stiri rock

Peninsula îmbracă haine retro

Peninsula îmbracă haine retro
Penultima seară a Festivalului Peninsula 2010 va sta sub semnul muzicii care a născut legendele rock ale Europei. Vorbim de Phoenix (RO), Europe (SE) şi Omega (HU) care vor concerta, în această ordine, pe Scena Mare a festivalului, sâmbătă, 28 august.

Veterani ai muzicii rock din România, trupa Phoenix dăinuieşte de aproape cinci decenii pe scenă şi e una din acele trupe care a reuşit să îşi înmulţească fanii an după an, începând de la cei care îi ascultau de pe vynil, până la cei care acum îi caută pe Youtube sau le cumpără CD-urile.
Stilul muzical pe care îl abordează este descris de trupă drept o “sinteză organică şi convingătoare între folclorul arhaic românesc şi muzica modernă, cu formule <<unplugged>> de chitare electrice şi acustice, vioară şi instrumente de suflat, până la combinaţii de formula <<rock>> (chitare electrice, tobe, percuţie, bas) cu coruri şi orchestre sinfonice”.
Cert este că nu există generaţie în România care să nu cunoască piese precum “Mugur de fluier”, “Nunta” sau “Andri Popa”.
După succesul uriaş al concertului din 2007, Phoenix revine în faţa peninsularilor în cadrul unui proiect care stă sub semnul muzicii de calitate care transcende timpul.

Cea mai longevivă trupă rock din Ungaria, Omega, vine pentru prima oară la Festivalul Peninsula. Am aşteptat momentul potrivit pentru a-i invita, dar momentul a sosit: trupa care activează pe scena muzicii rock din 1962 va susţine unul din cele mai importante recitaluri ale ediţiei din 2010 a festivalului.
Omega poartă probabil cele mai multe etichete de “cea mai”: sunt cea mai de succes trupă din Ungaria pe plan internaţional, ei au compus piesa maghiară poate cea mai cunoscută a tuturor timpurilor, Gyöngyhajú lány, ei sunt trupa cu cea mai lungă carieră. Şi ei sunt cei care încă o dată, după 2004, vor mai cânta pentru un oraş întreg, pentru o ţară întreagă. Prezenţa lor la Peninsula este mai mult decât un concert: pe scenă urcă o legendă, care va reda publicului esenţa muzicii uşoare din Europa Centrală şi de Est, din ultima jumătate de secol. 

Suedezii de la Europe sunt practic sinonimi cu orice numărătoare inversă de pe planetă, datorită piesei “The Final Countdown”, un adevărat imn rock. Europe au început anul 2010 în forţă, cu concerte sold out în Olanda, Franţa, Cehia, Marea Britanie şi Japonia unde fanii s-au înghesuit să audă ultimele piese de pe albumul Last Look at Eden lansat anul trecut. Vocea inconfundabilă a lui Joey Tempest şi magia la chitară produsă de John Norum vor răsuna pe malul Mureşului, fie că e vorba de balade de gen “Carrie” sau bombe pline de energie rock de gen “The Final Countdown” sau  “Bad Blood”
Pentru a treia oară într-un concert în România, Europe vor întregi seara retro de pe Scena Mare a Peninsulei, servind argumentul final care demonstrează că expresia “oldies but goodies” are foarte mult adevăr în ea.'

Sursa: Biroul de Presa al Festivalului Peninsula





MAI MULTE DESPRE Europe, Phoenix
Posted by Dragos P., at 11:02 |  July 22, 2010  | 0 Comentarii  | 2711 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Peninsula îmbracă haine retro

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri