stiri rock

Stufstock 2010: 16 – 22 august, rock românesc în Vama Veche

Stufstock 2010: 16 – 22 august, rock românesc în Vama Veche
A opta ediţie a festivalului STUFSTOCK va începe la mijlocul lunii august, pe plaja din Vama Veche. În spiritul promovării artiştilor şi muzicii româneşti de valoare, organizatorii vor aduce şi anul acesta trupe rock care deja au făcut nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an.

După ce a adunat pe plaja din Vamă peste 15.000 de oameni, festivalul 1MaiMare, aflat la prima ediţie, predă ştafeta Stufstock-ului, în perioada 16-22 august. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, anul acesta evenimentul va deveni mult mai complex şi va susţine şi alte forme de exprimare artistică: teatrul, filmul, fotografia, literatura, totul sub umbrela eco. 

Primele nume de pe afiş care au confirmat sunt Lună amară şi Trooper, care anul trecut au avut concerte incendiare, la care publicul a cerut nenumărate bis-uri, şi Trupa Veche, pentru prima dată, în această formulă, pe scena Stufstock.

Anul acesta muzica Stufstock va fi prezentă în trei locaţii: scena Rock, situată pe plajă, în nordul Vămii, scena Fusion World Stage, care va reuni mai multe tipuri de muzică, de la jazz, blues, la electro şi va fi amplasată tot pe plajă, şi scena Newcomers, unde vor cânta trupele noi, alese în urma unei preselecţii, în Bucureşti.

“Vama trebuie să rămână liberă de orice constrângere, de orice natură ar fi ea”, spune Valentino Rudolf, producătorul festivalului. “Cred că pentru asta luptăm toţi cei care venim aici în fiecare an şi nu renunţăm, fie că spunem ce avem de spus prin muzică, fie prin alte căi. Stufstock există tocmai pentru că face să fie auzit spiritul Vămii.” 

Trupele care vor să se înscrie pentru a cânta pe scena Newcomers trebuie, înainte de toate, să poată susţine un repertoriu propriu de minim 45 de minute. Ele îşi vor trimite demo-urile prin poştă, la CP 28, OP 79, Bucureşti, până la data de 2 iunie. La finalul jurizării, care va dura o săptămână, vor fi alese 24 de formaţii care vor intra în semifinală şi vor concerta în luna iulie într-un club din Bucureşti, anunţat ulterior. În urma acestui concert, 12 trupe vor avea şansa să se lanseze printr-un concert ce va avea loc pe scena Newcomers din Vama Veche. Cele mai bune trupe “newcomers” care cântă la Stufstock vor fi, de asemenea, premiate.

Istoric Stufstock

Primul festival STUFSTOCK a strâns pe plaja din Vama Veche, în anul 2003, peste 15.000 de vamaioţi şi, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a câştigat amploare, astfel, la eveniment aveau să participe 30 de artişti şi formaţii de muzică rock, 150 de muzicieni la 100.000 de wati de sunet şi lumină. Un total de 18 ore de transmisie live şi 20.000 de oameni prezenţi.

STUFSTOCK 3 bate recordul înscris cu un an în urmă, trei zile de concert live, 41 de trupe participante, şapte trupe internaţionale şi 30.000 de oameni. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate 3 scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atât din România cât şi din ţările vecine, eveniment la care au participat peste 10.000 de oameni. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus în Vama Veche 50 de trupe în patru zile de festival, la care au participat 20.000 de oameni şi 100 de voluntari. În 2008, la STUFSTOCK 6, au cântat 50 de trupe, pe două scene, în faţa a 8.000 de oameni. Printre trupele străine participante la ultimele ediţii se numără: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica. La ediţia de anul trecut au fost peste 15.000 de oameni care au venit pentru rock-ul românesc, reprezentat, printre alţii, pe plaja din Vamă, de Zdob şi Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, E.M.I.L., Urma, Z.O.B., Luna Amară, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm, The Amsterdams.


Posted by Dragos P., at 13:36 |  May 17, 2010  | 0 Comentarii  | 3384 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Stufstock 2010: 16 – 22 august, rock românesc în Vama Veche

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri