INSIDIOUS DISEASE - Shadowcast

Shadowcast FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 12.07.2010
CASA DE DISCURI: Century Media
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 20 voturi

Top 2010: #83
Insidious Disease more
Componenta:
Mark Grewe - voce
Silenoz - chitara
Jardar - chitara
Shane Embury - bas
Tony Laureano - tobe
TRACKLIST:

01. Nuclear Salvation02. Boundless03. The Essence of Neglect04. Abortion Stew05. The Desire06. Rituals of Bloodshed07. Facemask08. Insomaniac (bonus track)09. Value in Flesh10. Abandonment11. Leprosy (bonus track)

Cand s-au desfiintat Morgoth, desi ma incerca un oarecare regret, am avut senzatia ca, dupa un album care a luat atata lume pe nepregatite (vorbesc aici despre impertinentul Feel Sorry for the Fanatic), spargerea trupei in 1998 a fost un eveniment previzibil. Numele albumului mentionat mai sus reflecta perfect continutul si abordarea, adica ne pare rau de cei fanatici, fixati pe anumite clisee, noi astia suntem, daca va convine, bine, daca nu, nu. Si a fost nu, majoritatea fanilor vechi ai Morgoth nu a marsat la noua orientare, casa de discuri nici atat, discul nu s-a vandut, ma rog…

Ca si suporter al lui Marc Grewe, in momentele in care ma mai apucau nostalgismele si luam la recapitulat albume si trupe de referinta in zona death metal, undeva prin creier ma strafulgerau uneori si intrebari precum: ce dracu’ o face Marc Grewe acum, cum o sta el departe de metal, l-o mai tine vocisoara suava?

Dupa un timp nu mi-am mai pus nicio intrebare de genul asta, ba chiar individul mi-a iesit din minte, peste el s-au asternut alti indivizi, mai actuali, mai prezenti, mai cum vreti sa le spuneti. E omeneste.

Cert este ca in anul de gratie 2010 ma asteptam la multe chestii - fiind un tip deschis la minte, care stie ca pe lume se intampla multe chestii misto, totul e sa inchizi ochii si sa iti deschizi inima – mai putin la revenirea in actualitate a lui Marc Grewe. Ma refer doar la eldin doua motive: unu, imi e cel mai drag dintre toti membrii Insidious Disease si doi, ceilalti nu au plecat niciodata.

Iata-ne deci ajunsi la momentul care ne intereseaza cel mai mult, si anume la aparitia primului album al mega-proiectului Insidious Disease. Despre trupele formate din muzicieni arhi-cunoscuti nu pot decat sa il citez pe mai tanarul meu amic hell9level, care in intelepciunea sa de baiat trecut prin multe greutati, a afirmat ca “supergrupurile cu membri dubiosi sunt dubioase” si ca “trupele dubioase care suna bine sunt dubioase”. Cum sa il contrazici, mai ales ca din acest supergrup fac parte, pe langa Marc Grewe, chitaristii Silenoz (Dimmul Borgir) si Jardar (ex-Old Man’s Child), super-marele basist Shane Embury (Napalm Death) si temeinicul baterist Tony Laureano, care a batut in atatea trupe, incat cred ca nici el nu le mai tine minte?

Avand noi la dispozitie informatiile astea, la ce ne putem gandi, la ce ne putem astepta si, mai ales, ce putem spera? Sa fie death metal, va spun eu, chit ca cei doi chitaristi vin din o cu totul alta zona a metalului mai mult sau mai putin extrema.

Cum suna? Super tapan, foarte inchegat, natural, cursiv, interpretat cu pofta si ingrijit, cu fata intoarsa spre trecut, dar indreptandu-se cu pasi hotarati spre viitor. In romaneste, un album de death metal destul de old-school, cu sunet actual, dinamic, riffat, nervos, cand apasat, cand rapid, cand tehnicizat, cand straight to the face. Am definit un album eterogen? Daca da, nu asta am intentionat, pentru ca Shadowcast e foarte compact, toata lumea trage la aceeasi caruta si stie foarte bine ce face.

Ca sa fie si de succes, nu numai de placere, pe disc au fost aruncate si cateva piese mai catchy decat restul, mai asezate si mai de impact. Ati inteles, am vrut sa evit sintagma “hitoase”, pentru ca acest termen, asemeni cuvantului “progresiv”, nu are in mod cert ce sa caute asociat unui disc death metal. Ma refer in special la compozitii precum Boundless, Rituals of Bloodshed, Abortion Stew sau Abandonment, toate miere, pline de pedala dubla si iz doomy, dark si apasatoare, cu riffaj de manual, de zici ca le-am compus eu. Zid. Ca pe vremuri.

Finalul este apocaliptic, cover-ul ales de cei cinci pentru incheierea lui Shadowcast fiind cel al unei piese etalon pentru curentul death metal, ales foarte inspirat si interpretat magistral. La ce ma refer? Daca versul “bodies deformed way beyond belief” nu va spune nimic, inseamna ca nu ati ascultat piesa Leprosy, a celor de la Death. A lui Chuck Schuldiner. A mea. A noastra.


Sake more Nota: 9


Posted at 15:48 |  08 Iulie 2010  | 4 Comentarii  | 4981 Vizualizari

Comenteaza la: Shadowcast

  • bai, sake, simt un gadilici la lingurica cand vad ca m-ai citat, dar sa stii ca inca n-am apucat sa ascult decat myspacele, asa ca raman la parerea ca da, suna bine, da tocmai d-aia e dubios.

    1. Posted by hell9level | 10 August 2010 17:00
  • Matale dupe Sake te iei, nu vezi ca a dat 9 in recenzie si 10 mai jos.
    NU mai poate saracu, e depasit, gata, altii mai tineri!

    2. Posted by Bolo | 12 August 2010 17:03
  • io creca explicatia e mai simpla: i-a facut jeralt un programel care ii scade cate un punct din nota de recenzie daca recenzia e la un album extrem, si ii mai adauga 2 puncte la nota data unui album gay de power/prog melodicodiabetic.

    3. Posted by hell9level | 25 August 2010 13:22
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence