IMMORTAL - All Shall Fall

All Shall Fall FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 25.09.2009
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.1
NOTEAZA ALBUM: 26 voturi

Top 2009: #56
Immortal more
Componenta:
Abbath - voce, chitara
Apollyon - bass
Horgh - baterie
TRACKLIST:

01. All Shall Fall02. The Rise Of Darkness03. Hordes To War04. Norden On Fire05. Arctic Swarm06. Mount North07. Unearthly Kingdom

Putine grupuri sunt la fel de importante in istoria unui gen muzical precum este Immortal pentru black metal. Fiind printre ultimii reprezentanti activi ai vechii scene de black metal norvegian, Immortal a fost mereu un grup controversat, atragand deopotriva legiuni de fani, cat si cohorte de contestatari. Cateva dintre pozele promotionale ale grupului nordic au devenit chiar etalon si criteriu de referinta in topurile celor mai ridicole imagini de promovare ale unui trupe. In acelasi timp, nimeni nu poate nega influenta uriasa pe care Abbath & co. au avut-o, prin albumele lor, in scena globala de metal extrem.

All Shall Fall reprezinta probabil unul dintre cele mai asteptate discuri de come back intr-o perioada in care reformarea grupurilor clasice a devenit un eveniment curent, aproape banal si deloc surprinzator. Immortal se afla acum in fata unei provocari majore, aceea de a se ridica la nivelul asteptarilor publicului. Daca au reusit sau nu, ramane la latitudinea fiecaruia sa aprecieze, iar parerile sunt, asa cum v-ati astepta, impartite. In ceea ce ma priveste, as spune ca Immortal si-au indeplinit partial obiectivul.

All Shall Fall are multe similaritati cu precedentul Sons of Northern Darkness si din acest motiv pauza de sapte ani a lucrat in favoarea norvegienilor, in sensul ca a trecut suficient timp incat sa nu pui semnul echivalentei intre cele doua discuri. Pe de alta parte, albumul are multe in comun cu "I", proiectul lui Abbath, dar acest lucru este oarecum inevitabil, avand in vedere ca timbrul vocal al lui Abbath si maniera sa de a canta la chitara sunt unice si usor de recunoscut.
Din punct de vedere compozitional, nu prea exista progres vizibil, norvegienii optand pentru genul de piese si sunet cu care fanii lor se simt confortabil. In ciuda acestui fapt exista suficiente diferente si retusuri, astfel incat cele 7 piese sa nu para clone ale compozitiilor de pe Sons of Northern Darkness, ci mai degraba continuari firesti. 

Albumul degaja aceeasi atmosfera inghetata,  care a devenit marca inregistrata Immortal, cu o atentie deosebita acordata constructiilor epice, sobre, fiind adesea preferate elementele melodice subtile in detrimentul agresivitatii primitive. Este remarcabil cum Abbath si colegii sai reusesc sa genereze aceasta atmosfera glaciala fara a folosi deloc clapele.

Chiar daca structura pieselor este in general  liniara, fara multe elemente inovative, interludiile de chitara acustica sau solo-urile de chitara imprevizibile ale lui Abbath salveaza mereu compozitiile de amenintarea monotoniei.
Productia albumului, semnata de Peter Tagtgren, este fantastica, probabil una dintre cele mai reusite pe care le-am auzit pana acum la un album de black metal. Fiecare instrument se aude clar si distinct, totul suna foarte compact, fara cusur.
Nu exista pe All Shall Fall piese cu adevarat slabe, dar nu gasim din pacate nici compozitii spectaculoase, care sa iasa imediat in evidenta. Prin Hordes To War si Norden On Fire cred ca Immortal au vrut sa aduca un omagiu lui Bathory, maniera "viking" in care au fost concepute cele doua bucati aducand pregnant cu ceea ce facea Quorthon in epoca Hammerheart si Twilight of the Gods.

Dupa sapte ani de inactivitate era probabil nerealist ca Immortal sa produca un album la nivelul lui At The Heart Of Winter, dar tinand cont de asteptari si de potentialul norvegienilor, All Shall Fall nu este tocmai reformarea legendara pe care unii dintre noi si-o doreau.


Dragos P. more Nota: 8.5


Posted at 12:27 |  11 Noiembrie 2009  | 30 Comentarii  | 6393 Vizualizari

Comenteaza la: All Shall Fall

  • fratilor....tot ce a urmat dupa Battles...este un Immortal mai matur...pentru ca sa nu uitam oamenii au imbatranit si nu cred ca toti blackerii din generatia de azi au mai putea duce si intelege un album ca si Battles cu rabdarea cu care am facuto noi cind am ascultat acel album.
    Mie unul imi place desi eu cind ma gandesc la Immortal tot At The Heart Of Winter imi vine in minte!!!
    Cele doua generatii de blackeri nu vor fi de acord oricum pe albumele black de demult si cele de azi fie ele ale aceleeasi trupe.
    Black metal ul nu se asculta in masina si la lucru sau stiu eu in medii deastea.ai nevoie de multa atentie si feeling si putere de intelegere a ceea ce exprima oamenii aia acolo.
    :)) prea lung commentu dar i dont give a fuck.

    1. Posted by Arreat | 05 Iunie 2011 00:19
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence