stiri rock

Tristania la ARTMANIA Festival 2009

Tristania la ARTMANIA Festival 2009

Festivalul Artmania va avea loc în perioada 17-19 iulie 2009, in Sibiu.

Ajuns la cea de a patra editie, Festivalul Artmania 2009, organizat in parteneriat cu Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu, deschide seria concertelor cu norvegienii care formează Tristania, in premiera pe scena rock din Romania.

In ultimii trei ani, pe scena festivalului au fost prezente nume de rezonanta printre care HIM, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride sau Within Temptation. Pentru 2009, Artmania pregateste un line-up generos format din trupe consacrate ale muzicii rock de renume mondial.

Tristania este considerată una dintre primele trupe de Gothic Metal. In 1996, in urma destramarii trupei Uzi Suicide, Morten Veland, Einar Moen si Kenneth Olsson pun bazele noii trupe. Ulterior, vor intra in componenta formatiei Anders Hilde, Vibeke Stene si basistul Rune Osterhus.

In mai 1997, Tristania produce primul EP, iar in acelasi an lanseaza primul lor album integral, Widow's Weeds. Un an mai tarziu, dupa lansarea piesei Angina, formatia lanseaza Beyond the Veil. Considerat cel mai bun album marca Tristania, Beyond the Veil este reprezentativ pentru soundul lor specific prin atmosfera sonora puternic decorata cu linii melodice tulburatoare. Acest album marcheaza totodata si despartirea lui Morten Veland de trupa.

In 2001 apare cel de-al treilea album, World of Glass, inregistrat cu Ronny Thorsen din Trail of Tears, Jan Kenneth Barkved si Osten Bergoy. Bergoy va ramane in formatie definitiv, alaturi de Kjetil Ingebresthsen, interpretul vocilor morbide din World of Glass.

In 2005 Tristania lansează Ashes, primul album produs de casa de discuri SPV. Ashes se indeparteaza de soundul gotic de atmosfera si se incadreaza intr-un stil mult mai apropiat de genul progresiv. Absenta corului din acest album remarcabil marcheaza o sensibila simplificare  a complexitatii partiturilor si a lirismului trupei. Turneul european de promovare a generat o alta schimbare prin mentinerea chitaristului Svein Terje Solvand, contractat initial numai pentru perioada concertelor. Urmeaza plecarea lui Kjetil Ingebrethsen din aprilie 2006 si a solistei Vibeke Stene in 2007. Mariangela Demurtas este oficial noua interpreta a trupei alaturi de care Tristania va porni în turneul din 2009.

Illumination, albumul norvegienilor lansat in 2007 la casa de discuri Steamhammer a fost produs de Waldemar Sorychta, binecunoscut pentru productiile trupelor Tiamat, Samael, Moonspell si Therion. Rezultatul este remarcabil prin piese de calitate aranjate intr-un album omogen. Tristania a inregistrat Illumination acompaniata de un cvartet de coarde, initiativa care s-a dovedit un succes. Anders Høyvik afirma ca schimbarea evidenta de ritm de la Ashes la Illumination aduce un plus de putere si energie.

Tristania va urca pe scena festivalului Artmania 2009 in prima zi, pe 17 iulie.


 



MAI MULTE DESPRE Tristania
Posted by Ella, at 00:00 |  December 20, 2008  | 0 Comentarii  | 3853 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Tristania la ARTMANIA Festival 2009

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri