DIMMU BORGIR - Abrahadabra

Abrahadabra FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.09.2010
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
8.3
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 50 voturi

Top 2010: #40
Dimmu Borgir more
Componenta:
Stian Tomt "Shagrath" Thoresen - voce, clape
Sven Atle "Silenoz" Kopperud - chitara
Thomas Rune "Galder" Andersen - chitara
Darek "Daray" Brzozowski - tobe

Invitati:
Kringkastingsorkestret
Corul Schola Cantorum
TRACKLIST:

01. Xibir02. Born Treacherous03. Gateways04. Chess With The Abyss05. Dimmu Borgir06. Ritualist07. The Demiurge Molecule08. A Jewel Traced Through Coal09. Renewal10. Endings And Continuations

Be the healer or the breaker
The keys are in your hands
Realize you are the source of all created
Of your own master plan

 

Trupa cu numele cel mai stalcit de catre detractori? Bifat. Multimi de indivizi care ii condamna ca si-au vandut de timpuriu sufletul zeului Comert? Din plin. Acuzatii ca ar avea imaginea chiar mai ridicola decat conationalii Immortal? La greu. Ma indoiesc ca exista in peisajul actual al metalului extrem o trupa mai controversata decat Dimmu Borgir. Cred ca numarul celor care dispretuiesc acest grup depaseste cu mult procentul celor care le apreciaza muzica. S-ar putea totusi ca lucrurile sa se schimbe odata cu acest nou album de studio, dar ajungem si acolo.

Nu cu multa vreme in urma claparul Mustis si vocalistul/basistul Simen Hestnæs (Vortex) paraseau cu mare tam tam mediatc Dimmu Borgir. Daca Vortex a fost mai rezervat in declaratii, Mustis s-a plans ca a fost nedreptatit ani la rand si nu i s-au recunoscut meritele, el sustinand ca este principalul compozitor al muzicii norvegienilor. Cei care l-au crezut s-au grabit sa puna crucea (sau pentagrama?) pe viitorul lui Dimmu Borgir. Se parea ca trupa se afla intr-un impas considerabil, iar lansarea unui album slab ar fi pecetluit probabil definitiv cariera grupului norvegian.

In acest context sumbru a aparut pe 27 septembrie noul disc Dimmu Borgir, intitulat Abrahadabra. Nu m-as hazarda sa spun ca reprezinta cel mai bun produs din istoria trupei, dar este cu certitudine cel mai reusit de la Puritanical Euphoric Misanthropia (2001) incoace. Daca intr-adevar Mustis a fost pana acum principalul compozitor, atunci Shagrath &co. au facut o mare greseala ca l-au mentinut atat de mult in componenta trupei. Imi imaginez ca dupa ce a ascultat cele 10 piese noi, Mustis si-a cautat rapid un loc intunecos in care sa se ascunda de rusine.


Din punct de vedere stilistic, Abrahadabra este in linia lui Death Cult Armageddon, dar comparatiile se opresc aici pentru ca noul album il depaseste la toate capitolele, de la productie, pana la compozitie. Si pentru ca tot am amintit de productie trebuie sa va spun ca ea este uimitoare. Dimmu Borgir a avut resursele necesare sa ofere acestui album un sunet extraordinar. Nu este mai putin adevarat ca la inregistrari au beneficiat de ajutorul orchestrei radioului norvegian si de corul Schola Cantorum, dar modul in care au integrat aranjamentele clasice in structura pieselor este remarcabil, poate doar Therion sa fi reusit ceva cat de cat similar pe vremea cand suedezii inca mai faceau muzica de calitate.

Pasajele simfonice si corurile suna fantastic, organic, viu, curg natural si se imbina perfect cu latura metal a pieselor. Ele dau o noua dimensiune muzicii, care a lipsit trupei norvegiene pe albumele precedente si te imping la auditii repetate ale discului. 
Dupa un intro relativ scurt,
Born Treacherous este prima piesa care te introduce cu adevarat in  universul acestui album, fiind o compozite rapida, agresiva, cu o tona de riff-uri inspirate marca Galder, dar in acelasi timp epica.  Gateways, primul extras pe single, contine cea mai interesanta voce feminina (Agnete Kjølsrud  de la trupa Djerv) pe care am ascultat-o in ultima vreme pe un album de metal. Piesa este incredibil de "catchy", cu un refren care iti ramane pentru multa vreme intiparit in memorie. Tot din aceasta categorie, a pieselor memorabile, face parte si Dimmu Borgir, o adevarata bijuterie bombastica (in sensul pozitiv al cuvantului), cu un tempo lent, multa melodie, pasaje simfonice si solo-uri de chitara. Va deveni probabil o compozitie de referinta in discografia trupei, alaturi de alte clasice precum Mourning Palace.

Abrahadabra ofera si piese in care agresivitatea primeaza, precum Ritualist sau A Jewel Traced Through Coal. Dar chiar si acestea au schimbari de ritm imprevizibile, insertii de clape si nelipsita orchestra. Cuvantul care defineste din punct de vedere conceptual albumul este varietatea. Diversitatea se simte in fiecare detaliu, de la instrumentatie pana la voci, unde alaturi de un Shagrath in mare forma, il regasim pe mercenarul Snowy Shaw si chiar pe Kristoffer Rygg (Garm).

Nu se poate spune ca Dimmu Borgir au adus schimbari radicale stilului care i-a consacrat, dar au reusit sa amestece elementele specifice trupei cu lucruri noi, iar rezultatul merita aplaudat. Norvegienii au pus multa pasiune in crearea acestui album, fapt care se simte din plin. Daca vor continua de aceeasi maniera viitorul se anunta glorios.

 

Seeing - Evolving
Willing - Achieving
Beyond the next worlds
(Endings And Continuations)

 


Dragos P. more Nota: 10


Imi placea destul de mult Dimmu Borgir. Imi place si acum, dar alea vechile, stii, Enthrone-le (cunoscut si sub titulatura Mourning Palace), Puritanical-ul, Death Cult Armageddon-ul... m-am cam chinuit cu In Sorte Diaboli, nu prea ramaneam cu mare lucru dupa ce-l ascultam nici a 50-a oara, dar m-am incapatanat sa cred ca alea doua piese interesante fac tot albumul. Iar re-editarea Stormblast-ului a fost pentru mine un rah... o miscare iscusita de de marketing si cam atat. Bun, acum cateva zile citeam undeva ca Shagrath declara, batos nevoie mare si chiar putin 'nervat, ca Dimmu Borgir sunt 3 oameni, adica el, Silenoz si cu Galder si atat. Bine coane, zic eu in gandul meu, ia sa vedem ce prajitura faceti voi fara Helutzu sau fara Vortex, sau altii. Sau chiar si fara Mustis. Da, Mustis, deci frate, eu zic ca Mustis facea el ceva pe acolo, mai mult decat sa sprijine pianu sa nu se verse, ca cica alea negre pateaza, nu ?

Ok, sa mergem inainte cu shaorma, cum zicea un bajet, ofticat ca l-am facut pe Shagrath peste, PIMP adica, dar daca asa s-au imbracat cu totii, in haine de blana, asa arata ei in videoclip, eu ce sa le fac? fiecare se face de cofetarie pe limba lui. Urmeaza ca pleaca Helutzu, pleaca si Vortex, pleaca si Mustis. Pleaca sau li se spune sa inchida usa pe dinafara. Sau sa li se vada mersu' din spate. Sau sa ne caute pe afara. E, cei trei crai ramasi, adevaratul Dimmu Borgir, procreeaza acest album intitulat Abrahadabra, ce contine 10 piese si se doreste a fi o adevarata opera rock, caci partile simfonice sunt omniprezente, sunt peste tot, pe absolut intregul album si pe fiecare piesa. Bai, deci chiar nu este nici o piesa fara simfonie.

Personal recunosc ca l-am asteptat cu destul de mare nerabdare, dar la momentul acesta mi se pare ca ii acord excesiv de multa atentie, ori el nu merita mai deloc, pentru ca este foarte slab. Nu din punct de vedere al mix-ului, caci de asta s-a ocupat Andy Sneap, si i-a iesit bine. Nici din punct de vedere al partilor simfonice, caci de asta s-a ocupat "Norwegian Radio Orchestra" (un fel de Corul Radioperfuziunii Norvegiene), si "Schola Cantorum" (un soi de cor de camera norvegian), si la fel, le-a iesit ok, fara sa fie genial. Maiestuos, dar nu mi-a ridicat mararul de pe spate. Ce m-a acrit la albumul asta este instrumentatia, forja mai exact, atat de plictisitoare, incat....incat....nu stiu, bai nene, In Sorte Diaboli este sclipitor pe langa Abrahadabra. Daca despuiem mintal simfonia de forja, ramane un ceva fara suflet, ceva ultra folosit pe celelalte albume, servit acum pe masa la repezeala, un "mezilic" la modul salam cu maslina de rigoare, sau scos de la microunda ca un semipreparat intr-un restaurant pe marginea autostrazii. Sunt cateva momente cand am zis "aha, aha, uite cat de bine este aici, "all it's not lost", dar alea tin foarte putin. A, da, la bas este Snowy Shaw (ala de la Notre Dame - Buffon, Bloody Buffon? nu va zice nimic... atunci ala de la Dream Evil - In the book of heavy metal... nici asta... atunci ala care a mai dat cu basu pe la Therion, nah), si care mai zice una alta din clean pe cateva piese, dar pana sa aflu ca el este la microfon, nu l-am remarcat deloc, si pe urma, cand am l-am remarcat, m-a enervat. Domnisoara Agnete Maria Kjolsrud? Deci nu, voi sa nu faceti asa.

Auziti, de fapt stiti care este senzatia generala? "Frate, cat ma face sa am si io orchestra da opera pa muzica la albumu meu, manca-ti-as?" Eu nu stiu ce sa mai zic despre chixul asta. O fi tematica versurilor profunda si consistenta (le gasiti pe darklyrics.com), si trupa care evolueaza continuu si constant si cutare si cutare, dar muzical este de porc mistret. Cu tot cu Shagrath inapoi la clapa, Snowy Shaw si Garm pe clean plus Andy Sneap garnisit cu orchestra si cor. Eu le urez drum bun pe noua directie si spor la vanzari. Si inca ceva: ati vazut videoclipul de la noua piesa? Cradle Of Filth tata, all the way, atat muzical cat si vizual.

Negura more Nota: 6.5


Posted at 12:10 |  13 Iulie 2010  | 12 Comentarii  | 7696 Vizualizari

Comenteaza la: Abrahadabra

  • Mie nu mi se pare ca au facut o chestie chiar atat de spectaculoasa prin introducerea orchestrei simfonice. Chestia asta a fost facuta inainte de diverse trupe (majoritatea de gothic). Metallica, Rage si la origini Deep Purple, cu Concerto for Group and Orchestra (in 1969)au scos albume de genul asta mai cunoscute insa cred ca daca stau putin sa ma gandesc pot sa enumer peste 10 albume cunoscute care beneficiaza de acest artificiu menit sa amplifice sentimentul bombastic si epic. Albumul suna bine dar cred ca aici e valabil ce spunea Hitler: "Trucul celui care a vrajit sobolanii din Hameln reuseste doar o singura data". Adica nu nu cred ca mai pot sa mearga prea mult pe linia asta iar data urmatoare se mai duce putin din vraja.

    1. Posted by Arthur | 07 Octombrie 2010 12:42
  • Si apropo...sa speram ca dupa ce aud acest album Rhapsody of Fire nu se pun si ei pe un album mai simfonic decat de obicei :-)

    2. Posted by Arthur | 07 Octombrie 2010 12:49

  • E bun albumul, insa in niciun caz de 10...
    Corul si orchestra se integreaza f. bine in peisaj, iar compozitiile is destul de bune... pe de alta parte, multe alte chestii te duc cu gandul la "inca un album DB", trupa mergand pe niste carari batatorite... nimic care sa te loveasca la o prima auditie (cum s-a intamplat in trecut...)

    Cum-necum, indiferent de dezebaterile vizavi de nota "produsului", ultimul album DB merita atentia oricarui metalist...

    Nu in ultimul rand, mi se pare aiurea sa-l pui la zid cu atata vehementa pe Mustis, care chiar a insemnat mult pentru DB. Faptul ca nimeni nu este de neinlocuit (dovedit de albumul actual) nu-l face mai putin important...

    Dar, deh, traim intr-o tara in care niste baieti isi permit sa-si imagineze ca un artist se va ascunde de "rusine" daca ex-trupa iese cu un produs bun... Grow up!

    http://www.youtube.com/watch?v=4s88vxHjWrs

    3. Posted by BLACKFIRE | 07 Octombrie 2010 14:21
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence