AYREON - 1011001

1011001 FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 25.01.2008
CASA DE DISCURI: InsideOut
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 14 voturi

Top 2008: #190
Ayreon more
Componenta:
Voci: Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), Tom Englund (Evergrey), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Anneke van Giersbergen (Agua De Annique, ex-The Gathering), Jonas Renkse (Katatonia), Bob Catley (Magnum), Jorn Lande (ex-Masterplan), Floor Jansen (After Forever), Steve Lee (Gotthard), Magali Luyten (VirusIV), Tabor (King's X), Simone Simons (Epica), Liselotte Hegt (Dial), Xavier Phideaux, Marjan Welman, Wudstik, Ajen Lucassen
Instrumentisti: Arjen Lucassen - chitara, bas, clape, sintetizatoare, programare, Tomas Bodin (The Flower Kings) - clape, Derek Sherinian (Planet X) - clape, Joost van den Broek (After Forever): clape, Michael Romeo (Symphony X) - chitara, Lori Linstruth (ex-Stream Of Passion) - chitara, Ed Warby (Gorefest) - tobe, Jeroen Goossens(Flairck) - flaut, Ben Mathot (DIS): vioara, David Faber: violoncel
TRACKLIST:

01. Age Of Shadows (incl. "We Are Forever')02. Comatose03. Liquid Eternity04. Connect The Dots05. Beneath The Waves(a) Beneath The Waves(b) Face The Facts(c) But A Memory...(d) World Without Walls(e) Reality Bleeds06. Newborn Race(a) The Incentive(b) The Vision(c) The Procedure(d) Another Life(e) Newborn Race(f) The Conclusion07. Ride The Comet08. Web Of LiesDisc 2 - Earth:01. The Fifth Extinction(a) Glimmer of Hope(b) World of Tomorrow Dreams(c) Collision Course(d) From the Ashes(e) Glimmer of Hope (reprise)02. Waking Dreams03. The Truth Is In Here04. Unnatural Selection05. River of Time06. E=MC207. The Sixth Extinction(a) Echoes On The Wind(b) Radioactive Grave(c) 2085(d) To The Planet Of Red(e) Spirit On The Wind(f) Complete The Circle

De cand am auzit de lansarea albumului, m-am intrebat ce muzicieni a reusit de data asta sa dune la un loc olandezul Anthony Arjen Lucassen. Vocali precum Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, Agua de Annique), Floor Jansen (After Forever), Hansi Kürsch (Blind Guardian, Demons & Wizards), Jonas Renkse (Katatonia), Jorn Lande, Simone Simons (Epica), Steve Lee (Gotthard), Tom Englund (Evergrey), clapari ca Dereck Sherinian sau Toma Bodin (Flower Kings) si tobari ca Ed Warby (Gorefest) sunt doar cateva nume din lista cuprinzatoare de invitati pe acest album dublu. In special din cauza multitudinii de voci (de exemplu, Age of Shadows beneficiaza de aportul de opt dintre ele), discurile sunt putin dificil de ascultat la inceput; mai ales cand incerci sa iti formezi o imagine de ansamblu, aspectul devine derutant. Dar incet-incet, dupa mai multe auditii, lucrurile se aseaza sub forma unei teme SF despre evolutie – o calatorie captivanta si o muzica deosebita. Sub aspectul compozitiei, lucrurile nu stau prea departe pe 01011001 fata de The Human Equation, albumul actual fiind tot o mica bijuterie de rock progresiv; totusi, muzica este de data aceasta mai mult un fundal sonor pentru poveste, iar efectele electronice accentueaza atmosfera si au rolul unui „clei” care tine cele peste 120 de minute muzicale la un loc. Cu atatea voci versate la indemana, este clar ca o greutate mare sta in versuri, motiv in plus sa consider albumul un periplu, o poveste, poate chiar un musical. Desi toti artistii au valoarea lor si niste roluri bine plasate, nu pot sa nu remarc faptul ca Jorn Lande se situeaza undeva mai sus pe 01011001, vocea sa fiind, cred eu, cireasa de pe tort.
Piesele care mi s-au parut mie deosebite ar fi: Age of Shadows in special pentru inceputul forte si usor oriental, precum si pentru duetul dintre Floor Jansen si Hansi Kürsch; Comatose, piesa care mi-a placut cel mai mult, cu o atmosfera ciudata si apasatoare; Liquid Eternity pentru refren; Connect the Dots, destul de soft si nu prea complicata, dar cu niste versuri super; Beneath the Waves pentru duetul superb de la final dintre Anneke si Floor; The Fith Extinction, cu versuri superbe si printre cele mai lucrate bucati muzicale; River of Time pentru temele folclorice si pentru dinamica ce sugereaza curgerea raului; The Sixth Extinction, foarte densa, aproape sufocanta, excelenta. Nu am putut insa sa ma hotarasc in ce proportie piesele sunt atat de reusite datorita talentului lui Lucassen si in ce proportie datorita muzicienilor extraordinari adunati la un loc.

(+) muzica foarte frumoasa, o tema inspirata si o poveste atat de bine spusa, ca sa nu mai vorbesc de acest „hall of fame” al invitatilor
(-) album usor previzibil si care cere rabdare


Mad more Nota: 8.5


Arjen Lucassen a zis ca daca tot a reusit sa adune inca o data pe discul sau o droaie de muzicieni vestiti, ce rost mai are sa-si bata capul prea tare cu compozitiile. Si-asa, trebuie sa fi fost solicitant sa ordonezi peste 20 de invitati. Ma mir cum de i-a tinut minte pe toti. Asa ca n-a mai fost timp decit de vreo 2-3 piese remarcabile pe 01011001 (nu ca m-as fi asteptat la altceva, avind in vedere experientele mele anterioare cu albumele Ayreon).

In primul rind, sa ai 17 vocali pe un singur disc, fie el si dublu, mi se pare o treaba de neinteles: ai atit de putin din fiecare, incit de fapt nu ai pe nici unul; sa-i pui pe fiecare sa cinte pe rind, cite 2 versuri (The Age of Shadows), cum mai cinta artistii romani tinindu-se pe dupa umeri la emisiunile de divertisment, mi se pare de tot risul. Si, in acelasi timp e trist, pentru ca astfel de momente ne aminstesc ca artistii nostri preferati sunt si ei niste meseriasi ca noi toti, care trebuie sa mai presteze pe ici pe colo ca sa cistige un banut sa plateasca facturile. Unii dintre cei 17 (Kursch, Lee, Englund) abia se aud, in timp ce altul (Lande) se aude peste tot. Ma rog, nu-mi place formatul asta, la gramada. Poate se justifica din punct de vedere narativ, dar naratiunea nu ma intereseaza, pentru ca muzica e neconvingatoare.

Muzica fiind un rock simfonic cuminte si ascultator de sabloane, din ala studiat si lustruit in studio, deci cu spontaneitate minima. Uneori o da in metal, alteori in hard rock, pop si electro, si din cind in cind se leagana pe teme celtice ultra-fumate. Ambitiile de progressive sunt sustinute de o mina de piese care tin cit tine un album intreg la altii, mai putin pretentiosi dar si mai putin plicticosi. Mi-a placut totusi cite ceva pe 01011001. Prima data Anneke si Renkse: duetul de pe prima piesa, pe urma Anneke cu Lande pe Comatose, pe urma Renkse cu Anneke pe Waking Dreams. Si asa am insirat si piesele care scot capul deasupra celorlalte si pe care deci le-am auzit mai bine: Comatose - foarte potrivit titlul si interpretarea, Waking Dreams si candida Connect the Dots. Nici una dintre ele nu e metal, partile de metal sunt prea neoriginale, banale si afectate ca sa transmita ceva. Frumos prezentate, desigur si aureolate de stralucirea invitiatilor. Dar cam atit. Vrea prea multe Lucassen, mai multe decit poate duce, de-aia ii ies asa putine.

(+) Comatose, Connect the Dots, Waking Dreams; Anneke, Renkse si, pe alocuri, Lande
(-) prea ambitios, pretentios, monoton, previzibil


Klawz more Nota: 8


01011001, Y. Din nou, Arjen Lucassen vine cu un album care, dincolo de muzica, are o lirica solida si o poveste la scara cosmica. Fara sa mai dea roluri exacte vocalistilor, Lucassen face referiri pe noul produs Ayreon la povestile mai vechi, din Universal Migrator si The Human Equation.

Muzical, albumul pastreaza reteta de pe produsul din 2004, cu ceva mai putina duritate si cu ceva mai mult electro. Compozitiile sunt si mai solide si foarte diverse, stilul experimental al lui Lucassen facand interesante inclusiv piesele care par sa nu spuna mare lucru, mai ales in partea a doua a albumului (Earth). Singura problema majora pe care cu acest album e senzatia continua de deja-vu. 

Deja-vu-ul nu e neaparat deranjant, pentru ca liniile melodice sunt excelente in marea lor majoritate, interpretarea vocala minunata (chiar daca Hansi Kürsch sau Tom Englund de exemplu puteau fi mai bine pusi in valoare) chiar daca uneori lipseste exuberanta albumelor mai vechi. Orchestratia vocilor ramane una din artele in care Lucassen e maestru, corurile si dublajele fiind delicioase. Instrumental, albumul e deasemenea complex si impecabil executat, dar solourilor le cam lipseste stralucirea. Imi mai lipseste cumva un 'hit', o piesa precum Love, de pe Human Equation, dar probabil e genul de piesa care se produce o data in viata. Oricum, unui album conceptual nu-i trebuie hit-uri, nu-i asa?

Eu unul voi ramane intotdeauna un mare fan Ayreon si un ascultator constant al lui Lucassen, iar a-i nota un album e greu de facut in contextul altor aparitii discografice. Fata de multe albume foarte bune ale ultimei perioade, 01011001 e stralucit prin diversitate, compozitie si interpretare. Si in contextul discografiei Ayreon, am niste dubii unde sa plasez acest album. Are destule 'probleme' dar reuseste chiar si asa sa fie un super-album.


Cynyc more Nota: 9


Posted at 14:20 |  16 Decembrie 2007  | 9 Comentarii  | 9946 Vizualizari

Comenteaza la: 1011001

  • haoleu klawz, connect the dots? aia e penala. cea mai slaba de pe alb sau ma rog la bataie cu e=mc2. ala de o canta ar trebui sa i se puna calush.
    mie-mi place age of shadows, mai ales refrenu cu tanti care o da in opera si cu kursch pe fundal.

    1. Posted by insignificant | 16 Ianuarie 2008 12:52
  • Nici E=mc2 nu e rea.

    2. Posted by klawz | 16 Ianuarie 2008 14:01
  • E=mc2 de fapt e chiar foarte buna..printre preferatele mele de pe album

    3. Posted by tzunoi | 16 Ianuarie 2008 18:09
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence