cu cineva fara sa influenteze in vreun fel decursul lucrurilor.
Volodea: Colaborarea a decurs destul de OK, nu pot sa spun ca a adus ceva in plus sau in minus, pentru ca stiam foarte bine de la bun inceput ce voiam sa facem.
 

 
Metalfan: Prima piesa de pe disc este Pointless Media am simtit ca vorbeste despre valoarea si utilitatea discutabila a mediei controlate, ce serveste anumite interese si livreaza catre consumatori ceea "ce trebuie" si nu ceea ce conteaza cu adevarat. Sunt pe aproape? Poti sa ne spui mai multe?
Volodea: Da, cam asta e ideea, dar il voi lasa pe Bogdan sa vorbeasca in detaliu despre asta, deoarece el a scris versurile.
Bogdan: Cand am scris versurile pentru aceasta piesa ma gandeam la toate personalitatile din televiziune si diversele mijloace de comunicare de pe www. Ma gandeam ca se formeaza un fel de cult al personalitatii in jurul unor oameni care nu au nimic special de transmis, dar care au destula carisma incat sa-i faca pe altii sa-i citeze sau sa le povesteasca prietenilor lor ce gluma buna a mai spus acel individ. In felul asta multi ajung sa urmareasca din obisnuinta astfel de transmisii in loc sa gandeasca sau sa se informeze singuri. Intr-un fel aceste personalitati mediatice sunt inofensive, dar o parte din ele stau in spatele unor organizatii care nu au in nici un caz interesul de a ne fi noua bine sau mediului si celor ce vor veni dupa noi. Probabil ca ma refeream si la pop culture si la oricine doreste sa se invarta totul in jurul lui.

Metalfan: Poti sa ne spui mai multe si despre celelalte doua piese de pe disc? Relief si Automation...
Volodea: La fel, cred ca Bogdan e mai in masura sa raspunda aici.
Bogdan: Noi in general ne axam mai mult pe riff-uri si structuri, partea muzicala a pieselor, versurile vin abia dupa ce piesele sunt gata sau aproape gata. Relief este bazata pe o poveste dintr-un joc pc (Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura) si se refera la o solutie extrema pentru suferintele vietii pe Pamant, un fel de transport fortat catre viata de apoi. Automation este o piesa iesita dintr-un jam pe care apoi am structurat-o. Versurile se refera la automatismele innascute sau date de mediul in care am crescut, locuit etc. Sunt oameni care se considera deschisi la minte sau lipsiti de prejudecati si totusi inconstient spun sau fac cate un lucru care sa conteste asta, sau poate il fac constient, dar nu stiu ca este ceva rau pentru ca au trait intr-un mediu in care nu au fost atentionati.

Metalfan: Ce ati schimba in Romania? Dar in lume? De ce?

Bogdan: Nu stiu daca as schimba ceva neaparat in Romania, problemele locale sunt doar probleme globale care se manifesta si aici. Poate ca as schimba egoismul, avaritia si prejudecata, dar nu consider ca e ceva natural sa schimb modul de existenta al speciei noastre sau al oricarei alta. In schimb as dori sa se puna mai mult accent empatie fata de cei din jur, cei fata de care raspunzi, de mediu, planeta, animale etc. Daca am fi cu totii constienti de raul pe care-l facem si de impactul nostru asupra altora (oameni, animale, plante, ecosisteme) ar duce-o toata lumea mai bine. Daca trebuie sa existe un conducator, raul cel mai mic ar fi sa fie un conducator empatic si in cazul asta ar trebui toti conducatorii sa fie empatici si altruisti ca sa nu profite unul de „naivitatea” celuilalt. Cam greu.
Volodea: Sincer nu stiu daca se poate schimba ceva in tara asta, se incearca de atata timp si nu prea se intampla nimic. In lume, cam aceeasi poveste. Ar fi frumos sa nu mai existe rasism, homofobie sau sexism, dar poate gandesc eu utopic.

Metalfan: Ce nu ati schimba in Romania? De ce?
Bogdan: Probabil cultura, traditiile, dar astea sunt lucruri pe care nu le-as schimba in general.
Volodea: Sincer nu stiu, mancarea?

 
Metalfan: Sa ne intoarcem la muzica. Pe cand un nou disc? Pe cand un album de studio in adevaratul sens al cuvantului? Exista material compus?
Bogdan: Urmatorul disc probabil la sfarsit de an. Album de studio nu stiu cand va aparea, mai degraba  am scoate niste split-uri, EP-uri, dar daca e sa fie, nu-i vom da cu piciorul. Avem doua piese aproape gata, plus o piesa mai veche pe care am mai cantat-o live si multe alte idei pe care le mai folosim in jam-uri si la care vom lucra mai mult dupa ce ne intoarcem din Serbia.
Volodea: In principiu la sfarsitul anului ar trebui sa apara ceva, dar nu vreau sa dau mai multe detalii momentan. O piesa este deja gata.

Metalfan: Ati lansa de exemplu un disc drone sau un disc unde muzica voastra sa alterneze cu momente jazz fusion a la Frank Zappa? Ce parere aveti despre Frank Zappa si despre sarcasmul lui?
Bogdan: In trupe avem afinitate atat pentru parti mai rapide cat si mai lente. E posibil sa scoatem un material care sa fie mai inspre drone doar pentru ca procentul de melodii lente este mai mare ca cel de piese rapide sau invers, dar aici ma refer la un sludge care sa tinda spre drone, nu cred ca vom canta ceva drone/noise/ambient. Jazz fusion nu cred ca vom încorpora deoarece preferam un sunet cat mai dur, distorsionat, galagios. Nu m-am avantat decat foarte putin in muzica sau personalitatea lui Frank Zappa, cat despre sarcasm, probabil ca s-a folosit de el la maxim cand le-a pus nume copiilor.
Volodea: Nu cred ca vom lansa vreodata un disc care sa fie doar pe un singur stil, pentru ca muzica noastra este in principiu un melanj intre mai multe stiluri. Ar putea contine urme de drone dar nu doar atat. Cat despre momente jazz fusion, nu sunt singur, eu personal nu sunt mare fan al stilului si consider ca ar trebui sa avem niste limite cu stilurile, pentru ca apoi ascultator va deveni foarte confuz. Sincer nu am cochetat niciodata cu muzica lui Frank Zappa, deci nu as putea sa raspund la intrebare.

Metalfan: Ce parere ai despre trupe precum Mastodon, King Diamond sau Pink Floyd? Despre trupe ce au lansat albume conceptuale? Ti-ar placea sa faci asa ceva?
Bogdan: Mastodon imi placeau cat de cat pe materialele mai vechi, dar nu a fost niciodata o trupa pe care sa o ascult mai mult decat doua trei piese, la King Diamond nu m-a atras vocea, desi ii ascultam, dar de mult tare, iar Pink Floyd sunt mult prea diferiti de ce ascult in general. Probabil si muzica noastra e conceptuala intr-un fel, tindem sa exprimam mereu acelasi lucru, dar nu tin foarte mult la ideea de album in general si nici la fortat niste melodii sa se potriveasca intre ele cumva, ar trebui ca versurile sa le uneasca in vreun fel, iar noi nu punem asa mult accent pe versuri.
Volodea: Nu sunt fan al progressive-ului, dar am ascultat mult Mastodon in liceu, dar i-am vazut mai mult ca o trupa de sludge, dar au cam deviat cu ultimul album de la asa ceva din pacate. Nu stiu ce sa zic, nu cred ca vom lansa vreodata un album conceptual, deoarece la noi principalul punct de interes este instrumentalul.

 
Metalfan: Ce ne puteti spune despre festivalul Stonerizer Pujlp Fest din Serbia?
Bogdan: Este o oportunitate de a fi auziti si de un alt public, unul care pare mai pe aceeasi unda cu noi si totodata vom vedea si niste trupe interesante si vom calatori un pic.
Volodea: Festivalul Stonerizer Puljp este un festival care are loc de 10 ani in Serbia, in regiunea Timoc, pe muntele Rtanj, este un fel de Roadburn al balcanilor. In anii precedenti au mai cantat trupe romanesti ca Livia Sura sau Pavilionul 32, iar anul aceasta cantam si noi in prima zi cu Nomega, Torn From Earth, Intakt, Gypsy Wizard and the Prophets of Doom si Vise Od Milimetra.

Metalfan: Cat de important este pentru o trupa ca Void Forger sa cante cat mai mult in afara tarii? Cat de greu este sa faceti asta?
Bogdan: Este important sa cantam in alte tari pentru ca e un mod foarte bun de a fi auzit de alti oameni, eventual pentru a forma niste legaturi cu trupe asemanatoare, organizatori de concerte, label-uri etc care vor deschide noi oportunitati de promovare si concertare. Este destul de important sa cantam si prin diverse orase din Romania pentru ca vorba nu se transmite chiar asa de usor doar prin internet si nici nu cred ca-si suna careva prietenii sa le spuna ce trupa vag interesanta au descoperit. Probabil ca ar fi mai usor in strainatate deoarece acolo sunt mai multe trupe si ascultatori de muzica crust/sludge si alte genuri afiliate, dar intervine si logistica.
Volodea: Este destul de important, deoarece concertele in orase/tari noi inseamna promovare, promovare care nu poti sa o faci din fata computerului. Greu nu este, trebuie doar vointa si putini bani.
 
Metalfan: Printre influentele voastre se numara grupuri precum Black Flag, Saint Vitus, Autopsy si multe altele. Cat de important este pentru un muzician sa aiba un spectru muzical larg cand vine vorba de influente?
Bogdan: Depinde ce vrea acel muzician sa creeze. Pentru cei mai experimentali care vor sa combine multe stiluri este probabil important. Cel mai important ar fi ca un muzician sa fie cunoscator in domeniul muzicii pe care a decis sau a ajuns sa o cante. Nu cred ca e foarte important in general pentru muzicieni sau ascultatori sa aiba un spectru muzical larg, ci doar sa fie curiosi si sa nu se limiteze la ce le recomanda altii sau ce e considerat cel mai bun din fiecare stil muzical. In acelasi timp ar trebui sa fie capabil sa aprecieze calitatile oricarui gen muzical si nu sa-l dea la o parte doar pentru ca a auzit ca e prost. Totusi uneori anumite concepte muzicale se potrivesc foarte bine si in stiluri muzicale complet diferite, asa ca e bine sa fi trecut prin cat mai multe.
Volodea: E la latitudinea fiecarui muzician, depinde de creativitatea fiecaruia, eu nu pot sa zic ca folosesc ca influenta tot ce ascult, unele chestii is doar bune de ascultat, nu si de folosit.
 
Metalfan: Ca tot a venit vorba de Black Flag, ati apucat sa ascultati noua trupa a lui Keith Morris, OFF!? Ce parere aveti despre acest grup?
Bogdan: Suna bine si e un lucru bun ca exista oameni care inca mai fac ceva din suflet in ciuda varstei si schimbarilor din societate si muzica.
Volodea: Black Flag este o trupa cu care am crescut, este probabil cea mai influenta trupa a secolului trecut. Primul meu contact cu ei a fost prin EP-ul Nervous Breakdown, pe care canta Keith Morris, si normal ca m-am bucurat cand am ascultat prima oara OFF!, deoarece are acel sound care-l avea Black Flag atunci, el binenteles, de atunci a mai cantat si in Circle Jerks, dar OFF! are acel sound old school hardcore.

Metalfan: Va multumesc pentru raspunsurile oferite! In final doriti sa mai adaugati ceva sau sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Bogdan: Multumim pentru interes si daca nu o faceti deja, ganditi singuri si cu scepticism, fiti informati, nu dusi cu vorba.
Volodea: Multumesc si eu pentru interviu si sustinere!

Foto: Andrei Stefan
         Gluga Neagra
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Void Forger

   July 05, 2012  | 0 Comentarii  | 3337 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: VOID FORGER: despre automatisme si prejudecati

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri