stiri rock

Events, compania care a adus in Romania pe Rolling Stones sau Leonard Cohen: faliment dubios?

Events, compania care a adus in Romania pe Rolling Stones sau Leonard Cohen: faliment dubios?
Conform unui articol din Evenimentul Zilei, publicat de Cristian Ciuperca: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/882500/Falimentul-dubios-al-firmei-care-a-adus-la-noi-trupa-Rolling-Stones/

După ce a organizat în România concerte cu nume mari ale showbizului mondial promoterul Events a acumulat datorii de 300.000 de euro care au dus la prăbuşirea firmelor.

Organizatorul din România al concertelor Rolling Stones, Zucchero, Giana Nannini sau Leonard Cohen şi-a adus în stare de faliment firmele, lăsând în urma sa datorii către
zeci de colaboratori.

În spatele acestor evenimente stă Sorina Burlacu, personaj necunoscut publicului larg, administrator al Events, grup de firme care se prăbuşesc una după alta.

Informaţiile EVZ cumulate cu sursele din piaţă duc la concluzia că suntem în faţa unor falimente provocate de administrator prin felul în care a condus societăţile amintite.

Mai exact, printre lichidatorii judiciari este recunoscută metoda de a înfiinţa o societate pe care să se desfăşoare diferite operaţiuni fără a se plăti nicio obligaţie legală sau prin achitare parţială a datoriilor către terţi, pentru ca apoi firma să ajungă în faliment. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu firmele Sorinei Burlacu, înfiinţate în jurul brandului “Events”.
 
Sorina Burlacu susţine însă că, de fapt, prima firmă s-a prăbuşit din cauza „neachitării de către un partener extern a unei facturi cu o sumă foarte mare, care a dus la insolvenţa şi, ulterior, la începerea procedurii de faliment”, iar în cazul celei de-a doua „există un plan de redresare”.

Reeşalonări nerespectate

Events Com şi Events Com Interactive sunt societăţile prin care a acţionat în ultimii ani Sorina Burlacu pentru organizarea de concerte cu artişti din străinătate. Ambele sunt acum în pragul falimentului. Datoriile celor două societăţi către diferiţii furnizori de servicii depăşesc câteva sute de mii de euro.
 
Litigiile de la Tribunalul Bucureşti arată că societăţile Sorinei Burlacu nu au plătit foarte mulţi furnizori de servicii pentru concertele organizate în România. Aceştia reclamă în acţiunile făcute în instanţă următoarea practică.

Într-o primă fază, care însemna încheierea contractului, se achita o parte din suma prevăzută. Ulterior, nu se mai achita nimic, iar furnizorii demarau procedura de chemare în judecată, care presupunea, iniţial, o invitaţie la conciliere. Sorina Burlacu se prezenta şi propunea un grafic de reeşalonare a plăţilor, pe care însă nu era îl respecta.

Acuzaţii la adresa partenerilor

Sorina Burlacu, omul care conduce Events, susţine că în cazul uneia dintre firme falimentul a fost declanşat datorită neachitării de către un partener străin a unei facturi foarte mari, iar pentru cea de-a doua ar exista un plan de redresare.

“În 2007, neachitarea de către un partener extern a unei facturi cu o sumă foarte mare a dus la insolvenţa şi, ulterior, la începerea procedurii de faliment a SC Events Com. Partenerul în cauză a intrat în procedura de faliment, ceea ce a dus la efectul de domino. Însă, în ceea ce priveşte plăţile, multe dintre restanţele Events Com au fost achitate de Events Com Interactive. Intrarea în insolvenţă a firmei Events Com Interactive nu înseamnă faliment. Este întocmit un plan/ strategie de reorganizare a firmei”, susţine Sorina Burlacu, într-o declaraţie făcută pentru EVZ.
 
Factorul „încredere”

Burlacu mai susţine că un fenomen cu care s-a confruntat încă de la început a fost “lipsa de professionalism şi seriozitate a unor jucători din piaţa autohtonă pentru care cuvântul «gentlemen agreement» şi-a pierdut sensul şi consistenţa”.

Sorina Burlacu a adăugat: “Sunt mai mulţi factori care au dus la situaţii de plăţi întârziate. Am discutat cu colaboratorii noştri despre reeşalonarea plăţilor către ei şi soluţii de rezolvare a restanţelor de plată. Majoritatea firmelor care vor să-şi recupereze banii de la Events Com Interactive sunt furnizori care au prestat servicii pentru evenimentele din toamna-iarna lui 2009. Am fost contactată de către mulţi dintre ei, iar eu i-am sfătuit să se înscrie în proces pentru ca administratorul judiciar să îi plătească în baza planului de reorganizare. Faptul că încă organizăm evenimente cu aceiaşi furnizori denotă o relaţie de încredere cu aceştia”, mai precizează Sorina Burlacu.
 
WC-URI DE 38.000 DE LEI

Datorii şi pentru toaletele ecologice

În iulie 2009, Romaero a introdus la Tribunalul Bucureşti o solicitare de deschidere a procedurii insolvenţei Events Com Interactive, una dintre firmele Sorinei Burlacu, pentru datorii neonorate de peste 42.000 de lei noi.

După trei luni, administrarea societăţii a fost preluată de un lichidator judiciar. Datoria către Romaero provine din închirierea a două hangare pentru concertul Underworld, de pe 7 noiembrie 2008.
 
Şi alte societăţi reclamă datorii neachitate de către Events Com Interactive. În jur de 10 firme şi instituţii publice au adresat solicitări lichidatorului judiciar.

Teatrul Naţional reclamă plata a 12.000 lei, Antena 1 solicită suma de 36.000 de euro ca urmare a campaniei de promovare “Antena 1 prezintă Leonard Cohen” - derulată pentru concertul din 2009, Direcţia Generală a Finanţelor Publice - 66.000 lei, iar Toi Toi Dixi - 38.000 lei.
 
Această din urmă societate, potrivit site-ului propriu, se ocupă cu închirierea de toalete ecologice concepute conform standardelor internaţionale în domeniu şi asigură serviciile necesare întreţinerii şi curăţării acestora.
 
Datoria către Toi Toi provine de la concertul lui Leonard Cohen, de pe 21 septembrie, de la stadionul Arcul de Triumf. Tot de la acel concert provine şi o datorie către Paradigma Grup (care a asigurat echipamentul tehnic) de 318.725,61 lei.

Federaţia Română de Atletism vrea să recupereze 28.000 reprezentând chiria stadionului „Iolanda Balaş” pentru concertul Leonard Cohen din 2009.

Un total al datoriilor realizat pe baza cererilor de constituire ca parte în procesul de insolvenţă, depuse până la sfârşitul săptămânii trecute, arată restanţe de 150.000 de euro ale Events Com.
 
Gaură de 120.000 de euro

Una dintre societăţile Sorinei Burlacu, Events Com, este într-o procedură mai avansată de intrare în faliment faţă de prima.
Este vorba chiar despre cea care a organizat concertul Rolling Stones.

Potrivit buletinului de in solvenţă, Events Com are datorii către BV McCann Eriksson, Publirom, Quadrant Amrqo Beverages, UPC România, Phoenix Media şi Romtelecom.
În afara acestora, pe lista celor care au de recuperat bani de la Events Com se află şi mai multe instituţii publice.

Geanina Oancea, senior partner al BDO Insolvency - societatea desemnată drept lichidator al Events Com, a declarat pentru EVZ că datoriile acumulate de societate depăşesc 120.000 de euro.
 
Oancea a mai spus că, din documentele puse la dispoziţie de Sorina Burlacu, reiese că falimentul Events Com ar avea drept motiv principal prăbuşi rea firmei partenerului străin al acesteia, Wolfgang Klinger.
 

NUME GRELE
 
Artiştii aduşi de Events în România

Cel mai important succes al Events a fost câştigarea contractului oferit de Vodafone pentru aducerea în România a celor de la Rolling Stones, eveniment care a avut loc pe 17 iulie 2007, la Bucureşti.
 
A urmat apoi Leonard Cohen, care a venit de două ori în România: septembrie 2008 - Stadionul Arcul de Triumf şi septembrie 2009 - Stadionul „Iolanda Balaş”, Gianna Nannini „ septembrie 2008 la Arenele Romane şi, tot în acelaşi loc, în iulie 2009, Sinnead O’Connor. Pe aceeaşi filieră, în octombrie 2009 au concertat, la Sala Palatului, Cesaria Evora şi Vaya Con Dios.

120.000 de euro
este datoria firmei ce a adus Rollig Stones în România

 
NEMŢII ÎŞI CER BANII

Restanţe la impresarul Giannei Nannini
 
 Firma germană United Promoters AG, prin intermediul căreia Events Com Interactive a adus-o în România pe Gianna Nannini, a acţionat în judecată societatea Sorinei Burlacu.

EVZ a studiat dosarul de la Tribunalul Bucureşti şi a aflat motivele: Events Com Interactive nu şi-a onorat obligaţiile contractuale către societatea din Munchen, pentru concertul Giannei Nannini. Suma restantă pentru acest eveniment este de 56.071 euro, cu o dobândă de aproape 5.200 de euro.

Avocatul United Promoters arată că, în urma unor întâlniri şi declaraţii de intenţie, societatea germană a decis să încredinţeze Events Com Interactive organizarea în România a concertului “Gianna Nannini Live”, care a avut loc la Arenele Romane.
 
În urma contractului încheiat chiar în ziua concertului, adică pe 22 septembrie 2008, Sorina Burlacu trebuia să achite către societatea din Germania 86.071 euro, din care 85.000 euro însemnau onorariul efectiv al United Promoters AG, iar restul alte taxe.

Potrivit documentelor studiate de EVZ, banii trebuiau achitaţi tot în ziua concertului, în trei modalităţi diferite. Din întreaga sumă însă Sorina Burlacu a achitat doar 30.000 de euro.

Avocatul firmei germane susţine că şefa de la Events nu a respectat nici măcar graficul de eşalonare al plăţilor propus chiar de ea. Procesul dintre United Promoters şi Events va începe pe 10 februarie.

VOICULESCU, UNUL DINTRE CREDITORI

Cum a lovit primul faliment


Pe 11 octombrie 2005, Tribunalul Bucureşti admitea cererea făcută de Tipografia Intact (Dan Voiculescu) de deschidere a procedurii falimentului a Events CO SRL, prima mare firmă prăbuşită a Sorinei Burlacu.

Un an mai târziu, aceeaşi instanţă, la solicitarea lichidatorului judiciar Valeria Drăgoi, stabilea că Sorina Burlacu este vinovată de starea în care a ajuns societatea. Ca urmare a cererii depuse de lichidator, judecătorii au obligat-o, în octombrie 2006, pe Sorina Elena Burlacu să suporte datoriile SC Events CO SRL, de aproximativ 39.000 de euro.

UN NOU „CAL TROIAN”
 
A înfiinţat a patra firmă sub brandul „Events”

  • Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Sorina Burlacu înfiinţa Events Administrative SRL, cea de-a patra firmă ce a luat fiinţă sub brandul Events.
  • În această companie asociaţi sunt aceleaşi persoane, adică Sorina Burlacu - cu 95%, şi mama sa, Elena Obreja - cu 5%.
  • Spre deosebire de celelalte firme care aveau sediul în Bucureşti, Events Administrative are sediul în localitatea Ghermăneşti, din Ilfov, şi urmează să desfăşoare activităţi tot în domeniul organizării de evenimente showbiz.

FACTURI NEACHITATE

„Ţeapa” Cohen

A doua datorie a Events Com Interactive, de 7.000 de euro, provine din taxe achitate de United Promoters din Munchen pentru organizarea unui concert la noi a lui Leonard Cohen. 

Events Com Interactive a solicitat plata unor taxe de asigurare pentru cazul în care artistul nu ar mai fi venit în România. United Promoters susţine că “acest concert nu a mai avut ca promoter Events”. 

Adică Leonard Cohen a venit, dar organizatorul a fost altă firmă. În ciuda a ceea ce susţine impresarul, Events a organizat în 2008 şi 2009 două concerte, ambele la Bucureşti, cu Leonard Cohen.

Posted by Cynyc, at 11:19 |  January 13, 2010  | 0 Comentarii  | 3608 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Events, compania care a adus in Romania pe Rolling Stones sau Leonard Cohen: faliment dubios?

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri